Będę tu wstawiał co sie dowiem z mego gmerania o tym programie:
1. Olympus Master nie jest jednak w javie
[b]
Microsoft.VC80.MFC" version="8.0.50608.0" processorArchitecture="x86"
[b]
Mamy więc DOT NET i z niego VC80. Potem sprawdzę czy to wersja 2003 czy 2005
Czyli powinno być dobrze a nie jest. Zaraz powiem dlaczego:
2. Wywala się przy wybraniu opcji "wywołaj i zapisz" przy wybraniu JPEG + Exif wysokiej jakości. Okazuje się że to działa jak się wybierze jakość JPG standard lub niską, a ja uparłem się aby mieć JPG wysokiej jakości. Obserwacje procesu aplikacji wskazują że mam za mało chyba pamięci, albo jest babol do poprawy w programie.
3. Dlaczego 1.5GB to mało. Otóż program na starcie tylko po wejściu do edytora RAW zajmuje 270-300 MB (tylko główny proces- nie wiem ile mogą zajmować moduły pomocnicze) natomiast w momencie wywołania RAW zajętość pamięci skakała do 730MB - przy wywołaniu pojedynczego RAW w standardzie lub niskiej jakości.
3. Praca na RAW
a) kliknięcie na obrazek i wyświetlenie go: obraz pojawia sie po 3-4 sek, ale to jest złudne, ponieważ reendering sie nie zakończył. Po ok 10 sek krzywe histogramu sie zmieniają, a ostatecznie po ok 24-25 sek jest cały RAW gotowy - poprawnie wyświetlony
b) włączenie-wyłączenie odszumiania: 12-15 sek
c) zmiana ekspozycji:zobaczymy efekt po ok 12-16 sek.
Przy XP pewnie byłoby ciut szybciej, ale W2k też nie jest wolny. Wygląda na to że musze 1GB dokupić aby wywołać JPG w wysokiej jakości. Na dokładkę trzeba być szachistą aby po programie poruszać się z 20-sto sekundowych krokach.
Mam pytanie czy format RAW z E3 jest jawny ? Może sam bym napisał coś co go wyświetli z sensowną szybkością