-
Odp: Kompakt z wymienną optyką
Ta II i R to oznaczenie coraz to bardziej zaawansowanych kitów , chodzi i wagę ( odchudzanie ) i nowsze, szybsze i cichsze silniczki autofokusa do wideo.
Zestawy są z 14-150, 14-42, i 14-42+ 40-150. Po uważaniu. Jak ma być małe to dualkit , jak nie ma to znaczenia to 14-150. To ostatnie szkiełko jest wygodne, nie jest najgorsze, wygodne w pieszej podróży. Ja mikro lubię, nie za ciemne zoomy, a świetne jasne szkiełka 12/2,0, 20/1,7, 45/1,8. i możliwość podłączenia prawie wszystkich jasnychstałek z analogowych czasów ( przez przejściówke ) i manualną zabawy nimi.
Na dziś , na początek wziąłbym dualkit i 45/1,8.
Pozdrawiam AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
agajan3
w czwartek pojadę do mediamarkt, może będą. ciekawe jeszcze czy tam można obejrzeć tylko z zewnątrz (jak w euro agd) czy włączyć i przetestować (jak w media expert) - ?
pomęczę Was jeszcze o te obiektywy, bo nadal nie do końca rozumiem, a pytania jak na zupełnego amatora przystało ;)
jaka jest różnica między 14-42 a 40-150, poza szerokością widzenia którą sprawdziłam na stronie tamron ?
może ten obiektyw 40-150 byłby bardziej uniwersalny niż 14-42 - ???
i jakby tego było mało dopatrzyłam się w oznaczeniach dodatkowych literek : II, II R, ED - co one oznaczają, powinnam zwrócić na to uwagę ?
Jak koledzy wcześniej sugerowali - kup 14-150 i będziesz zadowolony na długo. Do zastosowań któ¶e wymieniłeś jest idealny.
-
@Bodzip, zadowolona :)
A ja jestem z frakcji podwójno - kitowej. 14-42 jest malutki i całkiem dobry jeżeli chodzi o optykę, 40-150 podobnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
@Bodzip, zadowolona :)
Aaaa, najmocniej przepraszam :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
agajan3
jaka jest różnica między 14-42 a 40-150, poza szerokością widzenia którą sprawdziłam na stronie tamron ?
Największa różnica to właśnie ta szerokość widzenia.
Szeroki obiektyw jak 14-42 jest przydatny.
Przykład: zdjęcia w domu, np chce się zmieścić na zdjęciu ciocię i wujka siedzących przy stole, mając obiektyw 40-150 nie uda się ta sztuka, bo stojąc przy ścianie w kadrze mieści się tylko wujek. Dopiero mając obiektyw którzy widzi szerzej zmieścimy wszystko w kadrze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Aaaa, najmocniej przepraszam :)
NMZC :)
sama czasem sie zastanawiam kto kim tu jest ;)
więc opinie są różne.
a jeszcze trzymając się kurczowo tego zoomu (ktoś mi wisi nad głową z tym tematem) - to mając te dwa kitowe nie uzyskam zoomu jak w 14-150 ? tylko max te ok. 4x?
jeśli tak to (znowu nie mądre pytanie) - po co mi ten drugi (ups).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Największa różnica to właśnie ta szerokość widzenia.
Szeroki obiektyw jak 14-42 jest przydatny.
Przykład: zdjęcia w domu, np chce się zmieścić na zdjęciu ciocię i wujka siedzących przy stole, mając obiektyw 40-150 nie uda się ta sztuka, bo stojąc przy ścianie w kadrze mieści się tylko wujek. Dopiero mając obiektyw którzy widzi szerzej zmieścimy wszystko w kadrze.
E , tam , zawsze można postawić drabinę za oknem, a jak wysoko to nawet strażacką - dla chcącego nie nic trudnego. A potret wujostwa będzie lepszy.
Pozdrawiam AP.
Dla mnie najlepsze do takiego zdjęcia jest 12/2
-
Zoom - to takie mylące mocno pojęcie. Nim się nie przejmuj.
Ważniejsza jest ogniskowa. Zarówno 40-150 ustawiony na 150, jak i 14-150 ustawiony na 150 da takie samo powiększenie.
Czyli robiąc zdjęcie kruka tak samo go powiększysz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
agajan3
więc opinie są różne.
a jeszcze trzymając się kurczowo tego zoomu (ktoś mi wisi nad głową z tym tematem) - to mając te dwa kitowe nie uzyskam zoomu jak w 14-150 ? tylko max te ok. 4x?
jeśli tak to (znowu nie mądre pytanie) - po co mi ten drugi (ups).
Zakres od 14-150 i lepszą jakość na końcach. Podzielenie zakresu powoduje, że na większości ogniskowych masz lepszą jakość optyczną ( mniej kompromisów), za to trzeba czasem zmienić obiektyw.
---------- Post dodany o 20:47 ---------- Poprzedni post był o 20:44 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Zoom - to takie mylące mocno pojęcie. Nim się nie przejmuj.
Ważniejsza jest ogniskowa. Zarówno 40-150 ustawiony na 150, jak i 14-150 ustawiony na 150 da takie samo powiększenie.
Czyli robiąc zdjęcie kruka tak samo go powiększysz.
No ale na 14-15-16 niekoniecznie dostaniesz tak samo, może być większa beczka, większa winieta, itp.
Pozdrawiam AP.
-
agajan3 różnica polega na tym, że jak będziesz chciała "przybliżyć" się bardziej niż 40mm to będziesz musiała zmienić obiektyw na 40-150 ;) a mając 14-150 lecisz bez zmieniania ;)
Wtrącę swoje 3 grosze. Dla mnie mikrusy mają sens z małymi obiektywami - naleśniki itp. dopinanie wszelkich luf a tym bardziej ciemnych luf to już trochę mijanie się z założeniem "małości". Ale jak kto woli :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Dla mnie najlepsze do takiego zdjęcia jest 12/2
Nie pisz tak, dziewczyna kupi ten obiektyw i na aparat braknie :-P
Ale fakt - 12-ka jest genialna.
Dobra, agajan3 - jak ktoś Ci wisi nad głową, to kup:
1. E-P3 lub E-PL3
2. 12/2,0
3. 45/1,8
4. 14-150 lub dual 14-42 +40-150
I nie patrz na pieniądze. Teraz jest kryzys i pieniądze tracą na wartości. A powyższy zestaw wystarczy na długo, długo. Ty się będziesz cieszyć, a my podziwiać fajne zdjęcia.
-
Ten 14-150 to takie dwa w jednym. Łączy w sobie możliwości 14-42 i 40-150. Jak zwykle oba rozwiązania mają wady i zalety. Pierwszy obiektyw to wygoda jeżeli chodzi o wymianę szkieł na body a właściwie jej brak ale za to większe gabaryty. Pozostałe dwa razem to mniejsze wymiary ale trzeba je wymieniać na body. Ale moim zdaniem takie maleństwo jak E-PL3 to tylko z czymś małym.
Wysłane z SGS-Tapatalk
-
Cytat:
Zamieszczone przez
agajan3
więc opinie są różne....
Wiesz co ja też się zastanawiam kto jest tutaj kim - masz ponad 1300 punktów na forum , jesteś tutaj od 2007 roku , nie wiesz co to dual kit , zoom . Trolujesz , czy nie wiesz naprawdę?
Pozdrawiam AP.
-
a czy zmiana obiektywu jest "trudna"?
na dziś wiem jedynie tyle że powinno się go zmieniać na wietrznej plaży.
a przy okazji naleśnik - do jakich zdjęć jest potrzebny ?
i jeszcze drugie pytanie techniczne: czy taki zestaw z dwoma kitami lub jednym długim zmieszczę w jakimś futerale/torbie ?
mogę schować z przypiętym szkłem ?
---------- Post dodany o 21:51 ---------- Poprzedni post był o 21:44 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Wiesz co ja też się zastanawiam kto jest tutaj kim - masz ponad 1300 punktów na forum , jesteś tutaj od 2007 roku , nie wiesz co to dual kit , zoom . Trolujesz , czy nie wiesz naprawdę?
Pozdrawiam AP.
to do mnie ? gdzie ja mam te 1300 punktów ? (już wiem gdzie, tylko nie wiem co one dają)
nie troluję w każdym bądź razie.
kwesti wyjaśnienia :
nie jestem za bardzo w temacie pomimo takiego stażu, zarejestrowałam się na tym forum po zakupie pierwszego Olympusa - małpki.
stąd te tematy są mi obce, choć bardzo dawno temu ;) robiłam zdjęcia zenitem, siedziałam w ciemni i marzyłam aby zostać fotoreporterem, ;)
i jestem naprawde ogrmnie Wam wdzięczna za tak liczne wypowiedzi.
w sklepie mimo pewniej fachowości nie dowiedziałam się tak wiele.
-
Zmiana obiektywu jest prosta jak bułka z masłem. Naciskasz guzik zwolnienia obiektywu, kręcisz nim zgodnie z wskazówkami zegara i już :)
Tylko najlepiej trzymać aparat z matrycą skierowaną w dół, żeby paprochy nie wpadły.
Naleśnik to takie określenie płaskich obiektywów najczęściej stałoogniskowych (bez zoomu, nie możesz przybliżać/oddalać)
-
jutro mam nadzieję poogladam na żywo i zobaczymy.
nie mogę się doczekać ;)
---------- Post dodany o 13:28 ---------- Poprzedni post był o 13:27 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Nie pisz tak, dziewczyna kupi ten obiektyw i na aparat braknie :-P
Ale fakt - 12-ka jest genialna.
Dobra, agajan3 - jak ktoś Ci wisi nad głową, to kup:
1. E-P3 lub E-PL3
2. 12/2,0
3. 45/1,8
4. 14-150 lub dual 14-42 +40-150
I nie patrz na pieniądze. Teraz jest kryzys i pieniądze tracą na wartości. A powyższy zestaw wystarczy na długo, długo. Ty się będziesz cieszyć, a my podziwiać fajne zdjęcia.
dobra propozycja ale nie dam rady niestety :)
---------- Post dodany o 13:31 ---------- Poprzedni post był o 13:28 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Naleśnik to takie określenie płaskich obiektywów najczęściej stałoogniskowych (bez zoomu, nie możesz przybliżać/oddalać)
to co w takim razie w przypadku stałoogniskowych oznacza jak podzielimy wyższą ogniskową na niższą ? bo też są różne te naleśniki ?
muszą być fajne - małe, chętnie bym spróbowała, ciekawe czy w sklepie można sobie popatrzeć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
agajan3
to co w takim razie w przypadku stałoogniskowych oznacza jak podzielimy wyższą ogniskową na niższą ? bo też są różne te naleśniki ?
muszą być fajne - małe, chętnie bym spróbowała, ciekawe czy w sklepie można sobie popatrzeć.
Stałoogniskowy ma tylko jedną ogniskową.
Z takich obiektywów masz:
Olympus 17/2.8
Panasonic 20/1.7
Olympus 12/2 (trochę grubszy do pozostałych, ale nadal dość kompaktowy)
Olympus 45/1.8 (ten też jest z tych grubszych)
Cyfra po / to światłosiła obiektywu, albo też jego światło.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Zmiana obiektywu jest prosta jak bułka z masłem. Naciskasz guzik zwolnienia obiektywu, kręcisz nim zgodnie z wskazówkami zegara i już :)
Tylko najlepiej trzymać aparat z matrycą skierowaną w dół, żeby paprochy nie wpadły.
Warto dodać od której strony patrzymy na aparat jak mamy kręcić w prawo. :) Mianowicie od strony wyświetlacza. Zresztą w drugą się nie da, więc nie ma co używać imadeł i dłuta. ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
agajan3
w czwartek pojadę do mediamarkt, może będą. ciekawe jeszcze czy tam można obejrzeć tylko z zewnątrz (jak w euro agd) czy włączyć i przetestować (jak w media expert) - ?
pomęczę Was jeszcze o te obiektywy, bo nadal nie do końca rozumiem, a pytania jak na zupełnego amatora przystało ;)
i jakby tego było mało dopatrzyłam się w oznaczeniach dodatkowych literek : II, II R, ED - co one oznaczają, powinnam zwrócić na to uwagę ?
Zakładam, że masz zgrabne rączki:wink: Jeżeli tak, to bierz E-PL3 z 14-42 II i do tego 40-150. Oba obiektywy są całkiem niezłe a zmiana obiektywu jest banalnie prosta. Cenowo wychodzi taniej niż z 14-150. E-PL3 ma świetny uchylny wyświetlacz ale osoby o masywnych paluchach mogą mieć problem z wciskaniem kółka przy wyborze pola autofokusa. Aparacik bardzo fajny, testowałem kilka godzin podczas warsztatów w Poznaniu z m.zd9-18 :grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Zakładam, że masz zgrabne rączki:wink: Jeżeli tak, to bierz E-PL3 z 14-42 II i do tego 40-150. Oba obiektywy są całkiem niezłe a zmiana obiektywu jest banalnie prosta. Cenowo wychodzi taniej niż z 14-150. E-PL3 ma świetny uchylny wyświetlacz ale osoby o masywnych paluchach mogą mieć problem z wciskaniem kółka przy wyborze pola autofokusa. Aparacik bardzo fajny, testowałem kilka godzin podczas warsztatów w Poznaniu z m.zd9-18 :grin:
no nie wiem czy zgabne ;) ale na pewno mniejsze niż Twoje :))
dziękuję za radę, mam nadzieję że będę miała dzis co podotykać :)
dopatrzyłam sie że E-P3 ma wbudowaną lampę, to chyba lepiej ?
bo są jaies plusy jej braku ?
ale jest sporo wiekszy niestety.
a jeszcze apropo E-PM1 ma menu dla laików, to jesli E-PL3 go nie ma - to czy ja sobie poradzę, jeśli na daną chwilę nie wiele o tym wiem ??
-
Cytat:
Zamieszczone przez
agajan3
:shock:
stałoogniskowy = ze stała ogniskową = z JEDNĄ stałą ogniskową
zrozumienie tego powinno Ci uzmysłowić że nie ma czego dzielić, podzielenie dowolnej liczby rzeczywistej przez nią samą równa się jeden (z wyjątkiem zera).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
agajan3
a jeszcze apropo E-PM1 ma menu dla laików, to jesli E-PL3 go nie ma - to czy ja sobie poradzę, jeśli na daną chwilę nie wiele o tym wiem ??
Plusy braku lampy - hmmm - ja tam jej nie używam więc mnie ona jest obojętna. Z E-PL3 dostajesz malutką doczepianą lampkę w komplecie, chociaż gdybym miał częściej z niej korzystać dla wygody wolałbym już wbudowaną. E-PL3 ma zdecydowanie również "menu dla laików" - podpowiedzi, wskazówki i takie tam, które bardziej zaawansowany użytkownik może po prostu wyłączyć. Zresztą - szkoda teoretyzować, pomacaj te aparaty...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
agajan3
no nie wiem czy zgabne ;) ale na pewno mniejsze niż Twoje :))
dziękuję za radę, mam nadzieję że będę miała dzis co podotykać :)
E-PL3 nie ma wbudowanej lampy, ale dostajesz osobno (w komplecie) wsuwaną na sanki. Poza tym ISO w tym aparacie jest na tyle dobre, że lampu używam rzadko - bardzo rzadko.
Jeśli kiedyś w przyszłości kupisz zewnętrzny wizjer, który też wsuwa się w sanki to wtedy wykluczy to stosowanie lampy. Ja wizjer używam w bardzo jasny słoneczny dzień, kiedy mam słońce w plecy i występują odblaski na ekranie. Bardzo źle się wtedy kadruje.
W E-PL3 masz dwa rodzaje menu - jedno tzw. kompaktowe (jak w małpkach), i drugie lustrzankowe. Możesz używać jednego lubdrugiego naprzemiennie, lub jak Ci wygodniej.
Te dwie opcje to tzw. "szybkie menu". Jest jeszcze menu główne - dostępne po naciśnięciu klawisza "menu". Tam ustawiasz bardziej zaawansowane opcje - powiedzmy takie, że ustawisz coś pod siebie i zapominasz :)
W E-PM1 szybkie menu jest ograniczone, a większość opcji ustawiasz jak wejdziesz do menu głównego. np zmiana ISO - no nie zrobisz tego szybko niestety
===edit===
o, Karol mnie uprzedził :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Plusy braku lampy - hmmm - ja tam jej nie używam więc mnie ona jest obojętna. Z E-PL3 dostajesz malutką doczepianą lampkę w komplecie, chociaż gdybym miał częściej z niej korzystać dla wygody wolałbym już wbudowaną. E-PL3 ma zdecydowanie również "menu dla laików" - podpowiedzi, wskazówki i takie tam, które bardziej zaawansowany użytkownik może po prostu wyłączyć. Zresztą - szkoda teoretyzować, pomacaj te aparaty...
byłam, widziałam i ... chyba sie zakochałam ;)
i najważniejsze - wiem już co bym chciała :)
E-PL3 z dwoma kitami - jesli tylko będzie mnie na niego stać..
to super że i lite ma takie menu bo na początek bardzo się przyda, choć tego jedynego sprzedawca nie umiał mi pokazać na jakiej zasadzie to działa. i nie widziałam obiektywu 40-150.
ale mierzyłam 14-150 i chyba faktycznie byłby lekko przyciężki, przynajmnie na razie - więc dylemat z głowy.
teraz pozostaje tylko kwestia koloru, wczesniej myślałam, że zdecydowanie czarny albo srebrny, a teraz po zobaczniu to już nie wiem kompletnie - biały jest super i czerwony też.
wziełabym brązowy ale jest tylko w mini.
ktoś może ma i wie czy powstają jakieś ryski na obudowie które widać na kolorowej a na srebrnej nie będą widoczne ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
agajan3
byłam, widziałam i ... chyba sie zakochałam ;)
i najważniejsze - wiem już co bym chciała :)
E-PL3 z dwoma kitami - jesli tylko będzie mnie na niego stać..
...
teraz pozostaje tylko kwestia koloru, wczesniej myślałam, że zdecydowanie czarny albo srebrny, a teraz po zobaczniu to już nie wiem kompletnie - biały jest super i czerwony też.
wziełabym brązowy ale jest tylko w mini.
ktoś może ma i wie czy powstają jakieś ryski na obudowie które widać na kolorowej a na srebrnej nie będą widoczne ?
Mam białego XZ-ta , wydaje mi się , ze ta lakierowana powierzchnia zachowuje się lepiej jak nielakierowany plastik mojej E-30.
Pozdrawiam AP.
Fajny awatarek zainstalowałaś.
-
Miałem białego XZ-a i mam srebrnego Epl-a. Oba warte grzechu. Uważam że firma zrobiła dobrą robotę.
Jeśli już tylko kolor gra rolę to cieszę się wraz z Tobą z zakupu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Fajny awatarek zainstalowałaś.
taki okolicznościowy ;)
---------- Post dodany o 22:25 ---------- Poprzedni post był o 22:24 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Miałem białego XZ-a i mam srebrnego Epl-a. Oba warte grzechu. Uważam że firma zrobiła dobrą robotę.
Jeśli już tylko kolor gra rolę to cieszę się wraz z Tobą z zakupu.
ja będę się cieszyć jak będę mieć już go w rękach :)
ale miło - dzieki.
-
a ktoś ma może pena w czerwonym kolorze ??
moze nieco agresywny ale...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Różnice w penach trzecich:
EP-3 - nieodchylany ekran OLED, największy i dotykowy i wbudowana lampka.
EPL-3 - odchylany niedotykowy ekran,
EPM-1 najmniejszy, najlżejszy, uproszczone menu i te kolorki - największy wybór.
Do wszystkich dołożysz wizjer cyfrowy, maja te same bebechy. Nie różnią się szybkością autofokusa. Do EPL-3 i EPM-1 jast dołączana wsuwana w sanki lampka, wykluczająca sie z wizjerem - nie można użyć lampki i wizjera równocześnie.
To tak z mojej perspektywy.
Pozdrawiam AP.
W cenie Olympusa z wizjerem będzie Panasonic G3, uchylny ekran, wbudowany wizjer, wbudowana lampa. Większy ...
-
Zima jest, choc niech aparat bedzie bialy! Star Wars edition, Winter edition czy jakos tak!
pozdrawiam serdecznie
Janek
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mawis
W cenie Olympusa z wizjerem będzie Panasonic G3, uchylny ekran, wbudowany wizjer, wbudowana lampa. Większy ...
dzięki, ale mam to szczęście zamówić z preferencyjnego cennika więc jednak Olek wyjdzie zdecydowanie korzystniej :)
---------- Post dodany o 19:18 ---------- Poprzedni post był o 19:17 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Zima jest, choc niech aparat bedzie bialy! Star Wars edition, Winter edition czy jakos tak!
pozdrawiam serdecznie
Janek
i ja dzis doszłam do tego samego wniosku :)
pozdrawiam również :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
agajan3
dzięki, ale mam to szczęście zamówić z preferencyjnego cennika więc jednak Olek wyjdzie zdecydowanie korzystniej :)
...i ja dzis doszłam do tego samego wniosku :)
pozdrawiam również :)
No to jesteśmy w tym samym klubie. Mój bialy XZ bardzo dobrze prezentuje się z czarnym obiektywem i śrebrnym wizjerem.
Gratuluję awansu i wyboru.
Pozdrawiam AP.
PS. Pomyśl jeszcze o 45/1,8 , wiem nie na raz, do portretów z rozmyciem tła naprawdę świetny obiektyw.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
No to jesteśmy w tym samym klubie. Mój bialy XZ bardzo dobrze prezentuje się z czarnym obiektywem i śrebrnym wizjerem.
Gratuluję awansu i wyboru.
Pozdrawiam AP.
PS. Pomyśl jeszcze o 45/1,8 , wiem nie na raz, do portretów z rozmyciem tła naprawdę świetny obiektyw.
dziekuję, pomyślę, na pewno by sie przydał skoro ma takie właściwości o jakich piszesz.
ale na razie musze nauczyć się obsługiwać te dwa kitowe, co chyba nie będzie takie łatwe...
-
Przeczytałam wczoraj wątek o wideo w m4/3 i przyznam - trochę mnie zmroziło...
będzie mi lżej jak utwierdzicie mnie w tym, że do takiego zwykłego filmowania z wycieczek lub uroczystości pen sie nadaje...
nie chcę profesjonalnie a jedynie w miarę przyzwoicie - da radę e-pl3... ???
-
Cytat:
Zamieszczone przez
agajan3
Przeczytałam wczoraj wątek o wideo w m4/3 i przyznam - trochę mnie zmroziło...
będzie mi lżej jak utwierdzicie mnie w tym, że do takiego zwykłego filmowania z wycieczek lub uroczystości pen sie nadaje...
nie chcę profesjonalnie a jedynie w miarę przyzwoicie - da radę e-pl3... ???
Penem E-PL3 spokojnie nakręcisz bardzo dobrej jakości filmiki w HD i Full HD
-
Spokojnie, okolicznościowe filmiki kręci bardzo ładne :)
Mam epl3 jest ładniutki, malutki i ma arcy prosty tryb iAUTO. Niestety kitowy obiektyw trochę mnie zawiódł jakością produkowanych obrazków. Lustrzanka to to nie jest, na pewno nie rozstanę się z moim e-30 ale przy dobrym świetle i wszędzie tam gdzie nie zabiorę lustrzanki zabiorę pena :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marek7001
Penem E-PL3 spokojnie nakręcisz bardzo dobrej jakości filmiki w HD i Full HD
ufff.... :)
---------- Post dodany o 19:48 ---------- Poprzedni post był o 19:45 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
zulka
Spokojnie, okolicznościowe filmiki kręci bardzo ładne :)
Mam epl3 jest ładniutki, malutki i ma arcy prosty tryb iAUTO. Niestety kitowy obiektyw trochę mnie zawiódł jakością produkowanych obrazków. Lustrzanka to to nie jest, na pewno nie rozstanę się z moim e-30 ale przy dobrym świetle i wszędzie tam gdzie nie zabiorę lustrzanki zabiorę pena :)
dzieki pocieszyliście mnie :)
tylko jeszcze martwi mnie jedna sprawa, bo min. to przeszkadzało mi w kompakcie - przy słabym światle słabe zdjęcia - w przypadku e-pl3 tez tak będzie ?
mocniejsza lapma coś pomoże ?
gdzieś wyczytałam, że nex-y sa lepsze w tym temacie..?
---------- Post dodany o 20:04 ---------- Poprzedni post był o 19:48 ----------
i jeszcze mam pytanie - bo aparat zamówiony a potrzebuję jeszcze przecież jakiegoś "opakowania", paska i oczywiście karty.
doczytałam, że jeśli chce się również używać video to najlepiej SD Class 6 - i tu pytanie czy firma jest obojętna ?
doradźcie mi proszę co jeszcze powinnam razem z aparatem zamówić ?
z cennika olijedy ;)
coś co pomieści mi e-pl3 z dwoma kitami.
pasek to chyba obojętnie - (jaki to "smart") ?
jakies zakrywki do obiektywu ? - w zestawie ich nie będzie ?
-
Zdjęcie z okna, warunki oświetleniowe na pewno złe, czy zdjęcie też ? - technicznie oczywiście
https://forum.olympusclub.pl/konkurs.../PC135426a.jpg
wszystko dostaniesz w komplecie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Zdjęcie z okna, warunki oświetleniowe na pewno złe, czy zdjęcie też ? - technicznie oczywiście
Bodzio extra, chyba dokupię Pena ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
jak dla mnie super !
jak wszystko ?
z opisu wynika, że będzie ładowarka, bateria, 2 kable.
o pokrowcu, pasku nic nie piszą.
zakrywki na obiektywy są przy nich ?