no to po co tak szarzowac suwaczkami przy obrobce?:wink:
Wersja do druku
No faktycznie powojowałem z tym zdjęciem ale cóż człowiek uczy się na błędach:)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Pobawiłem się trochę tym blokowaniem ekspozycji i pomiarem światła a oto efekt może trochę banalny kadr ale jakościowo chyba najlepsze z dzisiejszego spaceru
15.
Kolory już lepsze ale ten słup z drutem (chyba, że o ten słup tutaj chodziło) i ciągły brak ostrości.
Zdjęcie robione między 18 a 19, prawie w ogóle nie obrabiałem go później. Co do słupa to akurat chciałem go tam umieścić.
Co do ostrości to nie wiem dlaczego tak się dzieje. Ustawiam ostrość na nieskończoność, przesłonę ma na niskich wartościach wiec powinno być ostro. Czytałem gdzieś że tani filtr UV może popsuć ostrość na zdjęciach a ja właśnie taki posiadam w celu ochrony obiektywu więc może dlatego ostrość tak kuleje?
1. Czym robisz zdjęcia, że musisz manualnie ustawiać ostrość?
2. Jak rozumiesz "niską wartość"? Wartości f4, f5,6 to akurat duże otwory więc GO mała.
Każdy filtr UV, dobrze spełnia rolę ochronną. Tylko, jak pisał Mirek, nie należy zapomnieć zdjąć go przed zrobieniem zdjęcia :grin:
Na tym zdjęciu wartość przesłony miałem ustawioną na 5.6 wiec po tym co napisałeś widzę że powinienem był ustawić na jakieś wyższe wartości, maksymalnie mogę 8.0. Zdjęcia robię aparatem kompaktowym z automatycznym jak i manualnym nastawianiem ostrości akurat wczoraj używałem MF
Witam! Dawno nie odwiedzałem forum, ale po skończonej sesji mam wreszcie na to czas. Kolejny raz zapraszam wszystkich do krytyki i oceny moich pstryków.
16. Czas wymieniać zimowe ogumienie
17. Wiocha kolejny raz
17 jakas taka fajna(kadr) ale obróbki by sie troche przydalo :)
To ja powiem tak (napisze). Dwa ostatnie nijakie, nie podobaja mi sie.
Poczatek byl fajny (lezaki, kule kamienne, klamerki) - pomyslowy, interesujacy.
A to co ostatnio zostalo zaprezentowane, to nie za fajne. Niestety :(
14 i 15 tez ledwo "takie se". Zdjecia o niczym, bez klimatu, bez pomyslu, slabe technicznie (obrobka).
Prosze sie otrzasnac i wrocic do tego co zapowiadalo sie dobrze!
Tom
16 taki ot pstryk, bez głównego motywu jakby.... bałagan w kadrze
17 zmasakrowana :shock: nie wiem czy obróbką czy co ?
Zgadzam się z Thomassem: początek znacznie lepszy
Opony na zdjęciu 16. jakoś do mnie nie przemawiają, chociaż sens jest jasny. :wink:
Moim zdaniem 17. dużo lepsza, ale jeszcze wymaga dopracowania.
Dziękuje za krytykę, myślę że kubeł zimnej wody w moim przypadku się przyda bo trochę się rozleniwiłem ostatnimi czasy:)
Co do bałaganu na zdjęciu 16 to chciałem właśnie ten bałagan pokazać, to było fajne miejsce, stara opuszczona cegielnia, mój ulubiony plener do czasu gdy spodobała się miłośnikom paintballu, złomiarzom i ludziom którzy nie chcą płacić za wywóz swoich odpadków. Teraz to miejsce wygląda gorzej niż Kozubnik a szkoda bo zrobiłem tam sporo niezłych zdjęć.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
18.
Ostatnie chyba nie przypadło do gustu, trudno, wrzucam coś nowego. To moje pierwsze kroki w fotografii portretowej więc proszę o wyrozumiałość.
19.
20.
21.
portreciki bardzo ciekawe ,mi sie podobaja ,choc przy ierwszym jakby troche ciasno.
Chciałem żeby było ciasno, aby jakoś dobrze zamknąć kadr.Cytat:
portreciki bardzo ciekawe ,mi sie podobaja ,choc przy ierwszym jakby troche ciasno.
Witam po przerwie, postanowiłem odświeżyć wątek nową porcją zdjęć, mam nadzieję że znajdzie się ktoś chętny do wyrażenia na ich temat swojego zdania. Pozdrawiam
24
25
26
27
Witaj,
Hydrant i portrety bardzo przypadły mi do gustu :))
Pozdrawiam
21 mbsz - bardzo dobry portrecik.
Pozdrawiam.
Twoje czarno-białe zdjęcia są dla mnie szaro-szare. Za mało w nich kolorów, znaczy odcieni szarości. Portrety bardzo mi się podobają, ale obróbka do cz-b według mnie leży. W reszcie cz-b zdjęć również.To moje zdanie i nie musisz się z nim liczyć.
Najlepszym zdjęciem wg mnie jest hydrant nr 22. Świetne kolorki i ostrość. Szkoda, że ie jest wyśrodkowane, poza tym super.
Pozdrawiam
chimol: pewnie masz dużo racji, dopiero zaczynam bawić się obróbką zdjęć i większość jest wynikiem moich eksperymentów. Jeśli możesz polecić jakieś dobre i w miarę przyswajalne książkowe pozycję dotyczące post procesingu bardzo chętnie bym do nich zajrzał. Co do hydrantu to było raczej eksperymentowanie ze świeżo nabytym statywem, już mi się nieraz oberwało za centralne kadrowanie w tym zdjęciu ale lubię go chyba za bardzo. Dziękuję wszystkim za to że zechcieli wyrazić tutaj swoje zdanie i zapraszam ponownie.
Zamieszczam kolejne zdjęcia w moim wątku i po raz kolejny serdecznie zapraszam do wyrażania swojego zdania na ich temat:)
28.
29.
spodobało mi się 28 tylko trzeba by je wyprostować po spada na lewo :wink:
21 fajny portret
28 ciekawe tylko po lewej jest paskudztwo na ścianie
i trochę rozprasza.
Pozdrawiam
28 ciekawe ;)
28 bardzo udane :)
Igorra: Niemożliwe, to chyba wina budowlańców bo robiłem z murku który postawili w środku przejścia:)
Mam jeszcze kilka zdjęć z tego miejsca, może jutro coś wrzucę. Pozdrawiam i dziękuję za komentarze.
28 bardzo mi się podoba, choć wstemplował bym tablicę i graffiti i było by miodzio :grin:
Za bardzo nie wiem jak się do tego zabrać, poza tym myślę że utrudnieniem było by to że odbija się on na ścianie z prawej stronyCytat:
choć wstemplował bym tablicę i graffiti i było by miodzio
28 bardzo ciekawe, ... tylko to graffiti na ścianie.
Ale cóż na pewne rzeczy nie masz wpływu. :wink:
Za przedpiszcami - 28 fajna fota. Moim zdaniem nie leci w lewo.
Witam! Dziękuję za opinię na temat powyższych zdjęć. Po krótkiej nieobecności przychodzę niestety tylko z jednym zdjęciem które w dodatku jest odkopane z sierpnia. Zdjęcie robione poczciwym Zenitem 12xp z Heliosem 52mm. Pozdrawiam i liczę na odzew:)
29
Wracając do wcześniejszych zdjęć... 18 jest świetne i 28 mi się podoba.
29 hmm... ma coś w sobie. Dynamiczne, fajny moment złapałeś. Ogólnie ode mnie duży +.
Ale lubię bawić się zdjęciami, zmienił bym w nim temp kolorów (trochę cieplej) i odcień - zabawa suwakami. Fajny klimacik by złapało. Taka moja wizja ;]
Dziękuję bardzo za powyższy komentarz jak i wcześniejsze. Kolejna fota, zapraszam do krytyki:)
Wiem że przejarane:)
30
28 bardzo fajne. 29 fajnie uchwycone, choć nieostre. Ale rozumiem, że ludziki uciekają... 30 ma jakiś niepokojący klimat. Co to za puszka?
Dziękuję za komentarz, ta puszka to świeca, niestety tak wiało że nie dało jej się ponownie odpalić. Napis który na niej widnieje jest dla mnie tajemnicą, wydaje mi się że to po hebrajsku ale pewien nie jestem.
W przypadku 29 bardzo dobrze uchwyciłeś chwilę. :wink:
30 ma niesamowity klimat. Bardzo dobrze zakomponowane ujęcie, właściwa moim zdaniem GO i jeszcze to słońce rozpraszające się na szczycie świecy. Nawet lepiej, że nie udało się Tobie jej odpalić. Tak jest bardziej sugestywne.
Dziękuję za opinie
Wrzucam kolejne 2 zdjęcia pod dyskusje
31.
Mój kompakt w ogóle nie radzi sobie ze złapaniem ostrości w ciemnościach i podczas ruchu ale jakoś lubię to zdjęcie. Na zdjęciu pan Wojtek Waglewski jeden z moich ulubionych polskich muzyków.
32.
Następne już z zupełnie innej beczki