zobaczymy jakie obrazki będą z niego wychodziły... jeśli przyzwoite to Sony będzie miało mocnego asa w rękawie
Wersja do druku
zobaczymy jakie obrazki będą z niego wychodziły... jeśli przyzwoite to Sony będzie miało mocnego asa w rękawie
Obrazki pewnie takie, jak z RX100. Matryca powinna być bardzo dobra.
Nawet pojawił się dawno już chyba uśmiercony dodatkowy wyświetlacz analogowy, wygląda bardziej pro niż większość lustrzanek i bezluster.
Ten wyświetlacz to akurat już mogli sobie darować.
Bardzo ciekawy aparat, w Polsce się zbytnio nie sprzeda ale na świecie powinnien odnieść sukces. Podoba mi się pierścień przesłony na obiektywie.
Ciekawe czy da sie zamienic zoom elektryczny (jesli dobrze widze) z przymykaniem przyslony...
Aparat jesli optycznie bedzie swietny, a na to sie zapowiada, to zarobi na siebie, w cenie US chetnie bym sam zakupil i zapomnial o calej reszcie.
pozdrowionka
ano... na taką cenę nie czekałem i jej nawet nie starałem sie przewidywać.
chciałem kupić panasonica fz200 jako turystę. martwiłem się właśnie jakością i osiągami matrycy.
moja przemiana z lustrzanki Canona zatrzymała się na panasonicu lx3.
brakuje mi możliwości... już cierpię na brak właśnie ograniczeń z tegoż powodu!
jestem na etapie wyboru jakiegoś body m43... nie pasuje mi żonglowanie obiektywami.. kupię i przyspawam obiektyw na stałe właśnie żeby uzyskać więcej możliwości, które wynikają z fizyki. mam na mysli jasność obiektywu i wielkość matrycy. drugi dla mojej małżowiny chciałem kupić właśnie rx100m2.
zaś rozmyślanie po co dublować(?) chodzi oczywiście o porównanie z nabyciem w niedługim czasie m43. wstrzymałem się.
ale dzisiaj widzę właśnie iskierkę nadziei, to taki główny rywal (dla mnie) fz200. lepsza matryca. lepszy obiektyw. cena :( porażka.
nie biorę jej jeszcze pod uwagę. czekam.
ten model wyznacza też kierunek wszystkich mega zoomów.. wg mnie jest kierunek, który pobudzi sprzedaż i zainteresowanie takimi modelami :D
bawiłem się sony hx200 kolegi... jeżeli tak samo będzie działał elektryczny zoom, to wg mojej subiektywnej oceny będzie to słaby punkt aparatu!
Bardzo fajnie wygląda ten aparat :) taka obła konstrukcja, ale z wszystkimi potrzebnymi kółkami nastaw.
Bardziej ciekawi mnie jakość obiektywu, zwłaszcza na długim końcu.
ja wyczytałem, że obiektyw ma wysoką rozdzielczość.
nie ma jeszcze dowodów w postaci testów, tylko pewnikiem jest to informacja prasowa.
wg mnie (subiektywnej oceny) podstawowymi wadami będą:
- elektroniczny zoom. wg mnie nie działa to precyzyjnie (testowane amatorsko na amatorskim aparacie Sony).
- brak dotykowego ekranu... myślę, że już się przyzwyczailiśmy do takiej obsługi.
ale ciekawi mnie wielkość i waga.
wielkość zapowiada się chyba dobrze (zdjęcia zapożyczone z dpreview):
świetnie, że portal porównał do wg mojej oceny najbliższego konkurenta :)
---------- Post dodany o 18:13 ---------- Poprzedni post był o 18:09 ----------
dodam, że nawet "śrubkę" wstawili w osi obiektywu i osi matrycy.
---------- Post dodany o 18:17 ---------- Poprzedni post był o 18:13 ----------
portal fotoblogia donosi, tu cytat:
"Sony Cyber-Shot RX10 trafi na półki sklepowe w połowie listopada, ale już teraz można go zamówić w przedsprzedaży bezpośrednio w internetowym sklepie Sony w cenie 5799 zł."
Cena niestety spora.
Ciekaw jestem testów :D