Odp: Dofinansowanie na sprzęt fotograficzny do 10 000 zł.
Tu u nas na forum jest jeden taki co dziala w reklamach.Pokazywal foty jak zarcie na talezu wyglada.Ma podobno najlepszy sprzet i najlepsze foty robi.Pogadaj z nim.Nika nie pamietam,ale cos na s,syfon czy jakos tak.Awatara ma takiego jak maja ci co o neta walcza(taka maska)Powinien Ci cos poradzic.
Nie wiem co to za działalność, kto płaci za sprzęt, ale jakby mi ktoś podarował taką monetę na zakupy, w budżecie koniecznie bym zmieścił 75/1.8, w zasadzie od niego bym zaczął.
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Nie wiem co to za działalność, kto płaci za sprzęt, ale jakby mi ktoś podarował taką monetę na zakupy, w budżecie koniecznie bym zmieścił 75/1.8, w zasadzie od niego bym zaczął.
I prawie połowa budżetu z głowy (3.999) :D Ja bym zaczął od poszukania systemy w którym nówka 85/1,8 kosztuje ok. 1500zł. Mają tam jeszcze dobry i tani szerokokątny zoomik. Do tego warto pamiętać o współpracy aparatu z lampami błyskowymi (wspomaganie, wywalanie). Olek to fajny sprzęt, ale...
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
I prawie połowa budżetu z głowy (3.999) :D Ja bym zaczął od poszukania systemy w którym nówka 85/1,8 kosztuje ok. 1500zł. Mają tam jeszcze dobry i tani szerokokątny zoomik. Do tego warto pamiętać o współpracy aparatu z lampami błyskowymi (wspomaganie, wywalanie). Olek to fajny sprzęt, ale...
1500zł za 85 1.8 to fajna cena, ale co kupić w tym systemie poza tym?
700D? 70D? Bo sam 6D + 24-70 4.0 to jest ponad 9kpln.
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
... Bo sam 6D + 24-70 4.0 to jest ponad 9kpln.
6D + 24-70/4 odpowiednikiem M10 z kitem? Zrobisz karierę na forum :D
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
1500zł za 85 1.8 to fajna cena, ale co kupić w tym systemie poza tym?
700D? 70D? Bo sam 6D + 24-70 4.0 to jest ponad 9kpln.
Canon z APS-C, jeszcze w gratisie 10-18mm za ludzkie pieniądze. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
6D + 24-70/4 odpowiednikiem M10 z kitem? Zrobisz karierę na forum :D
Nie twierdzę że to odpowiednik. Oferta Olympusa jest wewnętrznie spójna, każdy obiektyw zachowuje się tak samo na dowolnym korpusie. U Canona jest inaczej. Na różnych aparatach możesz mieć różne kąty widzenia.
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Nie twierdzę że to odpowiednik. Oferta Olympusa jest wewnętrznie spójna, każdy obiektyw zachowuje się tak samo na dowolnym korpusie. U Canona jest inaczej. Na różnych aparatach możesz mieć różne kąty widzenia.
Ograniczenie oferty jest plusem? Jestem Twoim fanem :D Bez odbioru, bo znów jakiś apz z minusem wyskoczy, a moje serce tego nie wytrzyma :D
kupowanie ciemnozoomów do celów działalności zarobkowej? hmm moim zdaniem trochę dziwne, może nawet bardzo dziwne... no ale ja się nie znam...
Do tego kupowanie E-M10 gdy już się ma E-PL5 ? no też nie rozumiem...
Coś mi to pachnie bardziej chęcią wydania nieswoich pieniędzy niż zorganizowaniem środowiska do pracy. Bo w tym drugim wypadku to celowałbym w 12-40/2,8 (ca. 4 tys) 60/2,8 makro (2 tys) + dwie propozycje z zapytania czyli 9-18/cośtam i 25/1,8.
---
ale tak trochę się obawiam, że jeśli to ma być "dofinansowanie" to musi być na cały system czyli w kompleciu musi byc aparat. To wtedy jednak celowałbym w C lub N plus jakieś Tamrony i Sigmy.
---------- Post dodany o 17:23 ---------- Poprzedni post był o 17:19 ----------
ps. podpisuję się pod wypowiedziami przedmówców - 14-150 to fajny amatorski obiektyw, ale właśnie amatorski - będzie super na spacer, ale w poważnych zastosowaniach zabraknie i jasności i jakości... Myśląc o zarobkowaniu to chyba szkoda pieniędzy na tę pozycję bo i tak wkrótce pojawi się temat zakupu 35-100/2,8 albo 40-150/2,8
Gdzie dają 10k ot tak sobie? Też tak chce:) Ten 14-150 nie kosztuje 2700 zl. Kupisz za 1500 tylko po co?