Ale jak poprawi firanki to framuga okna już nie będzie biała. Coś za coś.Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
Wersja do druku
Ale jak poprawi firanki to framuga okna już nie będzie biała. Coś za coś.Cytat:
firanki były takie kremowe....nie wiem jak określić ten kolor... białe widać ramy w oknach dalszego bloku. WB był minimalnie korygowany z Rawa + lekkie ocieplenie bo lubię taki klimat. Co do poziomów w drugiej fotce...możliwości jest wiele, wybrałem taką, wiem że lubisz mocniejszy kontrast w cz/b ale tu nie chcę takiego....stąd prawie nie tykałem ani poziomów, ani kontrastu.
Firanki mało ważne, ważniejsza twarz. Nie widzicie różowego zafarbu?Cytat:
Zamieszczone przez skow
Faktycznie, poszło lekko w róż, ale jak z RAWa, to poprawić łatwo. Pani ma przyjemny uśmiech, myślę, że będzie zadowolona z tego zdjęcia.
Pozdrawiam,
kurczę...na dwóch monitorach to oglądam i na papierze i nie widzę szczególnej dominanty różu...teraz to mnie zdenerwowaliście.... :| poważnie jest zbyt różowo?
To by oznaczało że kalibracja poszła się ...lić. Ale w Labie? Tam gościu naprawdę się stara, zresztą sam robi wesela i siedziałem mu za plecami jak wołał na papier. Coś mi tu nie pasuje...
przychodzi mi do głowy jeszcze że różnie pojmujemy róż... :razz: Niech tam...
Sądząc po szkle to raczej wody mineralnej nie piła więc "dostała zafarbu" :-)
A tak na poważnie to jest najgorzej jak światło sztuczne miesza się z naturalnym.
Zostawcie ten zafarb... ja stawiam na to co skow pisał :)
lessie pokaz coś jeszcze :)
U mnie jest dosc mocny roz.Cytat:
czesc.Ch,.
I owszem, zgadzam sie, zdjecia slubne sa nawet ledwie dostateczne.Cytat:
Zamieszczone przez Baltazar
czesc.
swego czasu również śledziłem fotki ShyMan'a i większość mi się podobała. ślubne pominę milczeniem, bo mi nie leżały za to jedzonko i laseczki w kuchni bardzo pozytywnie. pamiętajcie też że trzeba być niezłym i mieć grube kontakty żeby całkowicie oddać się fotografii - to na pewno nie jest łatwa działka jeśli się z tego żyje.
5D nie powinno się oceniać, nie macając uprzednio OSOBIŚCIE takiego sprzętu. myślę że wiele można z niego wycisnąć i wydaje mi się też że 9 na 10 z Was nie oddałoby chętnie 5D po godzince testowania.
pomijając możliwe trudności z oddaniem koloru skóry, głośne klapanie lustra i fakt że to kamuń, jego WIZJER, rozdzielczość i nikłe zaszumienie mówią same za siebie.
no dobra, macie tu moje wypociny..kilka informacji na początek:
pliki z PC na początku to E-1, a PIC to Minolta.
Światło mieszane: kandelabry, jarzeniówki, zwykłe żarówki + to co wpadało przez drzwi lub okna i lampa w sufit lub prosto.
Obiektyw 14-45 na największej dziurze chyba, to samo minolta. Rawy, AWB korygowany lekko przy wołaniu jpegów ( było za żółto ), czarno białe zwykle przez monochromatyczne mieszanie kanałów...
Jak coś to pytajcie..
tu link:
http://www.mm.pl/~lewandowska1/slub/
możecie pojechac na maxa...
Kolorowe foty - duże spoczko. Dałeś radę, Ty i zestaw 14-45 plus Fl36.
Czarno białe foty mi nie leżą (choć uwielbiam foty WB). Blade.
nie wiedzialem ze masz o mnie taka zla opinie ;)Cytat:
Zamieszczone przez LubMich
jeju...Gary ale mnie zamurowało jak obejrzałem Twoje fotki z podpisu...naprawdę klasa.
Powiedz czym robiłeś? W ogóle powiedz coś więcej jak możesz, w końcu to na temat...
hmm dzieki :) ciesze sie ze sie podobaja, jesli znasz kogos kto chce zdjecia w wawie i okolicach to zapraszam :)
robilem je d70 z sb-600 i roznymi szklami ktore mialem w danych miesiacach czyli
nikkor 180/2,8; nikkor 20/2,8; nikkor 50/1,8 a obecnie (czyli album Kinga i Marcin) sigma 10-20/4-5,6 oraz sigma 30/1,4
nie wiem co wiecej chcialbys wiedziec :)
pozdrawiam
lessie:
ładnie kadrujesz a to najważniejsze. poza tym niewiele można powiedzieć na podstawie tych paru fotek. jak się rozbujasz i wrzucisz więcej, to komentarze też się rozkręcą.
swój pierwszy ślub zapodałem na ŚF - tam się dopiero można dowiedzieć... chłopaki wszystko wyłapują w mig.
przy garym to bądź czujny, bo ani się obejrzysz a przeciągnie Cię na żółtą scieżkę i każe powyrzucać zoomy (...)
p.s. widzę że junior podobny do Ciebie - możesz spać spokojnie.
spokojny jestem...póki co nie planuję transferu...jedyne z czym naprawdę walczę w E-1 jest szum a na tym polu najlepiej wypada Canon więc ewentualna zmiana byłaby chyba waśnie taka, bo pozostałe walory mają bardzo podobne, szklarnie i ceny również.
Fotki ślubne Garego robią wrażenie, trochę dużo tych krzywych i przerysowanych kadrów ale to przyciąga uwagę. No może nie pasują mi te z Panią o sporym organie powonienia bo jeszcze to podkreślają ale fotki naprawdę klasa.
co do rozbujania się to więcej nie co wrzucać bo są bardzo podobne, chyba że kotlety i bigos ktoś lubi ;) w fachu weselnym raczej się sprawdzał nie będę więc pewnie nic nowego nie będzie. Bardziej mi zależało na Waszej opinii czy jak młodzi to zobaczą ( jeszcze nie widzieli ) to będą zadowoleni? Czy nie jest to mega porażka...
teraz inwestuję trochę w lepsiejsze szkła - chcę wymienić 14-45 na 14-54 i 40-150 na 50-200, dokupić stałkę i będę spokojnie czekał na nowe body następne 5 lat :mrgreen: a potem jeszcze ze 3 aż stanieje....
chytry plan....
To jak najbardziej pozytywna cecha ;), a i cieżko było wyłowić kogoś kto był bez szans przeczytania tego..Cytat:
Zamieszczone przez gary
Jeronimo: scalilem watek
W przyszłym roku mam siostry wesele.Poprosiła mnie aby zrobic jej kilka fotek.Nigdy nie robiłem tego typu zdjęć w kosciele i na weselu.Pomóżcie jakie wybrac ustawienia dla lampy i aparatu.Chciałbym jakos dobrz wypasć a nie moge jej odmówic.Mam E-1 + 14-54 i FL-50.Może ktoś mi napisze na jakich ustawieniach robi takim zestawem.Nie wiem jakie wybrac ISO, jaka przysłona,jaka migawka.Jak lampa.Prosze wszystkich o rady...
Wszystko masz fajne, lampe tez.
Foc tak jak ci nakazuja warunki. One sa bardzo zmienne. Pora roku, dnia, pogoda, pomieszczenia, ich wielkosc i oswietlenie. Natezenie i barwa. Duzo elementow by dac jednoznaczna recepte.
Masz sporo czasu by potrenowac.
Mozesz focic w trybie P w plenerze ( masz shifta i korekcje pod obydwoma koleczkami), zachowuje sie z shiftem jak preselekcje. W pomieszczeniach tryb M. Jak nie wiesz co i jak to pomiar matrycowy. Trzy punktowy AF a jak cos lykasz z tego to bardziej zaawansowane tryby pomiaru i AF. W trybie M czas 1/60 f4. ISO jak Ci tam wyjdzie. Jak pomieszczenie jasne to 200-400 jak ciemniejsze to 400-800. W plenerze ISO 100-200max.
Prace lampy koryguj koleczkiem korekci blysku po wczwsniejszej analizie fotki na wyswietlaczu lcd albo analizie historiogramu.
To tak z grubsza i bardzo powierzchownie. Poszukaj sporo bylo dyskusji. Masz juz linki do nich. Dopiero jak cos nie pojmiesz pytaj.
czesc.Ch.
dla lubiocych OTy (sprawa Firmware do E1)
https://forum.olympusclub.pl/topics2...iem-vt8872.htm
Dzięki chomsky. Dopiero poznaję aparat i zawse boję się wysokiego iso ale w kościele dam jakieś 400 ustawie na manual 1/60s f4-f5,6 lampę chyba mogę na FP TTL AUTO czy też na manualu?Moze kupić jakis dyfuzor?Najgorszy pierwszy raz bedzie.