lucca:
a mozesz rozwinac, czemu przy takim swietle co cala postac? bardzo mnie to zaintrygowalo :) trzeba by sie w koncu czegos nauczyc :D
-M:
prosze sie nie nasmiewiac, czy to mialo oznaczac, ze nawet pomijajac okulary - "albumowe"? ;)
lucca:
a mozesz rozwinac, czemu przy takim swietle co cala postac? bardzo mnie to zaintrygowalo :) trzeba by sie w koncu czegos nauczyc :D
-M:
prosze sie nie nasmiewiac, czy to mialo oznaczac, ze nawet pomijajac okulary - "albumowe"? ;)
No rozbawiły mnie takie bryle, bo mi się moje dzieciństwo przypomniało i "maska pana Tik-taka".
Nie wiem co przesądza o albumowości zdjęcia... moje wszystkie są albumowe, bo przede wszystkim w albumach lądują, dopiero później liczy się cala zabawa jaką sam z tego mam.
Co do kadrowania, zostało już napisane... rozporządziłeś go dokładnie po brzegi, co nie daje ani chwili oddechu, to trochę tak, jakbyś czyjś profil twarzy oglądał z poziomu ucha.
Zdjęcia są naprawdę dobre. Pzdr:)
przy okazji poduczyłam się ze wskazówek -M:)
Dawno nic nie wrzucałem. Oczywiście obiekt ciągle i uparcie ten sam ;) Mikołaj. Tym razem eksperymenty z PS.
Co myślicie o takiej obróbce??
Obróbka fatalna, włosy traciły szczegóły a nie powinny. Co do skóry dzieciom się skóry raczej nie wygładza, mają z natury gładką :-)
To ja może zapytam inaczej ...
Co chciałes osiągnąć taką obróbką ?? :wink::wink:
W sumie z wlosami to racja teraz to widze ale co do wygladzania to nie bylo zadnego - jedynie nalozona maska zmieniajaca swiatlo i splaszczajaca kolory - na ktorej dodatkowo usunalem akurat pare strupkow ;).
Ale wlosy to faktycznie - jakos na duzym obrazku tego nie bylo tak widac, a teraz widze, ze nawet tam gdzie teoretycznie wydawac by sie mogly ostre to jakies takie hmm poszarpane jakby bylo - a to ciekawe.
Dzieki West.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
J.Graph - najbardziej walczylem o kolory i swiatlo - i generalnie troche eksperymentowalem z roznymi opcjami - ciezko powiedziec co koncowo chcialem uzyskac poza specyficznymi kolorami i swiatlem
No dobra to teraz już bez eksperymentów w PS. Zdjęcia pochodzą z dzisiejszej wycieczki rowerowej i są jedynie przycięte i podostrzone po zmniejszeniu.
Ale za to prośba do Was o wybranie najlepszych z poniżej załączonych (o ile da się coś wybrać) - no i oczywiście deczko komentarza - dlaczego akurat jedno jest fajne a inne nie ;)
Aha, gdyby ktoś miał ochotę poradzić, co ewentualnie dałoby się poprawić (a najlepiej jak ;-) software'owo to też oczywiście mile widziane będą takie inicjatywy.
ciąg dalszy zdjęć z dzisiejszej sesji z prośbą o pomoc w określeniu czy i ewentualnie, które są znośne ;)
wiem, ze duzo ale to juz ostatnie 2 jakie wybralem z dzisiejszej sesji
To może ja wyrażę swoją opinię:
1 - fajne
2 - było by fajne gdyby nie plama po kałuży pod rowerem - poraziła mnie.
3 - fajne
4 - znów mi się plama nad głową rzuciła na oczy
5 - fajne
6 - uciete koło - lepsza jedynka a kadr podobny
7 - fajne
8 - ucieta glowa i koło, kałuża w tle
9 - uciete stopy
10 - fajne
11 - fajne
12 - fajne ale wolałbym całą postać
ale nawybrzydzałem ;-) to moja opinia ale ekspertem nie jestem. 10 i 11 osobiście bym kadrował od głowy aż po łokieć.
Ja wybieram tzrecie choć mocno pozowane. Magnum naliczył 12 a ja tylko 10 :shock:
Na ostatnim wg mnie 10- mały mówi "Ojciec dosyć już tych zdjęć":lol:
Ogólnie dość dobre- spróbuj pofocić takie bez pozowania np. podczas zabawy.
Dzieki magnum za konkrety, proszę o wiecej ;)
Wanilia dzięki za komentarz, a co do pozowanych zdjec - to bys sie zdziwila mocno - w tym przypadku to nie fotografujacy tylko fotografowany nalega na robienie zdjec pozowanych - takze niepozowane to ciezko trafic ;)
Dawno mnie nie było, więc rzucę tylko numerkami, które mnie zatrzymały ze względu na niekonwencjonalność - 2 i 4.
Witajcie po wakacjach,
A skoro wakacje to i parę fotek wakacyjnych do komentowania..
Na początek parę łódeczek i widoczków przy okazji ;) - walcie śmiało..
Jacht ładny ;)
Z fotek pozytywnie wyróżnia się jacht_4.
Nadzwyczjna przezroczystość wody powoduje, że jacht wygląda jak zawieszony nad nią.
Fajne.
Rocco dzieki za komentarz.
A teraz z innej beczki, które najlepsze?
Moim zdaniem wersja pierwsza najlepsza ;)
Tylko ja to bym widział żeby japonki były skierowane w strone wody ;)
Pozdrawiam.
J.Graph - dzieki.
A może by tak coś więcej jakiś komentarz czy coś :( W sumie to liczyłem, że się czegoś dowiem/nauczę itp.. od lepszych (czyli większości ;). Jak kicz tandeta czy jak tam inaczej zwał - też napiszcie, wbrew pozorom to też ważny komentarz ;)
A może ja to źle interpretuje, to niech mnie ktoś oświeci - bo tak mi teraz przyszło do głowy, czy przypadkiem brak komentarzy nie oznacza właśnie, że zdjęcia są tak słabe/kiczowate, że szkoda języka/klawiatury strzępić?
A teraz ciąg dalszy fotek wakacyjnych (z innej beczki ;)
I jak zwykle prośba o komentarz i które z nich najlepsze?
Ja bym plackiem leżała do japonek i okularów, bo robiłeś je z ciut wyższego poziomu?
Japonki i okulary razem zdecydowanie nie.
Za J.Graphem - palcami do wody, piętami do plaży.
Dzieciak mi przeszkadza.
Niestrudzony i niezniechęcony dodaję kolejne, a co.. , a nóż może ktoś skomentuje i napisze więcej niż jedno zdanie ;)
A są i japonki w stronę wody i bardziej płasko, ale jakoś mi nie pasowały za bardzo :-/
Dlaczego "nie pasowały"? MZ najlepsze z serii...:wink:
Co do przedostatniego to wszystko na focie ma lekko niebieski zafarb - rozumiem morze i niego, ale góry w tle to już nie do końca...
No ale to tylko opinia kompletnego amatora...
Pozdrawiam
Dzięki puchatek,
W końcu coś więcej, a co do niebieskiego zafarbu to wygląda na to, że moje braki w wyciąganiu z cieni wyszły. Dzięki jeszcze raz.
A może tak lepiej?
Jeśli chodzi o kolory, to MZ teraz lepiej. do tego jeszcze skadrowałbym trochę inaczej, np. coś takiego:
http://img522.imageshack.us/img522/4...braz1cakb5.jpg
Dzieki krzwoj - Twoje kadrowanie faktycznie ciekawsze ;)
A teraz lokalne klimaty:
"sala balowa" a właściwie "parkiet do tańca" :)
Prosto ale i ładnie ;)
Fajny kadr, przyciąłbym troszkę po bokach.
Ładne, czyste zdjęcie, prosty ale ciekawy kadr.
Witam, po malej przerwie i liczę oczywiście na konstruktywne komentarze.
Przy okazji dzięki za poprzednie komentarze.
Miłego oglądania ....
nooo stary :)
widze, ze przygotowujesz sie do jakiegos stock'u. jesli to poczatek, to jestem pod wrazeniem, jesli natomiast juz handlujesz, to sam wiesz, jak ci idzie :)
widze duzo swiatla wokol, ale mam pytanie: czy masz jakis wynalazek z podswietlanym dolem? sam o czyms takim mysle i ciekaw jestem roznych rozwiazan :)
pzdr
ostatnia seria bardzo mi sie podoba :grin:
Dzięki za opinie, ale proszę o więcej - jakoś nie chce mi się wierzyć (sam też mam oczy ;), że wszystko jest Ok na tych fotkach - pewnie dałoby się coś poprawić...
k@czy: do jakiego stock'u - a z lampa to rzeczywiście początki - jestem zauroczony tą lampą ;) jeśli chodzi o patent na jasną podstawę, to nic specjalnego - lampa na sankach odbita od wewnętrznych scianek namiotu (w moim przypadku kosza na pranie ;) - jedynie w przypadku kredek użyłem szyby na spodzie w celu delikatnego odbicia (ale to na kolejnych fotkach będzie widać lepiej).
Wiem, że zdjęcia trochę bezduszne, ale ponieważ nie mam możliwości zdalnego odpalania lampy i nie posiadam softboxa ani parasolki to tylko w ten sposób mogę poznać lampę. Także proszę o wszelkie sugestie opinie komentarze i krytykę (byle konstruktywną).
Nieźle!
Widzę jednak braki w obróbce*. Chodzi mi o to, że zdjęcia są dobre, ale mogą być jeszcze lepsze. Z tak dobrze doświetlonych ujęć da się na prawdę wycisnąć ostatnie soki jeśli chodzi o kontrast i kolor. Dopracować trochę kompozycję(akurat na tym się nie znam) i będziesz mistrzem, bo debiut jest rewelacyjny :)
*Polecam książki Dana Margulisa.
Tym razem proby lampy na ludziach - konkretnie to rodzinna sesyjka z siostrzencem ;)
Zachęcam do komentowania - oczywiscie poprosze o konstruktywne komentarze - mogą być krytyczne byle konstruktywne... no dobra niech w ogole beda jakiekolwiek ;)
A teraz zdjecia zaktualizowane po waszych sugestiach.
Pierwsze najlepsze, ale moim zdaniem przydałaby się większa ostrość na oczy. Ostatnie z serii też ładnie łapie, tylko tutaj przeszkadza mi ten kawałek kartonu. Z góry zaznaczam, że nie fotografuję ludzi i moja opinia nie jest specjalnie cenna. :wink:
Pierwsza seria z lampą- dla mnie super, odwzorowanie kolorów, światło, kompozycja.
Fotki dzieciaka - dobre, ale masz rację, balans troche nie taki, powinno sie dać w PSie poprawić. Tylko pilnuj zeby przy portrecie nic nie potrzebnego w kadr nie "właziło" i odwracało uwagę od modela.Za Panią Mysikrólik - ostrość łap na oku/oczach, przekadruj i zób zdjęcie.
Pozdrawiam
(sorki że Ci troche pojechałem przy wątku ślubnym:oops:)
Spoko ja tam pamietliwy nie jestem ;)
A co do sesyjki i rad to sie zgadzam ale w warunkach w jakich to bylo robione mozna o tym zapomniec - moj syn z siostrzencem szaleli a ja za nimi z aparatem.. i tak wygladala ta sesja ;)
A balans uciekl bo sciany sa pomaranczowe i nie zawsze udalo mi sie centralnie od sufitu odbic - ale dzieki i prosze wiecej takich konstruktywnych komentarzy;
Mysikrólik:
Dzieki - to z ostroscia to tez faktycznie przydaloby sie ale tam mialem troche za duza dziure ustawiona - wiadomo przy dzieciach nie zawsze sie zdarzy ale super dzieki za komentarz ;)
P.S. zaktualizowalem/poprawilem zdjecia z ostatniej serii - teraz lepiej?;)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
I kolejne, tym razem drugiego z urwisow podczas tej ganianej sesji ;)
A oto pierwsze proby portretu (nie dzieciecego).
To dopiero poczatki i w dodatku bez specjalnego przygotowywania i pozowania... ale to juz inna historia, tak czy inaczej prosze o kontruktywne komentarze - co i dlaczego nie tak.
Ten portret nie dzieciecy jest caly na tak.Ja nie widze nic co jest zle.
Bardzo ladne zdjecie i mnie sie bardzo podoba.