Odp: Ogniskowe dylematy ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Oczywiście że nie warto kupować tego zaj... szkiełka. Po co Ci naprawdę szeroki kąt zamknięty w kompaktowej obudowie. Nie kupuj, inni zrobią ciekawe ujęcia tam gdzie Ty oparty o ścianę będziesz kombinował jaki fragment rzeczywistości zarejestrować:wink:
Popieram kolegę. Ten nieużywalny obiektyw na dodatek się wysuwa do pracy a składa do transportu coby mniej miejsca w torbie zajmować! Skandal.
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Popieram kolegę. Ten nieużywalny obiektyw na dodatek się wysuwa do pracy a składa do transportu coby mniej miejsca w torbie zajmować! Skandal.
Jeszcze większy skandal, że yamada go promuje po testach w Wysowej, fucąc na 12-40.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Jeszcze większy skandal, że yamada go promuje po testach w Wysowej, fucąc na 12-40.
Dać na chwile do łapy swój obiektyw to zaraz promować będzie :roll:
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Dać na chwile do łapy swój obiektyw to zaraz promować będzie :roll:
Bo nie słyszałeś w Blechnarce Roberta:
"przy tym obiektywie to 12-40 powinien kosztować max 1500 zł"
Juz prawie zdecydowałem się na mZD 9-18, gdy w sprzedaży pojawiła się Leica 15/1.7 Wiec by nie było nudno ;-) znów mam dylemat. Za podobne pieniądze co 9-18 można miec 15/1.7 plus potem Samyang 7.5mm ?
Fish nie zastąpi dobrze obiektywu szerokątnego a z prostowaniem jest sporo roboty i spore straty. Panas? Moim zdaniem taka nijaka ogniskowa. Kup 9-18. Będzie Pan zadowolony ;-)
Moim zdaniem Leica 15mm będzie ciekawą propozycją, tylko ciekawe jak będzie z współpracą z Olympusem. Chodzi o ten pierścień sterowania przesłoną, może być kompatybilny tylko z body Panasonica.
Jednak 9-18 nie da się zastąpić fishem. Osobiście mam tylko fisha teraz, ale to dlatego, że ja lubię te "krzywe" zdjęcia :D
Ale ja tak lubię jasne staleczki ;-). Tak naprawdę jak pisalem wczesniej moim ulubionym zakresem jest 35-100mm (70-200ff) ale czasem brakuje mi cos szerokiego. Mam ostatnio 9mm/f8 olympusa i fish całkiem mi się podoba choć jakość i światło juz troche mniej. A wciąż chodzi po głowie 12-40 (12-35 panasa) jako cos bardziej uniwersalnego. Ech te dylematy zakupowe ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Moim zdaniem Leica 15mm będzie ciekawą propozycją, tylko ciekawe jak będzie z współpracą z Olympusem. Chodzi o ten pierścień sterowania przesłoną, może być kompatybilny tylko z body Panasonica.
Pewnie będzie działać tak jak na 42.5mm. Czyli nie będzie, albo jak kto woli będzie działać w trybie A.
Swoją drogą z dylematu 12mm albo szerzej przeszliśmy do 15-17mm, czyli węziej niż kit.
Oj ;-) raczej do trzech rozwiązań 9-18 + 25 +35-100 czy 7.5 + 12-40 (12-35) + 35-100 lub 7.5 + 15 + 25 + 35-100. I szczerze mówiąc dalej nie jestem zdecydowany jakie rozwiązanie w zakresie rozbudowy szklarni w kierunku szerokiego kąta mi pasuje ;-(