Ja też składam PSem, ale starym 6.0, nie mogę jakoś nowego przetrawić jeszcze ;) Osobiście również uważam, że jest najlepszy ;) inne się właśnie lubią mylić.
Wersja do druku
Ja też składam PSem, ale starym 6.0, nie mogę jakoś nowego przetrawić jeszcze ;) Osobiście również uważam, że jest najlepszy ;) inne się właśnie lubią mylić.
PT GUI - swego czasu była wersja freeware
teraz chyba jest kupna ale program rewelacja
skleja tak, że nie wiadomo gdzie i co i dlaczego połączył
pzdr
dbs
Tak co do panoram - robilam wlasnie jedną, z trzech zdjec prosto z E330. PS CS 3 zeżarł mi 1GB HDD na pliki tymczasowe, po czym stwierdzil, ze "scratch disc is full" i mi jej nie zapisze... [uratowal mnie databank, na ktorego przerzucilam niektore pliki z hdd...]
grizz ten Olsztyn wyszedł całkiem całkiem.
krzysiek1902 dobry ale to trial, a wiadomo każdy płatny program jest OK.
Pozdrawiam dzieki
Hugin w połączeniu z Autopano-SIFT daje poza tym efekty doskonałej jakości (i wszystko robi się samo).Cytat:
Zamieszczone przez salvadhor
możecie polecić program który doda np: 5 zdjęć, nie do panoramy, normalny za free
?Cytat:
Zamieszczone przez gladiator
hugin?
Hugin jak najbardziej,ale do niego polecam na dokladke jako pomocnika Enblenda.Ten zadba o minimalne przejscia.Razem ze soba dobrze wspolpracuja.
o tu mnie jeszcze chyba nie bylo, mam pytanko odnosnie ptgui bo sie wlasnie nim bawie, jak tam mozna wstawic znak wodny zamiast sladu po statywie na spodzie ? moze ktos wie, bo nic nie moge na necie wygrzebac. i czy wogole mozna w ptgui znak dodac , dzieki ,pzdr.
http://www.trzywymiary.com/#/hotel1/
interesuje mnie jak tam moze dzialac tv. moze ktos cos wie na ten temat, dzieki i czekam na jakies podpowiedzi z obu pytan,pzdr.
Ciekawe zastosowanie znanego już efektu. Obstawiam, że to co widać to projekcja wideopanoramy, z tymże w klasycznie wykonaną panoramę zostało wkomponowane wideo. Nie śledziłem zapętlenia, ale z pewnością się powtarza.
Wideo panoramy: http://ryubin.com/PanoGallery/.
ok dzieki hades, jeszcze jedno pytanie , gdzie wrzucic panorame zeby mozna byla ja w necie ogladac? ja to moge otworzyc tylko quik time playerem, dzieki pzdr.
Trzeba poszukać "playera" do panoram. Do wyboru są aplety oparte na Javie lub flash. Wybrany aplet trzeba wkomponować w swoją stronie domową. Zwykle taki aplet potrzebuje kilku informacji, m.in. ścieżkę przechowywania panoramy, kąt widzenia, pozycje startową, pokazanie lub nie guzików sterujących w aplecie. Jeśli aplet obsługuje "skrypty wycieczek" można połączyć kilka panoram i dodać przyciski sterujące na każdej z nich. Dzięki temu będzie można tworzyć wirtualne wycieczki.
Dostępne są aplety, zarówno bardzo proste w użyciu, przeważnie darmowe, pozwalające na nic więcej prócz obracania, a są też takie, które oprócz pokazywania widoku mają dedykowane narzędzia do budowania wirtualnych wycieczek.
Playery to: SaladoPlayer, Panosalado lub CuTy
Będzie też potrzebny konwerter między plikami typu equi do cubic'ów - pano2qtvr, SaladoPlayer, Panosalado
Do łączenia panoram 360* darmowy to chyba tylko Hugin.
la_pasta, dzieki wielkie za kakretna odpowiedz do laczenia mam i nawet panorame juz mam :) nie wyjsciowa jakas ale jest , bawie sie swoja pseudo glowica ,a zarazem sprawdzam mozliwosci swoje w tym temacie ,pzdr
Player do podglądu panoram na komputerze to DevalVR, oczywiście też darmowy :)
Nie instaluje się go tylko "kładzie" na pulpicie i przeciąga na niego panoramę.
Problem śladu po statywie można ominąć robiąc jeden kadr z ręki. Należy skierować aparat w dół, trzymając go na podobnej wysokości jak był zamocowany na statywie, z uwzględnieniem głowicy panoramicznej. Oczywiście trzeba się cofnąć maksymalnie daleko od środka kadru. Przy obiektywie szerokokątnym (np. ZD 9-18) nogi fotografa załapią się na skraju kadru. Przy ZD 8 fotograf załapie się co najmniej do połowy. Program składający panoramy przy montażu automatycznym powinien pominąć brzegi kadru na korzyść usunięcia z nich fotografa. Czasami zdarza się, że trzeba jednak zrobić to ręcznie.
Drugi sposób to założenie w miejscu statywu odpowiedniej maski z logo lub danymi adresowymi. Jeśli zrobimy odwzorowanie płaskie, czyli jeden obraz to na dole prostokątnej panoramy nakładamy prostokąt z opisem wysoki na kilka procent pełnej wysokości kadru i długi (rozciągnięty) na 100% długość panoramy. Finalnie ułoży się on w koło, w trakcie oglądania. Pozostawiam Tobie poeksperymentowanie z wielkością i upakowaniem opisów.
Dzięki za info.
la_pasta dal bym ci plusa znowu ale nie moge :) za to masz u mnie wielkie i zimne jak sie kiedys nasze drogi zlacza :) dzieki i pzdr. ps. udalo sie :)
mirek daj mi szanse , ja tu na ice tea sie umawiam :)
http://www.panophoto.org/forums/view...hp?f=81&t=1414
tu jest link do programow sklejajacych panoramy, wirtualnych wycieczek itp,. wygrzebalem dzis na necie . moze zna ktos jakis program jak pano2vr ale darmowy? .pzdr.
Są darmowe playery ale wiele tego nie ma. Wejdź sobie na panoforum.360vr.pl czy jakoś tak i uzyskasz odpowiedź. A zapytam jeszcze o co ci dokładnie chodzi? Sam player czy coś o większych możliwościach. Jak to drugie to nie wiem czy coś takiego jest. Nie kojarzę w tej chwili.
Wysłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk
krakman dzis u mnie 20 stopni spodenki i koszulka to juz norma :p
la_pasta wiem ale ja na maca potrzebuje a to tylko pod windowsem chodzi i chyba nie rozklada panoramy na qubiki , bardzo to okrojone :( , ale dzieki .ps co z ta mrozona ( herbata oczywiscie )? :)
A jak bedzie 30° to????
Popatrz tu http://www.easypano.com/de/virtuelle...tware-Mac.html
No jak to co mirku, jak co roku , boxerki i klapki :) przeciez nie bede sie parzyl :) , widzialem to juz gdzies mirku , jesssu masz maca to plac , tak to chyba wyglada :/
klapki mozna odpuscic, najwazniejszy podkoszulek koniecznie w siatke bez rekawow i obcisly na maxa :p
Przepraszam, że tak sporadycznie odpowiadam, ale mam sporo pracy. Często czytam forum przez telefon. Niestety nie znam oprogramowania do panoram na Maca. Używam Windowsa i tak narazie przynajmniej pozostanie. A co do Ice Tea, to narazie chyba nici :( W weekend zapowiadają u mnie zimę! A ja już miałam nadzieję na jakiś wiosenny spacer z aparatem.
Widzę, że Hugin lata też na makówkach. Na windozie, czy linuxie do panoram używam tylko tego:
http://hugin.sourceforge.net/ albo szybciej, do plików: http://sourceforge.net/projects/hugin/
Pozdrawiam
PS. Nie chwaląc się, ostatnio popełniłem takie cuś (widok z okna/balkonu mojego mieszkanka - Kato; robione z ręki): https://plus.google.com/u/0/photos/1...48320387394978 ;)
dzieki za podpowiedzi , poprostu nie moge strawic hugina poraz 3 go dzis zainstalowalem i po raz trzeci go wywalilem , poprostu syf jak dla mnie , a moze ja glupi jestem :/ , choc w ptgui skladam dobrze :p dzis wlasnie robilem zlecenie i musialem poskladac panorame z 36 zdjec hugin oszalal, a ja wciaz nie wiem co zrobic z oblesna czarna plama po statywie :( pzdr. i dzieki .
tak wiem mirku, ale wlasnie z tego lipa wyszla, a w miejscu czarnej plamy musze jakies posrane logo wstawic :/