-
Odp: Opuszczone - Zrujnowany Krajobraz (wątek otwarty)
Takich miejsc jest niestety w Polsce mnóstwo.
-
Dzięki. Co się naskradałem, żeby nikt mnie nie wyczaił to druga sprawa.. :D
To jeszcze dokleję parę wobec tego.
To krzesło tak tam stało - widocznie cieć lubi medytować. ;)
A tu było laboratorium mojej Babci. No i tu wyobraźnia mi zadziałała.. OD razu zobaczyłem te stoliki, ją młodą w fartuchu.. ech.
korytarz biurowy
i wszędzie obłędne kolory odpadającej farby
-
Fajne fotki pomaru:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Ode mnie kilka zrujnowanych fasad z warszawskiej Pragi i Woli. Dwa pierwsze budynki są jeszcze zamieszkiwane.
Nooo, to nie wiem czy to się liczy, jak zamieszkiwane :).
Chociaż, jeśli zamieszkiwane to forma sugeruje tymczasowość i brak ciągłości, więc może chyba być.
Wrzuta super.
Pozdr
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Fajne fotki pomaru:grin:
Dzięki. Pamaru, ale wystarczy PAtryk. ;)
No własnie póki jeszcze są to trzeba je dokumentować, bo później to.. Ja mam kilka fotek z budowy stadionu narodowego, no i teraz się cieszę, bo kiedyś dzieciaki czy ich wnuki zobaczą jak to powstawało. Podobnie jest z takimi ruinami, dopóki są niech będzie ku pamięci chociaż fotka.
-
Ciekawy wątek.
pamaru - nie bądź taki skromny - Pollenę całkiem fajnie pokazałeś.
poza tym najbardziej przypadły mi do gustu:
- Huta Kościuszko yamady, pamiętam ją jeszcze z czasów jak hulałą pełną parą
- Cegielnia w Gorlicach Bogdana
- parowozowna sabkona, dramatyczna tonacja czasem jak dla mnie zbyt dramatyczna ale jest kilka świetnych ujęć
-
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
Ciekawy wątek.
pamaru - nie bądź taki skromny - Pollenę całkiem fajnie pokazałeś
Tu nie o skromność chodzi a o fakt, że choć lubię takie klimaty to nie umiem ich oddać na zdjęciu tak jak ktoś kto to uwielbia. Np. taki dzarro jako wielbiciel tego typu miejsc, zrobiłby zapewne kawał dobrej roboty tam i ja to wiem, bo to jego świat. Moje to takie bardziej poglądowo kronikarskie fotki. ;)
-
7 załącznik(ów)
Pamaru świetnie, nie przesadzaj z tą bylejakością. Pomijając fakt że pokazujemy tu rzeczy smutne i czasem tragiczne to jednak fotografowanie w takich miejscach budzi emocje.
Kolejna Cegielnia - Miasteczko Śląskie. Tu udało się wejść za zgodą nowego właściciela.
CMS1
Załącznik 78251
CMS2
Załącznik 78252
CMS3
Załącznik 78253
CMS4
Załącznik 78254
CMS5
Załącznik 78255
CMS6
Załącznik 78256
CMS7
Załącznik 78257
-
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
Kurcze - Atlas, klej do płytek ceramicznych. Worki dla ruskich normalnie, ale jaja :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pamaru
Dzięki. Co się naskradałem, żeby nikt mnie nie wyczaił to druga sprawa.. :D
To krzesło tak tam stało - widocznie cieć lubi medytować.
Albo podglądacz z niego...
Pozdr
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pamaru
To krzesło tak tam stało - widocznie cieć lubi medytować. ;)
Fajne urbexy. Dla mnie wymiatają zwłaszcza - pierwsze i ostatnie.
-
6 załącznik(ów)
-
yamada - po tych pierwszych zdjęciach z wrzutki to na ostatnim liczydła bardziej bym się spodziewał :)
Widać wcale nie potrzeba wieków, coby w ruinę zakład obrócić...
BTW w tym wątku Twoja obróbka bardzo fajnie się wpasowuje.
Pozdr
-
:grin:Czym to obrabiałeś jeśli można zapytać?:wink:
-
@pamaru swietne miejsce do focenia.
-
to chyba jeszcze Corel PaintShop2
-
9 załącznik(ów)
Zakłady Tworzyw Sztucznych Pronit-Pionki
Do rozpoczęcia wojny zakłady produkowały głównie materiały wybuchowe na potrzeby wojska. W czasach powojennych rozszerzono asortyment o produkcję tworzyw sztucznych i klejów. Z czasem postanowiono rozpocząć produkcję polichlorku winylu, oraz utworzono tłocznię płyt gramofonowych. Wczesne lata 90 to początek końca tej firmy, dawnego potentata chemicznego. Rozpoczęły się grupowe zwolnienia, redukcje produkcji, firmę podzielono na kilka spółek, aż w końcu nastąpiła upadłość macierzystego zakładu.
Załącznik 78509Załącznik 78500Załącznik 78501Załącznik 78503Załącznik 78504Załącznik 78505Załącznik 78506Załącznik 78507Załącznik 78508
PS. Wiem, z efektami przesadziłem, ale nie mam już oryginałów i nic już z tym nie jestem w stanie zrobić.
-
Słyszałem o tej firmie, nie tylko trotyl tam produkowali.
-
Odnalazłem w swoim archiwum, w zasadzie to już historia, bo po budynkach pozostało już sciernisko. Stara Huta i kopalnia Siersza w Trzebini. Dokumentacja z 9 stycznia 2005 r.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sabkon
Zakłady Tworzyw Sztucznych Pronit-Pionki
Do rozpoczęcia wojny zakłady produkowały głównie materiały wybuchowe na potrzeby wojska. W czasach powojennych rozszerzono asortyment o produkcję tworzyw sztucznych i klejów. Z czasem postanowiono rozpocząć produkcję polichlorku winylu, oraz utworzono tłocznię płyt gramofonowych. Wczesne lata 90 to początek końca tej firmy, dawnego potentata chemicznego. Rozpoczęły się grupowe zwolnienia, redukcje produkcji, firmę podzielono na kilka spółek, aż w końcu nastąpiła upadłość macierzystego zakładu.
Załącznik 78509Załącznik 78500Załącznik 78501Załącznik 78503Załącznik 78504Załącznik 78505Załącznik 78506Załącznik 78507Załącznik 78508
PS. Wiem, z efektami przesadziłem, ale nie mam już oryginałów i nic już z tym nie jestem w stanie zrobić.
Drobna poprawka w Pionkach wytwarzano po wojnie, materiały wybuchowe: trotyl, ekrazyt i pochodne oraz amunicję dział wielko i małokalibrowych, a także broni automatycznej z kalibrem 7,62 włącznie. Asortyment naprawdę szeroki(prawie od A do N :-D) To jako ciekawostka.
Co do fotek obłędnie to wygląda, Masz może bez tego filtra?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Masz może bez tego filtra?
Właśnie o to chodzi że już nie mam. I już tam raczej więcej nie pojadę, okoliczna ludność mało przyjazna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sabkon
Właśnie o to chodzi że już nie mam. I już tam raczej więcej nie pojadę, okoliczna ludność mało przyjazna.
To może z jakimś płynnym gościńcem byś się wybrał:)
Nastawienie też rzecz płynna...
Pozdr
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lookee
Odnalazłem w swoim archiwum, w zasadzie to już historia, bo po budynkach pozostało już sciernisko. Stara Huta i kopalnia Siersza w Trzebini. Dokumentacja z 9 stycznia 2005 r.
Swietna dokumentacja.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
waruga
Swietna dokumentacja.
Dziękuję :)
-
5 załącznik(ów)
Świetne zdjęcia lookee
Dziś:
Nieczynna kopalnia kwarcu Stanisław na Izerskich Garbach.
1.
Załącznik 78701
2.
Załącznik 78704
3.
Załącznik 78702
4.
Załącznik 78703
5.
Załącznik 78700
-
9 załącznik(ów)
Ja mam kilka zdjęć z dawnej Huty Uthemann w Katowicach.
Zrobiłem je może dwa lata temu. Ostatnio był tam pożar. I uległ sporemu zniszczeniu ten budynek który jak dotąd jeszcze się trzymał, konkretnie chodzi o ten budynek z pierwszego zdjęcia.
Jedno zdjęcie wewnątrz , to zdjęcie z wewnątrz tej wieży.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
Dziś:
fajny secik
---------- Post dodany o 12:53 ---------- Poprzedni post był o 12:52 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
lookee
Ostatnie mi się podoba
-
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
Świetne zdjęcia lookee
Dziś:
Yamada dziękuję, swoją drogą też fajny materiał przedstawiasz w tym wątku. 1 i 2 wyglądają jakby były te budowle były tam postawione tylko na czas robienia zdjęć. Nie pasują już do otoczenia. Albo krajobraz je pochłania kawałek po kawałku. ;)
-
12 załącznik(ów)
-
Wątek zrobił się tak bogaty w dokumentację zdjęciową, że nie sposób już ogarnąć i skomentować kolejnych, serii, co dopiero pojedynczych fotografii... :)
Natomiast całościowy obraz, który się z tej dokumentacji jawi, jest właściwie przerażający;szczególnie gdy zestawić go ze statystykami bezrobocia. Niewiarygodne, ile dobra idzie na marne :-x
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PaniNikt
Wątek zrobił się tak bogaty w dokumentację zdjęciową, że nie sposób już ogarnąć i skomentować kolejnych, serii, co dopiero pojedynczych fotografii... :)
Natomiast całościowy obraz, który się z tej dokumentacji jawi, jest właściwie przerażający;szczególnie gdy zestawić go ze statystykami bezrobocia. Niewiarygodne, ile dobra idzie na marne :-x
Jeszcze dodać trzeba, że ostatnio dopiero spłaciliśmy dług z minionej epoki, za który to owo dobro było wybudowane.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lookee
Jeszcze dodać trzeba, że ostatnio dopiero spłaciliśmy dług z minionej epoki, za który to owo dobro było wybudowane.
:) Długów zaś z obecnej epoki nie spłacą nawet nasze prawnuki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PaniNikt
:) Długów zaś z obecnej epoki nie spłacą nawet nasze prawnuki.
Fakt, i niewiele się za to buduje, a jeśli już do źle i drogo. Za to budują się szybko majątki prominentów :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PaniNikt
Nie przesadzałbym. Ruiny są częścią cywilizacji od zarania dziejów, tak jak starość, smutek, melanholia i śmierć są częścią każdego życia. Ruiny są znakiem rozpadu ale również znakiem rozwoju. Po slamsach czy osadach z lepianek żadne ruiny mnie zostaną.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Nie przesadzałbym. Ruiny są częścią cywilizacji od zarania dziejów, tak jak starość, smutek, melancholia i śmierć są częścią każdego życia. Ruiny są znakiem rozpadu ale również znakiem rozwoju. Po slamsach czy osadach z lepianek żadne ruiny mnie zostaną.
Nie sposób się z tym nie zgodzić, jednak tu widzimy "odpady cywilizacji" dość specyficznego rodzaju - i niech mnie kto sprostuje, jeśli nie są jednak dowodem świadomego mordowania naszego przemysłu. Nie chcę wchodzić w żadną tematykę quasi-polityczną, Boże broń, ale oglądanie tych ruin jest równie frustrujące jak przejazd przez popegieerowskie wsie - a to już nie są tylko pozostałości naturalnego starzenia się cywilizacji.
-
Święte słowa, ale możemy coś na fotkach uwiecznić.............tylko.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Święte słowa, ale możemy coś na fotkach uwiecznić.............tylko.
Dokument miejsca i czasu. Dlatego tu zaglądam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sabkon
Właśnie o takich kadrach pisałem w wątku PaniNikt tu mimo tragicznego stanu ruin, nie widać bajzlu, ani przeszkadzaczy, sympatycznie się toto ogląda.
Dzięki sabkon
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PaniNikt
i niech mnie kto sprostuje, jeśli nie są jednak dowodem świadomego mordowania naszego przemysłu.
Moze ja sprobuje.Jesli wyprodukowanie tony statku jest 5 razy drozsze niz u konkurencji To nalezy zamordowac z premedytacja i to jak najszybciej.Jesli wyprodukowanie pary butow jest drozsze niz u konkurencji to tak jak wyzej.I naprawde mi to powiewa czy szef ma na imie Jasio czy Gustav.Wazne,zeby placil uczciwie.
Teraz pomine wartosci smakowe ale jesli na wyprodukowanie kilograma miesa potrzeba dwóch ludzi gdzie u konkurencji potrzebuja 1/5 tego to grosza bym nie doplacil i rozpedzil towarzystwo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Nie przesadzałbym. Ruiny są częścią cywilizacji od zarania dziejów, tak jak starość, smutek, melanholia i śmierć są częścią każdego życia. Ruiny są znakiem rozpadu ale również znakiem rozwoju. Po slamsach czy osadach z lepianek żadne ruiny mnie zostaną.
Hmm, znakiem rozwoju ... tak może i tak.
To coś powinno wylecieć w powietrze, a miejsce zagospodarowane przez sensownego inwestora,
tylko skąd takiego wytrzasnąć??