Rozwiązanie dotyczące lampy jest takie same w OM-D jak i E-PL5. Nie ma wbudowanej, jest dołączana w zestawie.
Matryca ta sama, procek również.
Wersja do druku
Pytanie jeszcze o soft. Softem można wiele - w jedną i drugą stronę. Olek pokazał, że potrafi - różnica między PEN-ami a serią 500 jest dobrym tego przykładem.
Więc jeśli do E-PLa wsadzą soft "taki se" to kicha. Ale mam nadzieję że nie dadzą plamy. Dzisiaj już tego robić nie wolno.
W specyfikacji piszą o 4 trybach osobistych. Ale jak je podpiać, to niew wiem.
''Reset i ustawienia własne: Moje ustawienia: 4 ustawienia do zapisania / Dostępne na pokrętle.''
Pokrętło - owszem, ale istotne jest to, o które chodzi.
1. można zapisać 4 ustawienia własne w pierwszym menu (tak, jak dotychczas, tam, gdzie jest reset)
2. "Pokrętło" - w moich papierach jest coś takiego: you can apply saved Myset settings - ale podane jest to w miejscu dotyczącym pokrętła - tam, gdzie są kursory. Natomiast pokrętło trybu pracy (tam, gdzie jest P, A, S, M, iAUTO, SCN, ART) ma funkcje ustawione na stałe, bez możliwości przeprogramowania.
No to nie lubię tego :(
Zatem zamawiam eMkę
Przykładowe fotki z optyczne.pl:
http://www.optyczne.pl/5190-nowo%C5%...%C4%99cia.html
Warto pamiętać, że Optyczni przestawiają silniki JPG w aparatach wyłączając odszumianie i przesuwając suwak wyostrzania maksymalnie w lewo. Efekt domyślnych ustawień silnika JPG można zobaczyć na samplach z dpreview:
http://www.dpreview.com/previews/oly...-E-PL5-E-PM2/4
Domyślne odszumianie jest dość agresywne, kolorki ładne - jak to z Olka, DR wydaje się być bardzo OK, obiektyw kitowy cudem nie jest, na nowej matrycy widać to chyba bardzkiej niż na dotychczasowych 12 mpix.
Tak na szybko popatrzyłem na te zdjecia i porównałem z tymi, które były robione OM-D to jednak przynajmniej moim zdaniem te z OM-D są lepsze i to zdecydowanie. Czyzby jednak obiektyw 12-50 był znacznie lepszy od 14-42?
toż ja przecie to napisał ;)
właśnie soft - WAŻNA RZECZ!
dochodzimy do mojego pytania o jakość?
tym "słabym" softem mogą osłabić pozycję tego modelu :(
jak mi wiadomo (pewien nie jestem) OMD ma tylko możliwość ustawiania ostrości a w EPL5 można jeszcze zmieniać inne ustawienia.
czyli w EPL5 ekran dotykowy będzie bardziej funkcjonalny.
dlatego napisałem, że jest to przewaga nad OMD.
Czy tam jest iso 100, bo informacje są sprzeczne? Jeśli tak, to mielibyśmy szansę na jeszcze wyższą dynamikę.
To trochę zależy od tego jak by uzyskali to ISO 100. Stawiam na tłumienie sygnału z ISO 200.
W epl1 z natywnym iso 200 dynamika rosła przy iso 100.
Bywało tak często, że aparaty amatorskie mające to samo ''engine'', a wypuszczone później dawały lepszą jakość. Choćby EP1/EPL1, ale i u C, i N są takie przypadki.
Sample z photographyblog.com:
http://www.photographyblog.com/previ...s_epl5_photos/
Iso 100 na E-PL1 jest "przesunięte" w stronę jasności, dlatego łatwo o przepalenia jasnych obszarów. Niemniej jednak przy mało kontrastowych motywach czasem używam tego 100, bo wówczas to przepalenie mi nie grozi, a szum jest jednak mniejszy niż na 200. Dodam, że nawet w trybie iAuto, przy korzystaniu z suwaków sterowania czasem zdarza się że E-PL1 dobiera iso100. Jak już pisałem kiedyś, moim zdaniem fajnie jest mieć takie coś, niż nie mieć. No ale niestety w żadnym z nowych aparatów po E-PL1 już tego nie ma.
---------- Post dodany o 14:10 ---------- Poprzedni post był o 13:10 ----------
no i jeszcze na fotopolis się pojawiły zdjęcia
FYI: test na blogu
http://blog.mingthein.com/2012/09/26/olympus-e-pl5/
Jeszcze jeden test:
http://robinwong.blogspot.ca/2012/09...l-kel-lis.html
I jeszcze trochę streeta: http://robinwong.blogspot.com/2012/1...ew-street.html
Szkoda, że nic nie zrobili z tym ekranem bo jednak w aparacie bez wizjera zmniejszenie powierzchni roboczej i słaba rozdzelczość to poważne wady. Lubię blog Wonga - robi fajne zdjęcia bez zadęcia artystycznego i pomimo tego, że jest entuzjastą Olympusa nie boi się dobitnie wskazywac jego słabe punkty.
A ja mam takie trochę mieszane odczucia bo:
Ostatnio mieliśmy spotkanie w Nowicy i robiłem trochę zdjęć E-30 i E-PL3 - i coraz bardziej mi się podobają obrazki z E-30, oraz z PEN-a z obiektywami dużego 4/3. No cóż na to poradzę :D
Pewnie to zasługa 14-35 :)
na www.m43.eu są dosyć fajne przykładowe zdjęcia, pozdrawiam
Już myślałam, że tylko ja mam "myślenice";)
Nie mam ep3, epl5 wydaje się kuszący przynajmniej od strony matrycy, ale na dziś wybór jest między normalną ergonomią (EP3), a lepszą matrycą. Pytanie na ile lepsza jest ta lepszość? Na ile ta lepszość matrycy, będzie mieć dla mnie realne znaczenie w fotografowaniu, nie w testach.
Wróbelki ćwierkają;), że EP5 będzie mieć wizjer i wtedy to bym sobie w brodę pluła, że zombie style;) kupiłam. Z drugiej strony... jak kiedyś taki ep5 się pojawi, to cena może zniechęcić na starcie. Przynajmniej mnie.
Na dziś cena epl5 jest chyba wyższa niż poprzednich eplów w czasie ich premiery, z ep5 może być podobnie, niestety.
Może używany EP3 nie byłby na dziś złym wyborem? Tak głośno rozważam...
Jeżeli nie zależy Ci na używalnym, wysokim ISO to EP3 będzie dobrym wyborem.
EPL5 jest lepszy od wcześniejszych modeli więc jest droższy, w Olku nie pracują filantropii:)
EP5, jak wejdzie za jakieś pół roku będzie niewiele tańszy od OMD, nie ma się co czarować, że będzie inaczej:) Chociaż może konkurencja w postaci fuji e-x1 i sony nex 6 spowoduje spadek cen?;)
Kazdy wybiera to co lubi.
Akurat dla mnie epl3 czy tam epl5 jest 10 razy ladniejszy niz cala reszta penow, i ma odchylany wizjer czego o ep nie mozna powiedziec.
Pomijam kwestie matrycy bo raczej z tego co widac odjechala temu badziewiu do tej pory serwowanemu w penach.
pozdro
a ja gdzieś czytałem że lina EP zostanie wycofana
bo w sumie co ma niby być miedzy OMD a EPL5?
gdyby były kółka + wizjer i tylko brak uszczelnień to OMD by nie sprzedawali prawie wogóle
coś w tym jest
W sensie, masz na myśli, że w epl5 odjechała...?
Tak tylko gwoli uściślenia;)
---------- Post dodany o 20:13 ---------- Poprzedni post był o 20:12 ----------
Myślę, że skoro historycznie były dwie linie, to w dobie cyfrowej też dwie mogą zostać zachowane.
tj czytałem że będze EPL, EPM, OMD
Takie info pojawiło się kilka tygodni temu, potem doszło info o kontynuacji serii EP.
zobacz cenę EP3 w bieżącym OLYJEDI