3 załącznik(ów)
Zestawienie lamp do E-system: Olympus, Panasonic, Metz, Tumax
Witam, właśnie zastanawiam się nad zakupem lampy do E-420. Wiele czytałem na ten temat lecz często znalezione informacje były sprzeczne (czasem wystarczyło że komuś w dyskusji wdarła się jakaś literówka i już nie wiadomo o jaki model lampy chodzi).
Postanowiłem zrobić zestawienie dostępnych modeli lamp aby łatwiej było podjąć decyzję. Niestety wielu informacji nie udało mi się znaleźć, z pewnością popełniłem wiele pomyłek i błędów. Chciałbym z Waszą pomocą poprawić i uzupełnić to zestawienia aby mogły z niego korzystać następne pokolenia ;) (w jakim formacie będzie najlepiej wstawić tutaj takie dane w formie tabeli? -w tej chwili dodałem jako załączniki pdf)
Czekam na konstruktywne uwagi (dane o parametrach, może jeszcze jakieś modele, na co jeszcze warto zwracać uwagę ...). Przyznam że w pewnym momencie zacząłem się gubić przy wpisywaniu liczby przewodniej przy określonych ogniskowych.
Teraz mam jeszcze kilka pytań
1. Tumaxy z serii 386 -czy są między nimi jakieś znaczące różnice (patrz załącznik 3 LAMPY3.pdf)?
2. Które Tumaxy 386 współpracują / nie współpracują (w jakim zakresie) z E-systemem?
3. Dość konkretne lecz lamerskie pytanie. Co wybrać Olympus FL-36R za jakieś 520zł (nowa) czy jakiś TUMAX 386 za jakieś 300zł (prawie nową) lub 400 (nową)? Proszę o przedstawienie plusów i minusów Olympusa i Tumaxa? Te 200zł różnicy to dla mnie dość sporo. Warto przepłacać za lampę z mniejszą liczbą przewodnią?