-
Odp: Pogadajmy o portretach
Tak se przeglądam wątek i natrętnie nasuwa mi się definicja artysty fotografika z nonsensopedii, co to fotografuje twarz starej kobiety albo d*pe młodej. (sorry)
Nie ma sensu zamykać tego wątku jak proponuje d. On sam zdechnie jak wiele innych.
O podobnej tematyce.
Portret niestety budzi skrajne emocje bo inaczej do niego podchodzi fotograf (ale paskudny cień pod okiem a ostrość mogłaby być 5mm bliżej), inaczej portretowany (Boże! ja naprawdę tak wyglądam?) A zupełnie inaczej osoba postronna (ale fajna laska).
Z tego powodu nie jest możliwa jakakolwiek sensowna dyskusja ogólna na ten temat.
Odpowiadam na pytanie: tak, cały tydzień taki bedzie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Fotograf też może wykreować brzydotę :-P
To już raczej grafik :)
-
A dla mnie portret jest niezwykle trudnym tematem, rzekłbym intymnym ;)
Bo to, jak dla mnie, głównie powinien ukazywać wnętrze/emocje człowieka, coś mówić a dopiero - na drugim planie - zewnętrze.
Ale ja się na tym nie znam - ledwo kilka wprawek uczyniłem (z których, o dziwo jestem zadowolony - w dodatku pierwszy raz w studio).
A co mi tam - dam przykład:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tropic
Weźmy pod uwagę, że ile ludzi tyle gustów ! Na wstępie zaznaczyłeś że -> " Nie są dla mnie portretami typowe zdjęcia typy beauty i fashion. Nie spełniają dla mnie podstawowego kryterium, ich tematem nie jest człowiek, tylko makijaż, fryzura, ubrania itp" A czym jest twoja pierwsza fotka ? Ja mógłbym powiedzieć że portretem będzie wizerunek osoby, nie obrabiane w programie graficznym....ile ludzi, tyle....
Dla mnie jest jednak różnica miedzy fotografowaniem modelki w ubraniu i z makijażem, a fotografowaniem ubrania i makijażu na modelce. Na 100% jest róznica w podejściu fotografa do tematu. Czy widoczna w efektach, to trochę inny temat, ale moim zdaniem często widoczna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wulf
On sam zdechnie jak wiele innych.
O podobnej tematyce./.../
Tak smutne to ale prawdziwe znacznie łatwiej jest wzajemnie się pyrgać w wątkach HP czy sprzętowych, niż
wspólnie stworzyć wątek - poradnik(z dyskusji można wynieść co robić i jak )fotograficzny albo też w normalny
sposób wymienić się poglądami na konkretny temat, ot choćby portretu i postrzegania osoby portretowanej przez fotografów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Tak smutne to ale prawdziwe znacznie łatwiej jest wzajemnie się pyrgać w wątkach HP czy sprzętowych, niż
wspólnie stworzyć wątek - poradnik(z dyskusji można wynieść co robić i jak )fotograficzny albo też w normalny
sposób wymienić się poglądami na konkretny temat, ot choćby portretu i postrzegania osoby portretowanej przez fotografów.
Saboor niestety jest to prawda.Sam wiesz,ze jesli u nas ktos zrobi portreta,dwa i otrzyma w watku kilka ochow i achow to juz mu zaden znany portrecista nie podskoczy.Jesli pozniej takiemu "portreciscie" cos napiszesz o tym ze jest cos nie tak to otrzymasz cieta riposte w stylu-stary cep jestes i sie nie znasz,tak wlasnie chcialem,taka moja wizja i tak to ma byc.
Jest to dosc popularne w mysl zasady,ze jak mam kompa to jestem informatyk a jak mam garaz z kanalem to zaden mechanik mi nie podskoczy.
Pogadac o portretach znanych i znajacych sie na rzeczy zawsze mozna.Tylko,ze my tu idziemy w strone tego co my uwazamy za portret jak on powinien wygladac,a reszta to po prostu sie nie zna.
-
To może wrzućmy trochę prawdziwych portretów, aby móc się do czegoś odnieść. Pochwalcie się swoimi idolami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
To może wrzućmy trochę prawdziwych portretów, aby móc się do czegoś odnieść. Pochwalcie się swoimi idolami.
Moze nie az idol,ale podoba mi sie jej styl https://www.google.de/search?q=jill+...w=1680&bih=916
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
To już upadający styl, ostra jest cała postać a nie tylko źrenica prawego oka.
Czy na prawdę czeka nas taka (nanoGO) przyszłość? Co o tym sądzicie?
-
Wydaje mi się, że w ostatnich latach portret idzie dwutorowo, z jednej strony mamy portret "techniczny" - beauty, cudowne, perfekcyjne pod każdym względem fotografie pięknych kobiet, zdjęcia genialnie retuszowane, itd. Z drugiej strony mocno rozwija się portret "analogowy" czyli klisza 6x6, która daje faktycznie niesamowite efekty. Ja osobiście nie widzę tego co jest pośrodku, a może to co jest pośrodku to zwykłe foto pstryki?
Wiele lat temu podziwiałem portertowanie Andrzeja Dragana, obróbkę i charakter wydobywany przez obróbkę ze zdjęć, rozwinięciem Dragana jest jak dla mnie Jill Greenerg wspomniany przez Mirka54. Potem jakoś mi zeszło na portrety (ale tylko portrety a nie fashion) Helmuta Newtona, pewnie każdy z nas przechodzi "helmutyzm" :) Ostatnio raczej podoba mi się wspomniany wcześniej Corbijn, Avadon, w polsce jest wiele osób portretujących świetnie średnim formatem - zawsze podobają mi się prace Marcina Twardowskiego, nawet może bardziej jego wcześniejsze portrety niż obecne. Itp.
-
sesja tez dobrze wygląda :)
http://youtu.be/Ka_UWyZ9xf4
-
Portrecistów było wielu.. dla mnie choćby (tacy na szybko, których foty mi sie podobają):
http://500px.com/maxmashnenko
albo
http://500px.com/fligrafie
http://www.fligrafie.com
Przykłady.. pierwsze z brzegu.
Thomasso
-
Na razie, sądząc po załączonych obrazkach, to - jak przewidział diablo - mamy tylko biuti-sruti...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Portrecistów było wielu..
Przykłady.. pierwsze z brzegu.
Czy znajdzie się ktoś, kto mnie przekona, że to portret?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Czy znajdzie się ktoś, kto mnie przekona, że
to portret?
Nie no, nie działajmy zerojedynkowo. Czy ja podawałem, że tam są tylko portrety? :)
T.
-
-
To ja może z takiej beczki:
http://www.andygotts.com/
-
Teraz po tych kilku linkach ogladajac te fotografie zdaje sobie sprawe ile jeszcze mi brakuje umiejetnosci w swietle,kompozycji,obrobce...Mam nadzieje,ze nie jestem sam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Teraz po tych kilku linkach ogladajac te fotografie zdaje sobie sprawe ile jeszcze mi brakuje umiejetnosci w swietle,kompozycji,obrobce...Mam nadzieje,ze nie jestem sam.
Łączę się w bólu ;-)
-
Zgadzam się z definicją, że portret (indywidualny) to zdjęcie gdzie tematem jest pojedynczy człowiek. To bardzo pojemna kategoria.
Jaki jest problem w dyskusji? Niektórzy chcą zaszufladkować zdjęcie tylko do jednej kategorii. Tak jakby mieli rozdzielne segregatory i musieli gdzieś umieścić wydruk.
A ja nie widzę najmniejszego problemu w tym, że portret jest jednocześnie częścią reportażu, zdjęciem sportowym, koncertowym albo aktem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Mirku, a co mają powiedzieć takie szaraczki jak ja...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
To samo co ja.Chociaz bywaja tacy co twierdza,ze juz wszystko potrafia.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
To samo co ja.Chociaz bywaja tacy co twierdza,ze juz wszystko potrafia.
Jak masz serce do czegoś to reszta jest pikuś :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cissic
Świetne portrety, dzięki za tego linka - po prostu napatrzeć się nie mogę. Nawet portret mojej ulubionej aktorki tam znalazłem :-)
-
To ja ze swej strony dorzucę klasyka - Mana Raya. Zawsze miałam słabość do surrealizmu, a on jako jeden z pierwszych kombinował z fotografią kreacyjną.
Trudno mi o fajnego linka, gdyż artysta nie posiada PF na żadnym znanym portalu :(
http://www.manray-photo.com/catalog/index.php?cPath=32&largeur=1680&sort=3a&page=1&osC sid=ba5518dc97a0efaeb8b7b8add4ef3efd
Wielkie wrażenie zrobiły na mnie zdjęcia Diane Arbus. Polecam film biograficzny o tej niezwykłej kobiecie.
http://www.filmweb.pl/film/Futro%3A+...us-2006-197372
I oczywiście poszperanie za zdjęciami
http://www.atgetphotography.com/The-Photographers/Diane-Arbus.html
A w ogóle, to bardzo lubię Saudka i uważam, że w tym wątku nie może go zabraknąć.
http://www.saudek.com/cz/jan/fotogra...1970&typ=f&l=0
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
... bywaja tacy co twierdza,ze juz wszystko potrafia.
Takim to dobrze...
Nie mają takich zmartwień jak Mirek :mrgreen:
-
Pooglądałem galerie, czyli popatrzyłem, posmutniałem i pomyślałem, że co ja tam wiem o fotografowaniu...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Filonxxxl
Pooglądałem galerie, czyli popatrzyłem, posmutniałem i pomyślałem, że co ja tam wiem o fotografowaniu...
Złe podejście!!!
Powinieneś napisać - pooglądałem galerię, czyli popatrzyłem, podskoczyłem z radości i się ucieszyłem bo wiem do czego dążyć i co prześcignąć :). Czemu stawiasz siebie na dzień dobry na przegranej pozycji? Masz wyobraźnię - to ją ubieraj za każdym razem w modniejsze ciuchy :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Sprzętowo ta pani kojarzy mi się z tym panem :)
http://youtu.be/fM6L9GDQE5c
-
To żeby podtrzymać dyskusję polegającą na wklejaniu kolejnych linków i dobić niedobitki zapodaję Manuela Librodo
http://www.pbase.com/manny_librodo
-
Cytat:
Zamieszczone przez
diabolique
ja jestem dobity, a nawet przybity
-
Portrety? Ja najpierw swoim dzieciom, a teraz wnukom robię i wklejam do albumu rodzinnego i taka jest moja portretowa fotograficzna przeszłość. Nawet się nimi nie chwalę, bo leżą głęboko zagrzebane w komodzie, może ktoś kiedyś odkopie, albo tez i spali. Do portretu trzeba jednak mieć talent, próbować zawsze można, a nuż się odkryje.
---------- Post dodany o 09:23 ---------- Poprzedni post był o 09:12 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
ja jestem dobity, a nawet przybity
Obejrzałem foto z linka. Jest jeden portret ścienny, to już coś, więc głowa do góry.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
To ja ze swej strony dorzucę klasyka - Mana Raya. Zawsze miałam słabość do surrealizmu, a on jako jeden z pierwszych kombinował z fotografią kreacyjną.
Lubię Cię AgaPiet! :-)
Ponieważ jestem konserwatywny jak przysmak śniadaniowy, dla mnie portret jest jest przyjemy
w odbiorze gdy widzę piękno, powagę bądź czar wydobyty przez fotografa z osoby portretowanej.
Suurealizm w dobrym wykonaniu i owszem ale rzadko. Nastrój trza mieć.
-
Mnie po przeczytaniu ale przede wszystkim po oglądnięciu zdjęć z podanych linków nasunęły się następujące wnioski:
1. Jest sporo zdjęć świetnych technicznie na których widzę to o czym pisał Saboor - czyli chęć przedstawienia osoby w jak najlepszym świetle, przeważnie poprzez odpowiednią ekspozycje, oświetlenie, dobranie makijażu, odpowiednie ustawienie, dbałość o odpowiedni ubiór, itd. Tego typu zdjęć jest najwięcej i one tez od czasu do czasu goszczą w naszej galerii. Mnie osobiście te zdjęcia czasami podobają się bardziej a czasami mniej ale generalnie oglądam i po jakimś czasie zapominam o nich.
2. Są też zdjęcia inne, również z perfekcyjnym światłem i ekspozycją ale interesujące na nich jest zupełnie coś innego - kontakt pomiędzy fotografem i osobą fotografowaną. Nie jest to kontakt typu przesuń się w prawo, popraw włosy, popatrz w obiektyw. Mam poczucie, że fotograf rozmawiał z tymi ludźmi, rozśmieszał ich a czasami zasmucał. Starał się aby wyszli ze swojej skorupy. Często mam wrażenie, że oni nawet nie wiedzieli kiedy podczas tej dyskusji fotograf wciskał spust migawki uchwytując ich osobowość. I takich zdjęć jest niezmiernie mało i nie wystarczy do nich perfekcyjny sprzęt i warsztat.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pers
Mnie po przeczytaniu ale przede wszystkim po oglądnięciu zdjęć z podanych linków nasunęły się następujące wnioski:/.../
2. Są też zdjęcia inne, również z perfekcyjnym światłem i ekspozycją ale interesujące na nich jest zupełnie coś innego - kontakt pomiędzy fotografem i osobą fotografowaną./.../ Często mam wrażenie, że oni nawet nie wiedzieli kiedy podczas tej dyskusji fotograf wciskał spust migawki uchwytując ich osobowość. I takich zdjęć jest niezmiernie mało i nie wystarczy do nich perfekcyjny sprzęt i warsztat.
Ano właśnie! Jakoś nikt o tym nie pisał... a przecież to podstawa. Oczywiście, można traktować OP (Osobę Portretowaną) przedmiotowo: "następna proszę!"
A potem zasłaniać się "swoim stylem" ale czy na tym rzecz polega?
-
Witam, piszę boldem, bo mam powód. Wiem, że wątek nie jest moja własnością, ale jako załozyciel czuję sie trochę odpowiedzialny za kierunek w którym zmierza dyskusja, a kierunek ten dobry niestety nie jest. No w każdym razie nie ma nic wspólnego z moimi intencjami.
Wyobraźmy sobie przez chwilę, że jesteśmy na forum motoryzacyjnym, pojawia sie wątek o sposobach wychodzenia z poślizgu i nagle jeden z forumowiczów wrzuca taki tekst: "**** jestescie nie kierowcy, kierowcą, to jest Kubica, a Wy możecie się najwyżej nazywac użytkownikami swoich samochodów. Nie macie podstaw, żeby dyskutować o technice jazdy." Zjawia sie drugi i pisze, że prawdziwym kierowcą, jest ten kto przejechał Rajd Paryż-Dakar, a ci forumowi, to powinni jeździc autobusem i watek nie ma sensu. Tak mozna rozwalić kazdy wątek i każda dyskusję. Najlepiej, to nic nie róbmy, bo nawet w pisaniu na forach są lepsi od nas. Myslę, że każdy z nas jest na tyle rozsądny, żeby wiedzieć, że nie jest drugim Helmutem Newtonem (niech kazdy wstawi sobie w to miejsce nazwisko swojego idola) i nigdy nie będzie, ale to nie znaczy, że nie może robić zdjęc i w swoim zakresie nie może tego robic dobrze. Kazdy może sobie ustawic poprzeczke według swoich potrzeb i mozliwosci. Ja pstrykam portrety bo lubię. Gdzie wisi moja poprzeczka? Chcę robić zdjęcia, które podobaja sie mnie, moim modelkom i miło mi jest jak podobają się innym. I mam odwagę powiedzieć, że na poziomie swojej poprzeczki jestem dobry, ale do głowy mi nie przyszło, żeby uważać się za artystę, czy za Helmuta. I ten wątek jest właśnie dla takich ludzi, którzy chcą robić portrety jak najlepsze, na miarę swojej poprzeczki i chcą tę poprzeczkę ciągle podnosić. Ten wątek jest dla Stena, wystarczy ustawić poprzeczkę na takim poziomie, żeby wnuk nie spalił zdjęć, tylko kiedys sie pochwalił, że jego dziadek robił fajne zdjecia. Do tego nie trzeba być Helmutem. Świetne podejście zaprezentował Czarmax.Uważam nawet, że doświadczenia forumowych portrecistów mogą być dla nas cenniejsze niż wzorowanie się na największych, bo raczej nikt z nas nie dysponuje nieograniczonym budżetem na sprzęt i liczną ekipą asystentów. Nie mamy tez zwykle dostępu do gwiazd filmu i teatru, które potrafią wnieść do sesji więcej niż fotograf. Po prostu bądźmy dobrzy na miarę swojej poprzeczki i starajmy się ja ciągle podnosić. To wystarczy, żeby wątek miał się dobrze i przynosił pozytywne efekty, Helmuta zostawmy w spokoju, a jeśli ktoś chce wklejać linki, to niech wkleja takie, które pokazują sposób pracy artysty (czyli z grubsza takie jak ja wkleiłem), a nie tylko zdjęcia.
-
Cytat:
piszę boldem, bo mam powód
Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty fret.
Portrety można robić lepsze lub gorsze. Chciałbym aby wątek pozwolił odróżnić jedne od drugich i spowodował, że będziemy robić lepsze niż gorsze. Zaglądając tutaj liczyłem na Wasze zdjęcia, jakieś porady albo uwagi a nie dyskusję nt. czym jest portret i jakim trzeba być specjalistą żeby takie zdjęcia zrobić.
-
To żeby nie było, że tylko linki ze zdjęciami.
Polecam fajnego (IMHO) bloga z naszego podwórka. Facet robi tylko portrety i to rozumiane dość oldschoolowo. W blogu sporo wynurzeń okołoportretowych i okołofotograficznych, ale myślę lektura dość ciekawa i tłumacząca co autor i jak robi tak naprawdę.
http://marcinwuu.blogspot.com
Thomasso
-
Bardzo cenne spostrzeżenia. To co, zaczynamy od nowa? ;-)