Oly z kitem to dla mnie w tej chwili bardziej zabawka. Na śluby chodzę z nikonami, a olympusa zostawiam do eksperymentów.
Wersja do druku
Kadry fajne ale dlaczego taka hardkorowa obrobka? pytam z ciekawosci, czasem jak jakies hdry to wyglada
pozdrowionka
Janeczek - jeszcze nie nauczylem sie obrobki olympusa, dlatego kombinuje w rozne strony.
Tym razem wrzucam zdjęcia ktore wykonalem podczas warsztatów organizowanych przez Fuji -Polska Tanczy. Chcialem sprawdzic Olka w ruchu. Wszyscy ktorzy znaja ograniczenia zestawu om-d z kitem wiedzą, że nie jest to prosta sprawa. Generalnie udalo mi sie zrobić parę zdjęć tańca, ale najbardziej zadowolony jestem ze zdjęć dziewczyny (Anna Chylewska), uczestniczki spotkania, ktora miala, podobnie jak ja Om-D. W przerwie poprosiłem ją czy by mi nie zapozowała przez chwilę, oczywiscie się zgodziła. Poniżej kilka zdjec. Tak się przy okazji zastanawiam, co jest w tym om-d, czym ja się tak rajcuję. W domu dwa profi korpusy Nikona, a ja robie zdjecia micro 4/3 w kiepskich warunkach z kitem bez lampy.
19
20
21
22
23
24
25
Wątek ciekawie się zapowiada. Będę zaglądał.
Dla mnie też obróbka B&W trochę dziwna ale kadry ciekawe.
Swoją drogą ciekawe co wyszło Ani z tej sesji ;-)
Wrzucaj dalej
Wciąż za bardzo HDR'owo.
Widzę że przeniosłeś się tutaj bo na nikoniarzach wywiązała się niepotrzebna dyskusja o wyższości świąt ......
I bardzo dobrze, bo tutaj jest bardziej otwarte towarzystwo, i wyższość co do zasady nie występuje jako zjawisko.
---------- Post dodany o 11:46 ---------- Poprzedni post był o 11:45 ----------
Pokazywać trzeba, bo o czym byłoby rozmawiać...
Kawa, cukier i mleko - bardzo fajne.
Nie tyle przenioslem, co bardziej jako świeży uzytkownik Olympusa potrzebowalem wiedzy na temat tej marki i jej produktow. Do tej pory nie uzytkowalem nic ze stajni Olympusa a widzę że istnieje świat poza Nikonem i Canonem. Na forum Nikona jestem od samego poczatku jego istnienia. Poruszylem temat OM-D w porownaniu do Fuji bo akurat mialem takie a nie inne doswiadczenia. Wywołało to oczywiscie poruszenie wsrod uzytkownikow Fuji, co jest zrozumiale. Jestem osobą, ktora jesli cos nie działa tak jak trzeba to o tym mowie, a nie staram siebie i innych przekonac ze jest dobrze. Potrafie docenic plusy i minusy - i o plusach fuji napisalem. Jesli ktos jest fanboyem - to zadne argumenty nie dotrą - dlatego nie rozwijalem tematu. Napisałem swoja opinie, a reszta niech sama wyciaga wnioski i nabywa doświadczeń.
Kilku użytkowników Fuji też tu spotkasz :-) Siłą tego Forum jest jego otwartość i poza wątkami sprzętowymi raczej nikt nie zwraca uwagi na to czy dane zdjęcie było zrobione aparatem X czy Y.
Co do ostatnich zdjęć to sesja z uroczą modelką raczej nie przypadła mi do gustu. Chyba nadmiernie obrobiłeś te zdjęcia i kolor skóry wyszedł nienaturalnie. Czarno białe choć też mocno podkręcone lepsze - oczywiście moim zdaniem ;-)
Czasami do Ciebie zaglądam i podoba mi się to co robisz ale co do ostatniej wrzutki stwierdzam to co Pers w drugiej części jego wypowiedzi no i nie cierpię takich butów hihi ;)
To lubie w OM-D - błyskawiczna korekcja ekspozycji, co przy trybie auto iso i preselekcji czasu daje narzędzie które działa tak jak chcę. Zdjecie z dzisiaj.
Same chłopy ;-). To chyba dość kontrastowa scena, fajnie wyszło
dobrze się patrzy - ruszyłeś wspomnienia - za moich czasów były trzepaki : )
Przejrzałem wątek od początku i muszę przyznać, że jest tu bardzo fajnie. Zdecydowanie najbardziej podoba mi się "Kawa, cukier, mleko". Wszelkie cykle to zawsze szansa na okazanie pomysłowości. Natomiast tu i ówdzie również nakłaniałbym do delikatniejszej obróbki.
Miło mi.
Generalnie lubię zmieniać co jakiś czas coś w swoim życiu, ale takiej zmiany o jakiej pomyślałem na ostatnim zleceniu nie przewidywałem. Czy uda się zrobić równie dobry materiał dysponując zamiast dwoma lustrzankami FF - dwoma Olympusami m4/3 ? Czy nadejdzie dzień w ktorym zamienię duży ciężki plecak na poręczną lekką torbę ? Poniżej zdjęcie z ostatniego zlecenia - OM-D + samyang 7.5 mm ISO 3200
Zdjęcie fajne. Niezły efekt wyszedł przy takim wąskim korytarzu i szerokim kącie. Tylko nie wiem czy panna młoda będzie zadowolona, bo trochę to jak zjawa wyszło ;)
Bedzie jeszcze miala zdjecie z 85 mm.
Zdjęcie też mi się podoba. :grin:
I też jak zobaczyłem zdjęcie z takim wąskim korytarzem , to Pani Młoda jakby taki duch wygląda. Czy jak zjawia faktycznie :mrgreen:
Zdjęcie ciekawe. Trochę mi tego wystającego dywanika szkoda.
U wiekszosci osob ktore widzialo to zdjecie wywoluje to podobne skojarzenia ...
Rzadko widzę umiejętne wykorzystanie efektu fisza, który tu wygląda świetnie.
Kilka zdjęć z wczorajszego spaceru po Rynku w Gostyniu. Jak widać, największym wzięciem cieszą sie fontanny wbudowany w plyte rynku. Mimo wszechobecnej wody - moj OM-D wyszedl z tego "suchą nogą"
1.
2
3
4
5
Ostatnia fota jest super. Generalnie ja bardzo lubię zdjęcia z efektami ruchu prawie pod każda postacią :)
Witam !
Fajne foty. Oddaja charakter tego co sie dzieje i dobrze sie je oglada.
Te slubne czarno-biale tez sa bardzo ok.
Widac, ze masz dryg do fotografii a to nie zalezy od ilosci posiadanego sprzetu i drogich szkiel.
Niezaleznie od chwalenia czy nie chwalenia wazne, ze masz to cos... a nie pozwol aby rutyna i egoizm
nie popsula Ciebie ;)
Pozdrawiam
dynamika z tym iso 3200 poraża (widać nawet drzwi w oddali) - chyba że mocno grzebałeś w programach i podciągałeś właściwe suwaczki. Klimat mało ślubny ale przez to dajesz pstryczek by się podinteresować zdjęciem.
No wlasnie - z obiektywow caly czas dysponuje tylko 12-50 i fish. Dzieki om-d udalo mi sie troche zerwac z rutyna. Lubie fotografowac tym aparatem a przede wszystkim lubie go nosic ze sobą.
Zdjęcia z fontanną przyjenmne, widzę ,ze podszedłeś do tych dziciaków bardzo blisko. Panna młoda zjawiskowa..
100% racji, stabilizacja przechyliła szale na korzyść OM-D. Jest to bardzo dobre narzędzie, które w odpowiedni sposób wykorzystane - skutkuje zdjęciami jak powyżej. Właśnie wrociłem z zakończenia przedszkola mojej corki. KIedys chodziłem na takie imprezy z N D3 + 70-200. Dzisiaj wzialem tylko om-d. Nie wiem, czy to z lenistwa czy juz tak jestem pewny mozliwosci tego aparatu.
Super! Zastanawiam się nad warsztatem? wielokrotna ekspozycja? Seria zdjęć opracowana w shopie?
Dziekuje. To zdjęcie to jest pojedynczy strzał - jedyna obrobka to konwersja na B&W
Bardzo mi się podoba
+