właśnie koszt szkiełek dobrych, Geo coś o tym wie. W olku tez nie jest tanio 50-200 jest dość drogie ale w zasięgu i jest teraz alternatywa sigma 70-200 F2.8 makro która nie powiem kusi mnie bardzo, gdyż cena już od 2300 zł :)
Wersja do druku
właśnie koszt szkiełek dobrych, Geo coś o tym wie. W olku tez nie jest tanio 50-200 jest dość drogie ale w zasięgu i jest teraz alternatywa sigma 70-200 F2.8 makro która nie powiem kusi mnie bardzo, gdyż cena już od 2300 zł :)
Naprawdę nie miałem zamiaru być złośliwy ani nic w tym temacie. Byłem po prostu ciekaw bo gdybym się sam tym nie interesował to bym na forum nie zaglądał. Co złego to nie ja :)
To naprawdę jest nałóg. Kupując lustro dziwiłem się ludziom, że to niby studnia bez dna. Pomyślałem, że jak będę miał 2 kity to na jakieś 2 lata mi starczą, a tu niecały rok i nowe szkło, a już się chce więcej i więcej. :D
Kilka wypowiedzi pod rząd w ten sam deseń. Fotografia nie jest tania ale bez przesady. Niektórzy wydają więcej na fajki i wódkę o innych przyjemnościach nie wspominając. Osobiście uważam, że sprzęt dobrałem racjonalnie, nie mam też specjalnych zapędów - więcej, więcej... Mam E-330, może za jakiś czas będę miał E-3 - będę go potrzebował na wiosnę..., przebieg E-330 jest spory... ZD 14-54 - jest super - najbardziej racjonalny zakup w E-systemie. Zd 50/2 - dla przyjemności. Starszy kit tele - jest w miarę ok, sporadycznie używam tele więc mi wystarczy. Naprawdę jakbym bardzo chciał i potzrebował czegoś innego to po prostu bym sobie kupił...
ktotek kup sobie smarka IV i
Canon EF 1200 f/5.6 L USM
to sięga NY ;)
Moim zdaniem jeśli chcesz zmieniać system zainwestuj w Nikona D80, albo jeszcze lepiej D90. Łatwiej będzie Ci o dobre szkła w rozsądnej cenie niż w stajni Canona (ja wiem że są Lki, wiem że są dobre, wiem też ile kosztują).
Hmmm, nie rozwiążemy tu kwestii wyższości Nikona nad Canonem lub odwrotnie. Wybór wcale nie jest prosty. Znajomy zmienił D80 na 30D i z tej zmiany jest bardzo zadowolony... Niezłe szkła w Nikonie wcale tanie nie są. Trzeba było by rozważyć konkretne ogniskowe, przy niskim budżecie i tak ludziska często kupują Sigmy/Tamrony, żeby kiedyś zmienić na szkła systemowe jak ich już stać ;-) Osobiście z aparatów tu wymienionych wziąłbym obecnie 40D - fajne pliki wypluwa, dobrze się je obrabia..
Jako były Nikoniarz wiem komu przyznać wyższość;) Osobiście preferuję Nikony, choć w przypadku Canonów podoba mi się to co potrafią robić z kolorem skóry (ładne).
Wracają do tematu - moim zdaniem należy się zastanowić co będzie się fotografować. e510 jest najbardziej uniwersalny, choć przepala światła niemiłosiernie i pewnie będzie trzeba się więcej namęczyć przy krajobrazach, niż w przypadku innych opcji. 40D wziąłbym do fotografii ludzi. A do macro e330.
hmm sądzac po długości wątku bedą zmiany sprzętu :)
a tak na marginesie dzisiaj sobie obrobiłem rawa z E3 (z netu ) na iso 3200
czy to ziarno widac ocencie sami. Ja mam 2 systemy (nienawidzę tego słowa wolałbym użyć mam 2 aparaty i kilka szkieł) tak naprawdę teraz niekupowałbym innego systemu tylko zbierał na szkiełka ZD top pro, iso to marketing który mozna łatwo obrobić, jedynie co to brakuje tanich dobrych szkieł ale o tym to juz wszyscy wiedza, z drugiej strony takie 12-60mm; 50 mm; 50-200 mm szkiełka zaj...... te. Brakuje tylko do tego body za ok. 2700 z AF i wizjerem z E3 i matryca z E1 z jakimś 7,5 mln pikseli
Geo-czym odszumiłeś?:)
Neat image demo wagóle patrze ze te nowe wersje lepiej sobie radza niz rok temu