Odp: Gimp - zniekształcenie beczkowate
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
To czekam na następną radę :)
Dzięki - ale masz power w ręce ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
GoBo
Dzięki - ale masz power w ręce ;-)
W ręce, w gębie, w myszce... gdzie chcesz ;)
W Debianie mam lensfun w wersji 0.2.3
Ściągnąłem wersję 0.2.8 - są toczka w toczkę identyczne. Co więcej, mają te same sumy kontrolne.
Wniosek - wersja 0.2.8 dla Olympusa nie wnosi nic nowego, chyba.... że paczka gimp-lensfun.deb mimo wersji 0.2.3 zawiera bebechy wersji 0.2.8
Nie wiem jak jest z innymi systemami Nikonowo - Pentaxowymi bo mnie akurat to nie interesuje.
Jesli widzisz mzd 14-150 na liscie lensfun w gimp lub darktable to masz aktualna paczkę. Sprawdź zawartość ww pliku mil-olympus.xml
Cytat:
Zamieszczone przez
GoBo
Jesli widzisz mzd 14-150 na liscie lensfun w gimp lub darktable to masz aktualna paczkę. Sprawdź zawartość ww pliku mil-olympus.xml
Prawidłowo - mam aktualne. Jest 14-150, jest 12/2.0, nie ma 12-40 ale to normalne.
Zmiany w lensfun od 0.2.3 do 0.2.8 (paczki deb) można prześledzić tutaj: https://launchpad.net/ubuntu/+source/lensfun/+changelog
Jak widać, zmiany są - ale nie dotyczą one profili aparatów/szkieł. Zatem, 0.2.3 obsłuży to samo i tak samo jak 0.2.8.
Nie do końca się z tym zgadzam. Wcześniejsze paczki nie obsługiwały np winietowania 14-150. Jestem tego pewien.
Cytat:
Zamieszczone przez
GoBo
Nie do końca się z tym zgadzam. Wcześniejsze paczki nie obsługiwały np winietowania 14-150. Jestem tego pewien.
Pardą. Faktycznie, baza w 0.2.8 jest inna niż w 0.2.3 - tzn. bardziej rozbudowana. Choćby o m4/3. Innymi słowy - jak to bywa, lepiej być na bieżąco z najnowszą wersją :)
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
tropic
Mimo najlepszych chęci, ale z tego nic rozsądnego nie mogę wyciągnąć, zbyt dużo różnych zniekształceń przy sklejaniu, a i zniekształcenia AC...
Próba tak na szybko, bez specjalnego zaangażowania =>
może ktoś zrobi coś więcej.
Pozdrawiam