The question is: What is a Mahna Mahna?
Plusy braku lampy - hmmm - ja tam jej nie używam więc mnie ona jest obojętna. Z E-PL3 dostajesz malutką doczepianą lampkę w komplecie, chociaż gdybym miał częściej z niej korzystać dla wygody wolałbym już wbudowaną. E-PL3 ma zdecydowanie również "menu dla laików" - podpowiedzi, wskazówki i takie tam, które bardziej zaawansowany użytkownik może po prostu wyłączyć. Zresztą - szkoda teoretyzować, pomacaj te aparaty...
E-PL3 nie ma wbudowanej lampy, ale dostajesz osobno (w komplecie) wsuwaną na sanki. Poza tym ISO w tym aparacie jest na tyle dobre, że lampu używam rzadko - bardzo rzadko.
Jeśli kiedyś w przyszłości kupisz zewnętrzny wizjer, który też wsuwa się w sanki to wtedy wykluczy to stosowanie lampy. Ja wizjer używam w bardzo jasny słoneczny dzień, kiedy mam słońce w plecy i występują odblaski na ekranie. Bardzo źle się wtedy kadruje.
W E-PL3 masz dwa rodzaje menu - jedno tzw. kompaktowe (jak w małpkach), i drugie lustrzankowe. Możesz używać jednego lubdrugiego naprzemiennie, lub jak Ci wygodniej.
Te dwie opcje to tzw. "szybkie menu". Jest jeszcze menu główne - dostępne po naciśnięciu klawisza "menu". Tam ustawiasz bardziej zaawansowane opcje - powiedzmy takie, że ustawisz coś pod siebie i zapominasz
W E-PM1 szybkie menu jest ograniczone, a większość opcji ustawiasz jak wejdziesz do menu głównego. np zmiana ISO - no nie zrobisz tego szybko niestety
===edit===
o, Karol mnie uprzedził![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
byłam, widziałam i ... chyba sie zakochałam
i najważniejsze - wiem już co bym chciała
E-PL3 z dwoma kitami - jesli tylko będzie mnie na niego stać..
to super że i lite ma takie menu bo na początek bardzo się przyda, choć tego jedynego sprzedawca nie umiał mi pokazać na jakiej zasadzie to działa. i nie widziałam obiektywu 40-150.
ale mierzyłam 14-150 i chyba faktycznie byłby lekko przyciężki, przynajmnie na razie - więc dylemat z głowy.
teraz pozostaje tylko kwestia koloru, wczesniej myślałam, że zdecydowanie czarny albo srebrny, a teraz po zobaczniu to już nie wiem kompletnie - biały jest super i czerwony też.
wziełabym brązowy ale jest tylko w mini.
ktoś może ma i wie czy powstają jakieś ryski na obudowie które widać na kolorowej a na srebrnej nie będą widoczne ?
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Miałem białego XZ-a i mam srebrnego Epl-a. Oba warte grzechu. Uważam że firma zrobiła dobrą robotę.
Jeśli już tylko kolor gra rolę to cieszę się wraz z Tobą z zakupu.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
a ktoś ma może pena w czerwonym kolorze ??
moze nieco agresywny ale...
Zima jest, choc niech aparat bedzie bialy! Star Wars edition, Winter edition czy jakos tak!
pozdrawiam serdecznie
Janek
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.