-
Odp: D7100 (i wszystko wiadomo)
Cytat:
Zamieszczone przez
diabolique
Tak, te dwie są sensowne. Ale to specyficzna fotografia, trudno ją nazwać "amatorską" :D Widzę po swoich znajomych, że to trochę bardziej zaawansowana sprawa niż sam aparat. :)
To zalezy, ja to traktuje czysto amatorsko i hobbystycznie ;)
Fakt faktem, ze sama puszka to dopiero poczatek, no i raczej juz bardziej swiadomy uzytkownik patrzy na te aspekty poprzez pryzmat fotografii ktora uprawia, a nie bilbordow reklamowych.
Notabene cala pozostala logistyka to chyba rownie wazna w tej dziedzinie foto.
Clue sprawy, to wszystko ladnie i umiejetnie polaczyc, by jak najmniej sie nawkurzac przy robieniu foto :)
pozdro
-
diabolique - dzięki za odpowiedź, a powiedz mi jeszcze, czy to może działać tak, że mam aktywne wszystkie punkty AF, obiektyw w trybie manualnym, i przy ostrzeniu zapalają mi się te czujniki które znalazły się w głębi ostrości?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
diabolique - dzięki za odpowiedź, a powiedz mi jeszcze, czy to może działać tak, że mam aktywne wszystkie punkty AF, obiektyw w trybie manualnym, i przy ostrzeniu zapalają mi się te czujniki które znalazły się w głębi ostrości?
Jeśli dobrze pamiętam, to jeśli masz spust wciśnięty do połowy, to powinno to zadziałać. Tak przynajmniej działało z manualami połączonymi dandelionem.
---------- Post dodany o 14:01 ---------- Poprzedni post był o 13:59 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
To zalezy, ja to traktuje czysto amatorsko i hobbystycznie ;)
No tak, ale nie da się czysto hobbystycznie pewnego dnia wstać i stwierdzić "mam 51 pól AF więc pójdę pofocić ptaszki". Trzeba mieć maskowanie, czatownię, o wiedzy nie wspominając (trudno focić bociany w zimie :wink:). Czyli to taka trochę profeska (odróżniając od zawodowstwa za pieniądze).
-
no właśnie mam wątpliwości - próbowałem po instrukcjach od D7000 / D600 szukać ale jakoś to tak pokrętnie napisane, że potwierdzenie jest tylko w centralnym punkcie...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
ale w praktyce, jak to działa? kręcisz kółeczkiem o 20-30 ząbków żeby przestawić jeden aktywny punkt AF na inny po drugiej stronie kadru? Może pytanie dla użytkowników Nikona banalne ale ja z tą marką doczynienia wiele nie miałem...
Pykasz krzyzakiem/kolkiem, nic nie krecisz, ale na skrajnych to sa dwa pykniecia by zmienic strony, mi to zajmuje cirka sekunde/dwie od skrajnego do skrajnego przeleciec cala skale.
Sprawdze jeszcze w domu jak wroce by potwierdzic, bo robie juz to na tyle automatycznie, ze sie nie zastanawiam kompletnie nad tym.
Moja technika czasami jest taka, ze mam ustawiony jeden/dwa nad srodkowym i w razie W jade w lewo i w prawo do skrajnych, oraz gora dol jesli trza, to to juz mi zajmuje ponizej sekundy.
Dodatkowo jak ustawisz tryb sledzenia 3d (tylko przy 51 polach) to automatem ci przy ustawieniu ostrosci dla pierwszego punktu, pociagnie sam przez wszystkie punkty juz bez krecenia, dopoki obiekt sledzony bedzie w kadrze sie przemieszczal.
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Pykasz krzyzakiem/kolkiem, nic nie krecisz, ale na skrajnych to sa dwa pykniecia by zmienic strony, mi to zajmuje cirka sekunde/dwie od skrajnego do skrajnego przeleciec cala skale.
Rolką chyba się kręci...
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Dodatkowo jak ustawisz tryb sledzenia 3d (tylko przy 51 polach) to automatem ci przy ustawieniu ostrosci dla pierwszego punktu, pociagnie sam przez wszystkie punkty juz bez krecenia, dopoki obiekt sledzony bedzie w kadrze sie przemieszczal.
Pod warunkiem, że będzie się przemieszczał w miarę liniowo ;) W praktyce różnie bywa - wystarczy, że ktoś ci mignie na przedplanie i d.. blada :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
diabolique
Ty wiesz ilu ja zdjęć nie zrobiłem, bo po prostu nie miałem jeszcze wtedy aparatu? Jakie jest prawdopodobieństwo trafienia nieoczekiwanie sytuacji, w której pstryknie się kadr życia i jest niezbędne wysokie ISO bo oczywiście wszyscy będą chcieli wydruk w najlepszej jakości tak 2-3 metry? :D
Inaczej mówiąc, ile razy wykorzystasz ten bajer, za który zapłacisz niezłą cenę (biorąc pod uwagę wszystkie koszty - odsprzedaży starego sprzętu, upgrade kompa itp.). Na ile jest ci to potrzebne a na ile ci to jest wmawiane? Jak będzie to kadr życia to i tak ręce ci zadrżą i spaprasz :D Albo rozejrzysz się za czymś, na czym możesz położyć aparat :D
Większość ludzi marzących o super sprzęcie z wysokim iso, skutecznym af itp. publikuje zdjęcia w internecie, przekadrowane do 800 pikseli po dłużyszm boku, o wielkości 200kB (w dodatku przemielone przez oprogramowanie facebooka do zmniejszania zdjęć).
W sumie masz rację - tylko z jedną uwagą, ja nie wierzę w coś takiego jak "kadr życia". :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
diabolique
Rolką chyba się kręci...
W moich klocach pomimo ze kolko to sie pyka, to taki krzyzak w ksztalcie kolka;)
Cytat:
Zamieszczone przez
diabolique
Pod warunkiem, że będzie się przemieszczał w miarę liniowo ;) W praktyce różnie bywa - wystarczy, że ktoś ci mignie na przedplanie i d.. blada :)
Blokade masz przeca i jak zlapie to ciagnie za obiektem, nie przekadruje w nic innego dopoki nie wyjdzie z kadru. Z reguly to nawet w miare jakos dziala. Chociaz na tym polu jest jeszcze wiele do poprawy, ale akurat u zoltego jest to jakas namiastka jesli chodzi o sledzenie i to jak to powinno banglac.
pozdro
-
Swoja drogą czy jest jakieś forum sprzętowe malarzy?
Czy też można poczytać:
- chłopaki, pokazała się nowa paleta ze specjalnym mieszalnikiem, miesza do 24 milionów odcieni, nie trzeba miziać już ręcznie!
- etam, ja zainwestowałem w w pędzel, szerokość 12 centymetrów, maluję jak chcę, potem sobie najwyżej do ramek płótno przytnę!
- ale to syntetyk a nie z futra z ogona bobra, więc nigdy nie uzyskasz takiej szczegółowości w cieniach!
- ale syntetykiem łatwiej namalujesz ludzi w ruchu, bo niskiej jakości materiał sam rozmazuje!
:D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
diabolique
Czy też można poczytać:
- chłopaki, pokazała się nowa paleta ze specjalnym mieszalnikiem, miesza do 24 milionów odcieni, nie trzeba miziać już ręcznie!
- etam, ja zainwestowałem w w pędzel, szerokość 12 centymetrów, maluję jak chcę, potem sobie najwyżej do ramek płótno przytnę!
- ale to syntetyk a nie z futra z ogona bobra, więc nigdy nie uzyskasz takiej szczegółowości w cieniach!
- ale syntetykiem łatwiej namalujesz ludzi w ruchu, bo niskiej jakości materiał sam rozmazuje!
Dobre! :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jaack
Wystarczy się cofnąć wstecz. Olympus był kiedyś taką firmą.
można się cofnąć do przodu ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
viruuss
Teoretycznie.. na rękach ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
diabolique
Czy też można poczytać:
Nie popadałbym w skrajności. Fotografia jest dzieckiem technologii i nie istnieje bez technologii. Kiedy Sally Mann używa techniki kolodionowej to jest wybór medium artystycznego ale i technologii, która warunkuje takie a nie inne środki wyrazu. Inny fotograf może świadomie wybrać np. telefon komórkowy czy jakiś inny tablet. W obydwu przypadkach wybór środka wyrazu musi być powiązany z wyborem takiej a nie innej technologii.
Co do malarzy to też byli tacy, którzy malowali olejem i tacy, którzy - dajmy na to - akwarelą. Pomijam już fakt, że w antyku byli ponoć wielcy malarze, których dzieła nie dotrwały do naszych czasów, głownie dlatego, że zawiodła "technologia", która pozwalałaby tym dziełom przetrwać...
W innych dziedzinach też znajdziemy argumenty na poparcie skrajnych tez: np. dzisiejsze postrzeganie muzyki tzw. dawnej bardzo ściśle powiązane jest zarówno z redefinicją technik wykonawczych ale również z technologią instrumentarium( jak wiadomo muzykę barokową gra się dziś na zupełnie innych instrumentariach niż 50 lat temu). Z drugiej strony Światosław Richter twierdził, że przed koncertem zawsze wybiera pierwszy fortepian z brzegu - bo inaczej w trakcie koncertu zamiast skupić się na muzyce wciąż by się zastanawiał czy dokonał właściwego wyboru...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Nie popadałbym w skrajności.
A gdzie tu skrajności? Dworuję sobie trochę w wydumanych potrzeb. Wydumanych w sensie, że potrzebnych nielicznym, a wmawianych przez producentów jako "rewolucyjne". W żadną skrajność nie popadam, dzielę się jedynie doświadczeniami. Miałem aparat z "bajerami", świetnym AF, wysokim ISO plus topowe szkła. Pozbyłem się go na rzecz prostoty, braku AF i ISO 3200 i jednego obiektywu. I jednym i drugim da się robić zdjęcia.
Odnoszę czasami wrażenie, że to wzdychanie do nowoczesnych korpusów to takie samousprawiedliwienie w duszy za brak pomysłów, lenistwo, niechęć do zagłębiania tajników umiejętnego fotografowania i mierne efekty pracy z aparatem.
Siedzą sobie userzy przed kompem, piwko sączą i myślą "gdybym tak miał (tu wstaw właściwy model aparatu) to bym dopiero światu pokazał..."
Jak na razie google street view jest najbliższe stworzeniu idealnego aparatu. Można się rozsiąść na kanapie i bez wysiłku screeny ekranu robić.
:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Robert1983
Ale czego oczekiwałeś po średniej klasy lustrzance? Jakiejś rewolucji? Musi coś na górze, we flagówce się najpierw pojawić, zrobić "łaaaał" i furore, a dopiero później zejdzie do amatorskich modeli.
Czekam na jakieś odświeżenie formuły lustrzanek. Niech mnie czymś zaskoczą. Czymkolwiek...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Czekam na jakieś odświeżenie formuły lustrzanek. Niech mnie czymś zaskoczą. Czymkolwiek...
Już po stałym lustrze (które nomen onem dał wcześniej Olek w E-10 i E-20 i Canon w analogu) możnaby tylko dodać przezroczysty LCD, który byłby umieszczony za pryzmatem (taka praca typu LiveView) albo przebudować na takie coś jak w Fuji X100 - optyka plus LCD.
A poza tym to co można? Samodzielną lustrzankę do fotografii podwodnej (bez obudowy) z zestawem obiektywów (które zmieni się pod wodą :D )
Jeszcze zostaje kwestia rozbudowania Lytro do formy użytecznej (z małej zabawki w profesjonalne zastosowania) i tyle.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
diabolique
Miałem aparat z "bajerami", świetnym AF, wysokim ISO plus topowe szkła. Pozbyłem się go na rzecz prostoty, braku AF i ISO 3200 i jednego obiektywu. I jednym i drugim da się robić zdjęcia.
:grin:
Czyli jesteś - jak Richter :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
to chyba powinieneś się udać do SONY. Oni najbardziej kombinują... chociaż.... We wczorajszych nowościach SONY było wspomniane o innowacyjnej funkcji automatycznego kadrowania zdjęcia... pamiętam, kiedyś miałem Olympusa IS-1000 on w trybie portretowym też coś podobnego miał - najpierw mierzył odległość a potem tak ustawiał zooma żeby ładne popiersie wyszło :)
Ale wracając do tematu - innowacyjność innowacyjnością, ale ja od lustrzanek oczekuję przede wszystkim solidności, ergonomii i niezawodności. A wszystko w dobrej cenie. Bezlusterkowce to fajna idea, ale na razie ciągle w fazie intensywnej ewolucji a tym samym stosunkowo droga... Lustrzanki to technologia znana i sprawdzona. Tu wiele już się nie wydarzy, ale dopóki dobrze to działa, dopóki jest dobry, szeroki wybór optyki to niech to trwa...
Co do samego D7100 - jeśli nie zaliczy jakiejś "wpadki" to może to być ciekawy aparat. Jak dla mnie to trochę szkoda że nie dali gibanego ekraniku czy lepszego wizjera (ale o tym już pisałem) ale mimo to, to jest to ciekawy aparat.
Ciekawy jestem zwłaszcza, jak się będzie spisywała matryca bez filtra dolnoprzepustowego. Po tych samplach które udostępnił Nikon nic się powiedzieć nie da...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Masz gdzieś jakiś rysunek które punkty są krzyżowe i jak daleko są one od mocnych punktów obrazu?
Znalazłem takie coś. Rysunek pokazuje rozmieszczenie czujników dla FX, krzyżowe są to 3 kolumny w środku widoczne na pierwszej grafice. Dla DX pokrycie kadru czujnikami jest praktycznie na cały ekran, jednak krzyżowe są nadal centralnie.
http://www.nexthardware.com/photo/wp...m_3500_fx1.jpg
Cytat:
Zamieszczone przez
viruuss
Ależ oczywiście że tak.
Można wypuszczać nowsze produkty (czyli idąc do przodu), produkty które mają jakieś wady lub niedopracowania w stosunku do tych starszych (jest to wtedy cofanie się z poziomem jakości).
W ten sposób otrzymujemy cofanie się do przodu. ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Co do samego D7100 - jeśli nie zaliczy jakiejś "wpadki" to może to być ciekawy aparat. Jak dla mnie to trochę szkoda że nie dali gibanego ekraniku czy lepszego wizjera (ale o tym już pisałem) ale mimo to, to jest to ciekawy aparat.
Tutaj mysle, ze jest furtka wlasnie dla d400 czy cos w ten desen.
Do tego dodadza wieszy bufor, szybkostrzelnosc, pancernosc i nastepca d300s jak znalazl :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Ciekawy jestem zwłaszcza, jak się będzie spisywała matryca bez filtra dolnoprzepustowego. Po tych samplach które udostępnił Nikon nic się powiedzieć nie da...
Tutaj nieco wiecej:
http://photolink.pl/pierwsza-video-r...x#.USZPZzdZ19Y
pozdro
p.s. Przypomnialo mi sie, apropo punktow AF, ze obojetnie gdzie bym nie byl punktem to nacisniecie na wybieraku srodkowego przycisku powoduje od razu skok do centralnego punktu (wlasnie to sprawdzilem czy dobrze pamietalem)...
-
Mi chodzi o proste rzeczy możliwe do zrobienia stosunkowo niewielkim kosztem, a które naprawdę rozwiążą kilka problemów, z jakimi się spotykamy w fotografii. Żadne tam fotograficzne science-fiction... Producenci ładują do puszek GPSy, Wi-Fi, Androidy, a co np. z radiowym sterowaniem błyskiem? Co z możliwością odchylania wbudowanej lampy błyskowej? Co z wizjerami, w których można wyświetlić histogram, zebrę, skalę odległości, GO i podgląd zrobionego zdjęcia? Co z możliwością wykorzystania czujnika zbliżeniowego zamiast wężyka spustowego, żeby do wyzwolenia migawki wystarczył ruch ręką? Co z możliwością włączenia sekundnika wyświetlanego na ekranie w czasie naświetlania w trybie bulb? Co z możliwością szybkiego przełączenia się na hiperfokalną? Praktycznych drobiazgów do poprawy jest wiele... Chciałbym, żeby producenci w końcu rozwiązali jakiś problem, choćby tylko jeden. Bo większa ilość punktów AF czy megapikseli nie rozwiązuje żadnego z moich problemów.
-
Jaack - to trochę lipa z tym rozmieszczeniem czujników krzyżowych... szukałem czegoś po necie jeszcze ale bez efektu...
nyny - D7100 ma rzeczywiście szanse nadążyć autofocusem za zrywającymi się do lotu ptakami? Ja próbowałem niedawno za idącym kotem nadążyć ciągłym AF w OMD i lipa... ale na też od razu mówię że "test" był zrobiony po partyzancku więc na razie ten wynik mnie nie martwi
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
nyny - D7100 ma rzeczywiście szanse nadążyć autofocusem za zrywającymi się do lotu ptakami? Ja próbowałem niedawno za idącym kotem nadążyć ciągłym AF w OMD i lipa... ale na też od razu mówię że "test" był zrobiony po partyzancku więc na razie ten wynik mnie nie martwi
AF-C w kastratach to raczej spiew przyszlosci. Kilka razy juz apropo tego tematu pisalem w watkach tego tyczacych.
Jesli chodzi natomiast o uklad zastosowany w D7100 to pochodzi w prostej lini z top topow w tym wzgledzie, czyli d300/d700/d800/d3/d4, wiec jesli czegos nie spaprali to jest szansa na poprawna jego prace rowniez w trybie AF-C.
I takie sceny startujacego ptaszora jak ponizej to zaden wyczyn:
https://galeria.olympusclub.pl/displ...m=4884&pos=116
pozdro
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Czyli jesteś - jak Richter :wink:
Po prostu im więcej umiałem i rozumiałem z fotografii, tym mniej bajerów było mi potrzebne :D
Teraz czerpię przyjemność z własnoręcznego fotografowania bez wspomagaczy.
Ciężko to wytłumaczyć, wielokrotnie przywoływano tu porównania do manualnej i automatycznej skrzyni biegów. Ja raczej tłumaczyłbym to podróżą do określonego miejsca. Można pojechać autobusem, z kierowcą, bez kłopotów, być na miejscu o czasie, ale jechać drogą niezależną od ciebie. Można pojechać samochodem, wybrać trasę podróży, ale trzeba pamiętać o tankowaniu, ciężko czerpać przyjemność z widoków za oknem, bo trzeba patrzeć na drogę. To jest też świat widziany przez szybę. A można pojechać do tego samego miejsca rowerem. wybrać trasę samodzielnie, mieć możliwość pogadania ze spotkanymi po drodze ludźmi, czy podziwiania widoków bo łatwo się zatrzymać. Droga zdecydowanie cięższa, ale satysfakcja większa.
Tak samo z fotografią - jeden chce mieć ładne foto małym nakładem sił, szybko dotrzeć do celu, a drugi lubi po prostu podróżować. Ze świadomością, że może nie zdążyć czasami do miejsca przeznaczenia. :)
Każdy ma swoje priorytety. Trzeba tylko wiedzieć co się chce, a nie gonić na oślep :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Mi chodzi o proste rzeczy możliwe do zrobienia stosunkowo niewielkim kosztem, a które naprawdę rozwiążą kilka problemów, z jakimi się spotykamy w fotografii. Żadne tam fotograficzne science-fiction... Producenci ładują do puszek GPSy, Wi-Fi, Androidy, a co np. z radiowym sterowaniem błyskiem? Co z możliwością odchylania wbudowanej lampy błyskowej? Co z wizjerami, w których można wyświetlić histogram, zebrę, skalę odległości, GO i podgląd zrobionego zdjęcia? Co z możliwością wykorzystania czujnika zbliżeniowego zamiast wężyka spustowego, żeby do wyzwolenia migawki wystarczył ruch ręką? Co z możliwością włączenia sekundnika wyświetlanego na ekranie w czasie naświetlania w trybie bulb? Co z możliwością szybkiego przełączenia się na hiperfokalną? Praktycznych drobiazgów do poprawy jest wiele... Chciałbym, żeby producenci w końcu rozwiązali jakiś problem, choćby tylko jeden. Bo większa ilość punktów AF czy megapikseli nie rozwiązuje żadnego z moich problemów.
Ciekawe czy jakiś aparat lustrzanka ma taki bajer aby po przelaczeniu w tryb LV działał jak bezlusterkowiec. Chodzi mi o ciche robienie zdjęć, bez ruchu lustra, wtedy pomiar światła musiałby odbywać się na matrycy. Wybierając taki tryb całkowicie wyłączone jest lustro i aparat mniej hałasuje, pozostaje tylko dźwięk migawki. AF opierałby się albo na kontraście, albo na matrycy były by dodatkowe punkty odpowiadające za ustawienie AF po fazie.
Zastosowanie takiego dopracowanego bajeru mogło by być bardzo szerokie. Zaczynając od zdjęć z imprez kulturalnych, na foto przyrodniczej na małych odległościach kończąc.
Są co prawda tryby ciche w kilku aparatach jednak nie wiem do końca na ile te tryby faktycznie są ciche. Chyba jednak lustro pracuje w tych wariantach.
-
@Jaack: klapanie migawka tez do cichych nie nalezy, wiec trzeba by to rowniez wyeliminowac.
Tryb cichy jest wiele cichszy niz klapanie mojego kastrata.
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jaack
Ciekawe czy jakiś aparat lustrzanka ma taki bajer aby po przelaczeniu w tryb LV działał jak bezlusterkowiec. Chodzi mi o ciche robienie zdjęć, bez ruchu lustra, wtedy pomiar światła musiałby odbywać się na matrycy. Wybierając taki tryb całkowicie wyłączone jest lustro i aparat mniej hałasuje, pozostaje tylko dźwięk migawki. AF opierałby się albo na kontraście, albo na matrycy były by dodatkowe punkty odpowiadające za ustawienie AF po fazie.
Canony to mają, włącznie z 5DII. Dlatego zdjęcia na statywie zawsze robiłem w trybie LV.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Canony to mają, włącznie z 5DII. Dlatego zdjęcia na statywie zawsze robiłem w trybie LV.
Ale dokładnie tak jak to opisałem ? Czyli włączasz LV podnosi sie lustro i aparat działa jak bezlusterkowiec ? Czy po zrobieniu zdjęcia lustro nie opada ?
-
Dokładnie tak jak opisałeś :) I to nie jest żadna specjalna funkcja, tam w ogóle lustro nie kłapie w trybie LV. Jest dużo ciszej i nie ma wibracji, ale to jeszcze nie to, co w bezlusterkowcu. Przynajmniej w cichym bezlusterkowcu, bo są też i głośne ;)
-
Mój Pentax(K-5) też nie opuszcza lustra a migawka jest cichutka.
-
D7100 - zapowiada się fajnie, zobaczymy jak w praktyce
Wreszcie zapowiada się coś lepszego od Pentaxa K-5 wśród cropów i ciekawa alternatywa dla FF np. d600.
Ma w sumie wszystko co fajne poza gibanym ekranem i pancernością z E-3.
+ 15 krzyżowych punktów z 51
+ 2x karta SD
+ śrubokręt
+ 30s - 1/8000s
+ Zakres ISO -100 - 6400
+ Wizjer - Pentapryzmat z pokryciem 100%,
Patent z cropem w cropie nie zaszkodzi, a może być wygodny przy teleobiektywach dla leniwych.
Oby tym razem nie sknocili znowu jakąś niedoróbką i dopracowali to, co im da matryca, a będzie super.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
od koncepcji do realizacji to teraz mryg oka. zobacz, pokazano to jakoś przed wakacjami w 2012r, a od wczoraj oficjalnie wiadomo o GoogleGlass.
weź piwko, notes i pofuturyzuj :)
http://vimeo.com/44384318
-
jaki crop w cropie?
W kompaktach to się zoom cyfrowy chyba nazywa? :-D :-D Niektóre to mają nawet po x20, a tu x1.3 i euforia. Świat stanął na głowie :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karampuk
jaki crop w cropie?
W kompaktach to się zoom cyfrowy chyba nazywa? :-D :-D Niektóre to mają nawet po x20, a tu x1.3 i euforia. Świat stanął na głowie :-)
No nie do kocna, przez zoom cyfrowy nie przyspieszy Tobie dzialanie kumpakta.
Tutaj dostajesz w tym "cropie" nie dosc, ze obrazek o ktorym wiekszosc kumpaktow moze pomarzyc, to poprawiaja sie niektore parametry.
I z takiego cropa x1.3 tutaj dostajemy prawie 16megapikselowy obrazek, wzrasta liczba klatek w serii do 7, w filmie tez przyspiesza, a i rozklad czujnikow AF zwieksza sie na caly ekran.
Wiec jak to wszystko bedzie dzialac to naprawde niezly killerek sie szykuje, szkoda tylko tego bufora...
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Światełko w tunelu?
http://technologie.gazeta.pl/interne...__Pozwala.html
---------- Post dodany o 09:31 ---------- Poprzedni post był o 09:29 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Wiec jak to wszystko bedzie dzialac to naprawde niezly killerek sie szykuje, szkoda tylko tego bufora...
Magia liczb... Od paru lat wszyscy przyklaskują fantastycznym wynalazkom implementowanym do lustrzanek, bezlusterkowców i tak dalej.
Tylko czemu efektów tej rewolucji nie widać w galerii, skoro powinno być łatwiej, szybciej, sprawniej, dokładniej?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
No nie do kocna, przez zoom cyfrowy nie przyspieszy Tobie dzialanie kumpakta.
Tutaj dostajesz w tym "cropie" nie dosc, ze obrazek o ktorym wiekszosc kumpaktow moze pomarzyc, to poprawiaja sie niektore parametry.
I z takiego cropa x1.3 tutaj dostajemy prawie 16megapikselowy obrazek, wzrasta liczba klatek w serii do 7, w filmie tez przyspiesza, a i rozklad czujnikow AF zwieksza sie na caly ekran.
pozdro
Szkoda tylko ze ten kastrat taki duzy - skoro i tak trzeba taskac szkla od FF to ja juz bym wolal D600 kupic ...
-
Chyba nikt nie zauważył, że D7100 nie ma filtru dolnoprzepustowego, zupełnie jak D800E i K5-IIs.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gibberpl
Chyba nikt nie zauważył, że D7100 nie ma filtru dolnoprzepustowego, zupełnie jak D800E i K5-IIs.
zauważył, zauważył (post #58 ) ale trzeba poczekać na więcej sampli...
---------- Post dodany o 10:19 ---------- Poprzedni post był o 10:16 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Szkoda tylko ze ten kastrat taki duzy - skoro i tak trzeba taskac szkla od FF to ja juz bym wolal D600 kupic ...
dlaczego? w ofercie zwłaszcza Sigmy masz kilka naprawdę fajnych szkieł pod APS-C
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
zauważył, zauważył (post #58) ale trzeba poczekać na więcej sampli...
---------- Post dodany o 10:19 ---------- Poprzedni post był o 10:16 ----------
dlaczego? w ofercie zwłaszcza Sigmy masz kilka naprawdę fajnych szkieł pod APS-C
I sporo takich ktorych nie ma - jasnych dluzszych zoomow, szerokich stalek etc. Moze nie jest tak zle jak kiedys ale IMHO nadal DX jest traktowany po macoszemu i zeby miec pelna linie szkiel to trzeba siegac po FX. Zreszta porownaj wielkosciowo D7100 do D600 - te body sa prawie identyczne
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
... Zreszta porownaj wielkosciowo D7100 do D600 - te body sa prawie identyczne
Za to w D600 wizjer jest cudowny... po prostu miodzio :) szkoda że w D7100 nie spróbowali tego poprawić... wiem, wiele osób nie zwraca na to uwagi bo było nie było wizjer w D7000 nie był zły, ale mi brakuje tego milimetra, może dwóch odległości punktu ocznego...
i z drugiej beczki - dobrze że są te dwa aparaty - jeden bardziej wypasiony ale APSC drugi niby FF ale troszkę uboższy... chciałoby się żeby był FF w cenie APSC i wypasiony tak jak D7100 albo lepiej :) ale cóż, producenci dobrze wiedzą że nie wolno klientowi dać za dużo na raz...
---------- Post dodany o 11:48 ---------- Poprzedni post był o 11:28 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
diabolique
...
Magia liczb... Od paru lat wszyscy przyklaskują fantastycznym wynalazkom implementowanym do lustrzanek, bezlusterkowców i tak dalej.
Tylko czemu efektów tej rewolucji nie widać w galerii, skoro powinno być łatwiej, szybciej, sprawniej, dokładniej?
Ejże naprawdę nie widzisz różnicy? nie mówię o tzw "fotografii artystycznej" bo ta rządzi się swoimi prawami ale jak się rozejrzeć dookoła to jakość (techniczna) zdjęć się poprawia. Podam przykład z własnego podwórka. Porównaj zdjęcia z 2008 roku:
http://glogoczow.pl/fotogaleria.php?...rie_ze_SWIGiem
http://glogoczow.pl/fotogaleria.php?...umowanie_ferii
http://glogoczow.pl/strona.php?tytul...wonym_Kapturku
z tymi z roku 2012
http://glogoczow.pl/strona.php?tytul...2012&d=galeria
http://glogoczow.pl/strona.php?tytul...eszkancow_2012
http://glogoczow.pl/strona.php?tytul...nierskiej_2012
Jak dla mnie różnica jest zasadnicza. Nie mówię tu o kadrowaniu, kompozycji zdjęcia - wiadomo, to jest kwestia talentu i umiejętności, ale o jakości technicznej - na tych pierwszych - ciapki, "kisiel" i nieostrości. Do tego pospłaszczane wszystko od walenia lampą na wprost (inaczej się nie dało)... w tych późniejszych mimo wszystko twarze są ładniej oddane, zdjęcia robione w większości w świetle zastanym a więc nie rozpraszające uczestników, pokazane jest tło...
Dla mnie to jest wyraźna różnica, i jest to jakiś powód by (może bez szaleństw ale jednak) śledzić nowinki techniczne