Odp: [Pierwsze plotki] - Black Magic Pocket Cinema Camera
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Smutne. Ostatnia rewolucja. I już nic więcej nie nastąpi, tylko coraz wolniejszy postęp :(
Muszę się z tym zgodzić. Niedługo przyjdzie czas, kiedy GH9 będzie mógł po prostu w sposób ciągły zapisywać sekwencję plików RAW na kartę. Dla fotografujacych akcję to będzie świetne.
Jeszcze pewnie poprawią nieco różnymi sztuczkami DR i tyle.
Z drugiej strony aż się prosi aby plecki tabletu wypełnić małymi modułami foto i zrobić coś w stylu Lytro, tylko o naprawdę dużej powierzchni ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Ja widzę takie cuś, to zaczynam się zastanawiać, które określenie jest lepsze: "raj gadżeciarzy" czy "piekło gadżeciarzy"...
Ja czekam na odpowiedź Panasa, GH3rójka to jedno, ale tu jest poważny atak na kilka rzeczy jak globalna migawka, brak galaretki, przy prores brak konieczności kupowania Sandisk ExtremePro 95 (wystarczają 45tki; dzisiaj za grosze).
Jeśli Panas nie odpowie może być ciekawie bo do zdjęć teraz tylko -M5, -PL5, -PM2. Do co wideo... imho czas na GH5. Z mar sensorem (brak aliasingu), 1080p25/60 w jeszcze lepszym kodeku z peakingiem; to wszystko za ty$iaka.
Druga kamera - "GH na sterydach", specyfikacja typu "max opcja (i/o, codec, 4K, RAW)" za $2999-3499.
Cytat:
Zamieszczone przez
grzyboo
Muszę się z tym zgodzić. Niedługo przyjdzie czas, kiedy GH9 będzie mógł po prostu w sposób ciągły zapisywać sekwencję plików RAW na kartę.
Ale... przecież to jest właśnie to :) Tylko, że 2Mpx. 4Mpx też jest do kupienia.
Cytat:
Zamieszczone przez
grzyboo
Dla fotografujacych akcję to będzie świetne.
Nie dla fotografujących. To nie będą fotografowie tylko trzymacze aparatu i selekcjonerzy. Inny zawód.
W sumie 4K to prawie 8Mpix więc do wielu zastosowań się nada ;) Właściwie to większość newsowych zastosowań będzie można tym zaspokoić. Tyle, że czasy migawki do fotografii niekoniecznie pokrywają się z tymi do filmów.
Jak dla mnie to może tego nie być. Nawet 200 zdjęć do obróbki z dwutygodniowych wakacji mnie przeraża, ale co zrobić. Przecież w jpegu nie będę robił ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
grzyboo
Nawet 200 zdjęć do obróbki z dwutygodniowych wakacji mnie przeraża, ale co zrobić. Przecież w jpegu nie będę robił ;)
a dlaczegoz to?:)
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Bo wtedy nie potrzebny raw w kamerach. A kamery z jpg są na rynku od jakichś... 30 lat :)
PS. Oczywiście 4k to 8Mpx, sorry. A tyle wystarcza w 99% przypadków, także studyjnych.
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Różne zdjęcia wymagają różnej obróbki a jakoś nie uśmiecha mi się zmiana efektów w aparacie przed prawie każdym zdjęciem. W raw wystarczy zadbać o kompozycję i ekspozycję. Obróbkę wolę zrobić sam.
Zaraz, czy ja dobrze widzę, że w tej kamerze bagnet jest m4/3, ale matryca dwukrotnie mniejsza?
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Zaraz, czy ja dobrze widzę, że w tej kamerze bagnet jest m4/3, ale matryca dwukrotnie mniejsza?
Tak, dobrze. Dla mnie plus ;)
Pamiętaj, że to nagrywa w rawie (później; aktualizacja firmware) a obecnie w prores 422 już na ExtremePro 45 MB/s i kosztuje ty$iaka.
Offtop:
Tu pokaz siły BM; porównanie droższego modelu (z większym sensorem i bagnetem EF) z ostatnim "Klik-Klakiem". Technologia matrycy, ewentualna obróbka w kamerze Pocket powinna być na tym samym poziomie.
Uwaga: jeśli na swoim ołtarzu wideoamatora masz 5D3 klikasz na własną odpowiedzialność!
http://vimeo.com/49875510
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
No właśnie, jednemu mądremu inaczej na pl.rec.foto udowadniałem, że o ile lustro optycznie jest fajniejsze od kamerki z ogniskową 2 milimetry, to już pracująca matryca w trybie filmowym to same wady u uproszczenia. Tutaj je widać konkretnie.
Ale to już historia powoli... W każdym razie liczę, że kolejny olek (którego kupię) będzie miał dwunastobitowy system pracy filmowej z porządnym, a nie uproszczonym skalowaniem do hd. A najlepiej rawy po prostu :)