Odp: Detekcja kontrastu a obiektyw
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
A powiedzcie mi do czego takie informacje sa Wam potrzebne.I jak to jest decydujace w robieniu zdjec przez normalnych fotografow amatorow.Czy to ostrosc po kontakcie czy przed czy jeszcze o czym innym.Czy jesli sie zrobi nieostre fote to mozna sie tlumaczyc ,ze faza byla zbyt wolno detektowana i silnik nie wszedl na swoje obroty co bylo podyktowane mniejsza ladownoscia kondensatora przy nim podlaczonego.
Mam prosty dylemat - czy sprzedać wszystko w cholerę, czy do moich szkieł kupić OM-D E-M1 z przejściówką. W tym celu jednak chciałbym wiedzieć, czy E-M1 rzeczywiście dobrze działa z tymi szkłami. Ponadto, E-M1 jest drogi, więc próbuję wybadać, czy rzeczywiście ostrzy lepiej niż np. E-M5, czy to marketingowy bełkot. Ale chyba niestety coś w tym jest :)
12-60 z E-M5 nadawał się tylko do krajobrazu. Z E-M1 radzi sobie bez porównania lepiej. Zresztą zapytaj Koriolana, używa takiego zestawu i ma porównanie do E-30.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
A powiedzcie mi do czego takie informacje sa Wam potrzebne.I jak to jest decydujace w robieniu zdjec przez normalnych fotografow amatorow.Czy to ostrosc po kontakcie czy przed czy jeszcze o czym innym.Czy jesli sie zrobi nieostre fote to mozna sie tlumaczyc ,ze faza byla zbyt wolno detektowana i silnik nie wszedl na swoje obroty co bylo podyktowane mniejsza ladownoscia kondensatora przy nim podlaczonego.
Pewnie jak te nowe matryce od Sony ze "zmutowanymi" pikselami będę już w wielu aparatach to nie będzie już miało znaczenia dla użytkownika. Ma działać i będzie działać aż do zużycia się całego zapasu szkieł 4/3.
Potem będzie miało tylko znaczenie w trybie C-AF, czytaj działa, nareszcie w Olympusie wyraźnie lepiej.
A dzisiaj jak mam słabszy kontrast obrazu to temu AF po kontraście z ZD 12-60 i 50-200 nie do końca wierzę i zawsze lub prawie zawsze sprawdzam na AF-S+MF z E-M5. Jest nieźle, ale zdarzają się błędy. Zwłaszcza jak jestem w miejscach, gdzie nieprędko będę kolejny raz. Ze szkiełkami m43 jest wyraźnie lepiej.
Informacji o budowie obiektywów trzeba szukać na portalach zagranicznych fotograficznych w czasie gdy obaj producenci m43 wypuszczali nowe wersje kitów 14-42, zmieniając ich budowę i odchudzając je gruntownie. Jakieś 2-3 lat temu, dziś już się o tym nie pisze.
Może w końcu ruszy wypożyczalnia i będzie można sobie sprawdzić samemu co i jak, pewnie za kilka miesięcy ruszy...
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
12-60 z E-M5 nadawał się tylko do krajobrazu. Z E-M1 radzi sobie bez porównania lepiej. Zresztą zapytaj Koriolana, używa takiego zestawu i ma porównanie do E-30.
Dzięki, nie omieszkam :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Jeśli o mnie chodzi to czysta ciekawość świata. Lubię wiedzieć jak co działa. Takie zboczenie. Jednych nie obchodzi jak działa samochód, wsiadają i jadą, a ja lubię wiedzieć co mam pod maska i jak to wszystko funkcjonuje.
Tomek
Cytat:
Zamieszczone przez
Krzyszcz
Mam prosty dylemat - czy sprzedać wszystko w cholerę, czy do moich szkieł kupić OM-D E-M1 z przejściówką. W tym celu jednak chciałbym wiedzieć, czy E-M1 rzeczywiście dobrze działa z tymi szkłami. Ponadto, E-M1 jest drogi, więc próbuję wybadać, czy rzeczywiście ostrzy lepiej niż np. E-M5, czy to marketingowy bełkot. Ale chyba niestety coś w tym jest :)
Jakie masz szkła?
Co prawda jestem ciągle w rozjazdach, ale możemy się dogadać na jakieś spotkanie w W-wie. Podepniesz, sprawdzisz i będziesz wiedział.
Chętnie, napiszę na priv :)
@Krzyszcz: przejzalem pobieznie watek z Twoimi zdjeciami, i do tego co tam prezentujesz w zupelnosci AF M1 podola wraz z zapietymi duzymi szklami :)
pozdro
Dzięki :) To niby zdjęcia sprzed stu lat są, ale raczej nie planuję przerzucać się na fotografię sportową ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Krzyszcz
Dzięki :) To niby zdjęcia sprzed stu lat są, ale raczej nie planuję przerzucać się na fotografię sportową ;)
W podobnych warunkach wystarcza mi S-AF+MF w E-M5.
Oczywiście części zdjęć zrobić sie nie udaje... Za to jakość obrazka jest nie z tej ziemi.