Optyczne.pl autorytetem w dziedzinie testów? Rozbawiłeś mnie do łez.
Skądinąd, to właśnie oni są najlepsi w udowadnianiu wyższości X nad Y, czasem wbrew jakiejkolwiek logice. A wszelkimi testami można sobie podetrzeć, wiesz co.
Wersja do druku
Optyczne.pl autorytetem w dziedzinie testów? Rozbawiłeś mnie do łez.
Skądinąd, to właśnie oni są najlepsi w udowadnianiu wyższości X nad Y, czasem wbrew jakiejkolwiek logice. A wszelkimi testami można sobie podetrzeć, wiesz co.
zastanawiam się nad takim zestawem,
albo:
7-14, 14-54 i 50-200SWD plus E510/E520 (niestety, na wszystko funduszy nie starczy)
albo:
E3 + 12-60SWD + 50-200 SWD + FL50R
co byście preferowali?
Jeżeli do pierwszego zestawu była by jeszcze lampa to brał bym pierwszą opcję z E-520 (sterowanie R). Bez lampy jest kruchutko, chyba, że nie potrzebujesz to inna sprawa:)
E3 kusi superszybkością AF, wizjerem, buforem, odchylanym LCD, wykonaniem, drugim LCD, obsługa z przycisków bez wchodzenia w menu
ale... 7-14 będzie nadal cennym nabytkiem gdy E-3 będzie miał status dzisiejszego E1
na wszystko środków nie starczy...
Piotrze, zastanów się wreszcie, co ty piszesz?! Czy za pięćset lat E-3, którym teraz można robić kapitalne zdjęcia, przestanie mieć tę możliwość? Czy ty po prostu musisz mieć najnowszy sprzęt, bo z nieaktualnym się źle czujesz? Jeśli tak, to kup sobie wreszcie 5D i przestań gadać w kółko o tym samym w coraz to nowszych wątkach.
Dokładnie.
Body kiedys zmienisz a szkiełko pozostanie.
Miałem i E-510 i E-3 i MBSZ, lepiej wybrac dobre szklo niż płacić za ficzery w E-trójce.
Założysz ME-1 i wizjer trochę sie poprawi :)
Kiedyś natknąłem się na wykres przedstawiający funkcję rozkładu światła dla poszczególnych ogniskowych w 14-54 i 12-60 (porównanie na jednym wykresie). Ma ktoś może link, nigdzie nie potrafię tego znaleźć?
Proszę bardzo:
https://forum.olympusclub.pl/showpos...&postcount=134
I zdecydowanie jaśniejszy w zakresie <12, 14) i (54, 60> ;)Cytat:
12-60 jest wyraźnie ciemniejszy od 14-54 w całym zakresie 14-54
Roznica 1/3EV... WOW! :D ;)
E tam, swiatlo porownywalne.
No tak...zdecydowanie Twoje "na oko" jest bardziej obiektywne i prawidłowe niż test "laboratoryjny" ^^
Lailonn, a skąd wziąłeś ten test?
Nie miałem możliwosci niestety porównać 14-54 do posiadanego 12-60.
Jakosć obrazu na niskich partiach przysłony 12-60 jest świetna.
Nic nie mydli od pełnej dziury.
Pewno 14-54 także.
Jednak 12-60 jest szerszy (i to sporo bo porównywałem z swoim kitowym 14-45) i róznica jest naprawdę duża.
Bardziej uniwersalny jest. Praktycznie od szerokiego kąta po krótkie tele.
Ale też kosztuje sporo więcej. Jeśli ktoś moze sobie pozwolić na ten obiektyw, a zastanawia się miedzy 14-54 a 12-60, to odpowiedz jest jedna: tylko 12-60.
P.S. Napęd SWD w 12-60 działa wyśmienicie szybko i bardzo cicho !
Oczywiście tez w porównaniu do obiektywu kitowego z bzyczącym silnikiem. Nie miałem okazji zobaczyć jak działa silnik focusa w 14-54.
Od kiedy mam 11-22 to przestalem wyostrzac RAWy i jpegi. Tyle moich osobistych obserwacji.
14-54 jest też bardzo szybki ..... a 12-60 SWD jest :
- szybki ....
- bardzo szybki .........
- i najszybszy na świecie* :D
a na dodatek cichuteńki .....
* z E-3 jest najszybszym na świecie autofocusem i stanowi nowy wzorzec profesjonalnej wszechstronności i jakości działania optyki fotograficznej :mrgreen:
:D
... E-3 z 14-54 jest również bardzo szybki i dokładny ....
Przy zmniejszaniu wystarczy wybrac metode bicubic sharper i to juz naprawde, naprawde wystarczy.
Witaj !
Pisze o szklach, ktore posiadam a nie o tych ktore oni testowali.
Zuiko 11-22 jest ostrzejszy od Zuiko 14-54 i to jest fakt a
jezeli w testach wyszlo im odwrotnie to gdzies zrobili blad w
procedurze testowania albo mieli kiepski egzemplarz Zuiko 11-22.
Jak na oko... widzisz ze jest ostrzej to oznacza ze
roznica miedzy szklami jest znaczna.
Wystarczy odpowiedni kadr zrobic i juz wiesz jakim szklem
dysponujesz.
Porozmawiaj z ludzmi co maja 11-22 to powiedza Ci to samo co ja.
Porozmawiaj z... cadman
Pozdrawiam
Potwierdzam, mój 11-22 jest wyraźnie ostrzejszy niż 14-54, którego posiadałem dotychczas. Fociłem nim dostatecznie długo, aby zauważyć różnicę. Różnica, jaką stwierdziłem, przypomina tę, jak po przesiadce z 14-45 na 14-54. Eksploatuję E-500 z 8 Mpix matrycą. Do niej odnoszę swoje spostrzeżenia. Nie wiem jaki wpływ na testy ma rozdzielczość matrycy. Na ten temat niech się wypowiedzą "biegli w tym temacie". Dodam jeszcze, że mój "dziadek" (E-1) z podpiętym 11-22 też generuje lepsze jakościowo obrazki niż z 14-54. Dzięki lepszej rozdzielczości optycznej 11-22, nawet 5 Mpix "dziadka" nadaje się do pejzaży, oczywiście w ograniczonych rozmiarach. Efekty, jakie osiągnąłem z użyciem 11-22, "wyleczyły" mnie z "pożądania" nowszego korpusu. Potwierdza się stara prawda, że dobre "szkło" jest ważniejsze, niż korpus, do którego jest podpięte.
Moja jedenastka jest moim najlepszym przyjacielem wraz z 50-200 i na moje potrzeby w tej chwili nie sądzę abym potrzebował lepszego szkła.Te opinie,że 11-22 jest słabsza od 14-54 to jakieś nieporozumienie.Z tego co wiem,to jest to najbardziej'ostry',szerokokątny zoom Olka.
Epicure 2 strony wcześniej pisałem:
Ich test 12-60 pokrywa się z tym z dpreview.com, wiec zakładam, że robią to OK a jako, że wszystkie wyniki z tego samego źródła to i odpada błąd w procedurach. Pamiętajcie tylko, że 11-22 na 14mm może być ostrzejszy niż 14-54, bo test mówi tylko o 2 ogniskowychCytat:
Za www.optyczne.pl (jako jedyne chyba przetestowało wszystkie 3 omawiane szkła)
(Dystorsja)
12-60 -3.54%
14-54 -2.12%
11-22 -2.66%
(Winietowanie)
12-60 -1.01 EV
14-54 -1.03 EV
11-22 -0.89 EV
(Abberacja na szerokim)
12-60 6%
14-54 9%
11-22 17%
(Ostrość na szerokim)
a)Centrum
12-60 48lpmm
14-54 42lpmm
11-22 40lpmm
b)Róg
12-60 36lpmm
14-54 32lpmm
11-22 28lpmm
Odnośnie ZD 12-60 SWD to napiszę tylko, że szybkość AF jest rewelacyjna, moje ZD 11-22 nie jest znowu takie super ostre od pełnej dziury ale do zakupu 12-60 było moim najlepszym szkłem w terenie a teraz to muszę się zastanawiać co zabrać :-).
OT - błagam, może nie będę musiał zakładać nowego wątku.
czy jest sens wymieniać 50-200 na 50-200 SWD ze względu na szybkość w E-3?
Zależy mi na szybkości AF porównywalnej z 12-60 SWD a 60mm to dla mnie za krótko.
zależy ile masz do dopłaty do SWD ;)
zawsze lepiej go mieć :D
z tego co wiem szybkość jest porównywalna ... SWD jest cichuteńki.
było coś o tym już TU
Ktoś gdzieś pisał, że SWD ułatwia ostrzenie w AF-C no i jest cichy. Tak poza tym to różnicy nie odnotujesz, więc chyba nie warto wymieniać. Co innego gdyby ktoś miał dopiero kupić - kwestia budżetu.
Witam wszystkich!Kolego bez zastanowienia kupuj,mam E41o autofokus może nie przyspieszy,ale fotki ossstre!:-P
Witam mam pytanie jaki obiektyw wybrać do olka e-620 używany 12-60 czy nowy 14-54 wersja 2 który lepiej będzie współpracował z tym body
Jak 12-60 jest w dobrym stanie i cenie, to bierz go.
Co to znaczy współpracował? Jeżeli zależy Ci na ostrzeniu po kontraście to raczej ZD 15-54 II. Ma on jeszcze jedną zaletę - jest znacząco mniejszy od 12-60, E-620 to mały aparat i jakoś wydaje mi się, że pod tym względem bardziej pasuje 14-54. Z kolei zakres 12-60, szczególnie na krótkim końcu jest atrakcyjniejszy...
12-60 mm f/2.8-4.0 SWD dzięki silnikowi ultradźwiękowemu ma szybszy AF.
Ma też szerszy zakres ogniskowych (zyskujesz 2 mm na szerokim kącie).
Ale 14-54 mm f2.8-3.5 II to również świetny obiektyw.
Jeżeli chcesz mieć coś z najwyższej półki i w dodatku nie takie drogie to weź 12-60 mm.