Takiej ceny to raczej nie bedzie bo to przeciez ma byc najtańszy obiektyw a za te pieniądze to można kupić obecnego naleśnika Olympusa.
Wersja do druku
Ten obiektyw będzię chyba tylko po to, aby marketing mógł pokazywać zdjęcia małych body z obiektywem zamiast dekielka. No i może, jak cena będzie naprawdę niska to skuszą część z tych, co nawet nie myślą o dokupywaniu innych obiektywów do kita.
W optyce nie ma nic za darmo i nie mozna pod sensor bezkarnie upraszczac optyke dla malego gabarytu bo na czyms trzeba stracic a watpie aby to szklo mialo wysoka rozdzielczosc dla calego kadru
Wysokiej nigdzie nie będzie miało, bo dyfrakcja zadziała.
Obstawiam cenę $79
Focal lenght: 15 mm (equivalent to 30 mm on a 35 mm camera) :
Aperture: F8 fixed
Dimensions :Max.dia.56(2.2in.)× length 9 (0.4 in.) mm
Design: 3 groups, 3 lenses
Focus: 0.30 m (11.8 in.) to infinite. Manual Focusing (Three settings)
Weight: 22 g (0.8 oz.)
Idealne szkło na wakacje, ostrość od 1m do nieskończoności. ISO 800 i można degustować miejscowe trunki nie martwiąc się o ustawienia aparatu :)
Za podobne pieniądze (nie pamiętam dokładnie) kupiłem sobie zabawkę SLRMagic 11/1.4, tak samo jak mZD15/8 nie komunikuje się z body (shoot w/o lens=ON na Panasach) więc nie żartuj z taką ceną :)
Nie chcę sprawdzać w cennikach bo mi się zwyczajnie nie chce, ale toto nie powinno być droższe niż kapsel/zaślepka do body.
Kto - dla sportu lub... - chce sobie dokupić bo będzie tanie, niech sobie weźmie kita, ustawi na 15mm f/8 i strzeli fotkę...
Ta pozycja - imho - przypomina jakim fajnym szkiełkiem może być 17/2.8 czy 14/2.5 kupione "z drugiej ręki". Sam bym sobie sprawił 17/2.8 gdyby urealniono cenę do $100-150 (aktualnie $300).
Dlaczego jadę po tym szkiełku?
A no dlatego, że 17/2.8 (czy 14/2.5 jeśli ktoś lubi szeroko) jest o wiele bardziej uniwersalne jeśli chodzi o światło; ktoś kogo nie stać na 17/2.8 prawdopodobnie nie ma korpusu m43 a 15/8 to całkiem super sprawa, otwarcie na nowe rynki (Afryka, Bliski Wschód), gdzie liczy się cena - takie E-PL1 z 15/8 spokojnie da radę w Egipcie czy innych saunach :), ale u nas? Bardzo ciekawy jestem w kogo mierzy Oly i jak to się będzie sprzedawać.
Ale jak się porówna z zoomem, który ma w tym miejscu f/5,6, to już nie jest taka przepaść jak w porównaniu ze stałkami, a 22g robi wrażenie :) Jasne, że trzeba to rozpatrywać w kategoriach fajnego gadżetu i uzupełnienia szklarni.
To ustawianie ostrości na 3 strefy przypomina mi trochę jakieś stare aparaty.
Największa jak dla mnie wata to ta stała przysłona, mogli dać od f4 i zmienną.
Od f/4, to by musieli AF dodać. Poczekaj na cenę.
no to zadam nieśmiertelne pytanie - kto pierwszy z tego Forum to kupi. Bo że ktoś kupi to pewne, choćby dla "funu" i "szpanu" albo po prostu ze względu na wrodzony ekscentryzm, choć większość uzna że wydawanie 500 zł z dekielek z soczewką to lekka przesada
Właśnie wróciłem z wycieczki rowerowej i szkoleniowo zrobiłem kilka zdjęć. Mój aparacik ustawiony na auto pokazywał cały czas F8. Jak poszedłem w zacienione miejsce to F4 (nie mam mozliwości samodzielnego ustawienia a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo :-)).
I tu pomyslałem, że zestaw z 20/1,8 i 15/8 dla minimalistów może być idealnym rozwiązaniem na wypad na przykład w tropiki. Można robic zdjęcia w gorszych warunkach a w sprzyjających mieć szeroki kąt. Pomijając turystów, setki miliony ludzi mieszka w strefach gdzie ten obiektyw się może sprawdzić tylko jest jeden warunek - ten obiektyw musi umozliwiać zrobienie co najmniej przyzwoitych zdjęć. A jego waga i rozmiar są sporym atutem.
Jak widze, nikt nie pomyslal o tym, ze taki obiektyw moze miec doskonala transmisje, co jest bardzo pozadane przy hdrach badz gigapanoramach. Jesli optycznie bedzie ok - biore.
Ostry, także w rogach, mała ac. Dystorsja i winieta mniej ważna, ale przydałoby się, żeby za dużej poduchy nie było.
Największym wrogiem hdrów jest rozpraszanie światła w szkle, co objawia się ''jarzącymi'' oknami, lampami itp. Od jakiegoś czasu szukam prostego szkła (trzy elementy), ale bida jest na szerokich ekwiwalentach - dopiero coś takiego można znaleźć przy 40mm, co daje w olku już wąski kąt.
(stopień rozproszenia rośnie wraz z iloścą soczewek)
Digital Druh Conversion Kit :)
Abstrahując od 15mm trochę mnie martwi, że nie pojawiają się żadne ploteczki o jasnej stałce 20 - 25mm od Olka... Czyżby nic takiego nie będzie zaprezentowane na tegorocznej photokinie?
20mm ma podobno problemu z wolnym AF, natomiast cena panasonica leica jest IMO w UE po prostu chora. Podobnie z dostępnością.
Jeżeli Olek niczego sensownego nie wypuści w cenie swojej 45mm to będę musiał zwrócić się ku 12mm f2.0.
---------- Post dodany o 00:11 ---------- Poprzedni post był o 00:10 ----------
Zloty są w Toruniu?:)
Ledwo co dostaliśmy (w ręce) 75, lada moment ma ruszyć dystrybucja 60 macro czy 65 nie pamiętam.
Na Photokinie* pewnie usłyszymy, że Oly kończy pracę/dopina umowy nad najdroższym w historii mikro korpusem klasy 43 ;) Znaczy się działać będą duże szkła. To będzie okazja by pochwalić się/zaanonsować ze 2 szkła pod to body, czytaj: równie drogie i dobre optycznie. Poza tym E-7, muszą jakoś OFICJALNIE zmierzyć się z tym tematem. Po mojemu powoli wychodzi na to, że jak wkleją w sensor czujnik PDAF to mogą być kosmiczne jaja. Nikt bowiem nie ma takiego wyboru tak fajnych (choć i dużych) szkieł jak 43 (z systemów typu: crop). By wymienić tylko 12-60, 11-22, i nirvana czyli 14-35/2.0. Teraz kiedy mają Słony sensor jest szansa by ruszyć tą krytyczną masę jeszcze raz, ale muszą to mądrze rozegrać i jednym z warunków jest jak najszybsze wprowadzenie swoich odpowiedników 12-35-100X czy 25/1.4DG oraz dopracowanie: wideo, softu w aparacie, programu aktualizującego soft, akcesoriów typu wi-fi (patrz D3200) i innych BT.
Generalnie to zainstalowałem sobie hacka do GH2 i teraz w zasadzie to mi się marzy SLR Magic 12/1.6 macro w autofokusie, ale jak tylko się przekonam do MF w wideo :mrgreen: to sobie to kupię i będę czekał na "giełdowe promocje" z EM5 w roli głównej.
*- kolejny anons - jak pokazuje historia - będzie miał miejsce w styczniu/lutym 2013 z dostępnością w sierpniu 2013.
/edit @Janko: chciałem byś napisał czego oczekujesz od tego czegoś ponieważ nie wierzę w ostre brzegi, słowo klucz: najtańszy naleśnik. On ma po prostu być, ale tak jak ty, chciałbym się miło rozczarować.
Ok, wiemy, że panowie od szkieł z R&D mogą wiele, ale jakieś założenia na początku projektu musieli mieć i imho były to: kit do nowego EP-Mx i najtańszy naleśnik.
Swoją drogą nie rozumiem dlaczego nie poszli Panasem i nie zrobili innych naleśników typu 9/4 lub 40/2.8 do towarzystwa z 17/2.8
Dokładnie, póki co milczą nt. korekcji aberracji chromatycznej (nawet swoich szkieł). "Obserwujący" system wytykają cyferki i/lub światło tymczasem użytkownikom najbardziej przeszkadza ac.
nie ma styków, nie ma AF
No to na pewno nie jest Zuiko. Olek nie wyprodukowałbym do swojego systemu obiektywu niezgodnego ze standardem tegoż systemu.
straszny brzydal, przynajmniej na tym zdjęciu :wink:
Co się stało z telecentrycznością? Jakieś małe te soczewki...
Ja pier****, oni chyba więcej jak 50PLN za to nie będą brali.
Wygląda koszmarnie i powinien kosztować tyle, co dekielek :lol: