Odp: Technikum Fototechniczne a studia
Powiem Ci na swoim przykładzie; będąc w Twoim wieku byłem pasjonatem chemikiem. Począwszy od książek Pana Sękowskiego po bardziej zaawansowane, dostępne wówczas tytuły miałem dobrze opanowane Uwielbiałem doświadczenia w laboratorium zdobywając odczynniki chemiczne i podstawowy sprzęt.
Miałem już papiery przygotowane do technikum chemicznego. Niestety cała rodzinka na mnie napadła że chemia, że szkodliwe warunki pracy i itd itd. Poszedłem do ogólniaka i to był mój błąd. Nie mam na co narzekać ale "boli" mnie to do dzisiaj.
Mojej córce kompletnie się nie "wcinałem" co ma robić. Zawaliła jeden ogólniak - chodziła w kratkę, skończyła inny. I co? skończyła prawo i radzi sobie świetnie.
Tak jak chłopaki radzą - podoba Ci się technikum - Idź tą drogą .
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Pamietaj,ze zawod jaki bedziesz miec to nie tylko fotograf pstrykajacy fotki .Za trzy lata bedziesz nam tutaj Tutki z PS przedstawiac nowe.
Saabor sie wscieknie-zobaczysz.:mrgreen:
No co Ty, będę kibicował jak ten kibol...
Technikum.
Ja dużo nowego nie wniosę, ale zdecydowanie polecam technikum (mimo, że ukończyłem liceum co teraz uważam za duży błąd)
Po ogólniaku masz dosłowne nic, zero. Na uczelniach technicznych od razu widać, że Ci co skończyli technikum są do przodu ze wszystkim, bo mają jakiekolwiek obycie w tym co studiują.
To jak zdasz maturę zależy tylko od Ciebie, faktycznie nauczyciele mogą pomóc dobrze zdać, ale dużo więcej trzeba pracy samemu włożyć. W technikum nie dość, że masz rok więcej do maturki co tylko ułatwi zdanie bądź przygotowanie się lepiej, żeby zdać ją dobrze. To na dodatek masz zawód, fach w ręku i jakiekolwiek obycie w dziedzinach przyległych. Jak planujesz studia informatyczne w przyszłości to mocno do serca weź sobie matematykę i informatykę i do dzieła ; )
Na pewno nie będzie żadnym problemem dostać się na studia z dobrą maturą, na szkołę zupełnie nie patrzą.
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
No co Ty, będę kibicował jak ten kibol...
Z kijem bejsbolowym :-P
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Z kijem bejsbolowym :-P
Kryptograf z ciebie, a Ty deszyfrancie Ty... :mrgreen:
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Kryptograf z ciebie ...
Załącznik 128785
Nie tak głośno!
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Subtelna zmiana tematu: technikum!!!
Ja też skończyłem kiedyś technikum....... :roll:
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Ja też skończyłem kiedyś technikum....... :roll:
40 lat temu :-)
A ja powiem trochę inaczej: tak jak zauważył epicure, w zawodzie fotografa nikt nie będzie patrzył na Twoje wykształcenie, więc można stwierdzić, że to właściwie nie ma znaczenia w tym kontekście, jaką decyzję podejmiesz. Jeśli jesteś w tym dobra i będziesz potrafiła zbudować dobre portfolio i znaleźć klientów, to nawet jak zaczniesz w wieku 30 lat, możesz odnieść sukces. Technikum stawia bardziej na umiejętności praktyczne, liceum na ogólny rozwój intelektualny człowieka, który wcale nie jest mniej ważny, a przez niektórych niedoceniany. Fach w ręku i dobrze płatna praca to nie wszystko. Natomiast ten czas w życiu jest najfajniejszy i ważne jest, byś potrafiła go wykorzystać tak, by potem być szczęśliwa i mieć co wspominać.