Odp: Fullspectrum czyli jak popsułem E-PL1
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
U mnie wszystkie (poza jedną wredną) były przypięte takim specyficznym zatrzaskiem. Trzeba było odginać go do góry. Dosyć łatwo wychodziło. Ostatnia tasiemka była wsuwana, ale dość mocno trzymała.
Może dzisiaj się zabiorę za taśmy i będę próbował :). Jak na razie niepotrzebnie rozkręciłem silnik od zooma ale chyba to niczemu nie zaszkodzi bo przez wypustki ma tylko jedyną pozycję w jakiej można go dokręcić :). Jak to się mówi pożyjemy zobaczymy, praktyka czyni mistrza. Ale swoją drogą teraz wiem czemu do przeróbek bardziej popularne są SP320 :D. Ale jakby przypadkiem mi wyszło to będę miał zooma ze stabilizacją haha :D
A jak już go złoże to ciekawi mnie ile śrubek zostanie mi wolnych :D
2 załącznik(ów)
W tej chwili mam niestety tylko filtr IR hoya R72. Jak wiadomo 720nm odcina kompletnie światło widzialne, więc efekt jest bardzo czarno-biały.
Chciałem kupić B+W 650nm, ale oczywiście w tej chwili w Polsce nie ma w wielkości 58mm. O filtrach do fotografii UV lepiej nie wspominać. Tylko ebay.
Czasu nadal mało na siedzenie nad obróbką (wole zbierać foty) więc tylko dwie fotki porównawcze po lekkiej obróbce:
Załącznik 96350Załącznik 96351
Pierwszy z filtrem IR, drugi bez filtrów.
Baw się dalej a zobaczysz jaka fajna jest ta zabawa :)
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Ale miałeś pewnie przerobiony na IR, czyli jednak jakiś filtr dołożyli.
W sumie nie narzekam. Filtry IR i UV kolekcjonuje w 58mm do panasów więc pewnie będę takiego zestawu używał.
...
Serwisant kazał przysłać aparat z obiektywem, by móc skalibrować AF po przebudowie. Może chociaż częściowo da się skorygować problem wbudowaną regulacją.
2 załącznik(ów)
Bardzo się cieszę, że przybyło IRomaniaków (mam nadzieję). Banc pobaw się mikserem kanałów. Można niesamowite rzeczy z tych zdjęć powyciągać. Na dowód dodaję dwie moje "przeprawki":
https://forum.olympusclub.pl/attachm...1&d=1377512200
https://forum.olympusclub.pl/attachm...0&d=1377512199
Załącznik 96690Załącznik 96691
Bawie się, bawie. Tylko na razie za dużo możliwości, za mało czasu. No i trudno się zdecydować, która wersja fajniejsza.
Przetestowałem dwa kolejne obiektywy. Kit do E-PL1 i olka 60mm. Oba działają.
Ze szkieł m43 więcej nie mam, więc teraz jeszcze przejściówkowe 4/3 i manualne mi zostały.
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Bawie się, bawie. Tylko na razie za dużo możliwości, za mało czasu. No i trudno się zdecydować, która wersja fajniejsza.
Przetestowałem dwa kolejne obiektywy. Kit do E-PL1 i olka 60mm. Oba działają.
Ze szkieł m43 więcej nie mam, więc teraz jeszcze przejściówkowe 4/3 i manualne mi zostały.
EPL-a 1-go nie poświęcić podobnie.