Galeria przygasa, fakt i pewnie wiecie dlaczego. Rozrzut ocen i intencji w ocenach zbyt duży itp itd
A pomysł Andrzeja świetny, trzeba by tylko sensownych zasad i się rozkręci. Na pewno forumowa galeria na tym zyska.
Wersja do druku
Galeria przygasa, fakt i pewnie wiecie dlaczego. Rozrzut ocen i intencji w ocenach zbyt duży itp itd
A pomysł Andrzeja świetny, trzeba by tylko sensownych zasad i się rozkręci. Na pewno forumowa galeria na tym zyska.
Sama idea - niegłupia. Jestem przeciwnikiem jakichś "komisji" Proponowałbym raczej w miarę rozsądne kryterium matematyczne. Np. - minimalna liczba komentarzy "punktowych" (nie wiem np. 10 chyba będzie rozsądne, może 15) i minimalna średnia z tych ocen(na pewno powyżej 4 - czyli same "świetne" nie wystarczą). Oczywiście, taka formuła ma swoje wady - w galerii jest całkiem sporo bardzo dobrych (w mojej opinii nierzadko lepszych od forumowych hitów) ale relatywnie mało popularnych zdjęć, ale skoro konkurs ma być demokratyczny to i kryteria powinny być takie. Jeśli byłaby więcej niż 1 kategoria konkursowa można by obok kategorii "popularnej" zorganizować konkurs "niszowy" gdzie próg liczby komentarzy byłby niższy(np. 5) ale średnia ocen musiałby być wysoka(nie wiem 4,6-4,8 na przykład).
Jeśli będzie "komisja" to - siłą rzeczy - konkurs bardziej będzie dotyczył oceny gustów członków komisji, a skoro ludzie głosy w galerii już oddali - to szkoda ich wysiłku marnować.
Co do uwag odnośnie "psucia" Galerii - to moim zdaniem, dyskutuje się w niej stanowczo za mało, a że za mało ostro, to już jest oczywista oczywistość. Jeśli coś może zepsuć galerię, to nawet nie słabe zdjęcia, ale te do bólu poprawne i przewidywalne...
Dla mnie to jest największa zaleta: wrzucam zdjęcie i ring wolny. To, że pod niektórymi tymi samymi zdjęciami(moimi na przykład.) widnieją zarówno OMG jak i "doskonale" ja uważam za pozytyw. Dopóki nie przechodzimy do epitetów i wycieczek osobistych - nie widzę problemu. Jak się to mówi: boks zbliża. Był zresztą kiedyś sportem dla gentelmenów, w przeciwieństwie do poklepywania po plecach, które raczej kojarzy mi się z nietrzeźwymi serdecznościami spod sklepu osiedlowego...
Bardzo zbliżone kryteria jak do Galerii Publicznej. Niestety, mogą się okazać zbyt surowe :-P
Od dawna uważam, że w Galerii powinno się oceniać, komentować a nie dyskutować. Jeżeli autor chce, żeby o jego zdjęciach podyskutować, może założyć swój wątek autorski. Zdaje się, że sporo osób też podziela ten pogląd. ;)
Wolę jednak, żeby w galerii nie było tych słabych :roll:
Poczekajmy jednak, aż apz zaproponuje regulamin. Wszak to jego pomysł :)
Pierwsza propozycja regulaminu urodziła się, poszła do konsultacji. Mam nadzieję ,że pierwsza wersja poprawiona pozwoli na próbne uruchomienie projektu jeszcze w tym miesiącu.
A co do galerii cieszyłbym się oglądając ja w tak miłym dla mojego oka stanie jak dzisiaj rano.
O istnieniu Galerii dowiedziałem się dopiero po powstaniu pomysłu na zdjęcie miesiąca, a na forum jestem już blisko rok. Zapewne nie jestem odosobniony w takim 'niezauważeniu'. Moim zdaniem konkurs na zdjęcie miesiąca powinien obejmować wszystkie zdjęcia, które w danym przedziale czasowym pojawiły się na forum. Co do formy zgłaszania, jak już pisałem na bodajże pierwszej stronie tego wątku - dobrym przykładem jest forum cyberfoto.pl gdzie to forumowicze zgłaszają zdjęcia, które ich zdaniem zasługują na takie wyróżnienie. Tam się to sprawdza, komitety, średnie matematyczne są zbędnym komplikowaniem ciekawej idei.
A to ma być konkurs dla wszystkich, czy tylko dla użytkowników Olympusów?
Nie podoba mi się pomysł preselekcji zdjęć przez wybranych. Nie wierzę w 100% obiektywizm. Nie wierzę że zdjęcia nie będą oceniane przez pryzmat autora. Pomysł że ktoś decyduje że to zdjęcie jest dobre a to nie budzi mój zdecydowany sprzeciw. Skoro sami forumowicze decydują które zdjęcie trafia do publicznej (no prawie sami) to mogą również decydować o zdjęciu miesiąca. Moim skromnym zdaniem do zdjęcia miesiąca z automatu startują wszystkie umieszczone w galerii w danym miesiącu, ale.... Ale o tym które wejdą do powiedzmy finałowej dziesiątki poddanej pod głosowanie może decydować punktacja, pod fotką w galerii oprócz oceny zdjęcia mógł by pojawić się guzik do kliknięcia "zdjęcie miesiąca", coś jak "lubię to" w znanym i (nie)lubianym portalu społecznościowym.
Podoba mi się idea Romka... genetics :D
Dla wszystkich i wszystkim...
To plebiscyt na zdjęcie nie na aparat.
---------- Post dodany o 10:59 ---------- Poprzedni post był o 10:45 ----------
Romku po pierwsze nie tylko fotki z galerii , bo niektórzy , nie tak liczni nie korzystają z galerii, pokazując fotki tylko w wątku.
po drugie nie chcę ograniczać i liczyć ile kto może wypromować zdjęć , które się mu podobają.
I po trzecie zdjęć pod głosowanie nie może być zbyt wiele, bo będzie jak w poprawce - głosy się rozbiją na wiele pozycji , zresztą zobaczycie wkrótce propozycję regulaminu, a może i regulamin i sprawdzimy w praniu, to co udało się nam wymyśleć.
Nie wykonalne. Ogólnie mówiąc grzebanie w galerii jest zawieszone.
Ale, zapytałbym inaczej, czy skupiamy się na wszystkich zdjęciach (wątki i galeria) czy tylko na galerii? Czy zależy nam na przyjmowaniu rekomendacji zdjęć, które po prostu nam się podobają (każdemu z osobna), czy tworzeniu kolejnego klonu galerii publicznej?
Trzeba także przypilnować prostoty procedury by nie skończyło się na tym, że co miesiąc będzie wielka kilkugodzinna akcja dla prowadzącego. Zbieranie propozycji i opracowywanie ich by przedłożyć je w zgrabnej formie do głosowania, może zabić najwytrwalszego. Fotomic i Grizz może coś napisać o OlyRulez w systemie ankiety w wątku.
Oczywiście mam rozwiązanie problemu bez ingerencji w forum.
A może tak:
1. Każdy ma prawo zgłosić zdjęcie które mu się podoba. Obojętne czy z galerii czy z wątku, własne czy cudze.
2. Pięć, z największą ilością zgłoszeń, poddanych jest pod głosowanie w formie ankiety.
A dlaczego pod głosowanie nie poddać wszystkich nadesłanych zdjęć? W czym to przeszkadza?
I jakbyś czytał w moich myślach , ale można wcześniej wybrać jedno z pięciu makro i jeden z 5-ciu krajobrazów ze zgłoszonych 20-stu , czy 5 z 15-stu najlepszych portretów, po wstępnej selekcji wykonanej przez Mędrców Zaufania - to tylko 2 - 4 ankiet tygodniowych i końcowe głosowanie w następnym. tygodniu i mamy wynik wspólnego wyboru.
Ja osobiście wolałbym jednak by poza głosowaniem był rzut oka fachowca na foty, nie po to by ustawiać wybór, a po to by odrzucić ładne, popularne knoty.
Do zwolenników przycisku: jak i co przycisnąć jak w wątku wstawiam 4 , a rekordziści po kilkanaście fotek?
---------- Post dodany o 13:28 ---------- Poprzedni post był o 13:25 ----------
Czy zaglądałeś do ostatnich poprawek? Jak zajrzysz, to znajdziesz odpowiedż na swoje pytanie, nie chodzi mi o te czy inne prace tylko o rozkład głosów i ich ilość w stosunku do ilości prac.
W sondzie zechciało wsiąść udział 47 userów, na niewiele więcej liczę w głosowaniach na najlepszą fotę.
Sądzisz, że zmniejszenie ilości zdjęć spowoduje zwiększenie ilości ocen? Ja nie sądzę... Wystarczyłoby, aby zdjęcia najwyżej punktowane przesuwały się wyżej w galerii konkursowej i już nie będzie wiało nudą, a nadmiar przestanie mieć znaczenie, bo fotki przeciętne zostaną gdzieś na szarym końcu. Ktoś niezainteresowany nawet nie będzie musiał ich wszystkich oglądać.
W konkursie na zdjęcie miesiąca i tak będzie mniej zdjęć, niż w popRAWce. Trudniej zrobić dobre zdjęcie, niż pobrać gotowego rawa i wywołać go po swojemu.
Jak chcesz za każdym razem mieć 100stronicowy wątek "a dlaczego to zostało wybrane przecież tamte dwa zjadają je na sniadanie" to sobie wól. Ja stoję na stanowisku uszanowania zdania forumowiczów, to dla nich jest to forum i oni decydują o jego kształcie. A odrzucanie ładnych popularnych knotów, jak to ująłeś, bez jasnych zasad (a takich być nie może z natury rzeczy) jest chore.
Bo powielimy konkursy, które już mamy, a które opierają się na dobrowolnym udziale osób, które wyprodukują zdjęcie. Ja odbieram pomysł zdjęcia miesiąca jako sposób docenienia tych prac, które nam się po prostu podobają, a które są rozlokowane po całym forum, nawet w galeriach zlotowych. Autorzy nie koniecznie chcą umieszczać zdjęcia w galerii lub na odwrót, w wątkach. Stąd taki zakres możliwości wyboru zdjęć.
Ja rozumiem ten pomysł tak. Zgłaszamy/rekomendujemy zdjęcia, które nam się spodobały ze wszystkich publikowanych na forum. Nie ma ograniczeń sprzętowych dla zdjęć. Nie ma ograniczeń stażowych dla zgłaszających. Nie ma ograniczeń co do ilości tych, które nam się spodobały. Nie nadsyłamy zdjęć, ale linki do nich (szczegóły techniczne na razie pominę). Można spróbować zrobić wstępną automatyczną selekcje i ograniczyć głosowanie do puli dajmy na to 30 propozycji, które mają największą liczbę zgłoszeń. Z tego robimy ankietę wielokrotnego wyboru (nie wątku, ale znowu pominę szczegóły techniczne). I głosujemy jak to APZ napisał we wstępnym regulaminie 7 dni.
Przepraszam że się wtrącam :-D
ad. popRAWki jeżeli wrócimy, to na pewno w zupełnie innej formie. To tylko info.
reszta we wrześniu/październiku.
Cienko to widzę... To może jury już wybierze najlepsze zdjęcie, skoro i tak ma przeprowadzać selekcję?
Nie widzę takiej możliwości, chyba że pełna anonimowość autorów zdjęć i warunek, że zdjęcia nie były wcześniej publikowane. Ludzie zawsze będą oceniać pod kątem własnych kryteriów. A samo wprowadzenie wstępnej selekcji przez jury też nie wyklucza "głosowania po bratersku", więc nie wiem, w czym miałoby to pomóc.
Nie komplikujmy tego. Prosty kalendarz wywołał sporo kontrowersji i pomysłów na zmianę podejścia, a jego reguły są przejrzyste.
Dlatego proponuję jak najmniej komplikacji: każdy może wrzucić zdjęcie, jakie mu się tylko podoba i wszystkie zdjęcia są oceniane w konkursie.
A ma to jakieś znaczenie? Poza tym nie sprawdzisz wszystkich propozycji pod tym kątem. Dla prowadzącego konkurs przestanie być przyjemnością, a udręką testowania i wyjaśniania, czy rzeczone zdjęcie zostało wykonane w tym lub innym czasie. Sprawdzanie czasu, automatycznie pociąga za sobą decyzje "wywalić zdjęcie", czy "dla świętego spokoju i dopełnienia obowiązków je sprawdzę", a tu autor wyjechał w delegacje.
---------- Post dodany o 15:18 ---------- Poprzedni post był o 15:06 ----------
Mój postulat. Dajmy szanse formule otwartej. Dowolna ilość propozycji ze wszystkich miejsc gdzie publikujemy zdjęcia na forum (galeria, wątki, galeria konkursowo-plenerowa). Nie patrzymy na czas, na miejsce, na to czy kicz, czy dzieło geniuszu. Każdy zgłasza to co mu się podoba.
Aha... niezależnie od tego, że sobie tu dyskutujemy nad metodami doboru zdjęć do głosowania, radzę już notować kandydatów z sierpnia do zgłoszenia.
Niewątpliwie dla prowadzącego byłoby spore utrudnienie. To jak mówię luźna sugestia była i pewnie niezbyt trafiona:)
Gdyby ktoś chciał kombinować, musiałby być kompletnym idiotą.
A sprawdzanie exif to nie robota dla jednej osoby, zdjęć może być sporo, ja przy DITL'u miałem i tak trochę do gmerania, a tam w porywach kilkanaście fotek było.
---------- Post dodany o 15:28 ---------- Poprzedni post był o 15:25 ----------
Ale w formule apz'towej, polecamy czyjeś foty a nie swoje - tak jest ok.
Pomysł konkursu bardzo dobry, tylko jak zwykli diabeł tkwi w szczegółach.
Pierwsza rzecz która mnie zdziwiła to, to że zapominamy, że uczestniczymy
w forum Olympusa. Myślę, że w jakiś to zobowiązuje i poprzez taki otwarty
konkurs powinniśmy zachęcać młodych adeptów fotografii do zainteresowania
się aparatami Olka. Dlatego proponował bym wprowadzić podział na dwie grupy,
gospodarze i goście. W 1 grupie byłyby zdjęcia wykonane aparatami Olka
a w 2 dowolnymi. Zgłaszać powinniśmy tylko zdjęcia własne, lub do dysponowania
którymi mamy pisemną zgodę autora. Zdjęcia mogłyby być wcześniej publikowane,
ale powinno to być zaznaczone w zgłoszeniu. Pytanie ile zdjęć można nadesłać ?
Myślę, że nie więcej jak 2. Zdjęcia powinny być anonimowe i dopiero po głosowaniu
powinno się ujawnić 5-10 finalistów z każdej grupy. Co do oceny artystycznej i ewentualnych
defektów to jestem nastawiony krytycznie do tego pomysłu. Można by się ewentualnie
w tej sprawie zwrócić do Pana Leonarda Karpiłowskiego. Ale czy się zgodzi ?
Pozdrawiam
A jaki jest sens sprawdzania EXIF-u przy DITL'u, skoro można go wyedytować? Nyny już na to wskazywał. Choć przy kalendarzu z EXIF-em chodzi jedynie o to by informacje o zdjęciu i autorze były w jednym miejscu. Ufajmy klubowiczom.
O formułe APZ-ta właśnie dyskutujemy. To nie jest plan do wykonania, ale do dyskusji. Stąd mój wniosek.
To jest forum użytkowników aparatów Olympusa, a nie Olympusa.
Natychmiast powstaną tarcia.
Zgodnie z założeniami autora, pozostańmy przy formie zgłaszamy foto które nam się podoba(poza własnym)
Własne mamy już OR
Jak najbardziej.
Wybiegasz poza forum, i choć pomysł ciekawy, uważam że powinno się zamknąć cały
konkurs "wewnątrz forum"
Miał być prosty, łatwy i przyjemny.
P.S.
Forum OlympusClub znane jest z liberalizmu sprzętowego.
---------- Post dodany o 16:31 ---------- Poprzedni post był o 16:17 ----------
hades, przesadziłeś. Tu nie chodziło o brak zaufania a o przestrzeganie regulaminu DITL.(miały być foty z exif)
Wniosek jest ok. i przecież go nie neguję i nie napisałem nigdzie, nic co mogłoby sugerować postrzeganie formuły apz jako: "planu do wykonania"
Chyba że sam siebie zaskoczyłem.