-
Odp: Nocne zdjęcia z szumem przy isso 100
Cytat:
Zamieszczone przez
Lilen
Ta kaszka jest widoczna wszędzie i powoduje to problem w wyostrzaniem. Nawet jak nałoży się maskę wyostrzającą w L4 to wyostrzanie w przybliżeniu 1:1 wygląda fatalnie. Myślałem że L4 tak ma (bo zacząłem go używać po zakupie O-MD) ale jak wyostrzałem zdjęcia z nikona to wyglądało to o niebo lepiej i ze smutkiem stwierdziłem, że to wina mojego O-MD - nawet zastawiałem się czy to nie wada mojego egzemplarza.
Mnie po przejściu, również z D300, na Olympa też to denerwowało. Z czasem przestałem na to zwracać uwagę. Jak napisał Moominek, ten typ tak ma...
-
Normalka, wszystkie Olki tak mają.
-
Więc jak żyć p. Premierze?? Jak żyć?? :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Lilen
Moja dobrze :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Lilen
Dokupic znowu nikona :p
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Lilen
Posłużę się pewnym faktem, chociaż anegdotycznym. Po otwarciu wystawy Wacka Wantucha w ZPAFie (bodajże w 2011) odbyła się króciutka konferencja prasowa. Pewien (dziennikarz?) gość pytał:
- panie Wacławie, jakim aparatem wykonał pan zdjęcia?
- Olympusem E-3
- a jak pan radzi sobie z szumami?
- aaaaaa... ooooo... (konsternacja), a wie pan, ja to się na tym nie znam, ja po prostu fotografuję!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Dokupic znowu nikona :p
Kusisz ;)
Póki co tylko ten szum mi przeszkadza, reszta (w mojej ocenie) to plusy dla O-MD.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jack
Posłużę się pewnym faktem, chociaż anegdotycznym. Po otwarciu wystawy Wacka Wantucha w ZPAFie (bodajże w 2011) odbyła się króciutka konferencja prasowa. Pewien (dziennikarz?) gość pytał:
- Olympusem E-3
- aaaaaa... ooooo... (konsternacja), a wie pan, ja to się na tym nie znam, ja po prostu fotografuję!
Fajne i tego się będę trzymał. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jack
- Olympusem E-3
Piękna anegdota :)
-
Mnie zastanawia jakim cudem czarodziej jest w OJ... ;D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Lilen
Normalnie, pomalutku i... do przodu.
Fakt, mój OM-D (a ponoć tez każdy inny Olek) też tak ma, a "żółtek" nie ma, ale... W czym niby miałoby mi to przeszkadzać?
Oglądania 1:1 już dawno się oduczyłem, bo to prowadzi do... wariacji lub wariatkowa :wink:
A na fotkach na papierze czy w fotoksiążce to jak to zobaczysz stawiam kratę piwa na zapojkę i "ducha puszczy" jako trunek zasadniczy w ilości dowolnej :shock:
-
Szum jak szum, da się żyć. Gorzej, że wyciąganie cieni utrudnia. W żółtym za to mam problem z .. żółtym (kolorem) ;) A Panasy też tak mają z kaszką luminancji?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Normalka, wszystkie Olki tak mają.
Że co? Że chorobę filipińską? :grin: Czy może to znowu goleń prawa?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Że co? Że chorobę filipińską? :grin: Czy może to znowu goleń prawa?
Uważaj- zahaczasz o politykę ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Uważaj- zahaczasz o politykę ;)
E tam taka polityka jacy politycy....:???:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Lilen
Ja bardziej w temacie wątku :)
Zauważyłem podobny problem na swoich zdjęciach zrobionych O-MD E-M5. Dziwne zjawisko występowania szumu na zdjęciach na których występować nie powinien: najniższe ISO, krótkie czasy naświetlania.
Przykład poniżej: ISO 200, 1/320 sek, crop 1:1 z zdjęcia w formacie RAW bez żadnej obróbki. (zdjęcie powinno być z exifem)
Wątku całego nie śledziłem ale z powyższą wypowiedzią po obejrzeniu zdjecia się zgadzam, a to podobno najlepsza matryca w m4/3...
Taki szum mam w G1 na iso 400, a najniższe dostępne iso to 100.
-
Panowie, EUREKA. Nie szumi !!!! Sprawdzałem i olka i nikosia i canosia i sunie i wszystkie szumią jak przystawię do ucha. Ale sprawdziłem na contax s, ten jak go włącze i nawet jak ostrzy to nie szumi, nic a nic, po prostu cisza :roll:, ale dzisiaj piątek wieczór, nie bijcie.
-
Mi canon (5dmk2) szumi przy wlaczaniu i wylaczaniu... albo w sumie piszczy troche jakby bardziej... hmm
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sepi19
Panowie, EUREKA. Nie szumi !!!! Sprawdzałem i olka i nikosia i canosia i sunie i wszystkie szumią jak przystawię do ucha. Ale sprawdziłem na contax s, ten jak go włącze i nawet jak ostrzy to nie szumi, nic a nic, po prostu cisza :roll:, ale dzisiaj piątek wieczór, nie bijcie.
Podobnoż OMD szumi też (bo na najniższym iso nie powinien) jak się przystawi do ucha. Tu były rozpatrywane dwie opcje: wbudowany wentylator? lub stabilizacja? Nie pamiętam czy było to rozstrzygnięte:) (stawiałbym na to drugie)
Nie wiem czemu jestem uprzedzony to tego aparatu, może przez wygląd, cenę, brak wbudowanej lampy.
-
-
Każdy cyfrowy szumi i szumiał będzie jeszcze długo. Problem w tym jak tego unikać i jak sobie z tym radzić. Kto to odgadnie ma ode mnie Nobla, a przynajmniej 0,5 klarownej, bez szumów :esystem:
A tak na poważnie, to jedynym, moim zdaniem, niezależnie od marki i typu aparatu sposobem na szum jest poprawne naświetlanie zdjecia w momencie jego robienia. Ot i tyle albo aż tyle :oops:, nie bijcie.
-
sepi19 trafiłeś z diagnozą:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sepi19
A tak na poważnie, to jedynym, moim zdaniem, niezależnie od marki i typu aparatu sposobem na szum jest poprawne naświetlanie zdjecia w momencie jego robienia. Ot i tyle albo aż tyle :oops:, nie bijcie.
Akurat te z postu #37 jest całkiem poprawnie naświetlone. No może z 0,5EV za mało ale to nie powinno mieć aż taki wpływ na szum przy najniższym iso i tak krótkim czasie (1/320s)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
sepi19 trafiłeś z diagnozą:grin:
E tam, tak mi się lapsło :oops:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Lilen
Ja bardziej w temacie wątku :)
Zauważyłem podobny problem na swoich zdjęciach zrobionych O-MD E-M5. Dziwne zjawisko występowania szumu na zdjęciach na których występować nie powinien: najniższe ISO, krótkie czasy naświetlania.
Przykład poniżej: ISO 200, 1/320 sek, crop 1:1 z zdjęcia w formacie RAW bez żadnej obróbki. (zdjęcie powinno być z exifem)
Może tu niezbyt widoczne ale wziąłem pierwsze zdjęcie jakie mi się nawinęło z czystym niebem.
Na zdjęciach z Nikona D300 (mój poprzedni aparat) takiego zjawiska nie zauważyłem.
----
edit: zdjęcie zostało automatycznie zmniejszone przez silnik forum ale otwierając go np. w nowym oknie można go obejrzeć w pełnej rozdzielczości.
A może to kwestia obróbki RAW-a ? wrzuć RAW-a, zobaczę bo mi się coś wierzyć nie chce :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
A może to kwestia obróbki RAW-a ? wrzuć RAW-a, zobaczę bo mi się coś wierzyć nie chce :wink:
Juz sama korekcja widma(na krawedziach przesuniety "czerwony" i "niebieski") zmniejsza szum,a pozniejsze wyostrzenie tez ma wplyw na jego istnienie.
Tak wyglada po korekcji i po wyostrzeniuZałącznik 97789
No niestety ,ze zdjeciem jak z zona.Trza ubrac,podmalowac,uczesac i pozniej niech wychodzi miedzy ludzi.To nie sasiadka,ze zawsze sliczna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
No niestety ,ze zdjeciem jak z zona.Trza ubrac,podmalowac,uczesac i pozniej niech wychodzi miedzy ludzi.To nie sasiadka,ze zawsze sliczna.
Chyba kiedyś do Ciebie przyjadę ze skrzynką piwa :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Chyba kiedyś do Ciebie przyjadę ze skrzynką piwa :mrgreen:
I z żoną
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
I z żoną
Aż tak mu nie ufam :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Nic z RAW-em nie robiłem. Szum widoczny na surowym RAWie w L4. Jedyna operacja to kadrowanie i export do jpg z wyłączonym wyostrzaniem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Lilen
Nic z RAW-em nie robiłem. Szum widoczny na surowym RAWie w L4. Jedyna operacja to kadrowanie i export do jpg z wyłączonym wyostrzaniem.
Proszę, daj jednak tego rawa...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Juz sama korekcja widma(na krawedziach przesuniety "czerwony" i "niebieski") zmniejsza szum,a pozniejsze wyostrzenie tez ma wplyw na jego istnienie.
Tak wyglada po korekcji i po wyostrzeniu
Załącznik 97789
Wow... o_O
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Proszę, daj jednak tego rawa...
Proszę:
http://opioom.com/inne/P8061716.ORF
Proszę o ewentualne publikowanie tylko fragmentu z niebem.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Lilen
Dziękuję, to jest oczywiste :)
plik w załączniku. Nie widzę żadnego szumu. Ustawienia standardowe, bez wyostrzania, bez odszumiania, dołożyłem trochę kontrastu, dołożyłem nasycenia, ponieważ moja wywoływaczka nie ma jeszcze profili plików z OMD.
Wywołane Linuksowym Darktable.
Załącznik 97821
jeśli tzreba, załączę plik *.xmp aby potwierdzić historię operacji
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
plik w załączniku. Nie widzę żadnego szumu.
No nie wiem, ja tam widzę, że niebo nie jest jednolicie niebieskie :).
-
No ja na 100% powiększeniu tez widzę szum :-( Kurcze od teraz to już na wszystkich zdjęciach będę widział te szumy ;-)
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
plik w załączniku. Nie widzę żadnego szumu. Ustawienia standardowe, bez wyostrzania, bez odszumiania, dołożyłem trochę kontrastu, dołożyłem nasycenia, ponieważ moja wywoływaczka nie ma jeszcze profili plików z OMD
Hmm...a ja widzę szum w tej Twojej wersji. Oczywiście po powiększeniu zdjęcia do tych pełnych rozmiarów w jakim wstawiłeś, ale o to chyba chodzi. Co by przyznać rację nie jest to jakiś duży szum i po zmniejszeniu zdjęcia nawet bez odszumiania nie będzie on widoczny.
Otworzyłem tego RAW-a w LR4 i bez żadnej obróbki wygląda tak samo jak u autora zdjęcia. Jeżeli miałbym coś poradzić to zwróciłbym uwagę na domyślne parametry LR4 w sekcji Detail.
Zakładam, że wyglądają tak jak u mnie:
Załącznik 97829
Domyślnie LR wyostrza o wartość 25, suwak Masking jest na 0. Wtedy wyostrzane są jakby wszystkie piksele łącznie z szumem. Tym suwakiem (Masking) najlepiej operować przy wciśniętym klawiszu Lewy Alt wtedy widać jakie partie obrazu będą wyostrzone (te na biało), a jakie nie (czarne obszary). Dla tego RAW-a aby niepotrzebnie nie uwydatniać szumu na niebie suwak Masking na wartość ok. 50 powinien być. Ale może niepotrzebnie o tym piszę i to wiesz. Tak mi się tylko zdaje, że LR już na wstępie, domyślnie minimalnie uwydatnia ten szum. Mi w sumie zbyt to nie przeszkadza, zazwyczaj i tak reguluję te suwaki. Można też zdaje się domyślnie wprowadzić swoje ustawienia.
-
1 załącznik(ów)
e, w rawie jest kasza, nie gadajcie.
wycinek 100% z rawa i 100% ze zdjecia zrobionego 2 minuty temu przez okno
Załącznik 97831
-
Cytat:
Zamieszczone przez
eFiX
e, w rawie jest kasza, nie gadajcie.
wycinek 100% z rawa i 100% ze zdjecia zrobionego 2 minuty temu przez okno
Akurat ja nie neguję tej "kaszki":), a te 2 min. temu zrobione to czym, na jakim iso i jaki czas był. Warto chyba by było zamieścić taką informację...
-
Czy Wy aby nie przesadzacie?
Obraz na ekranie telewizora FullHD też oglądacie z odległości 10cm? A w kinie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Czy Wy aby nie przesadzacie?
Ależ skąd, ustalamy fakty:wink::grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Obraz na ekranie telewizora FullHD też oglądacie z odległości 10cm? A w kinie?
Porównanie cokolwiek nietrafione mz. Jak inaczej ocenić szum czy np. ostrość w centrum i na rogach kadru jak nie poprzez powiększenie do 100%.
Inna kwestia to wpływ tego na efekt końcowy, najczęściej znikomy:)