"malo" i "duzo" to pojecia wzgledne. te aparaty maja wyraznie wyzsze szumy niz f30/f31.Cytat:
Zamieszczone przez Wesoły Miś
Wersja do druku
"malo" i "duzo" to pojecia wzgledne. te aparaty maja wyraznie wyzsze szumy niz f30/f31.Cytat:
Zamieszczone przez Wesoły Miś
ladnie ostrzone
czy to jakis sekret czy podzielisz sie wiedza?
Wyłączone ostrzenie na etapie wołania rawa, w szopie po kolei:Cytat:
Zamieszczone przez Dag
odszumianie wyłącznie chrominacji (tamtejszym odszumiaczem),
UnsharpMask 500/2/0,
fade/darken/100%,
UnsharpMask 500/2/0,
UnsharpMask 500/2/0,
LensBlur Triangle/4/0/0/0/255/2/Uniform,
Resize,
UnsharpMask ~100/2/0
W międzyczasie krzywe, kolor, światła/cienie i kilka innych patentów, ale nie mających z ostrzeniem wiele wspólnego.
Zaszumiłes wawel sukiennice i mariacki, jak ja teraz bede robił fotki?
dzieki
potestuje
Janko, pytanie trochę OT, ale nie chcę zakładać niepotrzebnie nowego wątku. Jak oceniasz Olka sp350?
Bardzo wygodny, podręczny aparat. Jakość zdjęć średnia (jak na realia sprzed prawie 2 lat), tak gdzieś 2Mpx okej. Największą wadą był nienajlepszy obiektyw. Przy rawach się blokuje i po zdjęciu i przy przeglądaniu. Dobre auto i podgląd.Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
Tu typowy sampel:
http://www.cyfrowka.neostrada.pl/sp350.jpg
Janko, nastepne pytanie troche OT, z jakimi jeszcze kompaktami miales doczynienia i co o nich powiesz?
gdzies mi tam po glowie ricoh gx100 chodzi, ale jednak drogi jak na kompakta
Dziękuję Janku M. za odpowiedź. Jesteś kolejną osobą, która narzeka na obiektyw w sp350. Odpuszczę więc temat.
Pozdrawiam
R.
Ricoha nie miałem w łapach, bo właśnie za drogi i nikt go nie ma, chyba jest okej.Cytat:
Zamieszczone przez Dag
Miałem trochę tych kompaktów przez chwilę w rękach przy różnych okazjach, ale generalnie zaczynam od sampli i niestety najczęściej tam też kończę. Z ciekawych modeli jest lx2 - dobry obiektyw, niestety 16:9 i wysokie szumy ponad natywnym iso. Canony jako tako pracują, ale bez rawów są dla mnie nieużyteczne. Kilka fujów - ale nie nie hiperzoomów też się znajdzie (seria 3x). Nikon i olek na dziś nie mają nic ciekawego, Pentax chyba też. Sony ma jaką taką jakość w kilku przypadkach, ale brakuje rawów. Był sobie R1, ale jak wszystko co dobre być przestał.
Kompakty to strasznie olany rynek, prawie wyłącznie efekciarstwo, a nie jakość.