Fakt, bardzo ładnie. Więc mówisz, że w szumach też jest lepiej? Bo DR cieszy bardzo, ale to wszystko sam sprawdzę dopiero jak LR zacznie wspierać. Teraz zdam się na Twoje relacje:)
Ten sampelek to wyciągane ISO200?
Wersja do druku
I o ile było rozjaśniane?
Fajny ten Olek, nie widzę tylko przycisku blokady ekspozycji więc jeden nastawny będzie już zajęty. Gripy fajna sprawa - teraz trzeba tylko poczekać na Chińczyków i oni już pewnie wymyślą jakieś ciekawe zamienniki.
Ciekawe jak spisuje się w praktyce ten dotykowo-nastawny punkt AF?
Skoro mówisz, że jest ok, to ok :) Musiałbym sam zobaczyć i bezpośrednio porównać np. do GF2 na iso 100. Jeśli na iso 200 nie będzie wyłaził banding przy mocniejszym rozjaśnieniu cieni, no to pozostanie się tylko cieszyć.
Spróbowałem podobnie z E-PL2 i LR.
Moim zdaniem nie ma sensu robić takich testów na zdjęciach, które nie mają żadnych głęboko niedoświetlonych cieni. A te scenki testowe ich nie mają. Z lekkiego cienia i z półtonów można spokojnie wyciągać detale bez żadnych obaw - tak było nawet w E-410, z tego co pamiętam. Oczywiście na niskich czułościach.
Ten pierwszy sampel z postu #27 może by się nadawał do takich testów.
No właśnie, z LR :)
Jak będzie ACR (czyli LR) wspierał nowe trójki, to zobaczysz różnicę. Tylko może na innym przykładzie, bo na tym, z powodu niewielkiej dynamiki, jest to mało widoczne.
Też właśnie dlatego nie lubię pokazywać testów z DCraw, bo mało kto widzi na nich potencjał, a większość bierze obraz jakim jest. Powtarzam raz jeszcze, DCraw jest wołarką niskich lotów, która daje dużo śmieci na ujęciach i stosowuje się ją najwyżej do porównań, bo wspiera wszystko i daje jakiś tam obraz możliwości sprzętu, ale nie wprost.
Chyba już wiem, gdzie poleci moje d300s :mrgreen:
Naprawdę ciekawie to to wygląda ! Podchodziłem do tych zapowiedzi o AF z\ duża rezerwą. A wygląda na to ,że nie miałem racji.
Pozdrawiam AP.
Tracking jeszcze nie jest tam gdzie być powinien (GH2 video), pomaga włączenie rozpoznawanie twarzy.
Skoro na nowym 12/2 nie pisze nic nowego (SHG) tylko MSC, wydaje się, że szkła MSC będą OK. Te pierwsze kity mogą dawać różnicę mniej więcej taką jak 20/1.7 na GF1 i GH2 tj. zauważalną, ale nie aż taką jak bezpośrednie porównanie 20/1.7 i 14/2.5.
No patrzcie szybciej niz krakalem, tak Panie i Panowie, lustra sie powoli koncza:)
pozdrawiam serdecznie
Janek
A jeszcze nie tak dawno twierdzili, że CDAF jeszcze długo nie dorówna fazowemu... :grin: Nie można im za grosz wierzyć... :grin:
ŁAŁ...
Patrząc na filmik to AF jest kozacki. Największą bolączkę olkowych mikrusów usunięta.
Test video, proponuję oglądać na 720p
http://www.youtube.com/watch?v=ntE9sEvknhA
__________________________________________________ _____
Pierwsze spojrzenie CNET
http://www.youtube.com/watch?v=etLtcRi6hOk
__________________________________________________ ______
Zabawy z ekspozycją, Zapis na kartę pamięci ~ 1.7 sek
http://www.youtube.com/watch?v=TERS__WTK0k
__________________________________________________ ______
Wogóle to AF jest tak szybki, bo ma 3x więcej stref pomiaru niż poprzednicy.
Zaraz, zaraz. Po 19,00 dostaje (pewnie jak wszyscy) mail: Nowy PEN. Zaglądam na forum. Jest po 23,00 i nikt nie narzeka? Czy ja aby nie pomyliłem forum? Chyba wojana będzie, albo koniec świata?
A na tym filmie słychać jak szybki jest AF na krótki i tele zoom-kita :)
http://www.youtube.com/watch?feature...sxmdfZI#t=340s
@Karampuk
Wojny na razie nie będzie dopóki nie poznamy prawdziwych RAWów :) A tak wogóle to ciekawie Olek promuje swoje zestawy: na pierwszym miejscu, w pudełku, jest body + 14-150mm :shock:
Dlaczego szok. To fajny lensik, poza tym muszą zarobić, żeby za rok mi podać nowego SHG :mrgreen:
BTW. Oglądałem wywiad z Oly.uk i kolo nie ma dobrych wieści:
- P3 na początku sierpnia
- PL3 we wrześniu...
- PM1 na jesieni...
ale to tak tylko piszę FYI, bo ja czekam tylko na szkiełka.
Jeśli jest taki roadmap wydawania puszek to żeby się nie okazało ze każda kolejna będzie miała poprawione "bugi" poprzedniej. I jeszcze czegoś nie potrafię znaleźć albo nie ma. Czy Olek dalej nie potrafi robić zdjęć w HD i na wyższych rozdziałkach formatu 16:9?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
PS. Już znalazłem i jest wsparcie dla 16:9. Z innej beczki to ekrany: E-P3 ma 610kpix 3:2, a pozostałe 460kpix 16:9 :) E-P3 ma poziomicę :grin:
A to może przeważyć szale na E-P3 dla kogoś komu to jest potrzebna: Histogram na żywo tylko w E-P3.
Z innych różnic które znalazłem to waga odpowiednio: 321g / 265 g dla PL3 i 216 g dla Mini. Dla filmowców ważną informacją może być to, że wszystkie maja AVCHD 17Mbps ale tylko E-P3 ma 20Mbps. E-P3 ma Czas synchronizacji dla błysku 1/180 sek, pozostałe 1/160 sek ale wszystkie, co ważne, oferują wyzwalane oraz sterowane błyskiem wbudowanej lampy. Najwięcej filtrów artystycznych ma E-P3, każdy następny ma ich mniej, choć Mini ma ucięte odmiany ich to ma tyle samo co PL3. Programy tematyczne wszyscy mają po równo ale E-P3 ma jeden więcej - konwerter szerokokątny...
Dobra, ida spać bo już nie widzę na oczy po kilku piwach i śnić o nowym PENie jak tu na niego uzbierać :grin:
Teraz już można poważnie myśleć o wejściu w mikrusy.
Panowie, ten AF jak widać działa bardzo sprawnie, ale to jest poziom, jaki aparaty Panasa prezentują już od jakiegoś czasu. Miło, że Olek go dogonił.
Zrobili ankietę wśród gimnazjalistów: czy chciałbyś, żeby twój lajfstajlowy aparat do robienia słiiit fotek na fajsbuka wyświetlał na ekranie wykresy takie jak w podręczniku od matematyki? 99% respondentów wybrało odpowiedz: OMG, nieee!!!
No i nie ma histogramu...
epiciure - świetne spostrzeżenie :)
Rozumiem że EVF to tylko i wyłącznie opcja zewnętrzna, forever?
Raczej pomyśleli: Hmm co tu zrobić, żeby więcej osób kupiło flagowy model.
I wymyślili histogram na żywo.
Witam !
DCraw daje max tego co tak naprawde siedzi w RAW-ie ale trzeba
sie mocno narobic przy materiale wejsciowym.
Bardzo chetnie korzystam z UFRAW-a bo mam wszystko ze smieciami
i moge robic to co mi pasuje z odszumianiem tego co chce... wlacznie.
Natomiast na "dzien dobry" ACR nieco za mocno ingeruje w odczytany obraz
z RAW-a bez... mozliwosci wylaczenia opcji wstepnego odsmiecania obrazu
i w efekcie koncowym dostaje to czego nie do konca oczekiwalem
pod wzgledem szczegolowosci w bardzo drobnych detalach.
Zaleta jest latwy i prosty interfejs do szybkiej edycj RAW.
Pozdrawiam
mnie cieszy z tych dostępnych zdjęć, że chyba jest zlikwidowane to irytujące uciekanie ku czerwieni kolorystyki PENów, szczególnie na wyższych czułościach, kolory wyglądają naturalniej i wierniej.
pozdrawiam
Z początku pomyślałem.Jest świetnie.Dopiero kiedy obejrzałem zdjęcia korpusów posmutniałem.TO SĄ KORPUSY FILMOWE.Jedyny akceptowalny dla mnie do foto plus filmy od czasu do czasu to EP3,bądź EPL2.EPL3 NIE JEST wg.mnie następcą ergonomicznego EPL2.JESTEM BARDZO MOCNO ZAWIEDZIONY PODEJŚCIEM OLYMPUSA DO UŻYTKOWNIKÓW LUSTRZANEK 4/3 KTÓRZY CHCĄ PRZEJŚĆ NA MIKRO.Dla mnie ideał to korpus EPL2 z nowym AF.:evil:
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Dodam tylko że dla mnie brak nast.w średniej cenie ok.2000 pln z ekranem 4/3 lub najwyżej 3/2 dyskwalifikuje EPL3,też lubie filmiki.ale ważniejsza jest dla mnie jest ergonomia fotograficzn.ROZPOCZYNAM AKCJĘ STOP EKRANOM 16/9. Pozdramiam wszystkich miłośników systemu Micro4/3,:-x
możesz sobie robić akcje- np nasikać do butów.
Ekrany 16/9 stanowią większość ekranów.. choćby dlatego że przy tej samej przekątnej mają.. najmniejszą powierzchnię a więc są najtańsze w produkcji.
Myślałem, że ten opcjonalny grip to będzie takie coś na baterie żeby można było w pionie fotografować i dłużej. A tu co? Jak ktoś słusznie zauważył każdy może ulepić sobie własny :lol: