Co do tej stabilizacji...
Cytat:
The IS button toggles between the three modes that I described earlier (normal, horizontal panning, vertical panning).
Wersja do druku
Co do tej stabilizacji...
Cytat:
The IS button toggles between the three modes that I described earlier (normal, horizontal panning, vertical panning).
Nie będę płakał z tego powodu... Po prostu jestem wielbicielem optyki ZD, ale coraz mniej podoba mi się to co można podpiąć z tyłu obiektywu.
:wink:
Powinien "startować" jako E-51Q10, ale nowe szkiełko - i owszem - jakaś alternatywa TO jest.
Ciekaw jestem - ile takie kosmetyczne "poprawki" będą zajmować głowy inżynierom OLYMPUSA.
Czas by się przyjrzeć konkurencji i spróbować COŚ naprawdę nowego.
Daaaaaaaaaaaawno "mówiłem", że treba poczekać na E-533!:-P
Pozdrówka.
witia:
jest też druga strona: odgrzewane kotlety mają jedną ogromną zaletę - poprzednie modele lecą cenowo na pysk i więcej ludzi może zapodać sprzęt.
Noo, dokladnie, 3 punkty AF? No proszę Was... Chociaz moze wszystkie krzyzowe...?
Liczylam na zamiane E-330 na zapowiadane E-520 ze wzgledu na IS, ISO i AF ale w takim wypadku trza dalej skladac na E-3...
Składaj składaj, bo już niedługo będzie w zasięgu
dog_master:
przekadrowywanie Twoim (naszym) przyjacielem... rzuciliby chociaż 5 krzyżowych coby nie ciągnąć lipy, ale to pewnie dopiero w 2009...
Dobrze, że tak mało zmienili, bo niecały tydzień temu kupiłem E-510 :wink: :???:
Kaarool nie przejmuj sie w 40D i jest tyle samo co w 400D :) jojczylismy ze sie nic nie działo, to teraz macie co kwartał to masz babo placek. Placek trochę nie wyrośnięty ale nowy pachnacy, i przyciagnie tych którzy chca nowosci a po roku kupia sobie tort (E-3) albo zostaną z plackiem :)
znowu bracketing tylko 3 klatki.... wiec odpada :)
aaaa mam coś fajnego auto iso 100-1600 dla mnie to fajna sprawa no i nowa matryca ciekae jaka
Taa, juz zapomnialam, ze mam te 2 boczne kropki... Ale z lapaniem ruchu gorzej niestety, przestaje mnie bawic moj jeden punkcik i 50% zdjec trafionych w porownaniu z C30d i jego bodajze 9/11 punktami i wszystko pieknie trafione. Tak na Gwiazdke tego roku cicho licze... Ale cii! ;p
Auto iso dobra rzecz, nawet bardzo... Tylko nie rozumiem jednego... W starszych, bardziej szumiacych lustrach, dawali iso 1600, marne, ale bylo. A teraz tez tylko 1600... Mogliby dac to 3200 czy 6400... Nie byloby imho AZ tak zle jak podbijanie 1600...
Do braketingu to statyw, manual i wstepne podniesienie lustra ;p
AAA no ja az tak sie na tym nie znam, raptem kilka HDRków za mna ;) Ale mozna sie pospieszyc chyba ;]
ile Ci potrzeba ? do HDRków ?
7 ?
czy więcej / mniej ?
W normalny dzień 5, pod światło rożnie 5-7.
Fakt.... krok o więcej niż 1 EV nieco zmieniłby sytuacje, chociaż do tego co robie wole większa ilość klatek (więcej można wyciągać, 5 to optimum).
A mnie ten cały pęd technologiczny denerwuje... Nie mozna sie nawet zdążyć przyzwyczić do jednego sprzętu już puszczają drugi. Kiedyś na nowy model trzeba było czekać 2 latka albo dłużej , teraz pół roku co będzie za rok. Nowinka co miesiąc.Niedługo lustra będą tańsze od kompaktów... Czy to faktycznie aż takie dobre...
A jak tak wszystkim firmom zalezy żeby wszys kupowali lustra , to nic prostrzego.Przestac produkować kompakty....:))
Wypuścili E-1 a potem długo, długo nic. I było źle.
Teraz co roku odświerzają linie E-4xx i E-5xx i też jest źle.
Nie rozumiem tego narzekania.
tyle modeli puszczają na ile rynek pozwala
Jak się sprzedawało 50 k rocznie to się wypuszczało 1 model na 2 lata, jak się sprzedaje 500 k rocznie to się wypuszcza 2 -3 modele w roku....
i tak do ilości sztuk to jest mniej nowych egzemplazy na 100 k sprzedanych niż przedtem:)
Nie widzicie tego?
Ja natomiast nie narzekam, ale martwię się że 520-tka to nowość i jak prawie każda nowość może być obarczona ukrytymi wadami, które wyjdą z czasem i dopiero po jakimś czasie zostaną one poprawione...
Szkło mi się podoba - na to właśnie czekałem. 18-36 mm... ach, moje marzenie :). To będzie następne szkło po 14-54, w jakie się zaopatrzę. A jeśli chodzi o nową puszkę, to spodziewałem się czegoś więcej. Liczyłem, że będzie przynajmniej jedna z tych rzeczy: uchylany ekran, więcej punktów AF i większy wizjer. Niestety nie ma żadnej...
Dobrze się dzieje... puchy ze stabilizacją będą tanieć... :cool:
liczylem na troche wiecej, nie ma zadnego sensu wymieniac 510 na 520
szkoda ze nie ma zmian w fokusie i w matrycy, bo ten 3 punktowy af w tej klasie to troche obciach
i na lepsze body przyjdzie nam czekac az minimum caly rok.... a tu sie pojawia body konkurencji nikona nastepca d80 i nastepca canona 40d
szkoda
jedynie nadzieja w nastepcy e3 ktory nie bedzie tylko kosmetyka tylko moze jakas wieksza inowacja
lub ze e3 spadnie ostro :)
ja nie rozumiem tego jojczenia !
W czym Ci wadzi 510 że chcesz go zmieniać na nowe body ?
Kupiłeś to chyba spełniał Twe oczekiwania ?
czy nagle 13 maja stał się jakimś tragicznym korpusem który nagle trzeba zmienić ??
Nie wiedziałeś kupując korpus, że ma 3 pola AF - czy zaczęło Ci to przeszkadzać jak wypuścili E3 ?
Skąd w ludziach taki pęd - wypuścili E 511 to zamienie body, o wypuscili E512 tydzień później to wymienie znów body, O kurcze a Nikon puścił D134 to może zmienie system...
myślę że nawet dobrze, że nie wiele się różni od 510 bo tak byś musiał sprzedać 510 i kupić 520 bo ma uchylny ekran, a za 3 miesiące byś kupił E 530 bo by mu zrobili matrycę 11 MPIX, z kolei w grudniu na E540 bo by dodali 6 pól autofokusa...
a tak... nie wiele się różni to i wymieniać korpusu nie trzeba :)
no nie pisza nic ze cos zmienili, jest pewnie ta sama co w 420
a konia z rzedem temu kto pokaze roznice w szumach miedzy 420 a 510
widzialem testy 420 vs nikon d70 w iuso 1600
to nikon szumi wyraznie mniej mimo ze to cmos i ma mniejszy banding
wiec nie spodziewam ze zadnej poprawy w 520 w stosunku do 510
choc nie chodzi o szumy
fajnie bylo by miec troche wiecej mega :) np 12 kiedys takie pogloski byly ze nastepca 410 be dzie mial juz 12 mega :)
510 to fajny aparat, ale ludziom ciagle malo dlatego jakby bylo wiecej bajerow to bym zamienil :)
trochę pod prąd ale ja wierzę że wypuszczą niebawem następce E1 bo e3 to dla mnie jest zawodowy następca aparatów serii 3 czyli e330 (zawsze chciałem mieć uszczelnianą e330 ;) ) . Co do 520 rynek wymusza nowości to firma staje na wysokości zadania i chwała jej za to. GRATULUJE
Pięknie sie zapowiada:) Ponoc E-420 ma inna matrycę niż 410tka więc i pewnie E-520 ma tą samą ( coś mi się w teście E-420tki iso 1600 mniej zaszumione wydawało niż w poprzedniej serii) Szkiełko jeśli będzie kosztowało lekko ponad 1Kzł to napewno będzie miało powodzenie:) i jak szerokooo:)
Powiedziałbym, że nawet więcej. W stanach 14-54 kosztuje 420$ u nas 1800zł. Więc 9-18 poniżej 2000 nie zejdzie. Można liczyć na jakieś 2500.
Edit: no może ze 2 stówki taniej niż 11-22
Ja widziałem w USA 14-54 za 399$
No i elegancko :) wracam ze szkoły a tam oceny wystawiają.....więc wiecie.;) A tu taka wiadomość.
Bardzo dobry krok, nowa pucha, a i obiektyw też dla mas. Myślę że za jakiś czas i ja przygarnę 9-18 jeśli tylko sie sprawdzi. A o jakość chyba możemy być spokojni.
E520 wygląd praktycznie ten sam, nieco inne pokrętła, wyświetlacz no i do środka też ździebko dołożyli. Prawda taka że e510 bym nie sprzedał aby przesiąść sie na 520. Ale z drugiej strony chodzi o klienta, a bajery przyciągają.
pzdr:)
a doczytaliście panowie ze to cena sugerowana...