Fotki 13. oraz 17.
Rozne ujecia drogi... 13. kadr ciekawszy, chociaz leci troche w prawo.. ( ciemno)
Wersja do druku
Ok, może poprzednio nie porwałem tłumów, takie ot, fotki. A co Wy na to?
18. "Mandaryna"
Mandaryna nawet nawet. Jak dla mnie minus to lekko podsuszony ten owoc.
Dycha jest świetna.
Pozdrówka.
Zegar, spray bardzo na tak :wink:
Mnie się podoba :)
Mandaryna byla cyknieta jakies 10 min. po przekrojeniu, wiec to raczej nie kwestia wyschniecia... Moze nastepnym razem sprobuje dodatkowo spryskac woda, ajbo nie kroic jej tylko przelamac... A moze to oswietlenie jakies takie jest ze moze ja troche podsuszylo... :/ W kazdym razie temat jest ze tak powiem ZJEDZONY.
Ale rozumiem, ze kompozycyjnie ciekawie?
Bo osobiscie zastosowalem u siebie w komputrze jako pulpit i jak dla mnie jest calkiem calkiem :)
Kompozycyjnie fajnie fajnie choć w tle jedna mandaryna z jakąś lekką wadą rzucającą się w oczy. Poza tym cyknij ten sam kadr następnym razem z różną GO. Ciekawy jestem efektów.
GO u mnie była ustawiona na max. Jasność obiektywu 3.5 nie daje zbyt wielkiego pola manewru w tym zakresie... Chyba, że chodzi Ci o większą głębię - próbowałem, ale zdjęcie wychodzi mniej ciekawe, za dużo się dzieje w kadrze... Pozdro!
Dla odmiany lekko spoznione zdjecia nowoczesnego Św. Mikołaja :), następnie kolejna próba sesyjki z moją Ewcią :)
Fotka 24. powstała w PS przez odbicie prawego oka + dodatkowe przeróbki. Co sądzicie?
mi najbardziej podeszła fotka nr.21 :)
Temat z Mikolajem fajny :-) a seria z "agentka.." swietna !
buzka, a co się stało z Rudolfem w tym roku?! :)
Przykro mi ale sesja z dziewczyną MSZ to niewypał - widać każdy defekt jej cery, spróbuj wygładzić czy coś...bo modelka urocza a i pomysł z bronią bardzo fajny. Warto popracować :)
Powodzenia
nataszach ma rację co do cery.W corel paint x2 jest bardzo fajne wygładzenie :) A może pokaż coś z nią w BW ?
Temat z Mikołajem w samolociku fajny ale wydaje mi sie, ze obróbką mogłeś wyciągnąć troche światła. Dziewczyna z pistoletem w sumie najbardziej udane to pierwsze i zdecydowało o tym światło, na pozostałych to jednopunktowe świecenie nie sprawia dobrego wrażenia. Ostatnie ukazujące fragment twarzy jest rażąco niedoświetlone.
Ok. Zgodnie z zyczeniami jest w B&W i wygładzone. Dymek gratis :D
Jak tam po swietach? przejedzeni?
A może ktoś z Wrocławia chce sie umówić na wspólne cykanie?
O niebo lepiej jak dla mnie w porównaniu :)
Witaj :)
Przejedzeni, przejedzeni :(
Ładnie wygładziłeś jej buzię :) O wiele lepiej teraz to wygląda.
Ale chyba coś się z jakością fotki podziało, bo u mnie jakieś straszne ziarno wyłazi...
Nataszach i Forever_k3w: Czy takie "wygładzone" twarze są dużo lepsze? No nie wiem, może kwesia gustu, a może siła przyzwyczajeń do zdjęć idealnie wygładzonych laseczek z kolorowych czasopism. Faktycznie może i lepiej wygląda, ale jest "pokaleczone w photoshopie" :)
Druga sprawa: Nataszach, coś mi się wydaje, że ziarno pojawia się mocniej u Ciebie na monitorze. Może jakieś przesadzone ustawienie ostrości? Ja na tamtej fotce nie widze u siebie żadnego ziarna! To samo się tyczy Twoich niektórych fotek, bo wiele razy przepraszałaś za ziarno, którego albo nie było (jak dla mnie), albo było znikomo małe.
Na fotce 27. owoc dzikiej róży (bardzo kiepskie warunki) Tutaj to dopiero było ziarno. Fotka jest mocno obrobiona, a i tak kiepskiej jakości. Pokazuję bardziej ze względów kompozycyjnych niż jakościowych.
Fotka 25. z przygotowań do Sylwestra :), a 26. robiona w sylwestra rano. Widok był przecuuuuudny :grin: W przygotowaniu fotki posylwestrowe w klimacie już zimowym :D
Ufff No to się wypisałem za wszystkie czasy...
Życzę wszystkim samych udanych "strzałów" w 2010r. i jak zwykle zapraszam do komentowania i dyskusji!
26 Bomba :) Masz Raw? 27 kompletnie nieostra :/
Co do skóry to zależy CO KTO LUBI i kiedy to zastosować :) Ostatnio fociłem dziewczynę której wygładzenia nie robiłem, miała ładną cerę :)
26. jak dla mnie, fajny klimat fotki..
26. RAWów nie mam - ale z 15 różnych ujęc w jpegach - to wg mnie najlepsze :) Zapisuje w najlepszej jakości jpg'ach bo mniej czasochłonna obróbka jest, nie potrzeba "wywoływania" tylko zgrywam i można już oglądać.
Wcale aż tak dużo zabawy nie ma :)
Helmuth: True, true, true...
Czasami z rzadka robię RAWy, zwłaszcza jak mi bardzo zależy na rezultacie - np za pół roku na ślubie & weselu mojej siostry na pewno będzie cała seria :)
Mają jedną wadę .... rozmiar :) Karty się szybko zapełniają :)
Bez przesady, o jakich kartach mówisz? Miałem 1G i przez rok, zdarzyło mi się tylko kilka (dwa, trzy), kiedy musiałem przejrzeć zawartość karty i wywaleniem tego co i tak się nadawało tylko do wywalenia.
Na kartę 1G, wchodzi ok. 80 RAW-ów. Czy to mało?
Fot. 26 z mgiełkami świetna.
Ja robię Raw+Jpeg to na kartach 2 + 4 gb mieszczę ponad 200 zdjęć chyba nie pamiętam dokładnie może koło 250. To mi starcza na 1 sesje czasami na styk :) Na inne wypady typu przyroda itp wystarcza w zupełności :)
Na pewno jeżeli miałbym zapisywać w rawach to duuuuużo częściej musiałbym kasować mniej udane fotki. Teraz stać mnie na luksus zrobienia kilkunastu lub kilkudziesięciu fotek takiej mgiełki - z górami, bez gór, paru serii po trzy fotki pod HDR, które później mogę na spokojnie porównać sobie na kompie.
Poza tym przy foceniu np. w ciemnych pomieszczeniach mam trudności w nastawianiu ostrości. AF w E520 jast w takich warunkach baaardzo zawodny - celuję w osobę, a on mi nastawia ostrość na świeczkę obok, itp... A ocenić ostrość na wyświetlaczu jest trudno - niby zdjęcie OK, a jednak na komputerze się okazuje że ostrość do bani. Wizjer+manual - po pierwsze powolny po drugie nie zawsze wyjdzie idealnie...Więc na takim np. sylwku - im więcej zdjęć cyknę, tym większe szanse na fajnie wyostrzone... :)
A jak to jest w aparatach z wyższej półki? Macie jakąś radę na to?
W soniaku A550 słyszałem że dodano funkcję podglądu 1:1 co byłoby bardzo pomocne przy nastawianiu ostrości.
:oops: Grizz - Faktycznie dopiero jak napisałeś zacząłem szukać możliwości powiększenia obrazu livewiev - i znalazłem - przez przycisk OK. Kiedyś próbowałem na szybko, nie znalazłem i potem nie próbowałem nawet szukać :)
Fakt, jest to również opcja w sytuacji kiedy ma się dużo czasu na zrobienie zdjęcia, ale zawsze to jakaś pomoc. Ciekawi mnie tylko jak w porównaniu radzą sobie autofokusy w aparatach różnych firm i może choć trochę wyższej półki... Ktoś ma jakieś doświadczenia?
A oto obiecywana noworoczna seria zimowa:lol:
3 i 4 mi się bardzo podobają :grin:
3 najbardziej mi podeszła.
Fajne te lodowe igiełki na 3 i 4 :D
A dla mnie wszystkie trzy....oprocz pierwszego:-P
Ladna zimowa sceneria 2. i 3. jak dla mnie.
W kontekście ostatnich zdjęć tytuł wątku trochę się zdezaktualizował ;)
A próbowałeś tak obrócić drugie, żeby linia na zdjęciu "szła" do góry? Ktoś kiedyś napisał na forum (chyba Kasprzyk), że ze względu na to, że czytamy od lewej do prawej to pozytywniej odbieramy zdjęcie na którym układ linii rośnie (z prawego dolnego, do lewego górnego rogu).
I jeszcze jestem ciekawa, czy gdyby osoba na pierwszym zdjęciu mocno odchyliła się w prawo, to czy na zdjęciu wyszłaby prosto? ;)