nie nie to już nie HDR, podpiołem do mojego starego wątku, żeby nie robić bałaganu nowymi tematami a niestety zmienić nazwy tematu już nie mogę.
pozdrawiam
Wersja do druku
nie nie to już nie HDR, podpiołem do mojego starego wątku, żeby nie robić bałaganu nowymi tematami a niestety zmienić nazwy tematu już nie mogę.
pozdrawiam
Za duzo naraz. Trudno sie tak ocenia. Wrzucaj po 3-4 i poczekaj na komentarze, a potem nastepna porcja. Powiem ogolnie: calkiem przyjemne zdjecia. Najbardziej podoba mi sie chyba 16. 18,19,20-lepiej unikac slonca w samym centrum kadru. Zle to wyglada. Zdecydowanie lepiej jest, gdy slonce jest gdzies bardziej z boku. 27,28-troche chyba przegiales z wyostrzaniem :) Nawet po kliknieciu w zdjecie krawedzie pozostaja "schodkowane". Patrzac na calosc, calkiem niezle.
Pzdr
dzięki za komentarz.Cytat:
Zamieszczone przez suchar
Fotki prosto z matrycy, pomniejszone z kompresją 85% oraz obrmowane, zero wyostrzania było w tych fotkach - miałem podbitą ostrość tylko +1 to wszystko.
pozdrawiam i następnym razem wrzucę mnie bo faktycznie kiszka takie przewijanie.
a takie coś wydarzyło mi się dzisiaj:
29
30
31
kilka słów ktoś ?
Dwudziestedziewiątefajnowskie
Czy 1 to Paprocany ? (nie wiem czy dobrze piszę nazwę)
zgadza się. Paprocany
Fajne, choć nigdy tam nie byłem :) zapraszam na nasze Pogorie, też fajne :D
Mam ciotkę na Paprocanach :) Zresztą, Rysiek Riedel też tam mieszkał.
kilka fotek a to z wernisarzów a to z ludźmi w końcu:
32 - znudzony grajek i Pani ze schodów
33 - dragonball (przypadek może komuś się spodoba)
34 - mistyc grill
35 - laughing ghost
36 - some Girl
37 - dummy Winner
38 - da Band
39 - i'm a god of fire, and i bring you... FIRE
40 - my new digital camera
tak wiem za dużo na raz.
pozdrawiam i poproszę kilka słów.
44 (mała winietka:)
45
pzdr
44-kolory bardzo przyjemne, fajna perspektywa, tylko szkoda tej winiety (w PS-ie mozna bez problemu usunac, jesli masz) i tego, ze horyzont jest wlasciwie w polowie zdjecia (prawde mowiac, to troche mnie to drazni w tej fotce, a troche nie, ale to raczej blad).
45-ostrosc w dziwnym miejscu. Czy to Helios? :) Na pewno cos na M42 ;)
Pzdr
dzięki za parę słów komentarz Suchar może w końu coś się u mnie ruszy. W 44 podoba mi się starcie 3 kolorków - fakt można by to lepiej ująć ale nie jest źle :]Cytat:
Zamieszczone przez suchar
45 to aż spojżę w Exifa.... ZD14-54
pozdrawiam i dzięki wszystkim za jakie kolwiek komentarze byle pomocne :]
Generalnie 44 mi sie podoba za te kolorki, ale chcialem tez uchwycic to, co mogloby byc lepsze :)
ZD 14-54? I taki bokeh? Stawialem stowe na jakies M42 ze wzgledu na bokeh :) I ja niedlugo bede sie ZD 14-54 cieszyl :)
Pzdr
seria macro będzie: Raynox DCR-250 + ZD 40-150, ZD 14-54, Zenitar 50/f2.0 i Olek C-750
46
47
48
49
pozdrawiam i proszę o komentarze :]
jakiego zestawu użyles do 47?
raynox + ZD 40-150 bo najwiekszą skalę odwzorowania dawał ale GO bardzo mała i lata jak wiaodmo co i gdzie. Przy odrobinie cierpliwości i prób idzie uzyskać to co się chce.Cytat:
Zamieszczone przez rodia
pzdr
50 / 14-54+raynox= na długim końcu mega winieta
51
52
Witam
Gdzie takie wytresowane szablaki żyją - jakoś nie dowierzam tej fotce z obiektywem ;)
pzdr
nad jeziorem :) też sądziłem że są bardziej płochliwe - może jakiś sezon rozrodczy bo strasznie dużo małych latało, albo pora dnia je rozleniwiły nie mam pojęcia.Cytat:
Zamieszczone przez john100
pozdrawiam
nieźle ten Raynox przysuwa...ładnie wyszły te helikopterki
Dokładnie też się miło zaskoczyłem tym bardziej że nabyłem go za 100 zł :]Cytat:
Zamieszczone przez lessie
Teraz już wiem że pierścienie pośrednie + M42 zdecydowanie przegrywają z Raynoxem.
Nie wiem jak to wyjaśnic że kompakt C-750UZ z Raynoxem normalnie ostrzył, a z lustrem latał po zakresie i raz się udało a raz nie złapać ostrość ?
A jaką GO masz na kompakcie, a jaką na lustrze? Jest różnica prawda?Cytat:
Zamieszczone przez dziekan
Pomyśl, ze AF musi się wstrzelić w GO, gdzie wiec ma łatwiej?
no tak już wiem. Gdzieś to nawet było tutaj, ale z lenistwa popełniłem to pytanie.Cytat:
Zamieszczone przez grizz
za kare grizz masz pomógł.
edit: choć nie widzę w tym dziale takiej opcji.
Dziekan,
Ładne makra wyciagnąłes, podobają mi się 50 i 52, nawet na 51 mozna rzucić okiem. Robota nbardzo ciężka, ale jakieś wyniki są, im dalej w serii, tym lepsze.
Pzdr, TJ
Dziękuje Tadeusz.Cytat:
Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
jeszcze kilka z tej serii:
53
54
55
56
57
58
59
nie widac zdjec! po wpisaniu linka normalnie wyskakuje to http://vigio.pl/suspended.page/Cytat:
Zamieszczone przez dziekan
problemy z biednym hostingiem z Alledrogo :/ mam nadzieje że odpalą za niedługo.Cytat:
Zamieszczone przez Jeronimo
pzdr
niestety padł mi Hosting na którym przetrzymywałem fotki tu zamieszczane :/
Zapraszam w zamian na stronę gdzie znajdują się wszytkie zdjęcia tu opublikowane a które zostały odtworzone z mojego dysku.
Pozdrawiam
Dziekan
http://www.madebyus.tychy.pl
edit: ruszył w końcu ten Hosting - nie wiem czy to wina transferu (ponoc bez ograniczeń) już 2 raz mi tak padło sorki za problemy. pozdrawiam
nowa seria macro pojedyńczo jadę:
60 (ZD 40-150 + Raynox)
61 (ZD 40-150 bez udziwnień)
62
63 (chyba trochę przeostrzyłem i HDR zrobił swoje)
pozdrawiam - komentarze mile widziane :)
64
65
66
67 (pierwsze próby Panningu)
komentarze bardzo mile widziane.
Ładne barwy wyszły w tym kościele :) Pierwsze zdjęcie tylko coś strasznie leci jakoś...
a dziękuje. leci troszkę ale jabym wykadrował do prawej krawędzi kościoła leciało by z 2 strony :/Cytat:
Zamieszczone przez Mysikrólik
Dziekan,
Nie wdając się w szczególy, interesujące są fotki z wnętrza kościoła - światło, kompozycja, perspektywa, kolory pdbite, lecz nadal wierne (ja nie bardzo uznaję korektę WB czerwonego światła dla dużych obiektów w kierunku temperatyury barwowej 5500 K, czyli w kierunku oświetlenia słonecznego) i ożywiające, nawet szum nie przeszkadza.
Wnętrza kościołów to jest też dla mnie wyzwanie - jak oddać tę atmosferę, w każdym wnętrzu jest inna, jak to ugryźć, trudna sprawa, tym bardziej, że w każdym pustym kościele słyszę jeszcze dźwięki organów przetaczające sie przez rzędy ławek, obijające się o sufit i kolumny. Na Twoich zdjęciach troszkę tej odpowiedzi widać. I to jest dla mnie największa ich wartość.
Pzdr, TJ
Dziękuje Tadeusz za treściwą ale zarazem konkretną opinie - na takich mi właśnie zależy.
Niebawem dorzucę jeszcze kilka fotek z tej serii - mam nadzieję, że znajdzie się jeszcze kilka dodatkowych opinii, niekoniecznie chwalebnych, choć muszę przyznać że takie cieszą najbardziej :)
Pozdrawiam
Interesujące są fotki z wnętrza kościoła.
tak jak już napisałem: było to rozeznanie do focenia wesela w nadchodzący weekend :) jedno już za moją Połówką (bo to Ona fociła) - za niedługo wrzucę kilka próbek do oceny.Cytat:
Zamieszczone przez szklarz
pozdrawiam
PS. Ktoś pytał mnie kiedyś dlaczego mam nick Dziekan ? A ja mu odpowiadam: jest to po prostu moje nazwisko.
new:
68
69
70
proszę o słowo komentarza jesli to możliwe :]
pozdrawiam
68- IMO piknie wyszło , gratuluje strzału
69- tak sobie jakoś coś nie ostro mi sie widzi, albo to zasługa tego światła.
Natomiast 70 jest również superancko. Podoba mi się światło- cieni niezły bokeh
jaki to obiektyw ?