Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 70

Wątek: "... by zapamiętać ten kwiat." - wystawa Mirka54

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    254
    Moja galeria

Odp: "... by zapamiętać ten kwiat." - wystawa Mirka54

Nie moja to bajka, nie mam najmniejszych ciągot do takiej fotografii, ale potrafię docenić czyjąś pasję, warsztat i umiejętność patrzenia. Lubię oglądać takie zdjęcia i z przyjemnością sobie popatrzyłem na tą wystawę. Gratuluję Ci bo to wcale nie łatwe tak kwiatuszki pokazać by spodobały się komuś kto w zasadzie takich zdjęć nie zauważa. Tak trzymaj. Pozdrawiam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Po prostu.. Respect Mirku! Gratuję najszczerzej jak tylko moja bidna i skromna osoba potrafi! Pięknie światłem malowane te twoje modelki!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar K_Puchatek
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Dopiero teraz znalazłem tą wystawę, zawsze uważałem że już dawno powinna się ukazać.
    Gratulacje Mirku i wielki szacunek - piękne zdjęcia
    Zapraszam do mojego wątku ze zdjęciami: Poszukiwania

| OlyJedi Awatar EddieLBN
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

O i ja dopiero dowiedziałem się o tej wystawie! Gratuluje Ci Mirku i wracam do oglądania. Pozdrawiam!

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Dziękuję, że zechciałeś dopowiedzieć swoją historię. Jestem pełen szacunku dla Twej wiedzy i umiejętności. Cieszę się, ze spotkałem Cię na swej fotograficznej drodze. To co wynika z tego spotkania dla mnie zostało we mnie już na zawsze.
    Wystawa Twa skromna jest, ale jaka....
    Chciałbym kiedyś jeszcze zobaczyć Twoją wersję fotografię ludzi.
    Pozdrawiam raz jeszcze, zdrowia życząc.
    AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria

Mirek,
    Bardzo mi się podobają Twoje kwiatki. Każdy inny.
    Podoba mi się, jak operujesz światłem. Jeszcze bardziej podoba mi się piękny światłocień w Twoich kwiatuszkach, szczególnie w ostatnim – czerwień w głębokich cieniach i kropelki-iskierki na płatkach. Muszę przyznać, że dużo wyciągasz ze swoich modeli. Precyzja w ujęciach i kadrowaniu. To nie jest takie proste, jakby się mogło z boku wydawać. Aby kwiatek miał duszę, trzeba włożyć dużo serca w fotkę.
    Kwiatuszki mają charakter, wdzięczą się, kokietują, myślą, marzą, pieknią się i kraszą. A jednocześnie jest w tym jakaś powaga, tajemnica, powiedziałbym – magia. Światłocień działa.
    Pzdr, TJ

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dziama0
    Mieszka w
    Dolnośląskie
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria
    gratuluję , piękne zdjęcia !

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Już posłodziłem , to teraz sprawy techniczne.
    Masz kwiatki we własnym ogródku, więc z obserwacji wiesz, kiedy je najlepiej fotografować. Jak zrobić tło, jak doświetlić czy kiedy kwiat będzie w optymalnym "wieku" do zdjęcia. To dla mnie jasne
    Nauczyłeś się operować suwaczkami dla uzyskania odpowiednich efektów. To widać
    Jednak dla mnie, najbardziej intrygująca jest sprawa szczegółów na Twoich zdjęciach. Jak pokazujesz pręciki to można policzyć drobiny pyłku
    Stąd moje pytania
    Czy używasz statywu?
    Czy stosujesz różne sposoby "podkręcenia" ostrości/szczegółów (stosowane w zależności od etapu obróbki) czy masz jakiś ulubiony, stosowany zawsze na tym samym etapie
    Jeżeli masz kilka metod, to czy stosujesz je dla jednego zdjęcia czy raczej jedna metoda do jednego zdjęcia
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Dziekuje za wpisy,dziekuje za to,ze chcieliscie popatrzyc i skreslic slow kilka.
    Helmut-Za to,ze poslodziles to Ci odpowiemJesli dobrze pamietam a pamiec mam raczej wiecej jak dobra to w zadnej fotce w galerii nie byl uzyty statyw(posiadam ich trzy ).Na tych zdjeciach obracam sie z czasem najdluzej chyba 1/60,i iso max 200.Robione sa one w dobrym mocnym swietle(z przekory czesto w samo poludnie jak ostro swieci).Co do sposobu obrobki.To pomniejszanie standartowe,wyostrzanie na potrzeby neta i bardzo rzadko jakies miejscowe podkrecanie szczegolow,ale to naprawde sporadycznie.Jak juz wrzuce na dysk i przegladam to w zasadzie wiem czy dany kadr poleciec akcja z przyporzadkowanymi klawiszami czy trzeba sie wiecej pobawic.Do kazdego zdjecia podchodze indywidualnie.Podchodzenie zaczynam juz patrzac w wizjer.Czesto sie parokrotnie przymierzam bez naciskania spustu.Mam kilkanascie sposobow wyostrzania i uwierz mi,ze to nie te co mamy w PS jako wyostrzanie.Wyostrzanie to naprawde proces zlozony z wielu etapow polaczony nawet z rozmywaniem.W zaleznosci od tego co chce zaakcentowac w kadrze,jakie on ma swiatlo i co na nim jest stosuje jedna z metod wyostrzania.Dotyczy to zdjec,ktore sa do ogladania na monitorze.Do wydruku robie je calkiem inaczej.
    Tak naprawde to niespodziewalem sie,ze tak banalne kwiatki dostana az tyle komentazy.
    Jeszcze raz dziekuje.

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Twoja odpowiedź tylko potwierdza, bardzo ciekawe, wręcz profesjonalne podchodzenie do zdjęć, poparte wiedzą, praktyką i talentem. Dlatego masz tak wielu fanów. Zapewnie nie wszyscy potrafią tak wydobyć z fotek szczegóły, wyostrzyć detale, podkręcić kolory etc. Brawo Mirku za doświadczenie którym się z nami dzielisz i liczne cenne wskazówki.
    Bądź zdrów i ciesz nas swoja obecnością.
    Pozdrowerki