-
Odp: W czym nosicie swoje OM-D E-M5 ?
Ja zakupiłemcoś takiego http://www2.olympus.pl/consumer/dslr..._bag_20675.htm .Sprawdza się idealnie. Miałem już dosyć torby która spadała mi z ramienia. A w plecaku mieści się EM5 z gripem, lampa FL36, obiektyw 45 1.8, wszystkie baterie kable ładowarki, i jest jeszcze miejsce na przynajmniej dwa obiektywy. Ja jestem bardzo zadowolony.
-
A ja od wczoraj jestem w posiadaniu czarnej Domke F5-XB kanwas (oj trafiła się nówka sporo taniej) i przyznam, że jestem zachwycony. Ma 3 konfigurowalne, na rzepach, przegródki. W jednej trzymam tą mini lampkę od OM-D razem z raynoxem dcr250, w środkowej leży sobie omd z podpiętym 12-50 a w ostatniej stoi 40-150. Torba jest o tyle fajna, że jakby co mogę wyjąć przegródkę(ki) i spokojnie zmieści lustro z większym szkłem. (np. D700+24-70). Resztę specyfikacji i testów znajdziecie w necie. ;) Domke F-5XB - polecam.
-
Cena bardzo słona jak na taki produkt. Za ile wyrwałeś, bo 350 zł nie dam za taka torbę:)
-
190. To tez sporo. Ale nie jest to 340-360zl. Trafiłem okazję na alle. Warto śledzić. ;) Byłem ostatnio na czyszczeniu matrycy w BTFoto (nie, nie z olkiem, tu jest idealne działanie czyszczałki) i czekając na korpus zauważyłem właśnie ww torbę. Koloru zielonego takiego. Popatrzylem. No fajowa ale jak zobaczyłem cenę to myślę "Jezus Maria!", wiem, że domke jest drogie, sam mam jeszcze droższe torby, ale tyle za takie małe g.. W życiu! Ale wczoraj tak sobie przeglądałem aukcje różne, patrzę jest, czarna, nowa. Cena fajna (jak na domke) no to klik. Wieczorem odebrałem. No i przyznam jest świetna. Teraz pewnie sprzedam mojego ulubionego Crumplera priti boja 7500, bo nie potrzebuję.
-
Czy ktos posiada i używa do OM-D tej torby "OM-D Torba na ramię rozmiar L" ? Nigdzie nie można znaleźć szczegółowego opisu , wymiarów ani zdjęć poglądowych np jak wygląda w środku, czy mozna ja aranżować itd. .
Cały czas jestem na etapie poszukiwania czegoś co pomieści: OM-D z przypiętym 12-50 i dodatkowo : 40-150, 20 mm , 45 mm , MMF-2, lampkę systemową i drobnicę jak dekielki, filtry. Najlepiej by była to torba przez ramię, nie na wyrost (np przeznaczona do lustrzanki) i dobrze przylegała do ciała. Na razie na tapecie jest Crumpler cupcake 5500 ale coś powstrzymuje mnie przed jej zakupem bo juz kilka razy kupiłem torbe a potem okazywało się ,że to jednak nie to..
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Na razie na tapecie jest Crumpler cupcake 5500 ale coś powstrzymuje mnie przed jej zakupem bo juz kilka razy kupiłem torbe a potem okazywało się ,że to jednak nie to..
A może Ty wcale nie potrzebujesz torby tylko plecak, nieduży i wygodny?
Ja dzisiaj zafundowałem sobie o taki:
Załącznik 68263
~ wytaptane z tf300@Tapatalka2 ;)
@ chreasy już jest widka :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
daszek
A może Ty wcale nie potrzebujesz torby tylko plecak, nieduży i wygodny?
Ja dzisiaj zafundowałem sobie o taki:
Plecak niewidka :wink:
-
Widzę , że Tamrac ale typ i model ? Tamrac Evolution 6 ? Za duży.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Widzę , że Tamrac ale typ i model ? Tamrac Evolution 6 ? Za duży.
Wygląda mi na Evolution 6 model 5786
http://www.tamrac.com/5788access.htm
-
plecak ? po mieście ? to już lepiej coś na ramie albo typu Lowepro Event Messenger 150
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Wygląda mi na Evolution 6 model 5786
To ten model, przy czym to luźna propozycja, bo Jasand chciał torbę.
Ale Tamrac pomieści wszystko i jest świetny (b.dobra jakość i funkcjonalność) i na miasto i w plener.
Na chwilę obecną z przedstawionych propozycji wybrałbym na miasto Lowepro Event Messenger 100 ewentualnie 150, zaś w plenerek Tamrca 5786 ew. większy Evolution 8 model 5788.
-
Chcę coś niedużego , zwartego a pakownego w rodzaju Crumpler Cupcake 5500 lub Lowepro Event Messenger (100 , 150?).
-
Przymierzam się do Mekko Tech T-10, np. tutaj do obejrzenia:
http://www.hpfoto.pl/pl/p/Torba-Mekko-TECH-T-10/680
Spodobała mi się m. in. ze względu na zewnętrzne kieszonki. Od 5 lat mam coś bardzo podobnego w wyglądzie, tyle że jest to torba nie foto, do której dorobiłem wkład i przegródki z innych toreb. Obecnie jest już dość sfatygowana, więc pewnie ta Mekko ją zastąpi :)
Ma mało fotograficzny wygląd, do środka wejdzie swobodnie OM-D i dwa szkła, a i trzecie piętrowo po dołożeniu dodatkowej przegródki.
-
Nawet by uszła, ale jakie ma wymiary bo nie moge się doczytać. Jeżeli ta lustrzanka z zoomem jest proporcjonalna to torba jest wielka.
-
Wymiary są tam na dole.
Na zewnątrz ma 24,0 x 28,0 x 13,5cm. Rzeczywiście, nie jest może najmniejsza, ale nie nazwał bym jej wielką. W każdym razie mniejsza, niż wymienione przez Ciebie Crumpler Cupcake 5500 i LEM 150 :)
-
Jasand, jest jeszcze coś takiego:
http://www.hpfoto.pl/pl/p/Torba-Mekko-TAGUS-TA-339/660
Mało fotograficzny wygląd, wymiary zewnętrzne 24,0 x 30,0 x 14,0cm.
Wada dla mnie, to brak kieszonek, z wyjątkiem jednej dużej od przodu.
Edit: Żona z córką zgodnie stwierdziły, że to torba raczej dla nich :)
-
Dzisiaj przymierzałem w sklepie OM-D z 12-50 do torby Hama Canberra 140 -mozliwośc aranżacji trzech komór . Aparat idealnie wchodzi do środkowej komory swoją szerokością na głębokość torby . Wymiary torby (wewnętrzne) szerokość 22 cm , wysokość 17,5 cm i głębokość 11 cm. Jest tylko jedno ale - nie podoba mi się. Z wierzchu jeszcze by uszła, ale w srodku wygląda jak jasno niebieski Pampers. Bardzo brzydkie i zdeformowanee ścianki działowe z bardzo wąskimi rzepami. Czyli jedno wiem , jeżeli torba bedzie miała głebokośc 11 cm (wewnątrz) to juz jest OK.
Preferuje trójpodział , a np Cupcake 5500 ma możliwość zaaranżowania tylko dwóch komór - trzy komory tylko w modelu 7500. LEM 100 ma głębokość tylko 9 cm a 150 za wielka.
-
Ja wreszcie wybrałem.
Tzn. nadal rozglądam się za jakąś małą torbą na miasto i tutaj wciąż wygrywa moja stara, niefotograficzna "śniadaniówka", o zewnętrznych wymiarach 26x19x12, z pięcioma kieszonkami na suwaki i własnoręcznie wykonanym wkładem, gdzie ostatnio zwykle siedzi OM-D z 14-150 i jakieś drugie szkło, a na upartego wejdą jeszcze trzy. Może kupię Lowepro Event Messenger 100, może Mekko T-10 (choć trochę duża), a może kolejną śniadaniówkę :)
Tymczasem jednak, na większe wypady, nabyłem Lowepro Passport Sling. Trochę się bałem, że ma nieco torebkopodobny wygląd, ale tym razem moje kobiety zgodnie stwierdziły, że o ile nie wezmę niebieskiej, to bez problemu będę się mógł pokazać publicznie :)
No i dzisiaj przyszła. Przegródkę ustawiłem w ten sposób, że dzieli komorę na dwie cześci o proporcjach 1:2. W tę większą wsadziłem po przekątnej przegródkę "pożyczoną" z innej torby. Da się tam bez problemu włożyć dwa obiektywy, a nad nimi, w razie potrzeby, można dać jeszcze jakieś poziome przegródki i piętrowo dołożyć kolejne dwa. W mniejszej komorze (bliżej środka torby) na spodzie można położyć w poprzek np. 12-50, czymś go przykryć, a na to jeszcze się zmieści body z zapiętym 14-150. Czyli wejdzie body i 6 szkieł (o ile nie są to naleśniki, bo wtedy wiadomo, że więcej, tylko trzeba z oddzielaniem kombinować). Tylu i tak naraz nie mam zamiaru nosić, docelowo będzie pewnie max 4 szkła, więc spoko. Ważną cechą tej torby dla mnie jest to, że da się do niej jeszcze wsadzić statyw Sirui T-005. Wybierając się na fotograficzną wycieczkę za miasto, czy na jakiś wypad z rodziną, zawsze miałem problem ze statywem, który rzadko się przydawał, ale za to jak już go wziąłem, to ciągle pałętał się jako dodatkowy tobołek na ramieniu, albo gdzieś przytroczony. Teraz mogę go wreszcie wrzucić do niedużej torby, w dodatku całość waży mniej, niż D200 i trzy szkła, które kiedyś zwykle nosiłem :)
Miałem nadzieję, że ten statyw da się wsadzić do torby od zewnątrz, tzn. do komory pod suwakiem służącym do powiększania przestrzeni wewnętrznej, ale niestety, miejsca jest zbyt mało. Wchodzi jednak swobodnie do środka i to nawet bez potrzeby odsuwania owego suwaka (jak ktoś zerknie gdzieś na prezentację torby, będzie wiedział o czym piszę). Oczywiście po odsunięciu wejdzie tam jeszcze sporo innych rzeczy, jakaś bluza na przykład. Trochę mnie niepokoi możliwość zapiaszczenia wnętrza torby, ale najwyżej będę statywowi wycierał nogi, albo będzie siedział w pokrowcu.
A tak swoją drogą: natknąłem się niedawno na torbę Manfrotto, posiadającą w dolnej części osobną, otwieraną od przodu komorę na statyw. Znacie może podobne rozwiązania?
-
A ja coraz bardziej skłaniam sie w kierunku Manfrotto Stile Bella V lub VI. http://www.fotorimex.pl/product.php/...ciemny_bez.htm
-
Mi się nie podoba. Taki trochę kuferek na typową lustrzankę, nawet w mniejszej wersji V ma niepotrzebnie dużą głębokość, jak dla OM-D (chyba że chcesz go tam z pełnym gripem wkładać, albo obiektywy parami obok siebie, wtedy ok). Poza tym brak kieszonek na drobnicę, bo do tej jednej mało co wejdzie, trzeba będzie do głównej komory ładować.
-
Ja akurat w przypadku OM-D preferuje wkładanie aparatu nie wzdłuż torby ale w jej poprzek bo jak sam piszesz torby maja głebokość=wysokość lustrzanki. Wygląd tej Manfrotto może nie jest super ale funkcjonalność mi odpowiada. Crumpler cupcake ładniejsza ale co z tego jak głebokośc tylko 9 cm no i tylko dwie komory (trzy komory tylko w 7500 - ale ta jest dla mnie za wielka)
Głebokość to inaczej grubość.
-
OK, ja akurat wkładam wzdłuż torby, więc szukam możliwie płaskiej. 9cm to max, za to chętnie bym widział dodatkową, zewnętrzną i zasuwaną kieszeń, w którą wejdzie coś formatu A5, do tego parę kieszonek na różne foto i nie foto drobiazgi. Np. coś w tym stylu:
http://allegro.pl/4011-torba-podrecz...532773285.html
Chociaż ta wizualnie niezbyt mi odpowiada, ale chodzi o samą koncepcję uniwersalnej, codziennej torbo-saszetki na różne szpeje, z fukcją foto w głównej komorze :)
-
-
Nawet fajna, choć sporawa. Z tym, że to znowu torba na dużą lustrzankę z typowymi dla niej szkłami. Meleńkie obiektywy m43 niezbyt efektywnie wykorzystają tę przestrzeń. Torba ma tylko dwie przegródki pionowe i jedną poziomą, chcąc wsadzić więcej obiektywów czy innych drobiazgów, trzeba będzie dokładać przegródki z innych toreb lub stosować jakieś woreczki czy inne pokrowce. No i jak dla mnie ma zbyt przyciągający uwagę, fotograficzny wygląd. Jakbyś zmienił zdanie, co do sposobu ułożenia aparatu, to może któryś Crumpler Company Gigolo by Ci przypasował, tam można dość dobrze zagospodarować przestrzeń pod rozmiar olkowych szkieł.
-
Zobaczcie sobie torbę lowepro classic 100, wg mnie w cenie 106zł to super wybór. Przestrzeń wewnątrz jest bardzo sensownie rozplanowana - wejdzie aparat z krótkim obiektywem typu 45mm + dwa dodatkowe obiektywy.
-
3 załącznik(ów)
Torba jest super wykonana (lepiej od lowepro do lustrzanki kumpla), zaciski są metalowe. Suwak wysokiej jakości.
Załącznik 68548Załącznik 68549Załącznik 68550
-
Miałem i nie mam miłych wspomnień . Brak mozliwości aranżacji .Brak zakamarków. W te kieszonki karty SD ledwo wchodzą. A najważniejsze jest to ,że sie obija na biodrach - po prostu nie przylega do ciała.Taki sztywny "kokon" A tak wogóle to pełna nazwa to Lowepero ILC Classic 100 .
---------- Post dodany o 20:54 ---------- Poprzedni post był o 18:58 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
ajt
to może któryś Crumpler Company Gigolo by Ci przypasował, tam można dość dobrze zagospodarować przestrzeń pod rozmiar olkowych szkieł.
Fajne rozwiązanie, ale cena tez fajna. Tylko mam dylemat czy model 5500 czy 7500. Tu jest fajnie pokazane przez romka1967 https://forum.olympusclub.pl/threads...Mikrusy/page14 wykorzystanie modelu 7500. Ja jednak tyle obiektywów i gripa nie przewiduje wiec chyba model 5500 by mi wystarczył?
Tutaj nawet atrakcyjna cena http://allegro.pl/crumpler-company-g...542719947.html
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Miałem i nie mam miłych wspomnień . Brak mozliwości aranżacji .Brak zakamarków. W te kieszonki karty SD ledwo wchodzą. A najważniejsze jest to ,że sie obija na biodrach - po prostu nie przylega do ciała.Taki sztywny "kokon"
Fajną torbą, która się nie odbija, jest płaska i projektowana pod bezlusterkowce jest Sony LCS-MS10. Wyglądem nie przypomina typowej torby fotograficznej, przednia i tylna ścianko oraz dno są dosyć sztywne i dobrze chronią sprzęt. Posiada 2 przegrody na sprzęt, na przedniej ściance podłużną kieszeń na zamek mieści np. 4 filtry w pudełkach. Na bocznych ściankach również małe kieszonki a na tylnej ale pod klapą zamykającą duża kieszeń która mieści np. teczkę A4.
Klapa na rzepy plus dodatkowo całość zamykana na podłużny zamek. Kosztuje śmieszne pieniądze - 100-120 zł.
Mieści G3+14-150, 14, 20, 9-18 i 100-300. I jest luźno, to znaczy nic nie lata ale w przegrodzie gdzie są małe obiektywy można na górę wrzucić jeszcze FL-36 czy inną małą lampę.
http://dvm-neva.ru/images/65/64251.jpg
-
Wszystko ładnie i pięknie tylko wymiary 39 cm x 20 cm x 14,5 cm.
-
Nie mówię, że jest mała ale jest wygodna i mieści już sporo sprzętu. Oprócz długości pozostałe wymiary są mniejsze niż torby na lustrzanki dzięki czemu torba jest naprawdę przyjemna z używaniu. W tylną kieszeń pod klapą ładuję portfel, talefon i tableta 7". Taka torba na całodzienne focenie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Miałem i nie mam miłych wspomnień . Brak mozliwości aranżacji .Brak zakamarków. W te kieszonki karty SD ledwo wchodzą. A najważniejsze jest to ,że sie obija na biodrach - po prostu nie przylega do ciała.Taki sztywny "kokon" A tak wogóle to pełna nazwa to Lowepero ILC Classic 100.
A ja jestem z niej zadowolony i o biodro mi się nie obija:)
-
Ostatecznie padło na Lowepro Event Messenger 100 . Zamówiony i opłacony - czekam na dostawę.
-
-
Wszystko zostało dokładnie przemyślane i nawet zaaranżowana symulacja . No i udało mi sie kupic za 149 zł + 17 zł wysyłka.
-
@Jasand
Fajnie, jak ją już dostaniesz zrób fotke z góry jak mieszczą się te słoiczki, które posiadasz.
-
Używam Lowepro Messenger 100, póki co mieści body i 3 stałki (jest jeszcze miejsce na 1 naleśnik), filtry, portfel, klucze, a są jeszcze 2 zewnętrzne kieszenie!!!
ale zaraz zakupię 75mm i 1 naleśnik bedzie musiał wylecieć do zewnętrznej kieszeni.
Torbę polecam.
Generalnie we wszystkich torbach brakuje mi tylko takiego patentu jaki miałem kiedyś w Naneu: zapięcie do klapy umożliwiające szybki dostęp do torby, świetne rozwiązanie gdy zmienia się obiektywy:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
skrzynka97
Generalnie we wszystkich torbach brakuje mi tylko takiego patentu jaki miałem kiedyś w Naneu: zapięcie do klapy umożliwiające szybki dostęp do torby, świetne rozwiązanie gdy zmienia się obiektywy:
Crumpler Company Gigolo ma coś takiego, tylko że dostęp jest jeszcze łatwiejszy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Wszystko zostało dokładnie przemyślane i nawet zaaranżowana symulacja . No i udało mi sie kupic za 149 zł + 17 zł wysyłka.
Jeśli już masz tę torbę, to oprócz pierwszych wrażeń, poproszę o informację, czy do tylnej kieszeni wejdzie coś formatu A5 :)
-
Oki - dopiero jutro ma być . Kupiłem tanio ( z przesyłką 167 zł) ale solidnoscia firma ta nie grzeszy. Wczoraj obiecywali ,że wyjdzie a dzisiaj dostałem maila ,ze dopiero dzisiaj wyjdzie.
-
Event Messenger jest fajna, ale nie ma kaptura p. deszczowego - jeśli dobrze pamiętam z macania w sklepie. Poszedłem w Classified 160, ale teraz dla D700, 20/2.8, 50/1.4 i 85/1.8 jest deczko za duża, obiektywy toooną w torbie.