Ostatnie zdjęcia jakieś ciemne i mało kontrastowe. Ja wiem że przed burzą, było ciemno ale mimo wszystko mogłeś się postarać przy obróbce, te zdjęcia mają potencjał:
Wersja do druku
Ostatnie zdjęcia jakieś ciemne i mało kontrastowe. Ja wiem że przed burzą, było ciemno ale mimo wszystko mogłeś się postarać przy obróbce, te zdjęcia mają potencjał:
Chyba wietrzysko narozrabiało... Bo kolory oryginalne, ale dmuchało kosmicznie. :( No i padało... Kurtka jeszcze mokra...
A faktycznie, lepiej ta mokra kura na rowerze wygląda. :) Co jej zrobiłeś?
Ale helmuth dał radę:)
Młodsze oczka. :)
Nie powinnam wieczorami siedzieć przy detalach, bo chałę widzę. Pora zmienić patrzałki. :( Obiecuję sobie od jakiegoś czasu, że tylko w dzień, ale...
Żebym to ja pamiętał! ;) Zabawa histogramem (kontrast) i wyostrzyłem. Poniżej zrzuty Twojego i poprawionego przeze mnie zdjęcia wraz z ich histogramami. Na Twoim (górne), na histogramie jest dużo wolnego miejsca po prawej(nie masz świateł), stąd zdjęcie ciemne, mdłe, bez kontrastu. Wystarczy przesunąć prawy znacznik w lewo (rozciągnąć histogram). Ile, to już Twój wybór. Popatrz jakie efekty można osiągnąć (pobaw się wszystkimi znacznikami) i ustaw tak jak uważasz że jest dobrze :)http://<div style="text-align: cente...></font></div>
Założę się że nie ;)
W suwaczki histogramowe akurat tym razem nie zaglądałam, tylko w krzywe, przyznaję bez bicia. Wyostrzenie maską czy inteligencją?
Założę się, że tak. :) I na pewno w lepszym stanie. :)
Z drugiej strony, nie wiem czemu, lubię ciemniejsze fotki. Tak się kiedyś na El Greco zapatrzyłam. :)
No i co? Lepiej trochę?
Kompresja zjadła 50% informacji, ale tak czy inaczej jakoś mi się nie podobają te kolory. No, ale jest oczywiście lepiej.
Takie mniej więcej kolory były. Mi się podobają, budują nastrój.
W zeszłym roku raz takie trafiłam, akurat pierwszego listopada.
Dziś też, ale jakoś mi się nie chciało powtarzać.
Na kompresję nie mam wpływu. Normalnie robię wszystko w tiffach, ale kompek zastrajkował. Zostały jpgi. :( Albo nic. :(
Mi sie podoba wzgórze 2a fajny kadr i przyjemne to drugie znacznie za ciemno :roll:
2a- bardzo przyjemne w odbiorze i taki sielski obrazek. W drugim to jest w 1a świetne miejsce i bardzo malownicze jeżeli chodzi o jesień i jej kolory brakuje tylko trochę słoneczka aby zagrały całą ferią barw.
Mam to wzgórze inaczej, z innego kąta, ale musi poczekać, bo zamieszkało na płytce.
Z tego samego parku.
Takie zwykłe jak dla mnie...
Nikt nic nie pisze więc czekamy na coś ciekawszego :)
Mnie się podoba niebo z tej ostatniej fotki....
Pozdrawiam
Zachód był 28. Też mi się niebo spodobało. A iglicę lubię i już. :) Ino mogliby gwiazdę po świętach ściągać...
29. Wieża. Teren mpwik, obwarowany mnóstwem tablic z zakazami.
Gdzie to, co to?
Iglica - bardzo podobają mi się kolory, fajne niebo.
Ostatnie też mi się podoba.
Mokry Dwór. :) Wieża Mag(ik)ów. :)
Pilnowany, jak nie wiem co. Patrol gliniarzy się plątał i straż gminna.
To też tam.
30.Akwedukt wrocławski.
Ponad kilometr takiego czegoś. Znaczy rur obudowanych mostem/wiaduktem...
Wiadukt mi sie podoba, ale wróć tam gdy bedzie ładniutkie niebo :grin:
Ja się cieszę, że mnie nie zgarnęli. :) Ślubny stał na czatach. Pierwszy raz tam byliśmy.
Niebo to chyba dopiero za parę miesięcy, jak dzień się wydłuży, bo chyba trzeba o świcie się będzie zasadzić. Muszę na mapie zerknąć, jak to jest zorientowane w stosunku do południa.
31.Spłoszone kaczki.
na 31 widać taką przestrzeń, nieograniczenie i wolność ptaków. Do tego kolorki też ładne ;) podoba sie ;)
Zimę przespałam niczym misio w gawrze. :)
Pierwsze pączki zawsze mnie budzą. Co poprawić?
32.
31. Bardzo sympatyczne. Przestrzeń , kolory, aż by się chciało ciapnąć wszystko i pofrunąć :)
32 . Też sympatyczne. Ciekawie może by było zrobić kilka fotek tak dzień po dniu. Myślę że jednak to chyba niemożliwe.
Nie wiem tylko po co ta okrągła plama w prawym górnym rogu . Moim zdaniem jakoś do tego zdjęcia nie pasuje.
Ciapka samoistna. Refleksik słoneczny. Na aparacie niewidoczna. Na każdej fotce robionej pod tym kątem- tak.
33. mech
Co mu nie tak?
34. jeszcze taki:
34 - ciekawy :) Mchy i porosty są mz. kapitalne do fotografowania;)
Rocco, 33 mam i z większym światłem, ale to jest bardziej nastrojowe. 34 - nie było warunków.
35. liście
36. liście
37. krokusy
Troszkę chyba nieostre :roll:
w 35 brakuje błysku światła w kropelkach
37 MZ najlepsze z tej trójki
36- może zbyt centralnie skadrowane ale i tak mi się podoba
37- faktycznie najładniejsze z tej trójki
36 - fajne rentgenowskie ujęcie, niestety kadr zbyt centralny.
37 - fajna GO, fajne kwiatki, ostrość się wydaje być gdzie trzeba, kadr ok, ale zbyt mocne światło i płatki straciły to 'coś'.
SLiczne drugie i trzecie
pzdr
Mój faworyt to środkowe, w kontrze.
Fajne :)
Dzięki. :)
Kadr centralny na 36, bo dokoła rosły drzewa. Szukałam dziury pomiędzy i światła, no i taki wyszedł kompromis.
37 było robione w półcieniu, pod krzaczkami i z dużym poświęceniem, ale zegara nie oszukam.
38. Kolejny listek, tym razem kasztanowca
ładny, tylko niebo turkusowe ? wyszło
39. delosperma (tak się nazywa :) )
40. wróbelek