Kropkę zgubiłem. Miało być 2.13 GHz :mrgreen:
Wersja do druku
Kropkę zgubiłem. Miało być 2.13 GHz :mrgreen:
Przez ostatnią godzinę bez powodzenia próbowałem zawiesić OM ver.2,04. Zapisywałem wywołane ORF’y jako JPEG’i z EXIF’em , wysokiej jakości, standard, TIF’y, zarówno pojedynczo jak i po kilka plików jednocześnie. Zmieniałem ekspozycję, obracałem, sprawdzałem działanie poszczególnych opcji edycyjnych i nie udało się. Miałem przypadki hurtowego wywoływania (150szt) do JPEG’ów w wysokiej jakości i pełnej rozdzielczości. Cała operacja zapisu takiej ilości trwa ok. 8min. Nie wiem, czy to jest długo.Cytat:
Zamieszczone przez zibi1303
Szybkość wykonywanych operacji przy ORF’ach z E-1 jest praktycznie niemierzalna i nie przekracza 2-3s. Trochę dłużej zajmuje obróbka fotek z E-330, czy E-510, ale są to czasy co najwyżej 4-5 sekundowe.
Kliknięcie na obrazek i wyświetlenie go: niemierzalne, ukazuje się natychmiast. Krzywe histogramu zmieniają się po ok. 1s, a druga ostateczna zmiana następuje po ok. 2s. Zmiany ekspozycji, włączenie/wyłączenie filtra zakłóceń – ok. 3s do zakończenia całego procesu, bo efekt tonalny widzę natychmiast. Dlaczego u mnie jest normalnie?
Komputer od wiosny ten sam. HP Compaq DC 7700 z procesorem C2D E-6400 (2,13GHz) i 2GB RAM’u. Karta graficzna też nie najwyższych lotów, bo oryginalna HP Ati Radeon X-1300 z 256MB własnej pamięci i możliwością korzystania z następnych 256MB pamięci operacyjnej. HDD 80GB systemowy i drugi 500GB z partycjami na dane. Oryginalny dedykowany dla HP XP Professional z SP-2 w wersji angielskiej.
Przez miesiąc miałem zainstalowany testowy OS ver.2,01 i również nie sprawiał żadnych kłopotów, a funkcjonalnie był o niebo lepszy.
Pozdrawiam.
Dorjan jak widać z Twoich i moich wyliczeń musi być co najmniej 2GBRAM oraz proc co najmniej klasy C2D. Karta graficzna tu w ogóle nie ma znaczenia. Dodatkowo masz jeden z mocniejszych C2D bo model 6400
właśnie miałem formata i zainstalowałem najnowsza wersje OM i pierwsza rzecz która mnie zdziwiła to brak automatycznego tworzenia katalogu (z data) podczas zgrywania zdjęć z aparatu/karty. Czy jest możliwość ustawienia tak jak było w poprzedniej wersji?
Raczej katalogu nie. Możesz ustawić regułę nadawania nazw plików i tam wstawić datę
no tez tak myslalem bo nie moglem znalezc :( to ogolnie bieda. Bo ten program wlasnie mi służył do szybkiego zgrywania podczas sesji fotek (ładnie byly tworzone katalogi). No nic chyba zdeninstaluje... bo szybciej to ja sobie czymkolwiek moge zgrac z karty fotki :?
No dobra, a gdzie funkcje artystyczne te co w 1.42??? Jestem ślepy czy jest tylko panorama?
...są!!! Znalazłem na stronie producenta plik do pobrania, po jego ściągnięciu, podczas instalacji wyświetli się pole do wpisania kodu karty i gotowe. Od tego momentu w programie pojawią się funkcje artystyczne i 3D :D
Zrobiłem kolejny test wywoływaczy. Po raz kolejny Olympus Master udowadnia, że jeśli chodzi o jakość obrazu jest NIE DO POBICIA. Gdyby używano dedykowanego oprogramowania w testach aparatów, Olek pozostawiłby większość konkurencji daleko w polu. Niestety twórcy oprogramowania graficznego (w tym adobe) nie potrafią poradzić sobie z ORF'ami (na pewno z tymi z E1).
W załączeniu do tego posta dołączam przykład (powiększenie 200%).
a wywołaj to jeszcze w ufraw i rawtherapee