Odp: "... by zapamiętać ten kwiat." - wystawa Mirka54
Nie moja to bajka, nie mam najmniejszych ciągot do takiej fotografii, ale potrafię docenić czyjąś pasję, warsztat i umiejętność patrzenia. Lubię oglądać takie zdjęcia i z przyjemnością sobie popatrzyłem na tą wystawę. Gratuluję Ci bo to wcale nie łatwe tak kwiatuszki pokazać by spodobały się komuś kto w zasadzie takich zdjęć nie zauważa. Tak trzymaj. Pozdrawiam.
Dopiero teraz znalazłem tą wystawę, zawsze uważałem że już dawno powinna się ukazać.
Gratulacje Mirku i wielki szacunek - piękne zdjęcia :!:
O i ja dopiero dowiedziałem się o tej wystawie! Gratuluje Ci Mirku i wracam do oglądania. Pozdrawiam!
Dziękuję, że zechciałeś dopowiedzieć swoją historię. Jestem pełen szacunku dla Twej wiedzy i umiejętności. Cieszę się, ze spotkałem Cię na swej fotograficznej drodze. To co wynika z tego spotkania dla mnie zostało we mnie już na zawsze.
Wystawa Twa skromna jest, ale jaka....
Chciałbym kiedyś jeszcze zobaczyć Twoją wersję fotografię ludzi.
Pozdrawiam raz jeszcze, zdrowia życząc.
AP.
Mirek,
Bardzo mi się podobają Twoje kwiatki. Każdy inny.
Podoba mi się, jak operujesz światłem. Jeszcze bardziej podoba mi się piękny światłocień w Twoich kwiatuszkach, szczególnie w ostatnim – czerwień w głębokich cieniach i kropelki-iskierki na płatkach. Muszę przyznać, że dużo wyciągasz ze swoich modeli. Precyzja w ujęciach i kadrowaniu. To nie jest takie proste, jakby się mogło z boku wydawać. Aby kwiatek miał duszę, trzeba włożyć dużo serca w fotkę.
Kwiatuszki mają charakter, wdzięczą się, kokietują, myślą, marzą, pieknią się i kraszą. A jednocześnie jest w tym jakaś powaga, tajemnica, powiedziałbym – magia. Światłocień działa.
Pzdr, TJ
Już posłodziłem :-P, to teraz sprawy techniczne.
Masz kwiatki we własnym ogródku, więc z obserwacji wiesz, kiedy je najlepiej fotografować. Jak zrobić tło, jak doświetlić czy kiedy kwiat będzie w optymalnym "wieku" do zdjęcia. To dla mnie jasne ;)
Nauczyłeś się operować suwaczkami dla uzyskania odpowiednich efektów. To widać :)
Jednak dla mnie, najbardziej intrygująca jest sprawa szczegółów na Twoich zdjęciach. Jak pokazujesz pręciki to można policzyć drobiny pyłku :D
Stąd moje pytania
Czy używasz statywu?
Czy stosujesz różne sposoby "podkręcenia" ostrości/szczegółów (stosowane w zależności od etapu obróbki) czy masz jakiś ulubiony, stosowany zawsze na tym samym etapie
Jeżeli masz kilka metod, to czy stosujesz je dla jednego zdjęcia czy raczej jedna metoda do jednego zdjęcia
Dziekuje za wpisy,dziekuje za to,ze chcieliscie popatrzyc i skreslic slow kilka.
Helmut-Za to,ze poslodziles to Ci odpowiem:mrgreen:Jesli dobrze pamietam a pamiec mam raczej wiecej jak dobra to w zadnej fotce w galerii nie byl uzyty statyw(posiadam ich trzy ).Na tych zdjeciach obracam sie z czasem najdluzej chyba 1/60,i iso max 200.Robione sa one w dobrym mocnym swietle(z przekory czesto w samo poludnie jak ostro swieci).Co do sposobu obrobki.To pomniejszanie standartowe,wyostrzanie na potrzeby neta i bardzo rzadko jakies miejscowe podkrecanie szczegolow,ale to naprawde sporadycznie.Jak juz wrzuce na dysk i przegladam to w zasadzie wiem czy dany kadr poleciec akcja z przyporzadkowanymi klawiszami czy trzeba sie wiecej pobawic.Do kazdego zdjecia podchodze indywidualnie.Podchodzenie zaczynam juz patrzac w wizjer.Czesto sie parokrotnie przymierzam bez naciskania spustu.Mam kilkanascie sposobow wyostrzania i uwierz mi,ze to nie te co mamy w PS jako wyostrzanie.Wyostrzanie to naprawde proces zlozony z wielu etapow polaczony nawet z rozmywaniem.W zaleznosci od tego co chce zaakcentowac w kadrze,jakie on ma swiatlo i co na nim jest stosuje jedna z metod wyostrzania.Dotyczy to zdjec,ktore sa do ogladania na monitorze.Do wydruku robie je calkiem inaczej.
Tak naprawde to niespodziewalem sie,ze tak banalne kwiatki dostana az tyle komentazy.
Jeszcze raz dziekuje.
Twoja odpowiedź tylko potwierdza, bardzo ciekawe, wręcz profesjonalne podchodzenie do zdjęć, poparte wiedzą, praktyką i talentem. Dlatego masz tak wielu fanów. Zapewnie nie wszyscy potrafią tak wydobyć z fotek szczegóły, wyostrzyć detale, podkręcić kolory etc. Brawo Mirku za doświadczenie którym się z nami dzielisz i liczne cenne wskazówki.
Bądź zdrów i ciesz nas swoja obecnością:grin:.
Pozdrowerki
No "Miszczu" trafiłem tu dopiero teraz ale warto było... Nie wiem jakie cuda wyczyniasz swymi kitami... jak to robisz, , ale robisz tak, że mam ochotę ryp.ąć (:grin:) moim sprzętem o ziemię. Kiedyś robiłem sporo zdjęć kwiatów, żona była zachwycona... Ale teraz wiem, że zachwycała się tylko z miłości, bo moje kwiotki nie mają żadnych szans do Twoich...Pozdrawiam
Mam jeszcze jedno niedyskretne pytanie. Robiąc sesję foto z kwiatkami, które przecież nie maja nóg, nie słuchają poleceń, fotograf jest zmuszony do kręcenia się w te i wewte wokół nich, do przysiadów, pokłonów, różnych dziwnych pozycji.
Dla obserwatora z zewnątrz, szczególnie takiego, który nie ma pojęcia o fotografii taki focący kwiaciarz może być odbierany jako dziwadło, postrzeleniec, człowiek, który się uparł i nic do niego nie dociera (przecież jest tyle ładnych obrazów z kwiatami, pocztówek, albumów), że na koniec powiem - maniak jakiś.
Czy przypadkiem, jeśli czytasz w myślach, to nie znajdujesz w swoim otoczeniu takich obserwatorów?
Pzdr, TJ
Tak.Znajduje:wink:.Jednak Ci z bliskiego otoczenia to juz wiedza co jest grane.Mam sasiada na ogrodzie,ktory jak widzi,ze czasem leze z aparatem na trawie przychodzi z dwoma piwami i slomkami i kladzie sie obok.Jednak raczej malo jest takich tam z otoczenia co nie wiedza ze jestem "inny:mrgreen:"Chociaz musze sie pochwalic,ze widzac moje efekty wola dostac po znajomosci obraz z moim lub ich kwiatkiem z ogrodu.Ten sasiad od piwa i slomek jest mysliwym.Safari pare razy zaliczyl.Zyrafy i hipopotama nie ustrzelil,ale chwali sie zawsze ,ze cztery czarne noplisy mu sie udalo trafic.
Ach to nie bylo niedyskretne,wcale.
Krakman.Zachwyt z milosci jest wiecej warty jak kazdy inny.Mnie moja nie wyraza zachwytu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Mnie moja nie wyraza zachwytu.
Dobrze, że chociaż sąsiad doceni i piwo przyniesie :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Krakman.Zachwyt z milosci jest wiecej warty jak kazdy inny.Mnie moja nie wyraza zachwytu.
wiem i dlatego teraz mi tego bardzo brakuje......
Cytat:
Zamieszczone przez
themoth
lub też bardziej po polsku Mirek54a
Dobre!
Musiałam pozbierać szczęki z podłogi ;)
Widziałam już wcześniej Twoje cudeńka Mirku ale dopiero dziś obejrzałam wystawę i...
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
No dobra, nikt tego do tej pory nie wytknął, więc ja to zrobię.
DLACZEGO TAK MAŁO? Wiem że nie ilość ale jakość i takie tam ale... bez przesady
no właśnie... dlaczego tak mało? :)
Gratuluję!
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Tak naprawde to niespodziewalem sie,ze tak banalne kwiatki dostana az tyle komentazy.
Twoje kwiaty w żadnym razie banalne nie są!
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Napewno bys umial,to zadna sztuka zdjecie kwiatkowi zrobic.
żadna sztuka w ogóle jakieś zdjęcie zrobić ale DOBRE, WYŚMIENITE to sztuka nie lada :)
Pozdrawiam i życzę wygranej! :)
Jak nie kochać przyrody ,tyle nam daje doznań i piękna-nie zawsze i nie wszyscy mogą to dostrzec.Szkoda byliby lepsi i milsi!
1 załącznik(ów)
A ja mam jedno ulubione, dla mnie mistrzostwo świata - to róża - właśnie ta:
Załącznik 105551
Jest tak subtelna, naturalna, aksamitna, miękka. Jak patrze na nią to ona niemalże pachnie. Gdzieś tam wcześniej napisałeś, że to nie sztuka zrobić zdjęcie kwiatka. Otóż zrobić coś takiego to jest niedościgniona perfekcja.
Myślałam, że nigdy nie będę miała okazji zapytać, ale pojawił się ten wątek więc proszę opisz krok po kroku jak powstała ta fotka.
Pozdrawiam. Dobrze że z nami jesteś
Cytat:
Zamieszczone przez
luuba
A ja mam jedno ulubione, dla mnie mistrzostwo świata - to róża - właśnie ta:
Załącznik 105551
Jest tak subtelna, naturalna, aksamitna, miękka.
Jak patrze na nią to ona niemalże pachnie. Gdzieś tam wcześniej napisałeś, że to nie sztuka zrobić zdjęcie kwiatka. Otóż zrobić coś takiego to jest niedościgniona perfekcja.
Myślałam, że nigdy nie będę miała okazji zapytać, ale pojawił się ten wątek więc proszę opisz krok po kroku jak powstała ta fotka.
Pozdrawiam. Dobrze że z nami jesteś
To mile jak tak piszesz.Krok po kroku to raczej bedzie ciezko opisac.Podejrzewam,ze bedac na ogrodzie po prostu ja tak sobie sfotografowalem.Tu jest tylko pomniejszony orfZałącznik 105559Nawet nie przykladalem sie do kadru i swiatla.Ot takie sobie zdjecie z marszu.Raczej do innych wtedy sie bardziej ustawialem.Pozniej juz w domu jak zaczelem wybierac to i te roze wybralem.Zalowalem pozniej tylko,ze nie ruszylem EV na minusjuz w trakcie robienia. Obrobilem jak ja chcialem widziec.A,ze wyszla jak wyszla i kilku zwrocilo na nia uwage to tylko sie cieszyc.Jak widac mozna obrobic zwykly prosty plaski kadr,zeby wyciagnac z niego co na pierwszy rzut az tak widoczne nie jest.
Jeszcze raz dzieki za bardzo mile slowa.
PS:Tez sie ciesze,ze jestem tu z Wami,bo i stopki tresc mi tak nakazuje.
" I tak Was lubie " My Ciebie też. :mrgreen:
Dobrze, że taki wątek powstał, że pokazywane są sylwetki co tu dużo mówić wybitnych forumowiczów. Podobało mi się to co Mirek powiedział o wszechwiedzy. Sam wiele razy miałem okazję zostać przez Mirka zjechany za zdjęcie. Początkowa lekka "demotywacja" przeszła w silniejszą motywację. Dzięki.
P.S.
Czy istnieje możliwość obejrzenia także innych Twoich zdjęć (innych tematycznie), czy zostawiasz je dla siebie? Serdecznie pozdrawiam.