Tu
http://www.pixel-peeper.com/adv/?len...max=none&res=3
masz duuużo zdjęć robionych S105. Nie tylko makro.
Wersja do druku
Tu
masz duuużo zdjęć robionych S105. Nie tylko makro.
Widzisz Krasska, o to właśnie mi chodziło. "Goły" ZD35 przy maksymalnej skali jest oddalony przednią soczewką od obiektu o jakieś 2cm (choć nikt Ci nie każe z maksymalnego odwzorowania korzystać, to domyślam się że by się przydało), a jak dodasz jeszcze pierścień pośredni... Im dłuższy obiektyw tym większy masz komfort - mniej płoszysz, nie zasłaniasz sobie światła.
Sigmę 105 spokojnie kupisz używkę do 1,5k. Ostatnio sam przegapiłem licytację i ktoś mi sprzątnął sprzed nosa za 1,1k.
Co do długiego kita z Raynoxem - dla DCR-250 odległość obiekt-soczewka przednia to jakieś 11-12cm (i uwaga - jest prawie STAŁA), w przypadku MSN-202 to bodaj około 3-4cm (ta sama uwaga) - skalę odwzorowania zmieniasz...ogniskową.
Rumi w swoim wątku pokazuje robale robione przy pomocy ZD-50 + EX-25, a doświetla przy pomocy fajnego stofenu samodzielnie zrobionego i zakładanego na FL.
Poniżej masz dwa moje robaczki robione Heliosem i biedronka z Sigmy 150. Wszystko przy naturalnym słoneczku - bez doświetlania. Stąd u mnie tło zielonkawe, a u Rumiego czarne.
...
A jak się dobrze postarasz, to i kitowym zrobisz dobre makro. Ostatnie zdjęcie jest z 14-54. który ma zakresy podobne do 14-42
Nie tyle kwestia przyzwyczajenia co przeznaczenia. Do mniej płochliwych obiektów łatwiej robić krótkim ZD35 (krótsze czasy, bliżej można podejść i dokładniej kadrować, światło zastane nie powinno problemów sprawiać), za to na motyle na ten przykład to i 150-tka może być za krótko jeżeli chce się wyciągnąć jakieś nazwijmy to "detale anatomii" (oko, "trąbkę", cokolwiek...).
.... fotka z szuflady, ..... jak bawiłem się Sigmą 105 ;)
.
Ale nie samym obiektywem się raczej robi zdjęcie, a tam nie ma zbyt dużo zdjęć robionych zestawem olympus+sigma - mogę się mylić...
Jeszcze jedno głupie pytanko: Sigma 105 pasuje do e-410 bez żadnych konwerterów?
Jak na razie jestem najbardziej przekonana właśnie do tej 105, albo ZD35. A z robaczkami trzeba umieć współpracować, wiadomo, że trzeba się trochę postarać, bo jak nie to żaden obiektyw nie pomoże ;p
Masz z E500
Jesli kupisz Sigme 105 z mocowaniem 4/3 to niczego nie potrzebujesz...
I sie wogole nie zastanawiaj tylko szukaj tej 105 czym predzej:)))))
Mialem ZD35, mam ZD50 mam jakiegos manuala, a jednak choruje i chce kupic S150:)
ZD35 jest fajne szklo ale raczej do statycznego makro:)
pozdro
Oczywiście że się da, kupujesz przejściówkę z Canona na 4/3. Do tego dopinasz tę Canonowską Sigmę i masz.
Tracisz oczywiście autofokus i musisz ostrzyć ręcznie, ale niektórzy uważają, że dobre makro to ręcznie ostrzone :P
Tak trochę abstrahując od samych obiektywów - tu masz MSN-202 z długim kitem na 73mm, tak dla pokazania skali odwzorowania i GO. Przesłona maksymalnie domknięta... Jakby dać na 150mm i ostrzyć jak najbliżej...
Właśnie znalazłam, ale cena jest +700, więc nie wiem czy się to opłaca :P http://www.e-cyfrowe.pl/olympus-mmf-...3-p-12797.html no chyba, że to nie to.Cytat:
Zamieszczone przez Bodzip
Co do ręcznego ostrzenia nie jestem przekonana ze swoim wzorkiem ;d Więc może jednak nie będę kombinować tylko poczekam na taką podaną na tacy :3
Heh, ja mam +3 dioptrie
Tak myślałam, że znalezienie czegoś przeze mnie tak szybko jest podejrzane :P
Hmm no to w tym wypadku chyba poczekam żeby nie brać tego co aktualnie jest dostępne... (chociaż się będę męczyć :p)
Tu masz w tabelce wszystkie szkla do olka bez dodatkowych wynalazkow.Pogogluj po nazwie,poczytaj specyfikacje,znajdz odpowiedni i w cenie Ci akceptowalnej.Rob fotki.
http://www.heise.de/preisvergleich/?cat=acamobjo_oly
Jeśli mieszkasz w okolicy dużych miast sprawdź czy nie ma salonu sigmy, bądź sklepu z tymi obiektywami, może mają i będziesz mogła przetestować w sklepie.
Nic nie jest lepsze jak organoleptyka:grin:
Niestety w mojej okolicy nie ma takiego salonu, a z obiektywami to tam nie wiem, obecnie nie ma mnie w domu.
A jeśli już kupować to tylko używany jak już ktoś pisał, bo różnica jest z 1k...
No nic, będę się czaić... ;p
witam
moja rada - kup sigmę 150 jak chcesz do robali
jak do bizuterii , itp -ZD35 , zdecydowanie taniej
mam oba szkła , ZD35 jest ostry niemozliwie :)
Sigma 150 - lubi czasami pojeździć
zaczynałem z ZD35 , na robalach robiłem testy, się da !!
ale zachodu jest , ze ho ho ( obiektyw prawie dotyka robaka , musisz kombinować z cieniem jaki rzuca aparat+ fotografujacy ( nie zawsze się uda stanąć pod swiatło,jak zaczniesz sie duzo ruszac to raczej po zawodach ) , albo uzyc lampy, najlepiej jakiś ring
z Sigmą nie ma tego problemu , wewnetrzne ogniskowanie, więc nic nie wyjezdza z obiektywu
Sigma jest ciezka , wiec raczej statyw , albo cos do podparcia
pozdrawiam
Sigma 105 wyjeżdża, ale jest tyle luzu, że robal się nie boi.
150 - tka jak piszesz ma wewnętrzne ogniskowanie, ale i tak uwielbiam zabawy z Heliosem :)
Jakby co to pojawila sie 105 na alledrogo z mocowaniem 4/3..
Cena mieszczaca sie w budzecie wiec.....
http://allegro.pl/item1181087052_sig..._jak_nowa.html
pozdro
Wiem, wiem, czaje się na nią właśnie ;p
witam
zanim kupiłem 150 sigmy , testowałem 105
jak juz napisałem 150 lubi sobie pojeździć , 105 w tym temacie to moim zdaniem porazka , czasami było tak ze ze trzy razy ustawiała ostrość po całości !!
pozdrawiam
będzie niedługo kolejna od naszego forumowicza .... :)
aktualne ogłoszenie w dziale Giełda
.
Witam Was.. tak czytam o tym makro i coraz mniej rozumiem. oO
Posiadam E-420 z ZD 14-42 i 40-150 czyli te podstawowe.
Kupiłam ostatnio pierścienie pośrednie 7,14 i 28 mm i z tego co zauważyłam nie współgrają one z tymi obiektywami. Jaki obiektyw będzie do nich dobry?
Taki, do jakiego te pierścienie są przystosowane. NIe podałeś informacji najistotniejszej.
No właśnie problem w tym że nie wiem do jakiego oO
Wrzuć zdjęcia. Choc to pewnie m42.
Cześć,
Jeśli zakupiłaś pierścienie na Allegro - do Systemu E... to tam w opisie stoi:
"Pierścienie nie przenoszą automatyki, co oznacza, że wszystkich nastawów dokonuje się w trybie manualnym - jednak ze względu na specyfikę makrofotografii ostrość w większości przypadków i tak należy ustawiać ręcznie niezależnie od możliwości technicznych obiektywu. Ustawienie wartości przysłony możliwe jest tylko za pomocą pierścienia na obiektywie."
Tym samym, jeśli chodzi o obiektywy E - to nie masz możliwości ustawienia przysłony, gdyż nie posiadają one takiego pierścienia. Co teraz zrobić? Najlepiej zaopatrzyć się w adapter do M42, i podpiąć przez niego do tych 'tulej' jakiś obiektyw M42, choćby i Heliosa. Nie poddawaj się wiec, tylko jeszcze odrobinę doinwestuj.
powodzenia,
Są to te pierścienie: http://fotozakupy.pl/img/produkt/929...srednie_01.jpg
Pan od którego kupiłam mówi że używał E-510 i pierścienie te normalnie współgrały z 14-40 i 40-150mm również Heliosa z m42
Pierścienie te posiadają mocowanie na bagnet i wszystko gra. W opisie masz napisane że nie przenoszą automatyki, czyli wszystkie nastawy robisz ręcznie, ostrość również.
Czyli teoretycznie wszystko powinno być dobrze?
Dziękuję bardzo za pomoc, zobaczymy jak to będzie ;')
Niestety nie. O ile AF przy makro nie jest niezbędny, to konieczność przymknięcia przysłony obiektywów zwykle tak. Pierścienie w połączeniu z obiektywami, które posiadasz, tego nie umożliwiają, jak już wspomniał Sawa. Zdjęcia możesz robić, ale jesteś skazana na pełny otwór przysłony, a więc w praktyce bardzo małe głębie ostrości. W makrofotografii z reguły korzystnie jest znacznie przymknąć obiektyw, żeby uzyskać sensowną GO, czytaj - żeby przedmiot fotografowany był ostry. Użyteczność takich pierścieni sprowadza się jedynie do jakiś bardzo specyficznych sytuacji.