Modelke,abo dwie.I na golasa.Jedna niech bedzie w mocnym punkcie jako motyw a druga niech ja klepe po tym motywie..Wyjdzie,ze jest oklepany ale nie wyexploatowany.:wink::grin:
Wersja do druku
A prosz, prosz. Choć nie za wiele, ale coś:
Mirku i Saboorze - aleście mi namieszali !
Wersja rozjaśniona mnie podchodzi również, dzięki.
Murszeń ciąg dalszy:
Fajne struchlałości. I jakby coraz bardziej przemyślane pod względem kadrowania.
Dzięki. Kadrować staram się zawsze przemyślanie, choć w tej tematyce mnie osobiście często trudno ciąć właściwie.
Zapomniałbym o wczorajszej nodze. Foto w pozycji zastanej, pewnie można by kombinować z ułożeniem :
Z noga przy kuble na smieci... trafiona fotka:-)
Który kadr ciekawszy, co myślicie ? Mnie coś podpowiada, że 2 :
Gdyby nie było pierwszego to tak.
Przeszkadza jednak to białe cóś.
Faktycznie, biały farfocel teraz dopiero zauważyłem, jakaś ślepota poranna. Do wystemplowania.
Dla mnie też 2. Bardziej harmonijna ;)
Myślę, że w ujęciu czarno-białym ciekawszy jest jednak dysonans.
"Drugi, w pierwszym zbyt duży bałagan.
Wygładź element, albo deski bo sobie przeszkadzają".
Nie wiem, czy gładzić, chodzi też tu o wzajemną grę różnych powierzchni.
A teraz próba portretowa pośród rujnacji. Najpierw skrytykuję się sam: za ciemna lewa strona twarzy i to co poniżej. Co jeszcze ? Chętnie też obejrzę Wasze wersje, dzięki.
Ogólnie rzecz biorąc takie zabawy światłocieniem wychodzą bardzo ciekawie. Tutaj kuleje przede wszystkim kompozycja. Nie podoba mi się umieszczenie postaci w kadrze oraz widoczny bałagan w tle, który skutecznie odwraca uwagę. Obraz został skomponowany tak, że nie jestem pewien co jest jego głównym tematem, dziewczyna czy liście? Nie podoba mi się też ta szaro-bura tonacja.
Co na plus, dobre ustawienie postaci względem źródła światła.
Eddie, dzięki za rzeczową krytykę. Z tego wniosek, że przynajmniej ze światłem się udało ?
Tak, jeśli chodzi o kierunek :) Delikatne rozproszenie cieni białym kartonem lub blendą może też sporo dobrego zrobić.
Gratuluję "oka" do detali i struktur.
Fajne foto. Ten portrecik też.
Pozdrawiam.
Dzięki za opinie.
Tak myślałem, że co do portretu będą różne. Eddie jest zwolennikiem fotografii eleganckiej. Tutaj zaś sceneria jest inna - rujnacyjna- i może być wrażenie bałaganu kadrowego. Staram sie jednak zbyt wielkiego nie robić.
Inne z tego miejsca:
Zastrzeżenia mam w zasadzie identyczne jak poprzednim razem. Kombinuj dalej.
Zaniefociłem trochę ostatnio w wątku.
Tymczasem zagadkowe okno z aniołem ( czerwone zasłony mogłyby cos sugerować ) na pewnym dworcu PKP oraz roślinokrata z muzeum w dwóch wersjach :
Roślinokrata pięknie wyszła ta kolorowa - tonacja fajna i w ogóle...
TakaTaKrata fajna a i WindowSkratowane też
Roślinokrata w kolorze piękna :roll:
Krata - palce lizać w obu wersjach.
Pozdrawiam AP.
Jak najbardziej krata w obu wersjach.
Dzięki za miłe słowo o kracie.
Rzut z wiaduktu na węzeł kolejowy. Światło z godziny 20:00, 40-150, oryginał i obróbka :
Pisałeś, że waryacje Chcesz? To Masz::mrgreen:
Dzuiko widać, że kolor miałeś przymglony,
a w B&W straciłeś szczegóły w cieniach.
No właśnie. Tu zależało mi na wersji b&w z mocnym kontrastem, który miał ukazać grę torowiska. Natomiast wyciąganie z cienia powoduje wg mojego odczucia pewne przymdlenie.
Jedni mówią wysycać czernie, inni rozjaśniać cienie, bo giną szczegóły.
Ale czy tu szczegóły w cieniach sa aż tak istotne ?
W takim razie wersja kompromisowa. Tu wyjaśniłem nieco tabor :