-
Odp: Panasonic Lumix DMC-G5
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Dawno nie widziałem tak kwaśnej premiery Panasa. Żadnego sensownego szkła, puszka fajna, ale imho będzie kosztowała zbyt dużo więc bez sensu.
ma kosztować 599 gbp, skoro m.12mm f/2.0 kosztuje na amozonie 549 gbp, to G5 na półce powinien się pojawić w cenie poniżej 3k pln,
a taki OM-D będzie wtedy poniżej 4k pln,
Cytat:
Zamieszczone przez
ciukacz
w ogóle dużo ciekawych opcji w tym nowym G5, ale mi to się podoba :), czekam na jakieś body pro, to dopiero będzie zabawka
-
GH2 + 14-42mm kosztuje teraz 2999zł więc G5 pewnie tej ceny na starcie nie przekroczy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sando
GH2 + 14-42mm kosztuje teraz 2999zł więc G5 pewnie tej ceny na starcie nie przekroczy.
No chyba, że GH2 zniknie, pojawi się GH3 za 5.000 zł, a G5 będzie "tanią" alternatywą za jedyne 3.500 zł. Takie sztuczki są znane od dawna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
dlaczego uważasz że ten aparacik będzie kosztował zbyt dużo?
Tak jak każdy, na zakupy patrzę przez pryzmat założonego z góry budżetu. M43 powoli zaczyna padać ofiarą własnej strategii, wiele puszek sam Bóg raczy wiedzieć czym od siebie się różniąch. Chodzi mi o to, że w cenie G5 zmieści mi się spokojnie cały system! jeśli będę kupować z drugięj ręki. Takie GF1/E-PL1 ze szkłami MSC naprawdę łapie ostrość w mig. Takie 14/2.5; 20/1.7 i 45/1.8 "wystarczy każdemu". A przecież można jeszcze mieć rybę 7.5, do której w odp wątku linkowałem super profile do Adobe, robiące z niej rasowe UWA (niepotrzebne 14/2.5). Dla mnie przekaz obu producentów jest jasny: 1. Jest OMD i GH, 2. Jest seria GF/Mini.
Cała reszta, patrząc przez pryzmat cen szkieł (to prawdziwa siła M43) jest DZISIAJ zbędna, bo nawet na rynku pierwotnym są w starsze modele.
Poza tym nie podoba mi się fakt, że nadal tłuką to zwykłe 14-42OIS, skoro dali (w domyśle będą dawać w każdym kolejnym modelu) w urządzeniu dedykowaną dźwignię, kompatybilną z power-zumami, to standardowo G5 powinno być sprzedawane z 14-42X a 14-42OIS do archiwum.
Druga sprawa to konkurencja czyli D3200 i nowy PEN (o Canonie celowo nie wspominam zrobił to Janko w wątku o matrycach :mrgreen:).
Jeśli nowe PEN mają matrycę z OMG (P1 vs PL1 deja vue) to żebym kupił G5, ten posiadaćby musiał AF-C na poziomie zauważalnie szybszym ;) od GH2 z PL25DG np.
Zupełnie zapomnianą? kwestią jest też kolor Panasa (jpg) - nijak nie ma podejścia do Olkowego.
Kończąc aparat jest wart dla mnie max 2000 za 1080p/50@28 i dlateczego jest to bez sensu? Używki G3 LNIB są tańsze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Druga sprawa to konkurencja czyli D3200 i nowy PEN (o Canonie celowo nie wspominam zrobił to Janko w wątku o matrycach :mrgreen:).
Jeśli nowe PEN mają matrycę z OMG (P1 vs PL1
deja vue) to żebym kupił G5, ten posiadaćby musiał AF-C na poziomie zauważalnie szybszym ;) od GH2 z PL25DG np.
Zupełnie zapomnianą? kwestią jest też kolor Panasa (jpg) - nijak nie ma podejścia do Olkowego.
Kończąc aparat jest wart dla mnie max 2000 za
1080p/50@28 i dlateczego jest to bez sensu? Używki G3 LNIB są tańsze.
Ja się zgodzę z tym co kiedyś pisał epicure jednak, że przy takim G-5 te amatorskie lustrzanki, w rodzaju D3200 to dość badziewne jednak się robią - poziom wykonania przeciętny, wizjer słaby, wymiary za duże, różnice w jakości matryc - zwłaszcza dla dobrego fotografa - pomijalne. Z Penem to już w ogóle nie wiem o co chodzi, bo dla mnie aparat bez wizjera - to jest trochę nie wiadomo po co(no chyba, że to mały kompakt z dobrym światłem za 1000 zł).
---------- Post dodany o 12:07 ---------- Poprzedni post był o 12:03 ----------
PS. A jak kogoś interesują kolory JPG to ja bym jednak zachęcał do nie wychodzenia poza budżet 1000 zł(jak ktoś chce szaleć). Zresztą ze smartfonów też super zdjęcia wychodzą, jak ktoś umi, a taki smartfon jest dużo fajniejszym gadżetem niż dowolny aparat.
-
Jak będą dalej robić takie aparaty to najpewniej za 2 lata razem z Olympusem zbańczą. Ten aparat nie ma niczego, co mogłoby napędzić sprzedaż.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gibberpl
Jak będą dalej robić takie aparaty to najpewniej za 2 lata razem z Olympusem zbańczą. Ten aparat nie ma niczego, co mogłoby napędzić sprzedaż.
Dlatego pisałem o 14-42X i o cenie. W kontekście rychłej premiery GH3 mogliby dać full manual w wideo, nawet obciętego do 17 mbps, dopóki nie wyprzedadzą GH2 do końca (potem firmware do 25mbps). Po co? By się lepiej/sprzedawało.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gibberpl
A to OM-D się źle sprzedaje?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
No chyba, że GH2 zniknie, pojawi się GH3 za 5.000 zł, a G5 będzie "tanią" alternatywą za jedyne 3.500 zł. Takie sztuczki są znane od dawna.
Oj bo jeszcze wykraczesz :-P Na szczęście widzę, że w przedsprzedaży body jest za 699$ więc u nas pewnie w 3000zł się zmieści.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Poza tym nie podoba mi się fakt, że nadal tłuką to zwykłe 14-42OIS, skoro dali (w domyśle będą dawać w każdym kolejnym modelu) w urządzeniu dedykowaną dźwignię, kompatybilną z power-zumami, to standardowo G5 powinno być sprzedawane z 14-42X a 14-42OIS do archiwum.
Podobno mają być 3 zestawy sprzedażowe (14-42, 14-42+45-150 oraz 14-42X) ale nie wiem jak będzie u nas.
Fajnie by było gdyby był też zestaw z 12-35 f/2.8.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sando
Fajnie by było gdyby był też zestaw z 12-35 f/2.8.
za jakieś 9 tys. :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gibberpl
A co takiego byś jeszcze chciał do G5 dołożyć aby "napędzić sprzedaż"?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
A to OM-D się źle sprzedaje?
Nie wiem, zobaczymy po wynikach finansowych Olympusa za IV kwartał. Ponoć wszystkie Peny to hity sprzedaży - skąd takie manko w bilansie, nie wiadomo.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sando
Cytat:
Zamieszczone przez
sando
A co takiego byś jeszcze chciał do G5 dołożyć aby "napędzić sprzedaż"?
Pierwsze podniety/analizy/życzenia wskazują na obecność sensora (technologia nie rozmiar) z GH2. To będzie bardzo fajny obrazek, niestety przy wyciąganiu cieni będzie za OMD (mniej szczegółów + banding) stąd - imho - lepszą opcją jest GH2... póki jest.
Druga rzecz, która mogłaby napędzić sprzedaż to wyraźnie poprawione kolory i/lub AWB a tego - patrząc przez pryzmat optycznych sampli - po prostu nie ma.
Jaja będą jak wyjdzie Ajfon 5 ;)
-
ech, gietrzy, strasznie czarno przyszłość G5-tki widzisz. Ja myślę że nie będzie tak źle, cena będzie (IMO) wyraźnie niższa od OMD a tym samym będzie to najtańszy korpus z wizjerem elektronicznym. Jeśli połączyć to z poprawionym uchwytem to może to skusić wiele osób. Trochę żal że matryca nie dorównuje (tak się wydaje) tej z OMD chociaż wydaje się że jakaś progresja nastąpiła. Inna rzecz, że mam przypuszczenia że Olympus tej SONY'owskiej matrycy do zwykłych PENów montować nie będzie, więc i w tej kategorii tu Panasonic (w danej klasie cenowej) odstawać nie będzie.
Co zaś się tyczy argumentu że ciekawsze oferty są na rynku wtórnym - ano zdarzają się ale większość (znów IMO) ludzi kupuje raczej sprzęt nowy a nie z drugiej ręki. Gdyby było inaczej, to np. Canon mógłby sobie dać spokój z 650tką bo przecież można kupić (wysoko oceniane) 40stki czy 50tki
-
Może GH2 będzie lepszą opcją ale to też będzie zależało od ceny G5.
Natomiast co do "napędzania sprzedaży" to moim zdaniem aparat jest wystarczająco dobry i jeśli nie przesadzą z ceną to będzie się sprzedawał. Jedyne co moim zdaniem mogło by zrobić konkretną różnicę to dodanie stabilizacji matrycy (ale wiadomo, że tego w Panasonicu nie będzie). Poza tym aparat jest ok i jakiekolwiek zmiany to była by kosmetyka. Zamiast poprawionych kolorów i AWB wolę to co dali - wizjer, wygodny uchwyt, gibany ekran i inne sprawy. Kolory i AWB dla mnie mogą być takie jakie są bo po pierwsze dla mnie nie wyglądają źle, po drugie mogę skorzystać z RAWa.
-
Kompletnie mi nie podchodzi wygląd nowego G5, z jednej strony mamy część kształtów obłych z ładnymi krzywiznami, a z drugiej ostre kąty. Takie niezdecydowanie czy iść w tą, czy też tamtą stronę.
Na plus większy grip, ten w G3 był mało wygodny.
Fajnie jakby sprzedawali w zestawie z szkłami serii X.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
ech,
gietrzy, strasznie czarno przyszłość G5-tki widzisz.
To nie tak, piszę tylko o tym, co jest a czego nie ma w spec, co może spowodować kliknięcie "kup teraz". Patrząc przez pryzmat kogoś nie przywiązującego się do marki/systemu/forum to ten Panas ma normalny ekran (konkurencja już dawno ma), ma tryb filmików "z Sony", został wbudowany wizjer "gratis" i mniejsza matryca bez stabilizacji.
G5 się sprzeda dobrze, tylko odnoszę wrażenie, że nowym a nie dotychczasowym użytkownikom systemu.
Cytat:
Zamieszczone przez
sando
Może GH2 będzie lepszą opcją ale to też będzie zależało od ceny G5.
No dobrze powiem tak: 2000 zł z kitem 14-42X byłoby do zniesienia.
-
można już porównać wymiary z dowolnym innym body np. D3200
http://camerasize.com/compare/#317,347
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
No dobrze powiem tak: 2000 zł z kitem 14-42X byłoby do zniesienia.
Ale to cena E-PL3 (uboższy o uchwyt, wizjer, pokrętło....)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
G5 się sprzeda dobrze, tylko odnoszę wrażenie, że nowym a nie dotychczasowym użytkownikom systemu.
Z marketingowego punktu widzenia to jest to źle postawione pytanie. Powinno ono brzemieć - czy G5 da radę przekonać do siebie tych którzy noszą się z zamiarem nabycia entry-levelowej lustrzanki. A na to szanse chyba są...
-
O cenie 2000 z kitem 14-42X mozecie zapomnieć. Samo szkło to około 1500.
-
z 14-42X cena będzie zbliżona do obecnego zestawu GX1, czyli ~3300.
-
Ja tam już nie będę bił piany - jeśli matryca nie będzie kompletnie do d... to fajny aparacik się szykuje Nie wiem czy cena będzie 2 kpln albo 3 kpln ale pokażcie mi drugi tak fajnie wykonany i całkiem funkcjonalny aparat z tego segmentu. Często narzekam na Panasa, ale widać, że firma powoli wraca do robienia sprzętu dla entuzjastów. Ja daję im umiarkowany kredyt zaufania.
-
-
Cena z ust pracowników Panasonica już padła - komplet z kitem 14-42 około 4500 PLN :shock: :shock: :lol: :mrgreen: :twisted: :evil:
Będą jeszcze komplety z X14-42 i jakiś dualkit.
-
Tu u mnie mozna zarezerwowac za 899€.
-
Przepraszam ale chyba z lekka ich po...
pozdrowionka
ps
wg lgd niemcy
650eu korpus
750eu kit
900eu x kit
-
oj pogięło pogięło, mam nadzieję że to tylko taka podpucha na początek a potem ceny będą normalne
-
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
Cena z ust pracowników Panasonica już padła - komplet z kitem 14-42 około 4500 PLN :shock: :shock: :lol: :mrgreen: :twisted: :evil:
Będą jeszcze komplety z X14-42 i jakiś dualkit.
Buhahahhahahaha zrozumiałbym jeszcze cenę oscylującą w okolicy 5500-6000 PLN za komplet G5 + G X 12-35mm HD.
-
4,5 tysiaka to byłoby chyba przegięcie ale jest nadzieja w cenach które podał Janeczek - 750 E x 4,2 = 3150 PLNów czyli raptem 1,5 stówki drożej od PENa trzeciego z kitem.
Mam nadzieję że easy_rider miał niedokładne informacje
-
Zobaczcie najpierw jakie ceny ma Panasonic w swoim sklepie internetowym:
- GH2 + 14-42 kosztuje tam 4299zł, a w normalnym sklepie można go kupić za 2999zł
- G3 + 14-42 kosztuje tam 3299zł, a normalnie 1999zł
- G3 + 14-42 + 45-200 kosztuje tam 4699zł, a normalnie do dostania za 2999zł
Więc bez strachu, cena w zwykłym sklepie będzie też odpowiednio niższa.
-
Słów pracowników Panasonica nie brałbym na poważnie, kilka miesięcy temu powiedzieli mi, że Panas przestaje robić serię FZ właśnie na rzecz serii G ;)
-
-
FJ obstawiam na starcie za 2999, to i tak drogo, mamy jak nic zmowe producentow w windowaniu cen i krojeniu nas na kase.
Nikon 3200 podstawowa puszka 2,5k, Pentax K30 prawie 3k, 5dmk3?, kompakty, g1x, rx100 itd.
Zmowa, nie godze sie na to, nie kupie.
pozdrowionka
-
Bez przesady - przecież, wbrew narzekaniom malkontentów, większość aparatów za 2-3 kpln to z perspektywy jakichś 5 lat jest absolutny kosmos. Mnie się włos zjeżył na głowie, jak się dowiedziałem, że w chwili premiery (ile to było lat temu?) taki Sony R-1 kosztował bodaj 6 czy 7 kpln, ja wtedy zarabiałem połowę tego co dziś. Nadal nie stać mnie na taki wydatek ale za 7 kpln to mogę mieć ho ho ho i jeszcze więcej. [A teraz czekam na wpisy jakie to Sony R-1 albo Inny Olympus E-1 to były zajebiste aparaty i jaki to dzisiaj jest szajs :twisted:]
-
Aparat za 5 lat to już prehistoria prawie :)
Jak tu producenci co rok, lub 2,3 lata wypuszczają nowy, lepszy model.
Jednak przyznam koledze rację, aparaty dzisiaj są tańsze niż kiedyś. Choć z drugiej strony zauważam podwyżkę cen modeli z średniego i górnego segmentu.
-
Z tego zajawkowego filmiku... czemu to takie glosne jest? Znaczy sie, klapie okrutnie. Lustra brak, a glosna ta migawka.
Przeca tam jest tylko szczelinowa, a moze nawet nie ma? To, to cichutenkie winno byc. Ledwo slyszalne pstrykniecie. Czy oni (producenci) dodaja ten odglos klapniecia jakos efektowo? Kurde no...
:P
T.
-
Pewnie wyciszenie migawki wymagałoby większych nakładów finansowych, albo zmniejszenie trwałości samej migawki.
Zawsze możesz powiedzieć, że ten dźwięk to szczękanie zębami, a nie żadne robienie zdjęć :)
-
Niby w bezlusterkowcach lustra nie kłapią, ale migawka sama w sobie wcale nie musi być cichsza, bo robi jedno zamknięcie i jedno otwarcie więcej, niż w lustrzankach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Niby w bezlusterkowcach lustra nie kłapią, ale migawka sama w sobie wcale nie musi być cichsza, bo robi jedno zamknięcie i jedno otwarcie więcej, niż w lustrzankach.
AFAIR G5 powinno pozwalac na przelaczenie sie na elektroniczna migawke (jak w Nikon 1) wiec jesli komus to przeszkadza to zawsze moze wylaczyc