Rety... przecież to był żarcik - dla rozładowania atmosfery - i odnosił się do wspomnianego bandingu, a nie gwiazd na Twojej pracy...
Wersja do druku
Wygrałem już?! Bo troszkę pospałem... :roll:
To tak dla zmiany tematu.:wink:
Zwycięzcą edycji 7/2018 został andtor2Podsumowanie wyników 7 Edycji.
czyli moja skromna osoba:wink::smile:
Miejsce 1 (praca 2)
Załącznik 199685
Miejsce 2
hades (praca 16)
Załącznik 199686
Miejsce 3
Krakman (praca 1)
Załącznik 199687
Punkty wynikają z miejsca jakie praca zajęła w głosowaniu i tak odpowiednio (miejsce / punkty):
1/25 ; 2/20 ; 3/15 ; 4/12 ; 5/10 ; 6/8 ; 7/7 ; 8/6 ; 9/5 ; 10/4 ; 11/3 ; 12/2 ( prace od miejsca 13 i dalsze otrzymują 1 punkt)
Załącznik 199688
Dziękuję wszystkim za udział w zabawie i głosy na moją pracę.
Zapraszam także do dyskusji na temat prac.
Następną edycję rozpocznę jutro.
Gratulacje dla zwycięcy I. !!! :mrgreen:
Gratulacje dla zwycięzcy II. !!! :mrgreen:
Gratulacje dla zwycięzcy III. !!! :mrgreen:
Chwała pokonanym !!! :mrgreen:
Podziękowania da osoby głosującej na mojego gniota. :mrgreen:
Hura !! Pierwsze miejsce :mrgreen:
Tyle że od końca... pewnie za dużo pyskowałem, to mnie pokarało... :roll:
@andtor2 - serdecznie gratuluję kolejnego zwycięstwa!
Nie mniej serdeczne gratulacje dla Hadesa i Krakmana!
Ale fajnie, głosowałam na te 3 prace.. :)
Dziękuję za głosy na 11-tkę :grin:
Gratulacje dla zwycięzcy. Tym bardziej mnie cieszy to zdjęcie, bo na nie głosowałem.
Dzięki za gratulacje. Gratuluje również Hadesowi i Krakmanowi. Z szumem poradzili sobie lepiej ode mnie, tak sadzę.
Moi drodzy kilka zdań na temat tej edycji i regulaminowości prac w edycji klasyka/klasyka+. Wstępnie jak wiadomo przyjmuje prace i sam oceniam czy praca zbyt nie wykracza z obróbką. Po ukazaniu się prac i ankiety z głosowaniem oczywiście wolno mieć swoje zastrzeżenia. Przypomnę tak się już zdarzyło w edycji 14/2017 i praca została wycofana. Decydujący głos ma (jak zapisane w regulaminie) autor RAW-a. Tak też było w bieżącej edycji z decydującym głosem (akurat byłem autorem RAW-a) i jak pisałem A56 niepotrzebnie się ujawnił. Proszę tego pochopnie nie czynić. Wolałbym także i prośba z mojej strony, jak ktoś ma zastrzeżenia co do regulaminowości pracy, najpierw napisać do mnie na priv. Skonsultuje to z autorem RAW-a i odpowiem. Dalsze kroki będą uzależnione od decyzji autora RAW-a.
Jeszcze tak ogólnie o edycji klasyka. Są tu dozwolone swoje wizje na zdjęcie, jednak nie przesadzajmy z nimi. Trzymajmy się idei popRAWki, tak jak brzmi nazwa tej zabawy:). (za wyjątkiem oczywiście edycji ->nasze wizje gdzie swobodnie można puszczać wodze fantazji w obróbce). Przypomnę może fragment zapisu z regulaminu dla edycji klasyka:
"...W tej edycji dopuszcza się konwersję do B&W, sepii, czy innego monokoloru. Można usuwać "przeszkadzajki" w kadrze typu linie, słupy energetyczne, urządzenia p.poż itp. (jeśli nie są jednym z głównych czy głównym tematem zdjęcia). Róbmy to jednak z umiarem nie ingerując zbyt mocno w odbiór zdjęcia oryginalnego. Prace takie mogą zostać wykluczone z konkursu."
Przykładowo, jeśli już robimy konwersję do B&W, sepii, czy innego monokoloru to może nie dodawajmy już tego szumu. Mam tu akurat na myśli prace nr 15. Nie chcę być zbyt restrykcyjny bo to na pewno zabawie nie służy, ale kto wie czy nie powinienem:wink:
I przypadła mi rola wyboru RAW-a, może autorzy prac z 2 czy 3 miejsca mają jakiś fajny RAW-ek do obróbki, chętnie odstąpię ten przywilej:)
Gratulacje!. I-sze miejsce zasłużone.
Dziekuję za głosy na moja pracę.
Gratulacje dla wyróżnionych, biorących udział, głosujących i sympatyków poprawki!
Obiecałem, ze po zakończeniu głosowania coś napiszę, więc wywiązuję się z obietnicy.
Zarzucono mi że niebo i latarnie nie za bardzo odpowiadają regulaminowi tej edycji i do tego chcę się odnieść
Na niebie w moim zdjęciu są gwiazdy, bo gwiazdy zostały sfotografowane przez autora zdjęcia.
Aby nie być gołosłownym zamieszczam zbliżenie gwiazd z RAW-a
Załącznik 199689
Te gwiazdy też występują w pracach autorów, którzy usunęli szum z nieba. Szum się usunął, a gwiazdy zostały. Pewnie na niebie było dużo więcej gwiazd, ale szum je zniszczył.
Więc nie rozumiem po co taki zarzut do mojej pracy. Taką miałem koncepcję nieba i takie zrobiłem. Gwiazdy były sfotografowane a ja je zaakcentowałem.
Myślę, że to wyjaśnienie wystarczy.
Teraz latarnie a właściwie blask wokół latarni. To też zarzut do mojej pracy. Ja widzę w 16 pracach 16 różnych wariantów, ale do mojej były uwagi. A przecież ja nic nadzwyczajnego z tym nie zrobiłem.
Wywołałem sobie zdjęcie raz ciemniej a drugi raz jaśniej.
Na zdjęciu wywołanym ciemniej pokazały się zarysy latarni i ja je zaakcentowałem (zdjęcie poniżej)
Załącznik 199690
Drugie jaśniejsze zdjęcie umożliwiło mi korzystanie z blasku wokół latarni.
Załącznik 199691
Wystarczyło te dwa zdjęcia połączyć i za pomocą specjalnego pędzla uzyskać blask.
Załącznik 199692
W którym miejscu dokonałem czegoś niedozwolonego?
A tak na marginesie pokażę inną latarnię z prac, do której nikt nie wniósł zastrzeżeń.
Załącznik 199693
Są też prace prawie bez blasku wokół latarni. Ja do żadnej pracy nie wnoszę uwag. Dla mnie wszystkie prace mieszczą się w regulaminie.
Chcę podziękować wszystkim, którzy chcieli zagłosować na moją pracę, ale uszanowali moją prośbę. Wielkie dzięki.
Gratulacje dla zwycięzcy :grin: i dzięki za głosy na moją poprawkę
Tez tak mi sie wydaje bo chyba glownie na to zwracalam uwage glosując a moje głosy wlasnie poszly dla nich ;)
Niemniej gratuluje zwycięzcy :)
I dzieki dwóm Panom na h za głos na me ziarno :mrgreen:
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Tak z ciekawosci..
O ktorej pracy mowiles?
Btw dla mnie to mega trudna ta poprawka byla..
Mialam chyba ze 4 wersje i nie qiedzialam w ktorą str pojsc..
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
A co do tego czy sie lapie czy nie w regulaminie, pozostawilabym to prowadzacemu...
A dyskusja o tym po glosowaniu i chill.. ;)
Gratulacje :)
Ja to chyba wyczucie straciłem, bo na zwycięzców nie głosowałem. Na DzejPi za to :)
Jak na PW Andrzejowi pisałem, sprawy domowe nie pozwoliły wziąć udziału w zabawie. Nie mniej spróbowałem w wolnej chwili się pobawić. Stwierdziłem, że zdjęcie wymaga dużo pracy, a czas niestety był u mnie w cenie w tym okresie.
Zrobiłem jakieś coś, ale wstyd mi było to wysyłać.
Jeszcze raz wyrazy szacunku dla zwycięzców :)
Nie przybieraj sobie do głowy. To przez pomyłkę. :mrgreen: Poza tym to był DNG :mrgreen:
A to, że czasem mam pomysła jak przerobić (czyt. poprawić) zdjęcie to już co innego.... To kwestia natchnienia, pomysłu, które nie zawsze są..... To tak jak z babą: nie zawsze chętnie by się obróciło...:roll:
@andtor2, wybiorę coś do jutrzejszego południa i podrzucę na pocztę.
Fajnie, dziękuję:)
Gratulacje.
A może pogadamy o tym jak takie zdjęcia powinno się obrabiać ?
Jakoś nie wiedziałem jak się do niego przymierzyć.
Wpadłem na głupi pomysł, żeby nie odszumiać mocno po całości - jakimś cudem :) zaznaczyłem niebo i odszumiłem je bardziej.
Może ktoś rzuci jakimiś poradami jak takie zdjęcia najlepiej opracowywać.
Ula, pisałem o pracy A56. Gdy ją zobaczyłem przypomniał mi się retusz negatywów, kiedy część niewyraźnych czy prześwietlonych detali trzeba było uzupełniać ręcznie. Te poprawki sprawiały wrażenie nienaturalnych i nierzeczywistych, ale poprawiały wyrazistość fotografii. Tu A56 podszedł podobnie do tematu. Może nieco przesadził z niektórymi detalami, ale pokazał, że technika mimo upływu lat wciąż może mieć zastosowanie. Komputer ma jednak przewagę nad piórkiem. Pozwala na dużo większe zbliżenie się do realizmu oświetlenia i przenikania retuszy z obrazem.
Ja tworzyłem w szale ograniczenia czasowego ;). Na 3 godziny przed upływem terminu zgłoszeń pobrałem RAW-a. Pierwsza wersja totalny paździerz, a właściwie obraz gładki jak tafla lodu, zero detali. Druga wersja była już podzielona na strefy i każda z osobna miała nie tylko inaczej ustawione odszumianie, ale nawet wewnątrz tej strefy były miejsca gdzie odszumianie było różnicowane w zależności od stopnia oświetlenia i wyrazistości źródła. Pomyślałem, że to dobry temat na artykuł po tej edycji. Jeśli @andtor2 nie będzie miał nic przeciwko to użyje jego zdjęcia jako doskonałego przykładu do opisania tej techniki.
Jednak ostatecznie za bardzo skupiłem się na odszumianiu, a zapomniałem o kadrowaniu. Lampa z lewej strony została paskudnie ucięta.
Też jestem zdania, że prowadzący powinien decydować co się łapie do konkursu. Ale nie negowałbym dyskusji na ten temat. To daje wszystkim temat i nie pozostawia konkursu jałowym przerzucaniem i edycją zdjęć. Od kilku argumentów i zdrowej dyskusji nic się nikomu nie stanie przecież.
Gratulacje dla zwycięzców :)