No to w takim razie Peny odpadają? Na rowerze, w trakcie jazdy ciężko będzie mi się posługiwać obiektywem...
Nie chce aby jakość bez obiektywu była gorsza niż w Xz-2 i X10 :)
Wersja do druku
Chyba Koledzy mieli na myśli to, ze w Penie bez podpięcia obiektywu nie tylko jakości, a w ogóle zdjęcia nie będzie:-)
A co do jakosci - zależy od tego, jaki obiektyw podepneisz - są lepsze i gorsze - niestety te lepsze zwykle droższe. W pzrypadku zdjeć robionych w trakcie jazdy rowerem problemem może byc też kurz dostajacy sie do wnętrza aparatu - z tego względu lepiej by było mieć sprzęt uszczelniony (i korpus i obiektyw). Niestety chyba najtańszą kombinacja jest tu OMD-EM5 + MZD12-50 - nawet w przypadku zakupu sprzętu uzywanego dosć znacznie przekroczyłbyś założony budżet. Ale - może warto rozważyć na początek zakup nieuszczelnionego korpusu z uszczelnionym obiektywem a po pewnym czasie wymienić korpus na lepszy?
No tak myślałem, tylko nie byłem pewien o tych naleśnikowatych obiektywach, czy są dołączane ,czy na stałe :)
Zdjęcia na rowerze będą robione może z 30 dni, a reszta gdzie popadnie, plaża, dżungla, karuzela... :)
A grubość obiektywu w najcieńszym w Penie będzie porównywalnie z tym z pierścieniem z Xz-1? Tylko tak dokładnie będę wiedzieć mniej więcej jaka będzie różnica grubości aparatów...
Taki najcieńszy będzie lepszy jakościowo niż Xz-2, xz-10?
Czy te obiektywy zwłaszcza cienkie, są delikatne, czy tak jak moze w xz-1,2?
Czyli dokupując naleśnika do Pena E-PL5 lub 6 nie ma sensu wydawać tyle na ten zestaw skoro jakość podobna do Xz-10, jeżeli nie będę brać pod uwagę jego dalszej rozbudowy ?
To fakt, nie odrobiłem..., od razu liczę na profesjonalną odpowiedź...
Zatem porównując do Xz-2 rozumiem, że nie będzie dużej różnicy...
Matryca w XZ-2 to ok. 1/5 matrycy z PEN-a. Matryca z XZ-10 to ok. 1/8 matrycy z PEN-a.
Jeśli nigdy, przenigdy, w żadnym wypadku i pod żadnym pozorem, nawet dla testu zabawy lub z ciekawości nie wpadniesz na pomysł by podpinać do swojego aparatu inny obiektyw, to nie ma sensu, żebyś kupował aparat z wymienną optyką. Jeśli jednak myślisz, że może kiedyś będziesz chciał coś zmienić, pokombinować, to lepiej idź w PEN-a.