W programie graficznym "Zniekształcenia perspektywy"
PS
Ładne światło na 19 :)
Wersja do druku
W programie graficznym "Zniekształcenia perspektywy"
PS
Ładne światło na 19 :)
Takie średnio ciekawe te zdjęcia. Ot, kupa drzew, trochę niebieskiego śniegu, żadnego ciekawego obiektu w kadrze, nie wiadomo na co patrzeć. Ale nie zniechęcaj się. Najważniejsze, że próbujesz, a cała reszta przyjdzie z czasem.
Bardzo dziękuję za uwagi Helmuth i Epicure :)
Helmuth , co do zniekształceń , to wykonuje operacje w Olympus Master "korekcja zniekształceń" , ale jak widać , to nie wystarcza :( poszukam w innych programach graficznych operacji , jakie mi wskazałeś , dziękuję :)
Epicure , ja lubię te "kupę drzew" i przyrodę , dlatego tez na TYM eksperymentuję :)
Pozdrawiam :)
Darmowy gimp jest do tego dobry :)
Helmuth , już się biorę do "rozgryzania" Gimpa :)
A tymczasem , zachód słońca w mieście :)
21
22
Proszę o cenne uwagi i pozdrawiam Wszystkich serdecznie :)
jak tam nie widzę przewracajacych sie lamp, ale to może dlatego,że mnie oślepiło ;)
W 21 słońce w centralnym miejscu a odbicia na samochodach dodaja dodatkową pustkę. Jedynie co sie udało do w miarę poskromić słoneczko ale obrazu tym nie zbudowałaś. 22 troche lepiej gdyż udało sie złapać w kadrze latarnię która mogła dawać ciekawy cień i tu ponownie z uwagi na centralne w kadrze połozenie słońca nie udało sie osiagnąć efektu i obraz jest nijaki. Na przyszłość poszukaj motywu który dzięki takiemu oświatleniu rozczepi światło i da interesującą plastykę obrazu w postaci cienia bądź kształtu. Słońce postaraj się umieścić nie na środku. Dość wysoko podniosłaś sobie poprzeczkę więc się nie zrażaj i doskonal warsztat.
Baudolino , SAbino i Wiejo :) bardzo dziekuje za komentarze :)
Wiejo , Twoje cenne uwagi "rozjaśniły " mi horyzonty warsztatu fotograficznego :) Bardzo dziekuje tez za słowa otuchy :)
Pozdrawiam Wszystkich serdecznie :)
Za miastem.........
23
24
Proszę o uwagi , pozdrawiam :)
Baudolino , dziękuje za komentarz :)
Co do balansu bieli , to nie bardzo wiem, jaki ustawić , fotografując wieczorem, czy na dzień słoneczny, czy pochmurny ? miałam ustawiony na dzień słoneczny , stąd może taki kolor śniegu .
"Cień fotografa" jest zamierzony , może niezupełnie ;) ale moim zdaniem nieźle wkomponowuje się w tło :)
Dziękuję :) poszukam w/g Twoich wskazówek :)
Pozdrawiam :)
Wiosenny las zainspirował mnie do wypadu w plener ;)
25
26
27
Prosze o uwagi :)
Pozdrawiam Wszystkich ogladajacych i piszacych :)
25 mi się podoba, te światła, cienie i kolory. Ale trzy ostatnie zdjęcia wywołały u mnie łzawienie z powodu braku ostrości ;)
Romku........... ;) dziekuje za uwagi :)
Poprawiłam jedna z fotografii , tez widze poprawe ostrości :)
Musze przyznac, ze z lasek fotografowałam w pośpiechu ;) bo "wyprosiła " mnie z pleneru burza ;)
Jakoś nie bardzo rozumiem o co chodzi w tym zdjęciu. Nie wiem po co te kratery na niebie a i same niebo chyba też dołożone. Gdyby zostawić te kilka centymetrów od dołu ,to pewnie byłby fajny widoczek miasteczka po burzy. Moim zdaniem jest tu za dużo jak na jedno zdjęcie bo i ulica i samochody, tęcza, całkiem fajne chmurki i to ciemne powgniatane niebo które nie wiem skąd się wzięło .
Dreptak :) zdjecie jest naturalne z aparatu , nic nie dorobione :)
Ukazuje obraz po burzy , wiszaca chmura i tecza :) a te kratery, sa to krople deszczu na obiektywie aparatu :)
.............a lica "niestety" jezdza samochody ;)
Dziekuje za uwagi , pozdrawiam :)
No to teraz wiem hi hi . Jednak chyba się zgodzisz że te kropelki troche jak by przeszkadzają i wprowadzaja w błąd. Przynajmniej mnie wprowadziły. Co do samochodów to akurat niech sobie będa ale jak się to wszystko razem do siebie doda to jakoś mi nie pasuje. :)
Przyłozyłem kartke do monitora i odciąłem część nieba z kropelkami. Zostało mi troche tęczy i od razu Twoje zdjecie bardziej mi się spodobało :). No ale to już jest sprawa subiektywna :)
Pozdrawiam cieplutko :)
Spróbowałam zrobic poprawke w/g Twojego oka ;)
........... i troche "posprzątałam" ;) :)
Pozdrawimm Cie również serdecznie :)
Czerwcowy , miejski zachód słońca , ogniste chmury........."idzie na mróz" ;)
28
29
30
Dla kontrastu wiejski , spokojny zachód słońca ;)
31
tegoroczne grzybobranie ;)
32
A co powiecie na taka wersje ;)
33
Ekhm...przepraszam, ale ta rameczka trochę nie teges...
Faktycznie WAs sprowokowałam ;)
Wersje bez rameczek :
34
35
A kanie faktycznie mnie również "zainteresowały" :)
Dziekuje za komentarze i pozdrawiam :)
Nie wiem ale dla mnie ta ramka jest super :)
To jakaś specjalna obróbka- z tymi tęczowymi kołami, i jaskrawymi promieniami słonecznymi? MZ zbyt wali po oczach :wink: Za jaskrawo i nieostro niestety.
Ale grzyby wyszły fajnie :-)
Nie chcę być złosliwy, ale te wszystkie zdjęcia są robione chyba bez większego pomyślunku. Kilka pomysłów może się podobać, ale kadry są "takie se".
Kanie smaczne :), ale fotka typu "pamiątka z lasu".
Zachód byłby niezły, gdyby nie był centralny, a np z lewej strony. Nie masz takiego?
Flary (Corel?) zupełnie nie pasują do takich fotek, poza tym zwiększają szum. :( Daj 35 bez tej dekoracji.
Dokonałam obróbki zdjęć (nie w Corelu) dla dodania im klimatu , bo tak mi sie podobało :)
Fotka nr 35 "goła" ;)
Nad kaniami nie zastanawiałam sie dłuzej, bo je skonsumowałam ;)
Kadry sa w/g mojego oka :) ale faktycznie wiejski zachód słońca jest zbyt centralny, oczywiscie, ze mozna go poprawic :
Na deserek ;)
36
Z obróbką (35 - stemplowanie w dolnym lewym rogu?) to może jeszcze potrenuj, zanim się tym pochwalisz; mogłabyś trochę wyprostować, niebo jest przesadzone.
Zachód słońca - nie było większego rozmiaru, jak ten pocztówkowy? zachód taki se, nie powalił.
36 - znowu to niebo... i ucięta psia łapa. Jak na portret zwierzaka - kiepskie tło w ogóle (weź go zabierz np. na trawę do parku).
Daghda , dzieki za "powalajace" komentarze ;)
Zachód mniej centralnie jest lepszy, tylko dlaczego taki malutki? Czy na pewno masz ustawiony aparat na największe fotki i w najlepszej jakości?
Gospoda też lepsza bez dodatków, ale mocno szumi.... A gdyby tak ciut wyżej kadrować? Żwirku masz zapas na dole, za to brakuje czubka dachu.
W psiej kwestii się zgadzam z Daghdą. Nie obcinaj zwierzakom łapek. ;) A mordka bardzo sympatyczna. :)
Bardzo dziekuję Nevrah za obiektywna wypowiedź :)
Zdjęcie zachodu słońca jest tylko takie małe , bo chciałam pokazać sposób kadrowania w/g Twoich wskazówek , oryginał jest oczywiście większy :)
Co do fotografii nr 35 , Twoje uwagi są bardzo cenne :) lecz ja jestem za pierwotną obróbka :)
A szumy , to jest zmora tego aparatu :(
Zdjecie psa nie jest portretowe , tylko w plenerze :)
Kawałek łapki "umkło" niechcacy :(
Pyszczek "Sowy" jest bardzo sympatyczny , dziekuje :)
Ann: nie ma obiektywnego oceniania sztuki, a fotografia jest sztuką - to po pierwsze.
Po drugie zastanawiałem sie gdzie takie zielone niebo znalazłaś, ale już znalazłem odpowiedź - w Corelu.
Wg mnie zdjęcie obiektu z 35 (chata, karczma czy coś takiego) jest w każdej wersji złe, z ostatnią obróbką na czele.
Nie tłumacz, że zdjęcie psa nie jest portretowe bo jest. A czy zrobione w plenerze czy w studiu to jest inna kwestia.
Kowalikster , zgadzam się z Tobą , ze fotografia jest sztuka :)
W moim przypadku zgadzam sie ze spostrzeżeniami Nevrah.
Bardzo Ci dziękuje za komentarz :)
Dla Wszystkich Amatorów zielonego tła (ale nie z Corela) i ramek ;)
Pozdrawiam Was razem z Sowa :)
Jeśli chodzi o tą fotkę w ramce....to jestem na nie....
Na kolanie przerobiłam psinę. Niebo pozbawiłam śmieci i poprawiłam kolor. Usunęłam irysy. Wykadrowałam po mojemu.
No, nie , co ja się z Wami mam .......... ;)
Jak wiadomo , fotografia jest sztuką , każdy ma inne spojrzenie :)
Nevrah, moim zdaniem w Twojej wersji niebo jest nieco za ciemne ;) a irysy , to nie śmieci ;) Bardzo dziękuję za przedstawienie swojej wersji :)
A Wszystkim za komentarze :)
Pozdrawiam serdecznie :)
Śmieci wywaliłam z nieba. Zostały po obróbce nad psią głową. :)
Irysy to nie śmieci, ale odwracały uwagę, były niemal symetrycznie po obu stronach psiny.
Niebo powinno być bardziej niebieskie, ale jak mówiłam, zajęło mi to wszystko 3 minuty. Przedtem było morskie, często takie wychodzi i dobrze je skorygować. Sama czasem zapominam, ot, skleroza. Białawe też trzeba korygować.
Spokojnie, na zaawansowaną obróbkę też przyjdzie czas. Choć faktem jest, że idealna fotka to taka, której poprawiać nie trzeba. Zdarzają się takie czasem. :)
Co do ramek, to ja za nimi nie przepadam. Jeśli, to albo surowe, albo idealnie dopasowane kolorystycznie i jak najmniejsze. To fotka ma przyciągać wzrok, nie ramka.
Powodzenia. :) Czekam na kolejne fotki.