Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 63

Wątek: zdjecia slubne...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria

zdjecia slubne...

nienawidzę tego typu zdjęć ale tym razem to najlepszy kumpel więc się zgodziłem. Chodzi oczywiscie o ślub i imprezę po ( nie ma wesela tylko małe spotkanie w knajpie ).
    Do dyspozycji mam:
    1. E-1 z 14-45 ( 40-150 ale ten tylko w torbie raczej ) + FL36
    2. KM D5D + obiektywy Minolty : 50mm ze światłem 1,7 lub 1,8 nie pamiętam oraz 2 zoomy ze światełkiem w okolicy 4 ( nie będę zgadywał dokładnych modeli bo to sprzęt kumpla ale jeden będzie coś koło 17-35 a drugi bodajże 28-105 ) + lampa Cosmos

Pomyślałem że do KM podpiąłbym 50mm ( co mi da 75 po cropie ) bez lampy ( mogę na wszelki wypadek założyć ale średnio znam ten ten zestaw ) i mam fajny zestaw portretowy z możliwością używania duuuużej dziury i wysokich ISO a Olkiem waliłbym po oczach lampą z zapiętym 14-45 ( wiem że to nie rarytas ale zdjęcia robi niebrzydkie a nie muszą być konkursowe ). Co Olka to właściwie wybór jest jeden ale zastanawiałem się nad tą KM, czy nie dać tam jednak zoomu. Zawsze to bardziej uniwersalne a nie wiem czy te 90mm Zuiko będzie wystarczającą odległością...Wolałbym się nie rozpychać między młodymi.
    Ślub w USC, imprez w knajpie, godz 13.
    Dajcie wszelkie możliwe rady techniczne, może poza tym że musze mieć zapas aku
    Co do ujęć to trochę obejrzałem w sieci ale jak macie coś ciekawego to też się podzielcie, chleba Wam nie odbiorę bo już mówiłem - nie lubię tego tematu....ale sytuacja jest wyjątkowa...

| OlyJedi Awatar krzwoj
    Mieszka w
    Heidelberg
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Proponuje zajrzec tutaj:

Slub-fotografowanie

Znajdziesz tam sporo informacji, glownie od jednego z forumowiczow.

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    dzięki za pomoc...
    a jeszcze jedna sprawa co do FL-36. Wiem że na śluby i imprezy to się nie nadaje tak jak FL-50 ale nie kupowałem pod tym kątem. Bardziej mi chodzi o wskazówki dotyczące ustawień E-1 z tą lampką. Mam ją od niedawna i nie znam możliwości. Zawsze wolałem światło zastane, stąd o lampy się nie martwiłem a tu nagle głębokie wody.
    Ciekawy jestem czy np wystarczy ustawić w Urzędzie ( bo na imprezie w ciemnej knajpie to raczej nie ) lampę w sufit, ISO 200 i jazda, ewentualnie jakaś korekcja błysku na +/- czy jednak walić po oczach...W jakim trybie pracować? TTL Auto? A możę FP? Jaki tryb wybrać w E-1 i jakie ustawienia co do lampy w menu aparatu? ( do tej pory nawet tam nie zaglądałem... )

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    148
    Moja galeria
    Jeżeli sufit jest na wysokości 3-5 m to możesz walić w sufit, z tym że ISO ja bym dał na 400, żeby wydobyć cienie i tło. Daj jeszcze niewielką białą kartkę za lampą, żeby część światła kierowała do przodu. Wtedy nie będzie cieni pod oczami. Jeżeli sufit jest wyżej, a także na imprezie, zrób sobie prosty dyfuzorek z kalki technicznej i wal na wprost, rozproszy to trochę światło i ociepli kolory, Iso 200 to minimum, ale ja bym na 400 jechał. Miałem FL36, mam teraz FL50 i mam porównanie, z FL 50 mozna zejść na 100-200 Iso, z FL36 przedział tylko 200-400. Co do trybu, możesz TTL Auto, albo samo Auto, z moich doświadczeń wynika, ze w tym drugim trybie też lampa sobie dobrze radzi, a ładuje się krócej, z racji tego, że tylko raz błyska, a nie 2 razy jak przy TTL. Uważaj też na pomiar światła, suknia p. młodej może powodować, że aparat będzie niedoświetlał, trzeba wtedy lekko podciągnąć ekspozycję. Troszkę chyba namieszalem, ale mam nadzieję, że coś pomogłem
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    pomogłeś, pomogłeś... z tym ISO 400 to nie będzie przesada? Godz 13, sala z oknami...aż tyle światła będzie brakować???. Przypuszczam że przy ISO 800 mógłbym focić bez lampy....

Siła reputacji
    148
    Moja galeria
    Skoro są okna to może wystarczy 200, myślałem, że to jakies takie pomieszczenie gdzie tylko światła sztuczne. Zresztą zobaczysz sam, iso zmienić to nie problem

Fl36 i iso 400, światła dziennego brak, lampa 45 st w górę i dyfuzor z kalki technicznej. Nawet chyba lekko przyjajarałem, ale z białymi strojami tak to jest.

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    daje radę ta fotka, widać że sufit za nisko to nie był. Niezależnie od sali i pogody to tak źle u mnie nie będzie na bank...

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    lessie:

ja dam radę przeciwną: minimalizować udział błysku w oświetleniu ogólnym i podnosić ISO. 400 masz jak w banku, możliwe że bez 800 się nie obejdzie. po prostu: jeśli musisz błyskać mocniej, niż GN14, zastanów się nad wyższym ISO. 800 jest w miarę jeśli dobrze naświetlisz, wtedy tylko cienie do odszumienia i jazda.

zasilanie:
    bez trzech ogniw BLM-1 i 8 aku do lampy (4 komplety) nawet nie wchodź, bo będzie stres. jeśli masz już gripa, to pomyśl o zamienniku BLL-1, tak na wszelki wypadek: zimą faza schodzi momentalnie.

ustawienia:
    ISO400/800 F4.0, lampa z mydelniczką (Sto-Fen) i jedziesz. tylko RAW czyli bez karty 2GB może być ciężko focić takie wydarzenie. RAW pozwala na lepsze odszumienie materiału i na porządną korektę WB jeśli będzie trzeba.
    z czasem nie schodź poniżej 1/50s bo niemiło się zdziwisz jak zobaczysz fotki.

przeczytaj kilkukrotnie instrukcję lampy w miejscu gdzie piszą żeby nie przeginać z następującymi po sobie błyskami. dwóch gości z forum już zjarało przewody w FL-36, więc lepiej uważać z seriami.

nie siedź długo na dworze, bo po wejściu do budynku obiektyw zaparuje i będzie stres.

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie
    z tym ISO 400 to nie będzie przesada? Godz 13, sala z oknami...aż tyle światła będzie brakować???. Przypuszczam że przy ISO 800 mógłbym focić bez lampy....
    Możesz po prostu włączyć AutoISO - działa własnie tylko z lampą, jak będzie za ciemno i lampa nie wydoli to aparat sam podniesie do max. 400 (skokami co 1/3EV, a nie co 1EV przy ustawianiu ręcznym, tj. 100->125->... itd.)

Co do trybu pomiaru światła to przy współpracy z lampą do szybko zmiennych scen polecam ESP. Na ślubach zazwyczaj nie ma czasu na pomiar punktowy. Średni ważony też może być.

Nie zapomnij doświetlać cieni (tryb FP TTL) przy zdjęciach na zewnątrz - twarze wyglądają przyjemniej. Pomiar ESP działa tutaj najlepiej.

Tryb auto lampy pozwala błyskać szybciej, ale przy kadrach o sporym kontraście może zgłupieć. Najbezpieczniej jednak tłuc w TTL. Musisz jednak uważać żeby zmieścić się w zakresie korecji wyświetlanym na lampie (odległość od obiektu pierwszoplanowego). Poza tym obszarem musisz wprowadzić korekcję błysku kółkiem na lampie (na minus jeśli jesteś za blisko)
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

Siła reputacji
    148
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    lessie:

ja dam radę przeciwną: minimalizować udział błysku w oświetleniu ogólnym i podnosić ISO. 400 masz jak w banku, możliwe że bez 800 się nie obejdzie. po prostu: jeśli musisz błyskać mocniej, niż GN14, zastanów się nad wyższym ISO. 800 jest w miarę jeśli dobrze naświetlisz, wtedy tylko cienie do odszumienia i jazda.
    Nie do końca przeciwną, ba jak bedzie błyskal na wprost to też tak uważam, ale jeżeli sufit nisko i FLka będzie przy ISO 200 ładnie oświetlać całe pomieszczenie to po co duże ISO. Zresztą co możemy gdybać, gdy nie wiemy jakie tam panują warunki, skoro są okna w sali ślubów to jeszcze pogoda za oknem ma znaczenie, jak bedzie taka mgła jak dziś to można uznać, że światła z zewnątrz praktycznie nie ma, znowu jak okna od południa, a będzie mocno świecić to lampa posłuży jedynie do niwelowania kontrastów.... Co do błysków na zewnątrz, to oczywiście FP TTL i moc lampy najlepiej na - 1.5 do -2.3.