-
Odp: Poradnik - Jak zamieszczać zdjęcia w postach
helmuth, dziękuję że to doceniasz. Miałem duży kłopot w zrozumieniu tego wszystkiego, gdyż nikt nie napisał, że najpierw muszę kliknąć "opcje zaawansowane" aby mieć dostęp do "spinacza". W normalnym widoku nie ma go, co utrudniało mi pojęcie tego wszystkiego. Ale jestem już mądrzejszy:cool:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
abir
....jednego sposobu nauczyłem się, jestem bohaterem w swoim domu
Jeszcze dobrze by było jakby zdjęcie mieściło się na ekranie bez potrzeby przewijania i dodatkowego klikania:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Jeszcze dobrze by było jakby zdjęcie mieściło się na ekranie bez potrzeby przewijania i dodatkowego klikania:)
u mnie jest ładnie w ramce, wszystko w granicach ekranu, mam "guziczek" zamknij i nie muszę dodatkowo klikać. Ciekawe:?:
-
Zdjęcie w ramce nie jest ładne bo jest przeskalowane (zmniejszone) , oryginalny rozmiar to jak wstawiłeś ma 2048 x 1366pix.
Zdjęcie przeskalowane zawsze traci na ostrości, więc nie jest ładne. Krajobrazowe powinny być (najczęściej) ostre.
Dlategoż lepiej od razu wstawić rozmiar, który się zmieści na ekranie monitora (np. 900pix dłuższy bok) i wystarczy jedno kliknięcie wtedy.
-
rozumiem co mówisz, tylko nie patrz na to zdjęcie od strony technicznej, ostrości, itp. Wstawiłem je jako pierwsze lepsze na próbę czy uda mi się w ogóle wstawić jakąś fotkę. jest to zdjęcie zrobione wiele lat temu, jakimś prostym automatem. Chodzi tylko o ćwiczenie.
-
Rozumiem, chciałem tylko zwrócić Ci uwagę na przyszłość abyś nie wstawiał zdjęć o boku 2tyś pix, .....chyba, że będzie to piękna panorama i warto będzie powiększyć, poklikać i poprzewijać:)
-
1 załącznik(ów)
test, niech i ja spróbuję ;), zdjecie zmniejszone i podostrzone po zmniejszaniu, u mnie wyglada ok.
-
u mnie tez jest ok. gratuluję:wink:
-
3 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Nie, nie o to.
Chodzi mi o miniaturki w dowolnym miejscu tekstu a nie po.
DO kroku 4, wszystko jasne ale po co jest krok 5 i 6?
Czy można po wtórzyć całą procedurę i otrzymamy np:
tekst
zdjęcie (miniatura)
tekst
zdjęcie (miniatura)
tekst
Właśnie o takie coś mi chodzi.
tekst jakiś tam
Załącznik 73080
teksta jakiś tam
Załącznik 73081
tekst znowu
Załącznik 73082
o to chodziło?????
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
o to chodziło?????
Hi hi :D To z przed ponad roku jest post ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
tekst jakiś tam
(...)
o to chodziło?????
No niezupełnie ;)
Tą metodę, stosuję już dawno. Chodzi mi o taki sposób, że miniaturki w podglądzie, są pojedyncze a nie wszystkie wstawione,
Teraz wchodzisz w podgląd miniaturek i masz wszystkie miniaturki po kole, które są wklejone w pościei. Wchodząc w podgląd pierwszej miniaturki, masz możliwość podglądu reszty miniaturek. Po co więc czytać dalszy tekst posta?
Chodzi mi o taką możliwość, aby wchodząc w podgląd miniaturki, wyświetlało się powiększenie tylko tej jednej, w którą wzeszedłem.
:D
Cytat:
Zamieszczone przez
MeWash
Dobrze, że ktoś w ogóle zareagował :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MeWash
No ale śmieszne :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
abir
u mnie tez jest ok. gratuluję:wink:
Dzięki za sprawdzenie, obawiałem się , ze nikomu nie będzie się chciało chociaż skrobnąć OK. Czasem się cieszę,że się mylę ;).
-
1 załącznik(ów)
Test wklejania i zmniejszania
Załącznik 74591
-
Nie wiem czy coś się zmieniło od ostatniej zmiany serwerów i systemu kilka miesięcy temu ale za nic nie działają mi komendy ??
Wklejam adres do obrazka i dostaję miniaturkę jak chcę pełny podgląd zdjęcia.............................
-
2 załącznik(ów)
-
Witam!
Mam chyba mam popsutą Operę. Za nic w świecie nie chce mi pokazać spinacza: rozmiar zdjęcia jak stoi w Waszych poradach. wysyła tylko miniaturki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sten
Witam!
Mam chyba mam popsutą Operę. Za nic w świecie nie chce mi pokazać spinacza: rozmiar zdjęcia jak stoi w Waszych poradach. wysyła tylko miniaturki.
mi moje Safari z Maca też jak widać powyżej. Tylko że ja wole miniatury w postach. Po kliknięciu można obejrzeć więc nie ma problemu a lepiej się czyta.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kdarek
mi moje Safari z Maca też jak widać powyżej. Tylko że ja wole miniatury w postach. Po kliknięciu można obejrzeć więc nie ma problemu a lepiej się czyta.
Witam!
Dzięki za odpowiedz,i podpowiedź, myślałem, że to tylko mój problem.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
kdarek
Gdy wstawisz załącznik do posta i pojawi się w formie miniaturki, to kliknij na nim dwa razy i wyświetli Ci się okno z możliwością ustawienia rozmiaru wstawionego zdjęcia.
Załącznik 100181
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Gdy wstawisz załącznik do posta i pojawi się w formie miniaturki, to kliknij na nim dwa razy i wyświetli Ci się okno z możliwością ustawienia rozmiaru wstawionego zdjęcia.
Ale gdy rozmiar zdjęcia przekracza 800pix w poziomie to forum je automatycznie zmniejszy do tego max. rozmiaru. Teraz zastanawiam się od czego zależy, że na niektórych zdjęciach wystarczy kliknąć raz lewym przyciskiem myszy aby uzyskać rzeczywisty wstawiony rozmiar, a na niektórych trzeba kliknąć prawym myszy i wybrać z rozwiniętego menu: pokaż obrazek. Tak mam w przeglądarce Firefox będąc zalogowanym i mowa o zdjęciach umieszczonych w wątkach.
Dla przykładu tu: https://forum.olympusclub.pl/threads...szelakie/page8 muszę klikać prawym i pokaż obrazek, a tu: https://forum.olympusclub.pl/threads...na-foto-zabawa w poście #3 wystarczy raz kliknąć lewym po pełen rozmiar.
Drugie pytanko jak wstawiać zamiast pełnego adresu linka jak powyżej np. słowo "klik" po którym dany adres się otworzy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Ale gdy rozmiar zdjęcia przekracza 800pix w poziomie to forum je automatycznie zmniejszy do tego max. rozmiaru. Teraz zastanawiam się od czego zależy, że na niektórych zdjęciach wystarczy kliknąć raz lewym przyciskiem myszy aby uzyskać rzeczywisty wstawiony rozmiar, a na niektórych trzeba kliknąć prawym myszy i wybrać z rozwiniętego menu: pokaż obrazek. Tak mam w przeglądarce Firefox będąc zalogowanym i mowa o zdjęciach umieszczonych w wątkach.
To nie zależy od przeglądarki. Sposób jaki Ci opisałem zawsze (przynajmniej u mnie ;) ) powoduje, ze masz po jednym kliknięciu większą wersję zdjęcia.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Drugie pytanko jak wstawiać zamiast pełnego adresu linka jak powyżej np. słowo "klik" po którym dany adres się otworzy.
Zaznacz kawałek tekstu, np. słowo "klik" i kliknij na ikonę wstawiania linku w edytorze i wstaw link.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Napisz:
[*url*=adres]klik[/url]
bez gwiazdek (*) przy url
-
Podziękował:) za podpowiedzi. Próba: Czyli na tej stronie: klik w sumie nie wiadomo dlaczego trzeba klikać prawym i pokaż obrazek wybrać, chyba, że tylko ja tak mam...
To nie jedyny taki wątek gdzie tak jest ale już nie będę szukał... Jeden klik więcej to znów nie taki problem:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
... w sumie nie wiadomo dlaczego trzeba klikać prawym i pokaż obrazek wybrać, chyba, że tylko ja tak mam...
Nie bardzo rozumiem, co masz na myśli pisząc "trzeba"? :roll:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
No, że chce zobaczyć zdjęcie w pełnej krasie na 26'' monitorze, a ono bezczelnie przeskalowane do rozmiarów pocztówki z lat 70-tych i nie da się zrobić "klik", żeby się od razu powiększone wyświetliło. I dopiero jak kliknie prawym i "Pokaż obrazek", to ono się robi śliczne od prawej do lewej, z góry do dołu na całym ekranie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Pewnie się źle wyraziłem:) Oczywiście nie trzeba. Ja tak mam, że wolę oglądać zdjęcie w takim rozmiarze w jakim zostało wstawione, a nie zmniejszone przez forum. Wówczas w tamtym zalinkowanym wątku zachodzi taka konieczność.
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
No, że chce zobaczyć zdjęcie w pełnej krasie na 26'' monitorze...
Niestety, tylko 21,5" (1920x1080pix), a chodzi o to, że pomniejszone przez forum najczęściej ma gorszą jakość, ostrość
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Niestety, tylko 21,5" (1920x1080pix)
I tu jest pies pogrzebany!!! Musisz zmienić monitor na większy :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Niestety, tylko 21,5" (1920x1080pix)
A co mam ja zrobić, jak mam tylko 17" (1280x1024pix)? :|
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Ja tak mam, że wolę oglądać zdjęcie w takim rozmiarze w jakim zostało wstawione, a nie zmniejszone przez forum.
A co zrobisz, kiedy ktoś "ambitny" wstawi zdjęcie o wymiarach takich, jak wyjdzie z matrycy?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Załącznik 100181
No ja nie mam takiej opcji (Iceweasel / Firefox / Chromium)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
...A co zrobisz, kiedy ktoś "ambitny" wstawi zdjęcie o wymiarach takich, jak wyjdzie z matrycy?
Nic nie zrobię. Pytam co najwyżej po co takie wielkie i czy mieści się tej osobie (bez przewijania) na monitorze.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
U mnie w Firefox jest taka opcja.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Musisz mieć. Właśnie sprawdziłem w Lisku na Ubuntu i działa. Może Ty inaczej zdjęcia wstawiasz? Ja robię tak:
1. Zamiast "Zamieść szybką..." klikam "Opcje zaawansowane"
2. Klawisz "Zarządzaj załącznikami" pod oknem edytora lub ikona spinacza w menu edytora
3. Otwiera się okienko "Zarządzaj załącznikami", klikam "Dodaj pliki", potem "Wybierz pliki"
4. Wybieram pliki z dysku, zatwierdzam i klikam "Wgraj pliki"
5. Wgrane obrazi mam w dolnej części okna zaznaczone jako załączniki do dodania do posta
6. Klikam "Dodaj w linii", miniaturki pojawiają się w edytorze w treści posta
7. Po dwukrotnym kliknięciu na miniaturkę w edytorze w treści posta pojawia się możliwość ustawienia rozmiaru obrazka, taka jak poniżej
Załącznik 100272
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Musisz mieć. Właśnie sprawdziłem w Lisku na Ubuntu i działa. Może Ty inaczej zdjęcia wstawiasz? Ja robię tak:
2. Klawisz "Zarządzaj załącznikami" pod oknem edytora lub ikona spinacza w menu edytora
3. Otwiera się okienko "Zarządzaj załącznikami", klikam "Dodaj pliki", potem "Wybierz pliki"
5. Wgrane obrazi mam w dolnej części okna zaznaczone jako załączniki do dodania do posta
7. Po dwukrotnym kliknięciu na miniaturkę w edytorze w treści posta pojawia się możliwość ustawienia rozmiaru obrazka, taka jak poniżej
Załącznik 100272
też miałem z tym kiedyś problem , teraz wstawiam jak w tym opisie wszystko działa :grin:
-
[QUOTE=ahutta;1005775]Musisz mieć. Właśnie sprawdziłem w Lisku na Ubuntu i działa. Może Ty inaczej zdjęcia wstawiasz? Ja robię tak:
Wszystko jest zgodne jak piszesz, do momentu dwukliku na miniaturce. Zero reakcji
-
1 załącznik(ów)
Próba Full Size
Załącznik 100288
Jednak powiększenie do pełnego rozmiaru (900x639pix) nie działa po kliknięciu lewym myszy. To o czym pisałem wcześniej...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Wszystko jest zgodne jak piszesz, do momentu dwukliku na miniaturce. Zero reakcji
Ciekawe. Sprawdziłem pod Ubuntu na FF v11.0 i działa.
Sprawdź jeszcze co masz zaznaczone w Ustawieniach->Ustawienia ogólne->Interfejs edytora postów U mnie jest "Zaawansowany edytor WYSIWYG".
Oraz co jest ustawione w "Zaawansowane opcje dodawania załączników".
---------- Post dodany o 22:17 ---------- Poprzedni post był o 22:06 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Jednak powiększenie do pełnego rozmiaru (900x639pix) nie działa po kliknięciu lewym myszy. To o czym pisałem wcześniej...
Sprawdziłem. Kwestia ustawienia wariantu edytora. Przestaw na "Zaawansowany".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Sprawdziłem. Kwestia ustawienia wariantu edytora. Przestaw na "Zaawansowany".
W Ustawieniach mam zaznaczony "Zaawansowany edytor WYSIWYG" jeśli o to chodzi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
W Ustawieniach mam zaznaczony "Zaawansowany edytor WYSIWYG" jeśli o to chodzi.
A obsługa załączników? Poza tym, spróbuj przełączyć na inny i wrócić do zaawansowanego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
A obsługa załączników? Poza tym, spróbuj przełączyć na inny i wrócić do zaawansowanego.
Obsługa załączników w tych Ogólnych Ustawieniach mam zaznaczone: "Zaawansowane opcje dodawania załączników włączone".
---------- Post dodany o 23:06 ---------- Poprzedni post był o 22:51 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
kris12
też miałem z tym kiedyś problem , teraz wstawiam jak w tym opisie wszystko działa :grin:
Oprócz powiększenia zdjęcia jednym kliknięciem do rozmiaru w jakim wstawiłeś. W tym wątku np. foto 166,167,168...itd. Wiem marudzę:wink::grin: Przyzwyczaiłem się już do klikania prawym i pokaż obrazek.
-
Przełącz edytor na inny. Zapisz ustawienia i znowu przełącz na zaawansowany i zapisz ustawienia. Jak to nie pomoże, to musisz wyrzucić komputer ;)