No ja z Retkini i do najbliższego torowiska będzie z kilometr ale często na poczcie całodobowej na kaliskim w nocy bywam. No i dzisiaj miałem plan to mi pompa pokrzyżowała i mam nadzieję, że to pompa :)
Muszę coś w IR złapać przy okazji w dzień :)
Wersja do druku
No ja z Retkini i do najbliższego torowiska będzie z kilometr ale często na poczcie całodobowej na kaliskim w nocy bywam. No i dzisiaj miałem plan to mi pompa pokrzyżowała i mam nadzieję, że to pompa :)
Muszę coś w IR złapać przy okazji w dzień :)
Wybacz CzarMaX neta diabli wzięli i nie mogłem odpisać.
Dobra - trochę koloru .
I to by było na tyle .:grin:
Bardzo mi się podoba pierwsze zdjęcie dla mnie jest nawet super :), potem 2 chociaż ono w miniaturze wygląda bardziej reprezentatywnie a na koniec 3 :)
A takie coś stoi w Łodzi na skrzyżowaniu ulice Retkińskiej z Wyszyńskiego, chyba jedyny taki pomnik w Polsce nieistniejącej linii tramwajowej :)
Zdjęcie 3 i 4 pierwszy raz w życiu przerabiałem w OV2 a inne drobne detale czyli wywalanki, przeklejanki to już w PS, więc jak przedobrzyłem a ja mam takie tendencję to walcie śmiało :)
No i przepraszam, ponieważ będzie to w dwóch wątkach tutaj i w Łodzi :)
Mgiełka rządzi niepodzielnie w Łodzi. A skoro jest mgiełka, to ja jestem na torach i łapię wszystko co po nic pędzi. Im ciemniej tym lepiej.
Trochę mi było szkoda, że jak się ściemniało, nic nie wjechało w kadr, ale i tak "polowanie" się udało.
Chłopaki bo wątek "ostygnie", trzeba ciuchcie z zakamarków wyciągnąć. Dla ożywienia poprawione kadry z parowozowni Skierniewice.
Fajne ciuchcie. A może ktoś ma foty makiet też są fajne :)
ciuuuch ciuuuch...
pozdrowionka
Pierwsze dwa - w nawiązaniu do pierwszego postu, kolejny do reszty :mrgreen:
Załącznik 82737Załącznik 82738Załącznik 82736
W nawiązaniu do tego drugiego zdjęcia. I niech teraz ktoś stwierdzi, że jet mu ciężko. Ale przynajmniej grpia mieli porządnego i nikt by się teraz do tego nie przyczepił hehe ;)
To też coś dorzucę w związku z pierwszym postem :)
Załącznik 82740
nada się ? ;-)
Janeczek wstrzeli bardzo fajny mini ciuch, ciuch ale Ty wuzet teraz dowaliłeś tą biedronką na szynach :). Pewnie, że się nada bo wszystko co na szynach się tu nadaje :)
Co roku w Ogrodzie Botanicznym na Bronxie w okresie Bożonarodzeniowym organizowana jest taka wystawa modeli kolejowych,raz byłem ;-)
Większość facetów lubi takie zabawki ale ja mam szczególny sentyment. Za czasów moje dzieciństwa były u nas NRD'owskie kolejki H0 i TT ja miałem całą masę TeTetki. Lokomotywy, wagony, tory, zwrotnice, budynki, perony, szlabany, rozdzielnie, sterowniki, semafory, sygnalizatory i inne wynalazki. Makiety z tego na stałe nie miałem ale czasami cały pokój oplotłem po 10 razy dookoła szynami i kabelkami wszystko łączącymi, że szło się o to pozabijać :). Zawsze żałowałem, że nie miałem do tego trakcji elektrycznej bo miałem 3 takie lokomotywy, które miały też zasilanie przez pantografy :)
No to kilka "rozciapcianych" tramwajów ;)
Załącznik 82764Załącznik 82765Załącznik 82766
Czarus,
tos szczesciarz, mnie za komuny nie bylo stac na takie rarytasy kolejkowe, sfera bardzo odleglych marzen, nawet teraz jak widze ceny zwyklych wagonikow, to zaluje, ze sie nie urodzilem bogatym bezrobotnym:)
tymczasem jeszcze jeden ciuuuuch....
pozdrowionka
Nie wiedziałem, że jest taki ciekawy wątek. Postanowiłem dołożyć do niego kilka swoich fotek. Zrobiłem je mniej więcej 2 i pół roku temu w Muzeum Kolejnictwa. Była to moja pierwsza wizyta w tym miejscu po wielu latach. Odebrałem je jako smutne. Może miała na to wpływ pogoda - było wtedy dość pochmurno - może też i same eksponaty, wyglądające na dość zaniedbane... W każdym razie parę zdjęć tam zrobiłem.
Klasyk i kocioł
Załącznik 82955Załącznik 82954
Fajnie sie tu zaglada :-)
Pięknie odrestaurowany Ty2-559 na terenie AGH w Krakowie.
Załącznik 82969
Piękny ten parowóz te Wasze zabawki:grin:
Gdzies w archiwum mam waskotorowa z Majdanu.
którą ?
Załącznik 83001Załącznik 83002 :mrgreen:
Dla odmiany kilka zdjęć "tramwajowych", zrobionych podczas ubiegłorocznych Dni Transportu Publicznego.
Akcelerator
Widok przez nowe na stare
Wątek kolejarski.
Podobno kiedyś w Dniu Kolejarza kasjer-zawiadowca stacji w jednej osobie ogłasił przez megafon "Pociąg odjedzie z peronu pierwszego. Uprasza się podróżnych o nie pomylenie peronów"
Pług
Załącznik 83047
W moich archiwach takiego znalazłem tramwaja............ze starej Łodzi.
A tutaj typowy wagon ze zwisami :)
https://forum.olympusclub.pl/attachm...2&d=1362953288
Oba świetne - i zielone i retro :D