dzisiaj przyszła nowa dostawa ale nie przeceniłem jescze,
cena spadnie w okolice 3499
Wersja do druku
Dla mnie osobiście nie będzie specjalnego dylematu - e-30 i już, bo nie focę po deszczach, bo lubię mieć lżej niż ciężej jak zasuwam kilometry po górach, bo iso wygląda zachęcająco...
Tylko poczekam aż wyjdzie e-40 :) i wtedy dokonam zakupu ostatków magazynowych za 2000 zł:cool:
W e-3 jest tak samo. No i nie sadzisz że testujący są idiotami i nie ustawiają tych samych ustawień
To gdzie są rawy 2 zdjęć tego samego w podobnych warunkach zrobione ?? poproszę o link.
Może rozwaliłem jakiś mit Świętego Grala ( e-30 ) ale jak chce zobaczyć mniejsze szumy to porównuje do canona albo nikona. Lepsze iso to ma konkurencja. Osobiście mi odpowiada to co mam w E-3 i nie widzę żeby w E-30 była kolosalna różnica tak jak wypadku konkurencji.
jeżeli E-3 potrafi coś takiego wypluć po obróbce to znaczy że ma iso 3200 prawie używalne.
Napisałem tylko że mi sie wydaje że iso w E30 jest gładsze niestety przy iso 3200 detale tracą szczegóły i tu odstaje od np. D90 i 50D
3200 po obróbce
reasumując 3200 będzie tylko do małych odbitek ;)
Proszę bardzo:
http://www.imaging-resource.com/PRODS/E3/E3RAWINDEX.HTM - cała strona z rawami z E-3
http://www.imaging-resource.com/PRODS/E30/E30A7.HTM - pod niektórymi zdjęciami są linki do rawów z E-30
Cudów to nie ma.
Nikt nie mówił, że E-3 przestaje już robić zdjęcia. Nikt też nie mówił, że różnica jest kolosalna. Na moje oko jest niewielka, ale jest. A kolosalnych różnic to nie widziałem nigdzie, nawet w przypadku konkurencji (chyba, że tej małoobrazkowej).
Jednak E-czydzieści zamiast E-czy.
Obraz wygląda nieźle, może nawet lepiej niż w "3" i aparata ma wielce przydatną funkcję - regulacje BF/FF.
Mam u siebie FF jak byk i wiem ile muszę sie nakombinować by ostre było to co chcę lub robić w LV. Strasznie to upierdliwe. Wolałbym dopłacić i mieć ostre to co chcę bez kombinowania. Teraz cena troszkę za śmiała, ale spadnie, spadnie.. No chyba, że wszystko bęcnie. Wtedy, nie puszki będa naszym zmartwieniem :roll:
Może gdyby e-30 miało uszczelnienia i korpus magnezowy to może bym się skusił.
Proszę o uwagę...
Dostanę kolejne lanie od policjantów i ormowców z tego portalu ale muszę to powiedzieć bo pęknę...
Czytając Wasze wysublimowane wymagania sprzętowe; co lepsze, gorsze, lub równe i od czego a dlaczego, - kolejne rozwiązywanie problemów które nie istenieją... nasuwa się nieodparcie i nie daje się odgonić jedna natrętna cholernie uparta myśl > w ****** Wam się poprzewracało..
Dziękuję za uwagę.
No wlasnie! Kalibracja AF i baza danych dla 20 obiektywow! Kto sie zetknal z problemem bledow AF (FF/BF) i nieporadnoscia serwisu w tej materii - wie o czym pisze. Mysle, ze nieprzypadkowo sie na to zdecydowano z poziomu oprogramowania :)
Za to warto zaplacic. Spotkalem sie z 'fachowcami' ktorzy bledy ostrosci ewidentnie spowodowane FF/BF przypisywali softowi, matrycy, optyce - nie patrzac, ze reczne doostrzanie na LV (weryfikacja ostrosci na matrycy) demaskuje ich przyklepywanie oczywistego faktu rozjezdzania sie korpusu i roznych szkiel.
Gdyby tak firmware to opanowal w nizszych modelach!
Pierwszy zauważył ktotek tę podwyżkę E-3 w Fotozakupach ... Za takie numery to się mozna nieźle wk...,bo jeszcze komuś obiecałem odsprzedaż z promocji i robię sobie teraz z gęby cholewę... Trzeba sprawę przemyśleć od nowa (albo kupić Fuji S5 pro hehe)
Co prawda E-30 nie miałem w ręku,ale porządny aparat musi swoje ważyć aby był stabilny,w dodatku uszczelnienie Body,to plusy.A że E 30 ma kilka pikseli więcej?,przy tym samym rozmiarze matrycy to raczej nie przemawia według mnie na jego korzyść.Szumy?,mam E 510 i raczej powyżej ISO 400 nie pstrykam,fakt kilka razy nie mogłem włączyć lampy i 1600 też używałem,jeżeli ktoś pamięta czasy analogów to błona 27DIN miała spore ziarno w porównaniu do 21,coś za coś.W każdym bądź razie zbieram kaskę na E-3.Pozdro.
Zakladam ze w glownej mierze do fotografii podwodnej.
- przewaga jednak na korzysc e30, mam na mysli wage i LV ktore bedzie bardzo przydatne pod woda, jesli bedzie odpowiednio szybko ostrzyc , bo uszczelnienia to raczej malo praktyczne:)
-jedyna rzecz do przemyslenia to wielkosc wizjera, dla mnie osobiscie istotna rzecz w fotografii podwodnej.
E tam to sama przyjemność pogadać o sprzęcie oczywiście z umiarem ;)
mój plan jest taki: kupić E-30 jako podstawowe body plus istniejące 410 z naleśniczkiem, ciekawi mnie ta nowa sigma 50/1.4 (podobno najostrzejsza) pod 4/3 przy zakupie jej będę spokojny o jej ewentualny FF lub BF.
No cóż canoniusza trzeba będzie sprzedać... znudziło mi się ciągłe przymykanie tak drogich szkiełek, i częste nietrafianie w odpowiednią DOF.
Widze ze watek przeze mnie poruszony pokazal jak bardzo jest prawdziwy zart o dyspucie na temat wyzszosci Swiat Bozego Narodzenia nad Swietami Wielkanocnymi...:wink:
Kupilem E-30 i cena mnie nie przerazila. Malo tego jestem zadowolony nawet bardzo. Jak wejdzie nowy model to ci ,ktorzy czekaja pewnie beda mogli ode mnie kupic nieco uzywana E-30 :) -zobaczymy...
Pierwsze wrazenia i zdjecia opisalem tutaj https://forum.olympusclub.pl/showthr...501#post271501
Bardzo dziekuje Wam za uwagi ale mysle , ze kazdy podejmuje decyzje "na czuja" i wedle swoich potrzeb. Porownujac to do terminologii samochodowej zawsze sie znajdzie taki ,ktory kupi mniejsze BMW serii 3 z mocniejszym silnikiem i lepszym wyposazeniem zamiast slabszego, mniej wyposazonego i wiekszego Bmw serii 5. Chociaz ten ostatni moze byc nawet tanszy. Ciesze sie ze mam taka wolnosc wyboru.
Poczytalem wasze opinie i wybralem. Jeszcze raz dziekuje
Anim policjant ani ormowiec ale czasu mam nieraz sporo, blablać o sprzęcie lubię i jeśli znajduję tu takich, którzy o radę proszą to chętnie odpowiadam.
Jeśli tego nie lubisz to po cholerę zaglądasz do takich wątków? :roll:
I po to właśnie mamy reputację, jedni dadzą plusa, inni minusa... ;)
Ja nie dam nic ale nie lubię, jeśli ktoś mówi jak mam myśleć i to w dodatku nie proszony :roll:
Z mojej strony EOT.
Zgadzam się całkowicie z poglądem rocco i dlatego (jakby w zastępstwie) dam minusa Rafałowi (którego poza tym bardzo lubię :) --pozdrawiam
Ludzie, na miłość boską! Używajcie k..wens tej interpunkcji jak należy!! Może i jest to "jakieś tam forum", a nie szkolne wypracowanie, od którego zależy przejście do następnej klasy, ale ileż można?!!
Brać do ręki pierwszą książkę (byle nie telefoniczną) i zobaczyć jak to należy robić! Rozumiem błędy, które od czasu do czasu można popełnić, ale to jest po prostu zwykłe niedbalstwo. Czytając takie wypociny łzy człowiekowi po plecach lecą. Szanujmy siebie jako użytkowników OC, czas, który poświęcamy na komunikowanie się między sobą, umieszczając post pod postem!
Pozdrawiam
Brawo dla kolegi mynameisnobody i jeszcze raz brawo.
Znów pragnę zauważyć, że cena E-3 się zmieniła, tym razem na korzyść dla kupujących. Body wróciło do ceny 3699, pojawił się też zestaw z gripem za 4099 a więc 100 więcej niż kiedyś...
Tak na marginesie - czy w Fotozakupach można ustawić śledzenie zmian cen poszczególnych towarów, tak jak w innych sklepach (głównie zachodnich)?
Ale za co to brawo?
Chyba po raz pierwszy w E-systemie mamy do wyboru dwie różne puszki ze średniej półki w identycznej cenie. Do tego z mniej lub bardziej ciekawymi promocjami.
Dyskutujemy o przewagach jednego bądź drugiego aparatu, każdy z nich jest dostępny na półce w sklepie. Jak widać chętnych do zakupów ( a nie tylko czczego mielenia jęzorem) nie brakuje. Canoniarze, Nikoniarze czy Soniacy <lol> od jakiegoś czasu mieli taki wybór. Mamy i my. Dlatego poprzewracało nam się w d..pach??
Dodam, że jesieniozima + sezon grypowy (ja od 10 dni ruszam się tylko jak muszę) - sprzyjają bardziej takim dyskusjom niż fotografowaniu.
No właśnie... Po raz kolejny mynameisnobody zabiera głos w dyskusji i jego wypowiedź nie wnosi nic poza zanegowaniem jej sensu. I po raz kolejny wypowiada się fotomic w duchu aprobaty, wręcz pochwały. Wcześniej:
Rozumiem, że to prywatne wypowiedzi fotomic'a a nie głos w imieniu Administracji?
;-)
Jedni za niecenzuralne słowa dostają plusy i pochwały, inni mandaty.
Życie...
A ja zaneguję negację sensu istnienia takich pogadanek, jak w tym wątku.
Dlaczego? A wyobraźcie sobie osobę będącą na etapie poszukiwania aparatu dla siebie, loguje się taki delikwent na forum i od razu pytanie 'co kupić', a starym wyjadaczom krew z oczu cieknie jak to czytają. A delikwent pyta, bo nigdzie w wątkach nie znajduje opinii na temat aparatów.
Oczywiście, nie ma co popadać w nadmierną celebrację technikaliów. Ale takie informacje, jak to, z czego jest body zrobione, jakiej jakości materiały, czy lżejsze, czy cięższe, czy pasuje posiadaczowi, czy nie pasuje - czemu by się miały nie przewijać w wypowiedziach.
I nie ma to nic wspólnego z tym, że komuś coś się poprzewracało - po prostu każdy ma prawo do swojej opinii. No chyba, że ktoś bije pianę, a Olympusa zna tylko z reklamy na akademiku :)
Ostatnio bardziej niż tzw. "onanizm sprzętowy" razi mnie ostentacyjne krytykowanie wszelkich rozmów na temat sprzętowej strony fotografii. Panowie (bo Pań na razie ten problem nie dotyczy), trochę więcej dystansu i balansu. Jest czas i miejsce, żeby porozmawiać i wymienić się poglądami na każdy temat.
LOL.
A tak w temacie: pada argument "szybkostrzelność" - tzn? Klatki na sekundę? Kto to wykorzysta? Czy coś jeszcze innego się pod tym pojęciem kryje?
Przy fotografowaniu psiaków, te 5fps jest chyba pewną zaletą ?
Dla mnie 3pfs to stanowczo za mało czasem. Wole mieć niż nie mieć.
Fajny byłby tryb seryjny z priorytetem ostrości. Znaczy, że robiłby seryjne zdjęcie, ale dopiero wtedy, kiedy dostanie potwierdzenie ostrości na śledzonym obiekcie.
Geo, wystarczy trochę treningu i odpowiednie ustawienia. Jak się nauczysz to wiele pięknych ujęć możesz "nie stracić"
Ta seria to 4 zdjęcia z 6-ciu. Tryb seryjny 8kl/s. poniższe zdjęcia zrobione w tej samej sekundzie, ostatnia fota z bonusem: przelatującą sójką. Gdyby nie seria miałbym tylko jedną i kto wie czy dobrą
Te fpesy maja znaczenie i sprawdzaja sie w wielu sytuacjach.
To nie tylko biegajacy piesek lub kotek prostopadle do aparatu.
1.Foty sportowe-Slok wzwyz,o tyczce-walisz ostrosc na poprzeczke i strzelasz serie(najlepsze do redakcji)
2.Szympans jak ziewa(naciskasz jak on zaczyna,konczysz razem z nim)
3.Prominent jak sie smieje(walisz serie i najciekawsze do TVenu)Po paru fotkach jestes slynny,przez jednych chwalony,drudzy kontrole nasylaja.
Jak sie ma to sie uzywa.Jak sie nie uzywa to sie nie kupuje tego co to ma,bo to snobizmem zalatuje.