Kolego. poczytaj może o tym szkiełku. mimo kilku mankamentów można do portretu śmiało go używać :-P
Wersja do druku
Jestem w podobnej sytuacji i też kombinuje co tu wybrać. Wstępnie przymierzam się do zakupu body EM10, a potem szkła w takiej kolejności: 20 1.7 Panasonica; 45 1.8 Olympusa i 9-18 Olympusa.
Z drugiej strony zamiast tych 3 szkieł można by kupić 12-40 2.8 Olympusa i nie musieć zmieniać szkieł, ale waga już chyba nie ta.
ok,ok, ok, koledzy dziękuje za sugestie i rady (nawet ostro niektórzy radzili :)),
ale decyzje podjąłem.
Taki początkujący to nie jestem za bardzo, myślałem nad tym dual kitem bardziej pod kątem mojej drugiej połowy, bo omd10 ma zostać jako jedyne body raczej u nas i tu by się ten zestaw sprawdził.
Wiem tylko że ma być szeroki kąt potem na pewno, bo czasem brakowało mi tego w poprzednich zestawach. Biję się jeszcze tylko z tym jaka stałka? (ale to później) oraz czy 14-42 II czy EZ. Może posiadacze tego drugiego naleśnika podpowiedzą coś więcej?
---------- Post dodany o 10:00 ---------- Poprzedni post był o 09:53 ----------
dodam tylko jeszcze że najbardziej to by mi pasowało szkiełko 12-40 m4/3 ale niestety troszkę za drogo jak dla mnie narazie :)
---------- Post dodany o 10:05 ---------- Poprzedni post był o 10:00 ----------
i oczywiście nie o-md tylko om-d :wink:
A czemu nie Panasonic 12-32?
Szeroki na początku, malutki i przyzwoity optycznie. Zdarza się go znaleźć za nieduże pieniądze.
z om-d 10 już co nieco się też zapoznałem dzięki uprzejmości kolegi bobdylan :) pokazał mi też pare szkiełek, także jako takie rozeznanie jest, ale chciałem się upewnić jeszcze co do ewentualnych wad dual kita, co by nie obudzić się potem z przysłowiową ręką w nocniku... :)
---------- Post dodany o 10:15 ---------- Poprzedni post był o 10:14 ----------
też myślałem o tym szkiełku :) myślisz żeby go potraktować zamiennie z 14-42?
---------- Post dodany o 10:24 ---------- Poprzedni post był o 10:15 ----------
i mam jeszcze pytanko o kartę pamięci do om-d 10? dotąd używałem CF,
chciałbym w miarę niedrogą jakąś kartę również do filmów?
Tu poczytaj:
http://www.m43.eu/obiektywy/test-pan...ix-g-12-32-mm/
Wypada lepiej niż 12-50 Olka.
jabolo
Czytaj ze zrozumieniem :)
Napisałem, że 12-32 w teście wypada lepiej niż 12-50 i to właśnie nim warto się zainteresować.