Równowartość 700 euro to pewnie będzie kosztował w sklepach interetowych. W MM czy innym Saturnie myślę, że przynajmniej na początku będzie kosztował podobnie do x100. Rzecz jasna mogę się mylić;)
Wersja do druku
Równowartość 700 euro to pewnie będzie kosztował w sklepach interetowych. W MM czy innym Saturnie myślę, że przynajmniej na początku będzie kosztował podobnie do x100. Rzecz jasna mogę się mylić;)
To była chyba oficjalna cena Olympusa ale pewności nie mam. Dla mnie to bez znaczenia bo MM czy inne tego typu wynalazki słuzą mi tylko do "pomacania" sprzetu. Generalnie wszystko co moge to kupuje w sklepach internetowych ale rozumiem ludzi, którzy tego nie lubią.
To z jaka ogniskowa czujesz sie najlepiej da sie dosc latwo stwierdzic - przepusc swoje zdjecia przez jakis program robiacy styatystyki na podstawie ogniskowej (LR, exif pilot itp). O ile nie ograniczal CIe sprzet (czytaj twoja ulobiona FL byla dostepna) to wynik powinien byc prawdziwy
35mm jest najbardziej uniwersalną, ale i dla mnie najnudniejszą z możliwych ogniskową - ani z niej dynamiki szerokiego kąta, ani separacji GO z klasycznego, 50mm standardu. W pełni podzielam zdanie, że jak ma być uniwersalnie, to 35mm [ale na FF] Ale ja wolałbym chyba odważniejsze posunięcie - 24mm albo jasne 50mm.
Trochę więc tak jest, że dla mnie to również aparat idealny, którego jednak nie kupię... ;)
Oficjalna cena IMO będzie wyższa niż te 700 euro. Przykładem niech będzie OMD, w olympus shopie z 12-50 kosztuje 5700:
http://shop.olympus.pl/e_commerce/ko...?languesite=PL
Wstąpisz do zakonu to zobaczysz:)
Znalazłem ciekawą ofertę, ale na Olka E-P2. http://allegro.pl/show_item.php?item=2675225961 co o tym sądzicie? Dowiedziałem się, że aparat jest sprowadzany lecz nie wiem skąd. Oto zdjęcie jakie przesłał sprzedający. http://cl.ly/image/1W2C2D2q2K1l
Co o tym sądzicie? Cena atrakcyjna.
Jeżeli cena odgrywa znaczącą rolę nie pchałbym się w E-Px tylko kupił niżej pozycjonowany, ale w żadnym razie nie z gorszym obrazkiem, np. E-PL3, albo nawet E-PM1, które po ostatnich nowościach są naprawdę niedrogie, a już zakup w OJ, do którego daleko nie masz, jest bardzo atrakcyjny. Za jakiś czas pewnie i tak będziesz chciał się przesiąść na aparat na nowej matrycy, które dają wyraźny postęp w stosunku do Penów 12 mpix.
Zakup w OJ? O co chodzi?
Cena nie ma tutaj jakiejś bardzo znaczącej roli lecz uważam ze za ta cenę jaki jest sprzedawany ten aparat to cena jest atrakcyjna. Takie zestawy jak ten na innych aukcjach na Allegro chodzą po 1000 zł wiecej.
Czy kupując body Panasonica np. GF2. Obiektywy z Olympusa będą pasowały i działały bez zarzutu i tak samo w drugą stronę kupując Olka np. E-PL1 obiektywy z Panasonica będą pasowały do Olka?
Przeglądając cennik dla OJ ceny są bardzo atrakcyjne i teraz zastanawiam się nad E-PL3 z kitem bądź E-PM1 z kitem albo E-PL1, E-P1, bądz używanego Panasa GF2. Jednak przeliczyłem się trochę z finansami bo planowałem E-P3 bądź X100 tak jak opisałem w tym wątku i muszę wybrać coś tańszego. Jako pierwszy aparat z wymiennymi obiektywami dla mnie będzie coś z tego odpowienie. Tak więc co polecacie?
Z tych, ktore wymieniłeś kupiłbym E-PL3. Chyba warto się pospieszyć bo pewnie niedługo zniknie z cennika. A na E-PL5 budżetu nie wystarczy? Matryca z OM-D to jednak poważna zaleta.
dokładnie tak, wprawdzie ceny wyprzedażowe starszych modeli kuszą ale pomiędzy matrycami z E-PL3 a E-PL5 jest ogromna różnica. Moim zdaniem nie warto się w staruszki pchać, jeśli już, to poszukaj czegoś używanego. Czasem tu Klubowicze wyprzedają starsze modele... Kiedyś w giełdzie widziałem ogłoszenie o G1 za 4 czy 5 stówek i to z bardzo dobrych rąk więc wtopa nie groziła...
Pieniądze nie są z gumy, niestety:cool:
Ale może nie zauważyłeś opcji pośredniej? EPM2?
http://www.techradar.com/reviews/cam...1092977/review
Cena pośrednia między EPL3 a EPL5, a z drugiej strony matryca ta sama co w EPL5, AF też, ergonomia w EPL5 też nie poraża, więc nie będzie zawodu. Pytanie czy koniecznie chcesz mieć gibany ekran - EPL5?
czy wystarczy sam dotyk;) - EPM2
E-PL1 mimo, że jest fajny, to ustępuje prędkością AF E-PL3 i E-PM1.
Jeśli Cię stać, to pewnie bym dopłacił do E-PM2 lub E-PL5.
Z kolei jeśli maksymalny budżet pozwoli tylko na jeden z dwóch pierwszych, to też nie będzie zły wybór.
Pamiętaj, że nie liczy się tylko samo body, ale też obiektywy jakie do niego podepniesz :)
Na początku myślałem, żeby kupić E-P3 jakieś używane. Matryca z OM-D kusi tak więc taki E-PM2 byłby bardzo fajny. Finanse pozwolą na taki zakup, lecz sobie myślę, że mogę tego aparatu nie wykożystać. Lepiej zakupić coś tańszego może starszego, a za zaoszczędzoną kase kupić dodatkowy obiektyw. Natomiast za rok czy dwa zakupię sobie nowego OM-D o ile wyjdzie :) Ten aparat ma być do nauki, do poznawania fotografii. Myślę że taki E-PL3 na początek wystarczy.
epl1 jest tani a za oceanem chyba chcą nim pobić rekord taniości, no ale tam panują inne ceny - aż nerw bierze po ile omd - my tu za taką kasę jakieś tematy zastępcze mamy, szkoda http://www.swiatobrazu.pl/szukasz-ta...row-27892.html
Czy wizjer VF-1 będzie pasował do E-PL3? i będzie działał z innymi obiektywami niż 17mm?
VF-1 to optyczny wizjer, przeziernik, żaqdnej elektroniki, tam nie ma co "działać". Pasuje do każdego aparatu z gniazdem lampy w które jest montowany. Ponieważ daje kąt widzenia taki jak obiektyw 17mm stosowanie go z innymi ogniskowymi jest delikatnie mówiąc niecelowe.
Wizjer sobie sprawię, ale to raczej w późniejszym czasie. Na razie E-PL3 bądź E-PM2, ale bardziej się skłaniam ku poprzedniej wersji.
Kup sobie Kolego X100 :-) Nie musisz kupowac zadnych obiektywów,zadnych wizjerów ;-)
Wiecie jaki max. kąt może oświetlić lampka z E-P3? Innymi słowy do jakiej ogniskowej można używać lampy bez ciemnych pasów/rogów?
9-18mm, w pomieszczeniach ze względu na ciemnicę tego obiektywu musiałbym doświetlić lampą. Tylko nie bardzo pamiętam czy lampka była ok z 14mm czy z 12mm;)
podzielam opinię. Nie trzeba nic dokupować, matryca lepsza od OMD (patrz: DxO Labs). Często możliwość wymiany obiektywu pozostaje tylko możliwością. Jak się walczy z budżetem to niby skąd potem pieniądze na obiektywy - o zgrozo, droższe od body a jak są dobre to tylko stałki. A w x100 wszystko co trzeba.
Tak, gdybym mógł żyć bez zooma to też wybrałbym X100. Jak przegladam zdjęcia zrobione tym aparatem to dochodzę do wniosku, że w zdecydowanej większości kupuja go śwadomi uzytkownicy bo trudno znaleźć złe zdjęcia wykonane tym aparatem. Gdybym na dziś stanął przed takim wyborem to jednak postawiłbym na E-PL5 (z kitowym obiektywem)+ 20/1.7
racja. Kłopot że często mniej świadomi nie chcą posłuchać tych bardziej :) myślą, że nie ogarną tematu. Ostatnio mój własny, rodzony brat poprosił o radę... no i aż czekam, czy posłucha :)
---------- Post dodany o 11:26 ---------- Poprzedni post był o 11:22 ----------
racja, ale jak dorzucić byle dodatkowy jasny obiektyw to już sprawa wygląda lepiej - poza tym klient nie rozważa co dokupić a higiena myśli = bezcenne :) Ale jak ma być tanio no to już nie ten wątek: w sumie o ep3 vs. x100
z założenia tak jest ale czy aby epl jest do wszystkiego a może cały system? Coś mi się nie widzi. A może w m4/3 mamy obiektywy w całej rozciągłości cenowej i jakościowej pokrywające te "wszystko". Jak ktoś kupuje mikro bezlusterkowca za mniej niż 2 koła to nie dokupi raczej 12-35 czy choćby 75? A jak nie dokupi to x100 jest ok
Śmiem się nie zgodzić.
Mimo, że x100 jest fajnym aparatem, to niekoniecznie nadaje się do fotografowania rodzinnych imprez, bo w pomieszczeniach może być za wąsko.
Amatorom wolę polecić coś z zoomem z zakresu 24-50mm jako bardziej wszechstronne i wygodniejsze.
X100 jest dla świadomych ograniczeń tej ogniskowej i wiedzących co chcą.
no pewno że 24-50 jest lepiej - ale to co daje x100 starczy i do kotleta. Ostatnio cykałem (do kotleta) wąsko i jakoś bez zumika też było fajnie, a przez to że jaśniej też coś mogłem więcej niż z "naszymi" systemowymi ciemnozumami. Racja x100 to sprzęt dla świadomych ale kiedyś, przed erą cyfry większość miała małpki bez zoomów i wtedy nadawały się do wszystkiego :) i wszyscy byli tacy świadomi? :)
Akurat stałka w x100 jest dość szeroka, a w takiej sytuacji nogami można podejść bliżej (znacie ten cytat - jeśli zdjęcie nie jest dość dobre, to znaczy nie byłeś wystarczająco blisko!), w drugą stronę to tak niestety nie działa - [gdy kąt zbyt wąski], bo ściany za plecami zwykle nie da się bezproblemowo usunąć;)
Zoom rozleniwia, stałka uczy myślenia. Ktoś przywykły do mega zooma będzie pewnie na początku narzekać, z kolei rozpoczynający naukę foto-świeżak nie będzie za zoomem tęsknić (bo go nie zna), a zamiast tego, może od samego początku rozwijać pożądane nawyki;)
No ale tak sobie tu gawędzimy, a cena x100 w tym czasie w ogóle nie spadła...:cool: