no temat fajny ale jakosc kuleje :)
Wersja do druku
no temat fajny ale jakosc kuleje :)
kolory nienajlepsze dlatego stwierdzilam ze w czarno bialym bedzie lepiej :) gdybym miala mozliwosc jeszcze raz zfotografowania moim aparatem to by wygladalo to troszke lepiej .Na weekend planuje popstrykac moze cos fajnego stworze to wrzuce na forum :0
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
a w jakim programie obrobiles ze tak spytam :?:
Jeszcze do poprzedniego - ja bym to zrobił tak jak na załączonym obrazku.
- niżej horyzont - klasyczny podział 2:1
- słońce bliżej mocnego punktu (samo wyszło po wykadrowaniu:)). To i powyższe załatwiłaby dłuższa ogniskowa. Nie z tym obiektywem, sądząc po EXIFie.
- prawa strona trochę w górę. Nawet jeśli brzeg tak przebiegał to wygląda krzywo.
- pstrykasz RAWy - warto było odzyskać trochę przepaleń z okolic słońca.
- przy wywoływaniu RAWa dodać czarnego (pierwsza zakładka, suwak "Blacks"/"Czarne") - tu mogę się mylić bo siedzę teraz przed badziewiastym monitorem, ale wydaje mi się, że w efekcie kontrasty w średnich byłyby lekko podciągnięcie i kolory bardziej nasycone z korzyścią dla fotki.
Jeśli chodzi o tryby pracy to ja większość pstrykam na "P", jeśli trzeba stosuję przesunięcie programu, a jeśli jeszcze bardziej trzeba to "M". Kwestia przyzwyczajenia. Z "A" nie korzystałem nigdy - lubię mieć większą kontrolę, a "P" jest na tyle automatyczne, że w razie "nagłej potrzeby" pstryknięcia nie zapomnę o dopasowaniu ustawień.
Co do "berlińskiego" roweru - z takim dziadostwem Niemcy chcieli wojnę wygrać? :grin:.
bardzo ladnie ci to wyszlo :) warto zapamietac na przyszlosc :)
choc wydaje mi sie ze za ciemny , moge sie mylic ...
a moze by jakos tak jeszcze z tym rowerkiem:roll:
ten rower coraz ladniejszy mi sie zaczyna wydawac :)
chociaz bardziej mi sie podobala wersja Helmutha :lol:
no to fajniutko trotka:) rower po tuningu:wink:
pimp my bicycle :grin:
no cuś w tym stylu:mrgreen:
a mam jeszcze taka prosbe czy da sie optymalnie powiekszyc tego labedzia ?
labadz fajny ale niewyrazny i za maly na to wszystko :)
Musiałabyś dać zdjęcie w pełnej rozdzielczości, wtedy można zobaczyć co się da z tym zrobić, jednak wydaje mi się że jest on na tyle mały że nic z tego "wycisnąć" się nie będzie dało
po przeskalowaniu do 800/600 to raczej szkoda zachodu trotka z powiekszaniem, bo jakosc poleci... gdybys komus podrzucila w pelnej rozdzielczosci to moze da sie cos zrobic, skadrowac, ale to tez zalezy jak to wyglada w pelnej rozdz.
moze jeszcze raz sama sprobuje :/ szkoda bo lubie labedzie a blizej podejsc sie nie dalo z kitem 14-42 :???:
Nie pytaj o takie rzeczy ;) Po prostu wytnij łabędzia z oryginalnego rozmiaru w takim kadrze w jakim chcesz go widzieć, wklej tutaj zdjęcie i wtedy zapytaj czy da się zrobić coś z czymś ciemnym i nieostrym - myślę, że wtedy będzie łatwiej coś podpowiedzieć.
A do łabędzia pewnie dało się bliżej podejść, tylko troche straszno, co? ;)
Da się - dokarmiaj go regularnie to do wiosny sam urośnie :grin:.
A bardziej na serio - wykadruj to co chcesz zostawić, wymiary w punktach pomnóż przez 2.54/300 (albo godząc się z nieco niższą jakością przez 2.54/200) i wyjdą Ci wymiary odbitki w cm. Jak wyjdzie 10x15cm to coś z tego będzie, a jak np. 4x6cm to chyba tylko jako tło na wizytówkę.
nie wiem ktory lepszy -Olympus Zuiko Digital 40-150 f/3.5-4.5 czy ten sam tylko z przyslona 4.0-5.6 ??? prosze o doradzenie :):-P
Kiedyś robiłam takie małe porównanie obu obiektywów. Pierwsze dwa zdjęcia są z obiektywu nowszego/ciemniejszego. Ale to co wspominał grizz - jest mniejszy, lżejszy. Kolejne trzy ze starszej/jaśniejszej wersji. Jest to jednak kawałek szkła. Nie jakaś masakra :grin:, ale jest jednak większy i cięższy. Optycznie się nie wypowiem, bo się nie znam. Podobno ten nowszy obiektyw jest lepszy (tak czytałam). Jednak w moich zastosowaniach nie widzę różnicy (głównie roślinki, portrety). Ja osobiście bardziej lubię wersję starszą tego obiektywu.
Zdjęcia nie poprawiane w żaden sposób, tylko zmniejszone. Nawet chyba nie ostrzyłam z tego co pamiętam. Mam nadzieję, że pomogą w podjęciu decyzji.
http://www.jolazychlinska.com/wp-con...est/stary1.jpg
http://www.jolazychlinska.com/wp-con...est/stary2.jpg
http://www.jolazychlinska.com/wp-con...test/nowy1.jpg
http://www.jolazychlinska.com/wp-con...test/nowy2.jpg
http://www.jolazychlinska.com/wp-con...test/nowy3.jpg
dziekuje bardzo , te fotki bardzo pomoga ,pozdrawiam :):lol:
Witam wszystkich ,ostatnio zaczelam probowac troszke pstrykac w macro , oto rezultaty :) pozdr.
Cześć Trotka !
Kwiatek mi się bardzo podoba tylko troszkę, odrobinę nieostry,więc popróbowałem go 'podrasować' oczywiście nie jestem specem tu rządzi Mirek54 ale wyszło coś takiego:
Twój Załącznik 32274mójZałącznik 32275
Co o tym Sądzisz ?
Co do drugiego to chyba Popełniłaś ten sam błąd co ja: zbyt barwne tło i pierwszy plan zginął.
pozdrawiam
powiem Ci ze o wiele lepiej , wlasnie zauwazylam ze mam problemy z ostroscia i jasnoscia a przeciez to jest najwazniejsze , no ale musze sie pocieszyc ze od niedawna posiadam lustro i sie ciagle ucze :) rowniez od jakiegos czasu zafascynowal mnie swiat macro , planuje w najblizszej przyszlosci kupic jakis fajny obiektyw do macro moze ty mi cos polecisz <niedrogie >. pozdr.:eek:
Wiesz co ? Widziałem w galerii dożo bardzo ładnych fotek makro robionych przy pomocy konwertera Raynox DCR-250 założysz na każde szkiełko z gwintem : 52 - 67mm kosztuje toto ok. 209,00 zł .Poszukam fotek z tym cudem robionych i podeślę linka.
pozdrawiam
P.S.
Niedrogie=ile ?
Co do taniego obiektywu makro to moge polecic stare, manualne Zuiko 50mm/3.5 MACRO (mam takie). Chyba najlepszy stosunek cena/jakosc :) Do tego DCR-250 i jest niezle.
Co do DCR-250 to polecam olanie tego niepewnego klipsowego mocowania i skombinowanie sobie redukcji nakrecanej na obiektyw. Tysiac razy lepsze rozwiazanie.
W ten weekend mam zamiar (jesli bedzie ladna pogoda) przetestowac swoj sprzet wiec moze pare fotek w roznych konfiguracjach sprzetowych wrzuce (OMZ50+DCR, OMZ50+pierscienie posrednie itp. itd., plus przetestuje w kwestii makro jeszcze OMZ 135mm/2.8 z pierscieniami posrednimi).
Tomek
Zgodnie z obietnicą : 40-150mm+raynox DCR-250
Taki konwerter robi cuda :grin:
A ja na szybko zapodaje co znalazlem w kwestii OMZ 50mm/3.5
Stronka goscia na flickr (ma tam pare fotek z tego szkla:
http://www.flickr.com/photos/21475449@N03/
A tu cala grupa ze zdjeciami z tego szkla:
http://www.flickr.com/groups/1260219@N23/
Mysle, ze szkielko bardzo zacne.
Tom
Jeszcze raz raynox
Nasza galeria
Więcej nie będzie
pozdrawiam
Żeby jeszcze te wszystkie robalki nie uciekały tak szybko. A może na kwiatka zapuścić kilka kropelek kleju? :twisted:
nie wiem jak Wam dziekowac :wink: musze sie powazne zastanowic nad Raynoxem dcr 250poniewaz nie jest drogi a konkretny ,mam nadzieje ze bedzie sie spisywal na moim sprzecie ( oli 520 i zd 14-42 ) dzieki i pozdrawiam :)
Pierwszemu brakuje światła, drugie nieostre. To jedne z najważniejszych rzeczy o którch trzeba pamiętać.
Pzdr.
witam wszystkich !
dlugo mnie nie bylo na forum :) ciagle zmieniam zdanie jezeli chodzi o obiektywy jakie dokupic ,ale w tym momencie mam troszke ponad w budzecie i moge sobie pozwolic na zachcianke , mianowicie chodzi o Sigma 70-300 mm f/4-5.6 DG MACRO + filtr HOYA UV G lub Olympus ZUIKO DIGITAL 70-300 mm f/4-5.6 . Nie znam sie i nie wiem co potrafia dwa obiektywy ale ktory jest lepszy jesli chodzi o zdjecie portretow i przyrody :) tym razem juz stanowczo kupie :) pozdrawiam
Na portrety, to chyba ani pierwszy, ani drugi. Za ciemne oba, ciezko mala GO uzyskac. A jak juz musisz wybrac to bym wzial Olympusowe szklo.
Na portrety i makro, to lepiej wziac ZD50/2.
Tomek
a jest w ogole sigma 70-300 z mocowaniem 4/3 ?:roll: