całe szczęście że odbudowano wieżę z zegarem mocno zdobi to miejsce
na zdjęcie z 2008 nie chce się patrzeć - także bardzo fajnie że tyle się u Was dzieje !!! :)
Wersja do druku
Miło, że zaglądacie, dzięki.
Jedna z główniejszych i zarazem dłuższych ulic - Aleja Grunwaldzka. Więcej tu, jakby ktoś był zainteresowany.
17. (archiw.)
Załącznik 157103
17n.
Załącznik 157104
18. (archiw.)
Załącznik 157105
18n.
Załącznik 157106
19. (archiw.) Budynek z 1850r. nieprzerwanie do dziś pełni rolę hotelu.
Załącznik 157107
19n.
Załącznik 157108
fajnie, że robiąc zdjęcia próbujesz jak najdokładniej odzwierciedlić starą fotografię, na 19 nawet tramwaj ładnie się pokazał :)
kawał dobrej roboty :lol:
Ulica kolejowa, hotel kolejpwy... teraz hotel i restauracja Sowa. Tak mi się kojarzy z tymi słynnymi podsłuchami :mrgreen:
Czy tam rzeczywiście idzie kolej ?
Nie zrozumiałem 18 ... Holenderska droga :roll:
I ciągnij proszę dalej bo genialny wątek.
Przy tej ulicy (po drugiej stronie) znajduje sie Dworzec PKP, więc tak można powiedzieć:)
Wyjaśnienie (tak sądzę) w linku, który wczesniejy podałem. cyt:
..."Aleja Grunwaldzka ma ponad 3 km. Zaczyna się na Placu Grunwaldzkim i kończy na rogatkach miasta w Gronowie Górnym. Jest stara jak stary jest Elbląg. W dawnych wiekach prowadziła od Bramy Pasłęckiej w kierunku Pasłęka. Brama Pasłęcka mieściła się w okolicy dzisiejszego Placu Grunwaldzkiego. Ponieważ niemiecka nazwa Pasłęka brzmiała Preussisch Holland, bramę nazywano Hollander Tor, Plac Grunwaldzki - Am Holländer Tor, a Aleję Grunwaldzką - Holländer Chaussee."...
Powiem szczerze, że od Ciebie się dowiedziałem o tych dzikach, ale fakt w necie znalazłem info, że w dzielnicach na obrzeżu miasta sąsiadującymi w bliskiej odległości z lasami tzw. Wysoczyzny Elblaskiej pojawiają się te zwierzęta. Aluzji do Orbana zbyt nie kumam, chyba, że to miał być taki żart bez emotki. Odgradzanie się przed dzikimi zwierzętami, a ludźmi stanowi jednak pewną różnicę. Podobnie buduje się ogrodzenia przy drogach ekspresowych czy autostradach biegnących w pobliżu, czy przez las. Tak nawiasem mówiąc po wpisaniu w google frazy "dziki w...", wyszukiwarka uzupełniła w Swinoujściu, Warszawie, Gdyni.
Ok, nie to jest tematem wątka to chyba nie warto kontynuować:)
Skoro byliśmy na Grunwaldzkiej to wypada pokazać Dworzec PKP odremontowany ostatnimi laty (wewnątrz też)
20. (foto archiw.)
Załącznik 157162
20n. (z roku 2011)
Załącznik 157169
21. (foto archiw.)
Załącznik 157170
21n. (obecnie - 2015r)
Załącznik 157172
Skoro w temacie dworców to jeszcze jeden mały dworzec obecnie już nie istniejący. Zamieniony w budynek mieszkalny.
22. (foto archiw.)
Załącznik 157173
22n. (obecnie - 2013r, ale niewiele sie tu zmieniło do dnia dzisiejszego)
Załącznik 157174
Bardzo ciekawy wątek.
Ciekawy wątek. Przypomina mi fotki z tej strony: http://www.dawnotemuwkrakowie.pl/ Tu jest wywiad z autorem tego bloga, w którym opowiada jak robi takie zdjęcia.
Ulica jest na pewno ta sama. Widać choćby po tym hotelu na obydwu archiwalnych zdjęciach (jak i na foto 19 jako wzór powiedzmy)
Z tego co na szybko znalazłem, Bahnhofstraße była nazwą potoczną dla Szosy Pasłęckiej czyli Holländer Chaussee.
Edit.
Co jeszcze znalazłem, po pierwszej wojnie światowej nazwa tej ulicy brzmiała Tannenberg Allee (lub może Tannenbergallee). Pogmatwane:wink::) losy historii...
Dzięki za odwiedziny i ciekawe linki:)
Edit2.
Odnośnie Dworca jeszcze, w końcu widzę biorą się też za remont peronów.
Z dzisiejszego dnia:Załącznik 157185
bardzo fajny wątek, sam próbowałem robić podobne zdjęcia w swoim mieście, ale większość ujęć jest tak zrobiona, że dziś nie da się tego wiernie oddać.
Czekam na kolejne zdjęcia:)
mi też się skojarzył z krakowskimi - ale tymi zdjęciami, które dla mnie są majstersztykiem
szkoda - bo pierwowzór był przecudny...
Dla mnie też. Sporo pracy trzeba włożyć aby kadry aż tak zgodnie się pokrywały. Nie zawsze zresztą jest to możliwe w praktyce. Mi aż tak bardzo nie zależało na identycznym kadrze, sądzę, że zmiany i tak dobrze widać:) Na pewno mogłem się postarać lepiej..., choćby przez nałożenie na warstwach tych porównywanych zdjęć z kryciem powiedzmy 50% i w miarę możliwości dopasować nowe do archiwalnego.
Zgadzam się w pełni:)
cd.
Widok na tzw. Wyspę Spichrzów
23. (foto archiw.)
Załącznik 158808
23n.
Załącznik 158809
24. (foto archiw.)
Załącznik 158810
24n.
Załącznik 158811
Nie zaglebiakac sie....koloru przybylo.
Bardzo fajny wątek. Gratuluje pomysłu i wykonania. Dałbym plusa ale system odmawia.
Jak ktoś może to nich da w moim imieniu.
Dzięki za odwiedziny i komentarze:)
25. (foto archiw.)
Załącznik 158846
25n.
Załącznik 158847
26. (foto archiw.)
Załącznik 158848
26n.
Załącznik 158855
27. (foto archiw.)
Załącznik 158913
27n.
Załącznik 158914
28. (foto archiw.)
Załącznik 158915
28n.
Załącznik 158916
28 - pięknie odbudowane.
Gdzie ty wlazłeś ? - balon ?? :mrgreen:
świetny wątek, śledzę od początku i czekam na więcej :)
---------- Post dodany o 21:23 ---------- Poprzedni post był o 21:20 ----------
Dobra robota. Pokazałeś elbląski dzień wczorajszy i dzisiejszy. Niech wszyscy dzisiaj urodzeni się wiedzą jak wyglądało życie bez komputerów. Mam zdjęcia z lat 70 i 80 ubiegłego stulecia.
Przejrzałam cały wątek i podziwiam - wytrwałość, pomysł, cieprliwość i dokumentację!
Ja bym chyba przy pierwszej próbie odpadła :)
29. (foto archiw.)
Załącznik 167850
29n.
Załącznik 167851
30. (foto archiw.)
Załącznik 167853
30n.
Załącznik 167852
31. (foto archiw.)
Załącznik 167855
31n.
Załącznik 167856
cdn. (jak się poprawi pogoda, światło:) )
Głowę dam, że na 31 to jakieś koszary.
W Szczecinie kupa takich stoi, w Stargardzie Szczecińskim widziałem podobne a w Dziwnowie w takich spędziłem dwa lata. Niemcy chyba mieli jeden projekt budynków koszarowych :)
Zgadza się, dziś także znajduje się tam jednostka wojskowa.
Ooo, fajnie, że wątek odżył. :) Ciekawe, czy na 30 i 30 n wzdłuż ulicy są wciąż te same drzewa?